SÜRÜŞ – HONDA HR-V E:HEV

SÜRÜŞ – HONDA HR-V E:HEV

KIA SORENTO – SÜRÜŞ 

Honda HR-V e:HEV, özgün tasarımı kadar sadece hibrit motor seçeneğiyle de fark yaratıyor. Başlangıç fiyatı 908 bin lira (24.09.2022) ile hibrit bir crossover sahibi olmak mümkün.

Markaların elektrifikasyon stratejisi hepimizin malumu. Ben buna elektrikliye geçiş demeyi tercih ediyorum. Avrupalı markalar genelde yumuşak bir geçiş tercih ediyor. Yani içten yanmalı ile elektrik destekli ve elektrikli modelleri birlikte sunuyor. Öte yandan geçişi daha keskin hayata geçiren markalar da var. Ve Honda bunlardan biri.

Honda, 2050 yılına kadar tüm ürünleri ve kurumsal faaliyetlerinde karbon nötr olmayı hedefliyor. Bunun için ise 2040 yılına kadar tüm küresel araç satışlarının batarya elektrikli ve yakıt hücreli olmasını amaçlıyor. Marka 2030 yılına kadar dünya genelinde 30 elektrikli modeli pazara sunmayı planlıyor. Bunların yılda 2 milyon adedin üzerinde üretim hacmine sahip olmasını hedefliyor.

Honda HR-V ile ilgili ilk izlenimlerimizi 27 Şubat tarihli haberimizde kısaca aktarmıştım. Aslında küçük SUV veya Crossover segmentinde yer alıyor. Yani #NissanJuke, #FordPuma, RenaultCaptur ve Peugeot2008, OpelMokka veya #ToyotaCHR gibi modellerle rekabet ediyor. Ancak görsel olarak ve felsefe olarak çoğu rakibinden ayrışıyor. Elbette tasarımı özgün. Boyut olarak bence B+SUV. Çok işlevsel özelliklere sahip. Ama en önemlisi bir içten yanmalı motor seçeneği yok. Sadece benzinli hibrit olarak üretiliyor.

Honda HR-V e:HEV:arka tasarım videosu

Honda HR-V e:HEVÖZGÜN VE ŞIK

Görsellik, güzellik, şıklık elbette göreceli konular. Kişiden kişiye değişebilir. Bana göre Honda HR-V e:HEV şık bir otomobil. Üretim ve geliştirme amacına uygun sportif ve modern bir görünüme sahip. Zarif detaylar kalite algısını yükseltiyor ama aynı zamanda SUV kimliğini destekliyor.

HR-V e:HEV, 4340 mm uzunluğa, 1790 mm genişliğe ve 1582 mm yüksekliğe sahip. Bu boyutlarla B+SUV segmentinde konumlanıyor. 2610 mm aks mesafesi ise iki önemli işlevi yerine getiriyor. Kısa ön ve arka uzantılar ile uzun aks mesafesi sportif ve şık gövde orantıları sağlıyor. Yine bu aks mesafesi geniş ve ferah bir iç hacmi müjdeliyor.

Honda HR-V e:HEV:ön tasarım videosu

LED teknolojinin sağladığı avantajı yansıtan ince tasarımlı farlar keskin bir bakış sağlıyor. Panjur ön cepheyi neredeyse tamamen kaplıyor. İri logoyla birlikte ön cephe marka aidiyetine vurgu yapıyor. Yatay olarak tasarlanan motor kaputu, üzerindeki iki olukla birlikte güçlü görünümü pekiştiriyor.

Yüksek omuz çizgisi ve dar yan camlar. Omuz çizgisi boyunca uzanan hat. Gizli arka kapı kolları. Hepsi de sportif bir siluet vurgusu yapıyor. Tavan çizgisi arkaya doğru eğimli geliyor. Arka cam eğimli tasarımıyla tavan çizgisini tamamlıyor. Bu da sportif bir siluet sağlıyor. Çamurluk kemerleri gövde dışına taşmıyor ama belirgin. Çamurluk kemerleri ile birlikte tavan barları da SUV vurgusu yapıyor.

Eğimli arka camın üzerindeki entegre spoyler sportif görünümü destekliyor. Ama aynı zamanda aerodinamik açıdan önemli bir sorumluluk da üstleniyor. Şeffaf stop lambaları görsel olarak ön farları taklit ediyor. Yine burada LED teknolojisinin imkanları görselliğe olumlu yansıyor. Şeffaf tasarımlı İki stop arasındaki bant logoyu da içine alarak bir bağ oluşturuyor. Arka difüzör sportif görünümü tamamlıyor. Ancak ucu yere bakan egzoz çıkışı görünümü gölgeliyor. Difüzör ile entegre daha gösterişli bir egzoz çıkışı olabilirmiş.

Tavan, ayna kapakları, çamurluk kemerleri tamponlar, etekler ve arka spoyler parlak siyah rengiyle kalite algısını arttırıyor.

Honda HR-V e:HEVGENİŞ İÇ MEKAN

Honda HR-V e:HEV, Jazz ile ortak bir platform kullanıyor. Daha önce deneyimlediğim Honda Jazz Crossstar iç hacim konusunda beni ikna etmişti zaten. Aynı övgüler, hatta daha da fazlasını HR-V için geçerli. İç mekan son derece geniş. Hatta boyutlardan beklenmeyen bir genişlik söz konusu. Bacak mesafesi, omuz mesafesi ve baş mesafesi açısından şikayete yer yok. Benim gibi uzun boylu bir sürücü için bile. Çoğu örnekte geniş tutulan orta konsol sağ dizimi rahatsız edebiliyor. Bu örnekte öyle bir olumsuzluk da hissetmedim.

Honda HR-V e:HEVHonda HR-V e:HEVKendime göre ayarladığım sürücü koltuğuna karşın arkadan bolca bacak mesafesi mevcuttu. Sınıf standartlarına uygun olarak orta koltuk yetişkinler için uzun süreli kullanımda o kadar da konforlu olmayacaktır. Ortadaki belli belirsiz şaft tüneli çıkıntısı neredeyse hiç rahatsızlık vermiyor. Ayaklar özgürce hareket edebiliyor. Omuz ve baş mesafesi kadar diz mesafesi de ‘cömert’ ifadesini hakkını veriyor.

Honda HR-V e:HEV:kokpit videosu

Honda HR-V e:HEVGenel olarak gayet şık bir kabin. Elbette mızmızlanmak için her zaman neden yaratabilirim. Gri, krem ve siyah kombinasyonu genel olarak güzel. Ama vites konsolundaki kırmızı tonlardaki süsleme güzel hissettirmedi bana. Tamam, aynı renkteki dikişlerle bir tamamlama var ama bence yeterli değil. Ön konsol veya kapı panellerine de aynı renkte çizgilerle bütünlük sağlamak iyi olurdu.

Honda HR-V e:HEVBunun dışında iç mekandaki genel mimari gayet güzel. Yatay bir mimari söz konusu. Her şey yerli yerinde. Göstergeler ve orta ekran gayet okunaklı. Kumanalar el yordamı ile yönetiliyor. Direksiyon ele iyi oturuyor. Gösterge panelini pek perdelemiyor. Direksiyon kumandaları birçok işleve erişim sağlıyor. