Honda Jazz Crosstar, 601.000 TL (15.04.2022) fiyat etiketiyle elektrikli ulaşımın kapılarını aralıyor. Bakalım Honda’nın gelişmiş hibrit sistemi ne kadar verimli?
KÖKLÜ BİR GEÇMİŞ
#HondaJazz, 1984-1986 yıllarında 3,38 metrelik minik bir otomobil olarak yollara çıktı. Ancak gerçek anlamda Honda Jazz I 2002 yılında yollara çıkmaya başladı. Honda Jazz, tek hacimli gövdesi ve yüksek tavanlı yapısıyla diğer B segment araçlardan ayrıştı. Bu sayede gerek geniş ve kullanışlı iç hacmi, gerekse de verimli yapısıyla sadık bir hayran kitlesi kazandı. 2008 yılında ikinci nesil, 2015 yılında üçüncü nesil derken 2020 yılında ise Honda Jazz, dördüncü nesli ile yollara çıktı. Her zaman B-Hatchback segmentinde tek hacimli gövde ve yüksek tavanlı yapısıyla özgün olmaya devam etti. 2020 yılında da yine özgün bir gövde ile yollara çıktı. Artık standart Jazz dışında biraz daha crossover havasına sahip türevi Jazz Crosstar olarak da sunuluyor.
KOMPAKT BOYUTLAR
Güncel haliyle Honda Jazz 4,04 metre uzunluğa ve 2.52 metre dingil mesafesine sahip. Tampon tasarımından kaynaklı olarak Honda Jazz Crosstar 4,09 metre uzunluğunda. Dingil mesafesi 2,52 metre ile aynı. Aslında iki otomobilin temeli aynı. Yİne de crossover etkisini beraberinde getirecek olan tasarım farklılıkları söz konusu. Bu da bazı notalarda boyutlara yansıyor. Örneğin Jazz Crosstar, 1,56 metre ile Jazz’dan 3 cm kadar daha yüksek. Bunun 15 mm’si yerden yükseklikten ve 15 mm’si ise tavan raylarından kaynaklanıyor. Bunun dışında Honda Jazz Crosstar 30 mm kadar daha geniş. Bu da ona crossover havasını veren yan kaplamalardan kaynaklanıyor. Gerçekten de uzaktan bakıldığında Jazz Crosstar bir crossover görünümü sunuyor.
#HondaJazzCrosstar aslında bu boyutlarla B-Hatchback sınıfının en büyük üyesi sayılmaz. Yine de yüksek tavanlı yapı ve zekice uygulanan platform bolca iç hacim anlamına geliyor. Tam bu noktada Honda mühendisleri övgüyü hak ediyor. İyice önde konumlandırılan ön cam, ön koltukların altında konumlandırılan yakıt deposu iç hacim değerlerini önemli oranda artırıyor. Jazz Crosstar gerek ön koltuklarda, gerekse de arka koltuklarda sunmuş olduğu yaşama alanıyla B-Hatchback sınıfında standartları belirliyor.
GENİŞ İÇ HACİM
Kendime göre (ki ben 192 cm uzunluğunda biriyim) ayarladığım sürücü koltuğuna rağmen ailece yaptığımız sürüşler boyunca çocuklar arkada her daim rahattı. Geniş cam alanlar kabin içi ferahlığa katkı sağlıyor. Zekice uygulanan platform ve koltuklar işlevselliği tamamen yeni bir boyuta taşıyor. Çoğu otomobil gibi basit bir hareketle öne doğru katlanarak kargo alanını büyütebilmek artık işlevsellik sayılmıyor. Daha fazlasını bekliyor tüketici ve Honda mühendisleri gereken cevabı veriyor.
Arka koltukların altı boş. Çocuklar sırt çantalarını bagaja terk etmek zorunda kalmadılar. Arka koltukların altında olan çantalar hem gözden ırak, hem de çocukların elinin altında idi. Yine arka koltukların minderi gerektiğinde yukarı doğru katlanıyor. Böylece arka koltuk alanı büyükçe nesneleri taşımak için kullanılabiliyor. Arka koltuklar için sunulan iki adet USB girişi mobil cihazları şarj etme kolaylığı ile çocukların gönlünü kazandı. Daha önce de belirttim, ama tekrara düşmekte sakınca görmüyorum. Bu sınıfta arka koltuk havalandırma ızgaraları olmayabilir, Honda Jazz Crosstar’da da yok. Ama tüketici artık bu sınıfta da bu donanımı görmek istiyor.
İŞLEVSEL BAGAJ
Bu sınıfta daha büyük örnekler olsa da 298 litre hacimle bagaj beklentileri karşılıyor. Düz yan duvarlar sayesinde alan verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Bagaj zeminin altında küçük ve göz önünde olmaması gereken eşyalar için ek bir depolama alanı bulunuyor. Arka koltuk sırtlıkları 60/40 oranında katlandığında 1.199 litrelik bir alan oluşuyor. Arka koltuk sırtlığının katlanmasıyla neredeyse düz bir zemin elde etmek güzel.
MODERN KOKPİT
Sürücüyü oldukça ferah ve bir o kadar da modern bir kokpit karşılıyor. İdeal sürüş pozisyonunu rahatlıkla ayarladım. İki kollu direksiyon ferahlık algısına katkı sağlıyor. Direksiyon kumandaları gayet sorunsuz yönetilebiliyor. Kumandalar olması gereken yerde. Dijital ekran alışkanlık gerektiriyor. Ancak bilgiler gayet ne ve okunaklı. Karmaşık değil. Orta konsolun üst noktasında bulunan bilgi-eğlence sistemi ekranı belki biraz daha yüksekte olabilirdi. Ancak sistem gayet stabil çalışıyor. AndroidAuto desteği sorunsuz.
BOLCA SAKLAMA ALANI
Honda, Jazz ve Jazz Crosstar ile geleneksel vites kolunu kullanmaya devam ediyor. Benim için iyi haber, yeni tip vites seçicileri sevemedim gitti. Vites kolunun gerisinde ‘Eco’ modu düğmesi ile elektrikli park düğmesi yer alıyor. Hemen gerisinde ise bardak tutucular yer alıyor. Ayrıca ön konsolun sol ve sağ uçlarında da birer bölme bulunuyor. Tasarım amacı bardaklık olmayabilir, ben bardaklık olarak keyifle kullandım. Bunun dışında ön yolcu tarafından alışagelmiş torpido gözü dışında kapalı ikinci bir saklama alanı daha bulunuyor. Bu küçük çözümün kabin içi kullanım ergonomisine katkıları çok fazla.
VERİMLİ HİBRİT SİSTEM
Honda Jazz Crosstar e:HEV yüksek verimlilik seviyesine sahip bir hibrit. Bu sistemin bana göre en güzel yanlarından biri şarj stresine neden olmaması. Sistem çok büyük olmayan bir batarya, biri küçük ve diğeri büyük iki adet elektromotor, bir adet atmosferik benzinli motor ve e-CVT adındaki elektronik sabit oranlı şanzımandan oluşuyor. Benzinli motor 98 HP güç ve 131 Nm tork üretirken elektromotor 109 HP güç ve 253 Nm tork üretiyor. Tam hibrit sistem güç aktarımını sürüş koşullarına bağlı olarak ayarlıyor. Bataryanın şarjı bittiğinde benzinli motor bataryayı şarj etmek üzere jeneratör görevi görüyor. Ayrıca fren ve yavaşlama anında fren enerjisi geri-kazanım sistemi bataryayı şarj etmek ediyor. Tam güç gereksinimlerinde ise benzinli motorla elektromotor birlikte çalışıyor.
Daha önce de ifade etmiştim, elektrikli ve hibrit araç kullanmak benzinli veya dizel araç kullanmak gibi değil, tamamen farklı bir kullanım alışkanlığı gerektiriyor. Kullanıcının sistemin çalışma prensibini iyi anlaması ve sürüş tarzını buna göre uyarlaması gerekiyor ki, sistemin asıl amacı olan verimliliği yakalayabilsin.
Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 9,9 saniye ve maksimum hız 175 km/s. Yine fabrika verilerine göre şehir içi 2,7 lt/100 km ve şehir dışı 4,5 lt/100 km olmak üzere karma 3,8 lt/100 km tüketim değerleri söz konusu. Hibrit sistemin düşük tüketim potansiyeli göz önünde bulundurularak araçta az yer kaplaması açısından 40 litrelik bir depo öngörülmüş.
