SÜRÜŞ – OPEL MOKKA

SÜRÜŞ – OPEL MOKKA

>>> Opel, ürün gamını baştan aşağı yeniliyor. Yeni nesil Opel modellerinden biri de Mokka. Bakalım Vizor veya Pure Panel gibi yenilikler ve 576 bin liradan başlayan fiyat etiketiyle yeni Opel Mokka neler vaat ediyor.

>>> GM bünyesinden çıkarak PSA, daha da doğru ifade ile Stellantis bünyesinde yoluna devam eden Opel, yine Alman olmaya devam edecek, ancak Fransız teknolojisiyle donatılacak. Opel zaten uzun zamandır AGR sertifikalı koltuklar veya IntelliLux farlar gibi terminolojileri kullanıyordu, kullanmaya da devam edecek. Ayrıca bunlara, bundan sonraki Opel modellerinde de kullanılacak olan Opel Vizor veya Pure Panel gibi kavramlar eklendi.

>>> Pure Panel konusuna daha sonra, yani iç mekanı değerlendirirken döneriz. Gelelim Opel Vizor’a. Aslında isminden de anlaşılacağı üzere Vizor bir maske ve otomobilin ön cephesini yatay bir yatarımla boydan boya kaplıyor. Tıpkı bir motosiklet kaskının vizörü gibi. Opel Vizor, Mokka’nın farlarını, gelişmiş sürüş destek sistemlerine ait radarları ve markanın şimşek şeklindeki logosunu bir araya getirerek maskeliyor. Opel Vizor bundan sonra da markanın yeni modellerinde, elbette gelişmeye devam ederek kullanılacak. Yeni Mokka, çizgi ve tasarım olarak da tamamen farklı ve önümüzdeki 10 yıl boyunca Opel’in yeni modellerinde uygulanacak olan yeni tasarım felsefesini kullanan ilk model. Peki bu tasarım felsefesi ne anlama geliyor? Geçmiş dönemdeki Opel modellerine göre daha canlı, daha dinamik ve daha çekici bir görsel sunum anlamına geliyor. Hatlar daha gergin, daha sportif. Detaylar daha fazla dikkat çekiyor. Kısa ön ve arka çıkıntıları ve eğimli tavan çizgisiyle gövde orantıları oldukça sportif ve dinamik.

>>> İlk etapta yeni Opel Mokka’nın boyutları ve bu boyutlara bağlı olarak pazardaki konumuna bir bakalım. Opel Mokka, 2012 yılında 4,28 metre uzunluk ve 2,55 metre dingil mesafesi ile yollara çıktı yine 4,28 metre uzunluk ve 2,55 metre dingil mesafesi ile Mokka X olarak 2016 yoluna devam etti. Ardındaki X takısını atarak 2020 yılı itibariyle yine Mokka Alman üreticinin yeni nesil model ailesinin bir üyesi olarak 4,15 metre uzunluk ve 2,56 metre dingil mesafesiyle karşımıza çıktı. Yani boyu 13 cm kısalırken dingil mesafesi 1 cm artmış durumda. Yeni Mokka’nın aile içindeki konumuna bakacak olursak; 4,22 metre uzunluk ve 2,60 metre dingil mesafesi ile bir üst basamakta Crossland ve 4,48 metre uzunluk ve 2,68 metre dingil mesafesi ile Grandland ise en üst basamakta yer alıyor. Yani Mokka, Opel SUV ailesinin giriş modeli.

>>> Söz konusu kompakt boyutların iç mekana yansımasına geçmeden, Mokka’yı daha iyi anlamak adına bazı rakiplerle de boyut karşılaştırması yapmak lazım. Önce kuzeni Peugeot 2008’e bakalım. Peugeot 2008 4,30 metre uzunluk ve 2,60 metre dingil mesafesiyle 15 cm daha uzunluk ve 4 cm dingil mesafesi artısı ile daha büyük. Bir diğer kuzen Citroen C3 Aircross ise 4,16 metre ile uzunluk konusunda oldukça yakın, ama yine 2,60 metre dingil mesafesiyle bir artıya sahip. Bir Toyota CH-R da 4,39 metre uzunluk ve 2,64 metre dingil mesafesi ile daha büyük. Yine B-SUV segmentinde yer alan Renault Captur da 4,23 metre uzunluk ve 2,64 metre dingil mesafesiyle daha büyük. Nissan Juke da 4,21 metre uzunluk ve 2,64 metre dingil mesafesiyle bir tık daha büyük. Veya bir Ford Puma 4,23 metre uzunluk ve 2,59 metre dingil mesafesiyle yine biraz daha büyük.

