Toyota CH-R, hibrit motoruyla 1,8 milyon liradan (26.03.2024 liste fiyatı) başlıyor. Test ettiğim en üst versiyon 2.080.000 liradan satılıyor.
Toyota SUV modelleri dört halkadan oluşuyor. Küçükten büyüğe YARİS CROSS, CH-R, COROLLA CROSS ve RAV4. CH-R belki de markanın en sıra dışı modeli. Toyota modelleri genelde olağan, hatta bazen sıkıcı olmasıyla eleştiriliyor. Ama bir model var ki, asla bu tanıma girmiyor. İlk nesilde de girmemişti. İlk nesil 2016 yılında yollara çıkmıştı. Toyota ürün gamının çok dışında bir tasarıma sahipti. Hatta o dönem birçok otomobil tasarımından çekiciydi. Yenilikçiydi. Öyle ki bir sonraki nesilde daha ne yapabilirler, dedirtti.
Ve bir sonraki nesil kısa bir süre önce yollara çıktı. Yine ilk nesildeki gibi radikal bir tasarımla. Aslında yine ilk nesil CH-R ile temel siluetini ve tarzını koruyor. Ama daha da modern. Ayrıca daha da keskin.
SINIFININ ÜST LİGİNDE
TOYOTA CH-R, markanın B-SUV segmentindeki iki modelden biri. Ailenin en küçük SUV modeli Yaris Cross. Bir tık üstünde ise CH-R yer alıyor. Toyota bu iki modeli boyut olarak çok iyi ayırmış durumda.
Yaris Cross boyut olarak sınıfının alt sınırında kalıyor. Uzunluğu 4,17 metre. Aks mesafesi ise 2,56 metre. CH-R 4,36 metre ile yaklaşık 20 cm daha uzun. Aks mesafesi ise 2,64 metre ile çok daha uzun sayılmaz. Zaten iki otomobilin vizyonu ve tarzı da farklı.
Toyota CH-R ile aynı ligde çok sayıda model var. Jazz Crosstar, Fiat 500X ve Opel Mokka bunlardan bazıları. Bunlar boyut olarak alt sınırda. Ayrıca Honda HR-V, Renault Captur, Peugeot 2008 gibi rakipler var. Bunlar ise CH-R ile yaklaşık olarak aynı seviyede. Elbette boyut ile iç değerler doğru orantılı.
ÖZGÜN TASARIM
İlk nesilde de özgündü. Yeni nesilde de özgün. Dünya yalın tasarıma geçiyor. Toyota ise CH-R ile daha radikal olmayı tercih ediyor. Hem de çok daha radikal. Otomobilin her noktasına kıvrımlar, çizgiler ve gölge oyunları hakim.
LED ön farlar özgün. Tampon ve hava girişi tasarımı da benzersiz. Özgün çizgiler yan cephe boyunca devam ediyor. Ayrıca girintiler, çıkıntılar hareket katıyor. Ön cephe gibi arka cephe de özgün. Hatta çok daha dikkat çekici. Köşeleri kaplayan stoplar kadar tavan spoyleri de dikkat çekiyor. Evet, her bir detay görsel bir şölen tadında. CH-R her yönüyle dikkat çekici bir otomobil. Ama yine her bir detay üstün aerodinamik verimliliğe de sahip.
Aerodinamik detaylar ön tamponda başlıyor. Tavan çizgisi ve yan gövde boyunca devam ediyor. Tavan spoyleri ve stop lambaları da aerodinamik paketin parçası. Hatta kapı kolları da. İlk nesilde arka kapı kolları C sütuna gizlenmişti. Yeni nesilde daha geleneksel bir noktada. Yani kapı panelinde. Ama gömme. Bu da aerodinamik verimliliği destekliyor.
İÇ MEKAN İŞLEVSEL
Dış tasarımdaki gösterişli tasarım iç mekanda yerini daha normal bir mimariye bırakıyor. Kokpitteki en gösterişli bölüm vites konsolunun yolcu tarafındaki yükselti. Bu oluşum daha sürücü odaklı bir kokpit havası yaratıyor.
Bunun dışında iç mekan dış tasarımdaki kadar gösterişli ve iddialı değil. Ama kesinlikle kullanışlı ve modern. Ayrıca malzeme ve işçilik kalitesi de şikayete yer vermiyor. Ancak görsel algıyı ileriye taşıyan süslemeler çok az. Kokpit bu nedenle olağan hissettiriyor.
Alçak ön konsol mimarisi görüş açısı ve ferahlık sağlıyor. Sürücünün önünde bir gösterge paneli yer alıyor. 12,3 inçlik dijital gösterge gayet ekranı okunaklı. Ayrıca içerikleri kişiselleştirmek mümkün. Bunun dışında orta konsolun üstünde 12,3 inçlik büyük bir merkezi ekran yer alıyor. Elbette Android Auto ve Apple CarPlay desteği var. Hem de kablosuz. Bluetooth bağlantısı ve USB girişleri ile bağlantı özellikleri eksiksiz. Ayrıca yine tüm versiyonlarda kablosuz şarj da var. Üstelik tüm bunlar tüm donanım paketlerinde standart. 9 hoparlörlü JBL ses sistemi en üst donanım paketine özel. Dijital dikiz aynası da.
Merkezi ekranın altında fiziki bir iklimlendirme paneli var. Takip edenler gerçek düğmelerin olduğu fiziki bir iklimlendirme panelini sevdiğimi bilir. İklimlendirmeyi buradan yönetmek çok pratik. Böylece dokunmatik ekrana gerek kalmıyor. Daha aşağıda artık adet olduğu üzere geniş bir saklama alanı yer alıyor. Burası aynı zamanda kablosuz şarj ünitesi.
Vites konsolu gayet yalın. Zarif bir vites topuzu. Sürüş modu ve elektrikli park freni düğmesi. Ayrıca tamamen elektrikli sürüş seçim düğmesi de yine burada. Vites konsolunun sağında ise iki adet bardak tutucu yer alıyor. Sürücü el yordamı ile gözünü yoldan ayırmadan işlevlere erişiyor.
Deri direksiyon yalın bir tasarıma sahip. Ayrıca direksiyon gösterge panelini gölgelemiyor. Üzerindeki düğmeler kısa bir alışma süresinin ardından sürücünün en iyi dostu oluyor.
GENİŞ YAŞAMA ALANI
Toyota CH-R boyut olarak B-SUV liginin üst sınırında. 4,36 metre uzunluğa ve 2,64 metre aks mesafesine sahip. Elbette boyutlar iç mekanda karşılık buluyor.
Ön taraf asla şikayete yer vermeyen bir alan söz konusu. Diz ve baş mesafesi çok uzun boylu kullanıcılar hariç şikayet nedeni olmayacaktır. Direksiyon ve koltuğun ayar aralığı ideal sürüş pozisyonu oluşturmada kolaylık sağlıyor.
Elektrikli koltuklar rahat. Dolgu malzemesi sertliği iyi. Bel ve baldır desteği kadar yanal destekleri de yerinde. Sürücü ve ön yolcuyu güzelce kavrıyor. Entegre başlıklar sportif hissettiriyor.
Aslında arka koltuklar diz mesafesi açısından fena sayılmaz. Ama sportif dış tasarımın bedelini ödüyor. Eğimli tavan kubbesi baş mesafesini kısıtlıyor. Uzun boylular için kötü haber. Ayrıca yine sportif tasarımın yansıması olarak cam alanlar arkaya doğru daralıyor. Bu da kasvetli bir iç mekana neden oluyor. Yine entegre başlıklar arkada oturanların görüşünü kısıtlıyor.
Ayrıca koltuk yolcularına yönelik sunum biraz kısıtlı. Kapı panellerinde birer bardaklık var. Ortada da bir adet USB girişi. Hepsi bu. Havalandırma çıkışları yok. Ama koltuklar rahat ve konforlu.
KULLANIŞLI BAGAJ
Bagaj kapağının açılmasıyla 388 litre bir bagaj ortaya çıkıyor. Yan duvarlar düzgün sayılır. Bu da alanı etkin kullanma olanağı sağlıyor. Ancak eşik oldukça yüksek. Bu da yüklemeyi veya boşaltmayı zorlaştırıyor. Evet, arka koltuklar katlanıyor. 40:60 oranında asimetrik katlanması işleri kolaylaştırıyor aslında. Ancak bagaj zemini ile sırtlığı arasında yaklaşık 10 cm bir yükselti kalıyor. Bu da büyük nesneleri yüklemeyi zorlaştırıyor.
PERFORMANSLI VE TUTUMLU
Gelelim motora. Toyota CH-R tek bir motor seçeneğiyle satılıyor. Bu bir hibrit. Hibrit sistem benzinli motor, elektromotor ve düşük kapasiteli bataryadan oluşuyor. 1,8 litre hacimli benzinli motor 98 PS güç ve 142 Nm tork üretiyor. Elektromotor ise 95 PS güç ve 185 Nm tork üretiyor. Böylece ortaya 140 PS sistem gücü çıkıyor. Gücü e-CVT otomatik şanzıman ön aksa aktarıyor.
Fabrika verilerine göre Toyota CH-R 0-100 km/s hızlanmasını 9,9 saniyede tamamlıyor. Yine fabrika verilerine göre 4,8-4,9 lt/100 km yakıt tüketimi ile yetiniyor.
Toyota CH-R amacına uygun kullanıldığında akıcı bir sürüş sağlıyor. Yasal hız sınırı içinde fazlasıyla atak. Gayet istekli hızlanıyor. Elbette bunun bir hibrit olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani geliştirme amacı performans değil, verimlilik. Hatta satın alırken de bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hibrit, benzinli gibi kullanıldığında veya yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde daha fazla yakıt tüketebiliyor.
Sonuç olarak şehir için sürüşlerde ve yasal hız sınırları dahilinde gayet akıcı. Ayrıca ara hızlanmalara istekli cevap veriyor. Ama yüksek hızları çok da sevmiyor. Zaten bir hibrit B-SUV olarak sevmek zorunda da değil. Sportif sürüşlerde e-CVT şanzıman motoru üst devirde kalmaya zorluyor. Bu da çok fazla motor uğultusu ile sonuçlanıyor.
GAYET TUTUMLU
Her zaman altını çizerek vurguluyorum. Tüketim konusu değişken. Kullanım koşullarına bağlı değişiyor. Özellikle de bir hibrit söz konusu olduğunda öngörülü sürüş önemli. O bilinçle kullanmak gerekiyor. Zaten o bilinçle kullanıldığında sürücüsünü fazlasıyla ödüllendiriyor da.
Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 60-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken Toyota CH-R Hybrid 4 lt/100 km’nin altında kalma potansiyeli gösteriyor. Elbette bu uzun vadede sürdürülebilir değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim doğal olarak artmaya başlıyor.
Yasal otoyol hız sınırlarında tüketim 6,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’nin üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 5,0-5,5 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 5,5 lt/100 km ile tamamladım.
SINIF ORTALAMASINDA KONFOR
Elbette B-SUV segmentinde üstün konfor beklemek haksızlık olacaktır. Ancak Toyota CH-R sınıf standartları dahilinde konforlu bir otomobil.
Haliyle virajlarda kontrollü olmak zorunda. Yerden yüksek yapının yana yatmaması veya salınıma girmemesi önemli. Bu nedenle gergin bir süspansiyon kurulumu var. Ancak kesinlikle sert veya rahatsız edici değil. Sistem çoğu çukur ve tümseği olgunlukla göğüslüyor.
Ayrıca CH-R rahatsız edici süspansiyon gürültüleri üretmiyor. Süspansiyon sistemi yol bozukluklarına aşırı tepki vermiyor.
Gürültü konforu da genel olarak başarılı. Belirgin veya rahatsız edici rüzgar gürültüsü yok. Lastik sesi de kabin içine çok fazla ulaşmıyor.
GAYET BECERİKLİ
Toyota CH-R sürüş özellikleriyle de memnun ediyor. Elbette üstün bir dinamizm beklemek lazım. Ancak kompakt boyutlar dar alanlarda kolaylık sağlıyor. Öne doğru keskin köşeler manevraları kolaylaştırıyor. Arka görüş ise günümüz otomobillerinin tamamında zayıf. Gelişmiş kamera sistemleri bu sorunu çözüyor. Hatta 360 derece görüş bile var.
Çok daha iyi direksiyon sistemlerine şahit oldum. Bu sistem geri bildirim konusunda biraz zayıf. Toyota genelde bu tarz bir direksiyon kurulumu tercih ediyor. Ancak bunlar ortalama sürücülerin günlük hayatları için olumsuzluk oluşturmayacaktır. Sonuç olarak Toyota CH-R, A noktasından B noktasına ulaşıma hizmet ediyor. Bu noktada da eksiklik hissettirmiyor. Tutumlu ve güvenli bir şekilde üzerine düşeni yerine getiriyor.
Virajlarda tedirgin etmiyor. Her zaman dengeli kalıyor Frenler gayet yeterli. Sadece pedal hissi alışkanlık gerektiriyor. Ayrıca küçük aksaklıklarda elektronik yardımcılar devreye giriyor.
1,8 MİLYON LİRADAN BAŞLIYOR
Toyota CH-R için liste fiyatı 1.800.000 TL’den (27.03.2024) başlıyor. Bu fiyat Passion adındaki baz donanım için geçerli. Elbette bazı donanım eksikleri var. Passion X-Sport ile fiyat 1.980.000 TL’ye çıkıyor. Hatta test aracındaki gibi Passion X-Style olursa 2.080.000 TL’ye ulaşıyor.
Osman Yavuz
+Havalı dış görünüm
-Arkada havalandırma yok
-Arkada USB yok
Poyraz Yavuz (12):
+Çok iddialı tasarım
-Arkada havalandırma yok
-Arkada dar cam alanları
Uzay Yavuz (9):
+Havalı tasarım
+Rahat koltuklar
-Arkada tek USB
Daha ayrıntılı bilgi için: TOYOTA CH-R
Fiyat listesi için: TOYOTA CH-R
COMMENTS