ÇOK TUTUMLU
Gelelim tüm bu fabrika değerlerinin gerçek yaşama yansımasına. Hibrit sistemin mantığına uygun ve özenli bir sürüş ile 2,8 lt/100 km ile mobil olmak olası. Ancak trafik ve yol koşullarının elverişli olması ve sürücünün de sistemin gereklerine uygun bir sürüş tarzı benimsemesi gerekiyor. Doğal olarak ideal koşullardan uzaklaştıkça tüketim de artıyor. O kadar da özenmeyip, biraz daha tempolu kullanacak olursan 4-4,5 lt/100 km seviyelerine çıkıyor. Bu otomobilin doğasına aykırı olsa da, 130-150 km/s otoyol sürüşlerinde ayak sürekli gaz pedalında olduğundan ve sistem yokuş aşağı hariç neredeyse hiç elektrikli sürüş moduna geçmediğinden tüketim 7 lt/100 km seviyelerine kadar ulaşıyor. Minimum tüketim, maksimum tüketim derken test rotasını 5,0 lt/100 km ile tamamladım. Tabi bu noktada yüksek hızda 55 km kadar otoyol sürüşünün ortalamayı yükselttiğini altını çizmek isterim. Aksi halde rahatlıkla 4,5 lt/100 km’nin altında bir tüketim değeri mümkün olabilirdi.
Sistem gerçekten de sürüş koşulları elverdiği taktirde ve elbette batarya dolu olduğu sürece 90 km/s hıza kadar tamamen elektrikli sürüş gerçekleştirebiliyor. 90 km/s ve üzerindeki hızlarda tamamen elektrikli sürüş pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla sistemin gerçekten verimli çalışması için bu hızın altında kalmaya özen göstermek gerekiyor.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Süspansiyon sistemi tatlı-sert ifadesini hak ediyor. Yol yüzeyindeki çukur ve tümsekleri B-Hatchback standartları göz önüne alındığında büyük bir olgunlukla karşılayan sistem rahatsız edici gövde salınımlarına veya virajlarda tedirgin edici yana yatma eğilimlerine neden olmuyor. Elbette daha üst sınıf araçların süspansiyon olgunluğunu da beklememek gerekiyor. Direksiyon sistemi için iddialı sözler sarf etmek istemem, olağan Honda direksiyon sistemi. Biraz daha direkt çalışmasını istiyor insan. Yine de sınıf ortalamalarına bakıldığında başarılı.
Elbette bir hibrit araçta yalıtım çok önemli. Sonuç olarak tamamen elektrikli sürüşte ortam iyice sessizleşiyor. Bu durumda lastik gürültüsü, yol rüzgarı veya trim sesleri daha net duyulabiliyor. Görünüşe göre Honda mühendisleri bu endişeleri bertaraf edecek önemleri almış. Tamamen elektrikli sürüş modunda elektromotorun derinden gelen vızıltısı dışında sürüş konforunu olumsuz etkileyecek pek ses duyulmuyor. Müziğin sesi de biraz açıksa zaten o da duyulmuyor. Elbette bu otomobilin doğasına aykırı olan ve yasal düzenlemelere de uygun olmayan 140-150 km/s seviyelerindeki sürüşlerde kabin içine rüzgar sesi ulaşıyor ve güç aktarımı ağırlıklı olarak içten yanmalı motor ile sağlandığından motor sesi de sürüşe eşlik ediyor.
JAZZ İLE PARK VE MANEVRA KOLAYLIĞI
Otomobilin boyutları ve görüş açıları şehir içindeki park ve manevraları kolaylaştırıyor. Zaten bunlar her zaman Jazz’ın güçlü yönüydü. Elektronik yardımcılar çok iyi çalışıyor ve sürüş anında olası riskleri zamanında ve etkin bir şekilde tespit ediyor. Menüdeki elektrik destek sistemlerinin listesi acil durum fren desteği ile başlıyor, çarpışma önleme, şerit takip, şeritte kalma, dur-kalk dahil uyarlanabilir hız sabitleme, çapraz trafik ve trafik işareti tanımlamaya kadar uzanıyor. Buna nadir bir özellik olan orta havayastığı dahil.
Sonuç olarak #HondaJazzCrosstar, 601.000 TL (15.04.2022) fiyat etiketiyle elektrikli ulaşımın kapılarını aralıyor. Geniş ve işlevsel iç mekan, rahat kullanım özellikleri, kapsamlı bağlanabilirlik özellikleri ve gelişmiş sürüş destek sistemleri genel paketi tamamlıyor. Onu, bir hibrit olduğu ana fikri ile kullanan ise düşük tüketimle ödüllendiriliyor.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (11):
+İçi çok geniş
+ Arkada iki USB
– Arkada havalandırma yok
Uzay Yavuz (11):
+ Şık iç tasarım
+ Geniş arka koltuklar
+ Koltuğun altı boş, çanta koyma yeri
+ Elektrikte çok sessiz sürüş
#HondaJazzCrosstar ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS
[…] Oldukça dinamik ve bol miktarda crossover algısı uyandırıyor. Karşısında ise Honda HR-V, Jazz Crosstar, Fiat 500X, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka gibi modeller var. Elbette bu kadarla […]