TOYOTA YARIS CROSS HYBRID – SÜRÜŞ

TOYOTA YARIS CROSS HYBRID – SÜRÜŞ

YENİ – PORSCHE MACAN

Toyota Yaris Cross, benzinli motoruyla 752.000 liradan (21.12.2022) başlayan fiyatlarla satılıyor. Hibrit versiyon için fiyat 822.000 liradan başlıyor.

Toyota sorunsuz ve uzun ömürlü otomobilleriyle biliniyor. Bu her zaman böyleydi. Marka küçükten büyüğe hiçbir modelinde bu temel kuraldan ödün vermiyor. Görünüşe göre vermeyecek de.

Uzun ömür ve dayanım küçük sınıftaki Yaris için de geçerli. Yaris milenyum öncesine kadar uzanıyor. 1999 yılında ilk olarak yollara çıktı. Yaris Verso adında bir minivan versiyonu da vardı. 2005 yılında ikinci ve 2011 yılında üçüncü nesil yollara çıktı. 2020 yılından itibaren ise güncel nesil olarak yolarda varlığını sürdürüyor.

Gelişen pazar trendlerine uygun olarak Toyota da ek bir hamle yaptı. Böylece 2020 yılından itibaren YARIS CROSS (Instagram) yollara çıkmaya başladı. Çok basit bir anlatımla, Yaris Cross, Yaris’in crossover versiyonu.

Toyota Yaris Cross HybridGÜÇLÜ TASARIM

Pazar trendlerine uygun olarak Yaris’in gövdesine bir dizi tasarım unsurları ekleniyor. Bazı örneklerde tampon ve çamurluk ağızlarındaki plastik kaplamalar yeterli olabiliyor. Bu eklemeler YARIS CROSS (YouTube) için de geçerli. Ancak Toyota bununla yetinmeyip Yaris Cross için tamamen özgün bir takım elbise hazırlamış. Farlardan stoplara ve çamurluk çizgilerine kadar tamamen özgün bir tasarım.

Önden bakıldığında özgün bir tasarım göze çarpıyor. Özgün farlar kadar maske gibi ön cepheyi kaplayan bütün tampon söz konusu. Güçlü duruyor. Aynı zamanda marka aidiyetini de gizlemiyor. Yanda şişkin çamurluklar dikkat çekiyor. Markanın tasarım diline uygun olarak gövde altı ve arka kısmına ışık oyunları hakim. Arkadan bakıldığında da özgün bir görünüm söz konusu. Oldukça dinamik ve bir crossover tarzında güçlü. Logoya kadar uzanan iki parça stop grubu genişlik algısını güçlendiriyor. Haliyle yerden yüksek yapı da crossover karakterine katkı sağlıyor.

Elbette görsellik ve tasarım göreceli kavramlar. Ancak B-SUV segmentinde rekabet eden bir otomobil olarak Yaris Cross gayet çekici. Oldukça dinamik ve bol miktarda crossover algısı uyandırıyor. Karşısında ise Honda HR-V, Jazz Crosstar, Fiat 500X, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka gibi modeller var. Elbette bu kadarla kalmıyor. Çok daha fazlası var. Bunlar benim bizzat deneyimleme fırsatı yakaladığım örnekler. Hiç şüphesiz bu rakipler içerisinde en yakın örnek Jazz Crosstar veya Fiat 500X gibi örnekler. 4,17 metre uzunluk ve 2,56 metre aks mesafesi ile Yaris Cross sınıfının büyüklerinden sayılmaz.

Toyota Yaris Cross HybridYALIN İÇ TASARIM

İç mekanda tasarımı da markanın güncel tasarım dilini yansıtıyor. Yalın ve derli toplu. Aslında beklenti daha yumuşak ve dokunması keyifli yüzeylerden yana. Ancak kokpit geneline sert plastik halim. Bunun dışında dinamik dış tasarımın iç mekana da yansımasını bekliyor insan. Bunun yerine yalın bir sunum söz konusu. Ek süslemeler, alüminyum veya renkli kaplamalar yok.

Toyota Yaris Cross HybridAslında geleneksel Toyota sunumu söz konusu. Gösterge paneli sürücünün ihtiyacı olan bilgileri veriyor. Direksiyon gösterge panelini gölgelemiyor. Üzerindeki düğmeler kısa bir alışma süresinin ardından sürücünün en iyi dostu oluyor.

Toyota Yaris Cross HybridOrta konsol da otomobil dünyasındaki yaygın olarak kullanılan mimariye sahip. Üstte büyükçe bir ekran. Alışılmışın dışında bir uygulama olarak hemen altında açık bir göz. Hemen altında dijital klima paneli. Bir sırada koltuk ısıtmalarının olduğu bir panel. En altta ise akıllı telefon yuvası. Kablosuz standart olması iyi haber.

Toyota Yaris Cross HybridToyota geleneksel vites kolunun kullanmaya devam ediyor. Henüz vites seçiciye geçmedi. Vites konsolunun gerisinde sürüşle ilgili kumandalar ve elektrikli park fren düğmesi var. Aslında her şey olması gereken yerde. Sürücü el yordamı ile gözünü yoldan ayırmadan işlevlere erişim sağlıyor.

Toyota Yaris Cross HybridGENİŞ YAŞAMA ALANI

Dış boyutlar iç mekanda karşılık buluyor. Sonuç olarak 4,17 metrelik bir B-SUV’dan çok da bir şey beklememek lazım. Ön taraf şikayete yer vermeyen bir alan söz konusu. Diz ve baş mesafesi çok uzun boylu kullanıcılar hariç şikayet nedeni olmayacaktır. Direksiyon ve koltuğun ayar aralığı ideal sürüş pozisyonu oluşturmada kolaylık sağlıyor.

Toyota Yaris Cross HybridKoltuklar rahat. Dolgu malzemesi sertliği iyi. Bel ve baldır desteği kadar yanal destekleri de yerinde. Sürücü ve ön yolcuyu güzelce kavrıyor. Hatta omuz bölgesi yüksek spor koltuk sportif bir his de uyandırıyor.

Haliyle arka koltuklar ön koltuklar kadar cömert değil. 2,56 metrelik aks mesafesinin izin verdiği oranda cömert. Diz mesafesi yeterli. Baş mesafesi de şikayete yer vermiyor. Bardaklıklı kol dayama arka koltuk konforuna katkı sağlıyor. Ancak sürücüyü rahat ettiren sportif koltuk arka koltuk yolcusunun görüş alanını kısıtlıyor. Omuz bölgesi yüksek spor koltuk görüşü engelliyor. Ayrıca darlık hissine de neden oluyor.

Arka koltuk yolcularına yönelik sunum biraz kısıtlı. Katlanan orta kolçak ve bardaklıkla sınırlı. İnsan ister istemez havalandırma ızgaraları görmek istiyor. 12V priz veya USB girişi gibi teknolojik çözümler de olsa iyi olurdu.

KULLANIŞLI BAGAJ

Toyota Yaris Cross HybridBagaj kapağının açılmasıyla 397 litrelik bir bagaj ortaya çıkıyor. Yan duvarlar genel olarak düzgün sayılır. Bu da alanı etkin kullanma olanağı sağlıyor. Bagajdaki çift katlı zemin ayarı işlevsellik katıyor. Hacim gerektiğinde hacim kazandırıyor. Bagaj alanından bağımsız ek bölme gerektiğinde onu sağlıyor. Arka koltuk sırtlıkları 40:20:40 oranında katlanıyor. Haliyle bagaj alanı kargo alanına dönüşüyor. Böylece toplam 197 kargo alanı oluşuyor.

Toyota Yaris Cross HybridVERİMLİ VE CANLI SÜRÜŞ

Gelelim motora. Toyota Yaris Cross biri benzinli ve diğeri hibrit iki motorla satılıyor. Aslında ikisinde de aynı benzinli motor görev yapıyor. Modern motor teknolojilerinden yararlanan motor 1,5 litre hacme sahip. 3 silindir motor birçok gelişmiş motor teknolojisini bünyesinde barındırıyor. Benzinli de 125 PS güç ve 153 Nm tork üretiyor.

Aynı motor hibrit sistem de de görev yapıyor. 92 PS güç ve 120 Nm tork üretiyor. Sistemi bu örnekte 68 kW (80 PS) güç ve 141 Nm tork üreten elektromotor tamamlıyor. Böylece 116 PS toplam sistem gücü oluşuyor.

Toyota Yaris Cross HybridFabrika verilerine göre benzinli versiyon 0-100 km/s hızlanmasını 11,7 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise WLTP normuna göre 6,0-6,1 lt/100 km. Hibrit versiyon ise 0-100 km/s hızlanmasını 11,2 saniye de tamamlıyor ve 4,6-4,8 lt/100 km ile yetiniyor.

Ben hibrit versiyonu kullandım. Elbette hızlanma ölçümü yapmıyorum. Ama Yaris Cross Hybrid kullanım amacına uygun kullanıldığında akıcı bir sürüş sağlıyor. Özellikle şehir içi hızlarında fazlasıyla atak. Fazlasıyla canlı. Elbette bunun bir hibrit olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani geliştirme amacı performans değil, verimlilik.

Yaris Cross Hybrid, hem sınıfının, hem de hibrit olmanın gereğini yerine getiriyor. Şehir için sürüşler kadar yasal hız sınırları dahilinde gayet akıcı bir sürüşe sahip. Ara hızlanmalara cevap veriyor elbette. Ama çok da istekli bir şekilde atılmıyor. Yüksek hızları ise asla sevmiyor. Zaten B-SUV olarak ve bir hibrit olarak sevmek zorunda da değil. Sportif sürüşlerde e-CVT şanzıman motoru üst devirde kalmaya zorluyor. Bu da çok fazla motor uğultusu ile sonuçlanıyor.

Toyota Yaris Cross Hybrid tasarım ve geliştirme amacına uygun olarak verimliliğe hizmet ediyor. Bu yaklaşımla satın almak ve bu yaklaşımla kullanmak mutlu edecektir. Öngörülü sürüş önemli. Bunun bir hibrit olduğunu asla unutmamak gerekiyor. O bilinçle kullanmak gerekiyor. Zaten o bilinçle kullanıldığında sürücüsünü fazlasıyla ödüllendiriyor da.

Toyota Yaris Cross HybridGAYET TUTUMLU

Her zaman altını çizerek vurguluyorum. Tüketim konusu oldukça değişken. Kullanım koşullarına bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösteriyor. Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken Yaris Cross Hybrid 4 lt/100 km’nin altında rahatlıkla kalma potansiyelini taşıyor. Hatta zaman zaman 3,5 lt/100 km seviyelerine bile inebiliyor. Elbette bu uzun vadede sürdürülebilir bir değer değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim doğal olarak artmaya başlıyor.

Toyota Yaris Cross HybridYasal otoyol hız sınırlarında tüketim 5,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’nin üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. Sürüş hızına bağlı olarak 8-9 lt/100 km seviyelerine de ulaşabiliyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 5,0-5,5 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 5,2 lt/100 km ile tamamladım. Bu da Toyota Yaris Cross Hybrid için ‘tutumlu’ diyebileceğimiz anlamına geliyor.

SINIF ORTALAMASININ ÜSTÜNDE KONFOR

Elbette B-SUV segmentinde ileri seviyede bir konfor beklemek haksızlık olacaktır. Ancak Yaris Cross bu sınıftaki konfor ortalamasının üst noktalarında, demek haksızlık olmayacaktır.

Gerçekten de Yaris Cross sınıfının üzerinde konfor özellikleri sergiliyor. Elbette virajlarda kontrollü olmak zorunda. Yerden yüksek yapının yana yatma veya salınıma girmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle gergin bir süspansiyon kurulumu var. Aslında buraya kadar bu sınıftaki çoğu otomobille benzeşiyor. Ancak kesinlikle sert veya rahatsız edici değil. Sistem olgunlukla göğüslüyor çoğu çukur ve tümseği.

Toyota Yaris Cross HybridGenelde bu sınıfta gergin süspansiyon kurulumu bozuk yollarda süspansiyon gürültüsüne neden olur. Yaris Cross rahatsız edici süspansiyon gürültüleri üretmiyor. Süspansiyon sistemi yol bozukluklarına aşırı tepki vermiyor. Genel olarak gayet kontrollü. Ancak ailece, yani dört kişi kullanımda daha olgun davranıyor. Belli ki yüklü kullanım kurulumu daha iyi ayarlanmış.

Ancak en başta ifade ettiğim gibi. Üst düzey bir konfor beklentisi oluşmasın. Sonuç olarak bir B-segment araç. Bu oranda bir yalıtım söz konusu. Bu da özellikle pütürlü asfaltta lastik gürültüsü anlamına geliyor. Zaten sınıf genelinde daha iyisini sunan yok. Yağmura denk gelmedim. Ama tozlu yüzeylerde ve toprak yolda davlumbazlarda çok fazla ses oluşuyor. Bu da ister istemez yağışlı havalarda davlumbazlardan hışırtı sesi gelebileceği sinyalini veriyor. Ancak dediğim gibi tüm bunlar bu sınıfın ortak özellikleri.

GAYET BECERİKLİ

Yaris Cross, konfor konusunda sınıf ortalamasının üzerinde bir beceri sergiliyor. Yaris Cross sürüş özellikleriyle de şaşırtmıyor. Her şeyden önce kompakt boyutlar dar alanlarda kolaylık sağlıyor. Yatay motor kaputu, küt burun ve keskin köşeler manevraları kolaylaştırıyor. Evet, günümüz otomobillerinin tamamı gibi arka görüş yine kısıtlı. Ama geri görüş kamerası bunun sorun olmasını önlüyor.

Direksiyon sistemi türünün en iyisi sayılmaz. Geri bildirim konusunda biraz zayıf. Yeterince direkt de sayılmaz. Aslında tipik bir Toyota direksiyonu. Ancak bunlar ortalama sürücülerin günlük hayatları için olumsuzluk oluşturmayacaktır. Çoğu sürücü bir olumsuzluk bile hissetmeyecektir. Sonuç olarak Toyota Yaris Cross A noktasından B noktasına ulaşıma hizmet ediyor. Sürüş özellikleriyle Yaris Cross asla güvensiz hissettirmiyor. Gayet güvenli bir şekilde ulaşımı sağlıyor.

Virajlarda tedirgin edici yana yatma, dalma hareketleri yapmıyor. Dengeli kalmasını biliyor. Sürücünün direksiyon emirlerini güvenli bir şekilde yerine getiriyor. Ayrıca olası küçük aksaklıklarda elektronik yardımcılar devreye giriyor. Gerçi elektronik yardımcılar devreye biraz sert giriyor. Başta insanı bir tedirgin de ediyor. Ancak zamanla alışacaktır kullanıcı.

Toyota Yaris Cross HybridZENGİN DONANIM

Küçük sınıf da olsa tüketici beklentisi yüksek. Tüketici B-SUV nasıl olsa, az talep edeyim demiyor. Hal böyle olunca markalar tüketicinin kalbini kazanabilmek adına verdikçe veriyor. Toyota da cimri davranmamış. Toyota Yaris Cross için oldukça zengin bir donanım listesi söz konusu.

Tüm versiyonlarda Toyota Safety Sense 2.5 standart. Bu bolca elektronik yardımcı anlamına geliyor. Çarpışma önlemeden acil durum direksiyon desteğine. Adaptif hız sabitlemeden akıllı şerit takibe. Yokuş kalkış desteğinden aktif viraj yardımcısına kadar güvenlik adına her şey düşünülmüş. Buradaki motor veya donanım tipine bağlı değişken sayısı çok az.

Aslında iç donanım da baz versiyonda gayet zengin. Ürün gamının en üst donanımı Passion x-Pack. Test aracı da bu donanıma sahipti. Bu ise bazı ekstraları beraberinde getiriyor haliyle. Örneğin deri/kumaş spor koltuklar. Veya 60:40 yerine 40:20:40 üç parça katlanan arka koltuklar. Ön konsolda 12V priz tüm versiyonlarda var. Ama üst donanımda bagajda da bir 12V priz var.

Yine üst donanımda bagajda iki kademeli zemin ve askılıklar standart. 7 inçlik TFT renkli gösterge ekranı tüm versiyonlarda standart. Ancak diğer versiyonlar 8 inçlik bilgi-eğlence ekranıyla yetiniyor. En üst donanım ise 10 inçlik ekran keyfi yaşatıyor.

Dış tasarımda da Passion X-Pack ile ek özellikler geliyor. Örneğin 16 yerine 17 inçlik jantlar. LED ön farlar. Krom ön ızgara. Metalik siyah yan aynalar. Lake tavan spoyleri de yine üst donanım paketine özel.

750 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Toyota Yaris Cross için başlangıç fiyatı 752.000 lira. Bu benzinlinin fiyatı. Ancak hibrit için fiyat Dream paket ile 822.000 liradan başlıyor. Dream X-Pack için 840.000 Lira seviyesine çıkıyor. Flame X-Pack ile 870.000 liraya ulaşıyor. Eğer hibrit ve Passion X-Pack olacaksa fiyat 973.000 lira (21.12.2022) seviyesine ulaşıyor.

 

Osman Yavuz

Poyraz YavuzPoyraz Yavuz (12):
+Havalı dış görünüm
-Arkada havalandırma yok
-Arkada USB yok

 

 

 

Uzay YavuzUzay Yavuz (9):
+Güzel tasarım
+Rahat koltuklar
-Arkada havalandırma ve USB yok

 

 

 

Toyota Yaris Cross Hybrid ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    […] SUV modelleri dört halkadan oluşuyor. Küçükten büyüğe YARİS CROSS, CH-R, COROLLA CROSS ve RAV4. CH-R belki de markanın en sıra dışı modeli. Toyota modelleri […]