>>> Özetle markanın giriş seviyesi SUV modeli yeni Opel Mokka, B-SUV segmentinin en küçük örneklerinden biri. Haliyle iç hacim ve bagaj konusunda boyutları kadar cömert olabiliyor. Ön yeterli genişliği sunuyor. 192 cm bir sürücü olarak diz ve baş mesafesinde ciddi bir kısıtlama hissetmedim. Boyutların ve platformun izin verdiği oranda gayet makul. Sürücü ve ön yolcu arasındaki samimi mesafe özellikle genç sevgililerin hoşuna bile gidecektir. Ancak tavan döşemesi dahil iç mekanda kullanılan siyah renk ister istemez biraz kasvetli hissettiriyor. Bu durum yan camların daralmasıyla arka koltuklarda daha yoğun hissediliyor. Yine aracın uzunluğu, dingil mesafesi ve eğimli tavan çizgisi itibariyle arka koltuk yaşama alanı yetişkin bireylerin son derece konforlu hissetmelerini sağlamayacaktır. Bizim evin iki delikanlısı olarak 1,55 metre uzunluğu ile Poyraz ve bir tık kısa olan Uzay için arka koltuklarda sunulan yaşama alanı makul. Ancak iki adet USB dışında bu alanda oturanlara pek de bir şey sunulmuyor.

>>> Yine boyutların ve ürün stratejisinin yansıması olarak bagaj da iddialı değil. Artık vazgeçilmez olan iki katmanlı bagaj zemini ile birlikte 60/40 oranında katlanan arka koltuklar işlevselliği arttırıyor. 350 litrelik bagaj günlük hayat için yeterli olacaktır, ancak iki küçük çocuklu bir ailenin tatil ihtiyacını karşılamakta zorlanacaktır. Arka koltukların yatırılmasıyla 1.105 litreye çıkan bagaj hacmi daha büyük nesneleri taşıma esnekliği de sunuyor böylece.

>>> Sürücü koltuğuna oturur oturmaz dış tasarımdaki modern çizgilerin iç mekana yansıması hemen göze çarpıyor. Ön cephedeki Opel Vizor gibi kabin içinde de yatay tasarımlı Pure Panel dikkat çekiyor. Pure Panel basit bir ifade ile gösterge ekranı ile merkezi bilgi-eğlence ekranının yatay-geniş bir ekran altında birleşmesi anlamına geliyor. Opel Vizor gibi Pure Panel de gelecek Opel modellerinde kullanılacak. Pure Panel ile birlikte konsol tasarımın oluşturduğu yenilikçi ve teknolojik görsellik çok hoş. Bu dijital oluşum kabin içindeki ferahlık hissini arttırırken aynı zamanda kısa bir alışma süresinin ardından kullanım kolaylığı da sunuyor. Kişiselleştirme olasılığı sunan dijital gösterge ekranı ile bu ekran ile aynı seviyede ve sürücüye dönük olarak konumlandırılan merkezi bilgi-eğlence ekranı tüm bilgileri sürücünün görüş alanına getiriyor.

>>> Merkezi bilgi-eğlence ekranın altındaki kısa yol düğmeleri kullanım kolaylığı sağlıyor. Hemen altında havalandırma ızgaraları, daha aşağıda iklimlendirme sistemine ait kumanda paneli ve en altta ise kablosuz şarj işlevi ile büyükçe bir saklama alanı bulunuyor. Yine bu bölümde bulunan 12V soketi ile USB girişi günümüz bağlanabilirlik gereksinimlerini yerine getiriyor. Konsolun genel ergonomisi gayet başarılı, kısa bir alışma sürecinin ardından tüm fonksiyonlara hakim olunabiliyor. Yer yer ele sert plastik gelse de malzemeler kadar işçilik de başarılı. Markanın gururu AGR sertifikalı koltuklar uzun süreli yolculuklarda da gayet rahat ve konforlu. Vücudu güzelce kavrıyor. Benim gibi iri kullanıcılar bile ideal sürüş pozisyonunu ayarlayabiliyor. Vites konsolundaki vites seçicisi başlangıçta alışkanlık gerektirse de vites konsolunda alan ve ferahlık kazandırıyor.

>>> Ağırlığı düşürmeye odaklanan platform kadar kompakt boyutlar da doğru bir amaca hizmet ediyor. Opel Mokka 1.220 kg ağırlığa sahip. Bu sayede küçük hacimli motorlar akıcı ve canlı bir sürüş sunarken gelişmiş yakıt ekonomisi ve düşük emisyon sunabiliyor. Opel Mokka, güncel haliyle tek bir motor seçeneği ile ithal ediliyor. Grup bünyesindeki 1,2 litrelik turbo benzinli motorun kalitesi ve verimliliği yılın motoru ödülü ile de belgelenmiş durumda. 3 silindirli bu motor 130 HP güç ve 230 Nm tork üretiyor. Motorun gücü sekiz vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman ile ön aksa aktarılıyor. 3 silindir ve 1,2 litre hacim gibi değerlere karşı ön yargılı olmaya gerek yok. Hafif ve aerodinamik gövdenin de etkisiyle Mokka 1.2 130 HP EAT8 ilk kalkış anından itibaren gayet akıcı ve keyifli bir sürüş sunuyor. Motorla şanzıman uyum içinde çalışıyor. Doğal olarak hızlanma istekliliği 140-150 km/s çizgisinden sonra yavaşlıyor, ama zaten bu şehirli küçük SUV modelin gerçek yaşama alanı şehir ve bu yüksek hız için tasarlanmadı.

>>> Gelelim işin tüketim boyutuna. Elbette kullanım şekline bağlı olarak tüketim değerleri değişiyor, ancak her test otomobili için aşağı yukarı benzer test koşulları uyguluyorum. İstanbul’da 0 derece karlı günlerde yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s civarında yasal hız sınırları ile akarken 4,5-5,0 lt/100 km’lerle yol almak olası. Dur-kalk yoğunluğu ile tüketim de artıyor. Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 6 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. Daha yüksek hızlardaki otoyol sürüşlerinde 10 lt/100 km seviyelerini rahatlıkla aşabiliyor. Ayrıca iş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte kullanmak da 8-9 lt/100 km tüketim anlamına geliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 6,5 lt/100 km ile tamamladım. Dizel motoru aratmayacak kadar iyi bir değer bence.

>>> Opel Mokka, oldukça dinamik sürüş özellikleriyle beğeni topluyor. Küçük sınıf bir otomobilde olabilecek kadar konforlu ve olgun davranan süspansiyon sistemi, haliyle tüm yol bozukluklarını filtre edemiyor, ama kabin içindeki sürücü ve yolcuları rahatsız da etmiyor. Olası sarsıntılar ise konforlu koltuklar tarafından yumuşatılıyor. Direksiyon sistemi yol geri bildirimini yeterince sağlıyor tatlı-sert süspansiyon geometrisi nedeniyle gereksiz ve rahatsız edici gövde salınımları oluşmazken, virajlarda ise tedirgin edici yana yatma eğilimleri dizginleniyor. Süspansiyon sistemi işini yaparken gürültü çıkartmayarak sürüş konforuna katkı sağlıyor. Zaten genel anlamda ses yalıtımı gayet başarılı. B-SUV segmentinden daha fazlasını beklemek haksızlık olurdu. Haliyle 120-130 km/s ve üzerinde hızlarda rüzgar sesi başlıyor. Kompakt boyutlar ve kısa dingil mesafesi kadar hafif yapının da etkisiyle yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde daha üst sınıf araçlar gibi yola oturmuyor elbette, ama güvensizliğe de asla neden olmuyor. Dedim ya, günün sonunda bir şehir otomobili ve asıl kullanım alanı uzun yol değil. Ancak, biraz özveri ile uzun yola gidebilecek esnekliği de gayet sunuyor.

>>> Elbette fiyatlar büyük bir hızla değişebiliyor, ama 16.02.2022 tarihli anahtar teslim fiyat listesine göre Opel Mokka için Elegance donanım seviyesiyle en az 576 bin TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor. GS-Line ve Ultimate ile fiyat etiketi daha da yukarılara çıkıyor.

 

Osman Yavuz

COMMENTS

WORDPRESS: 2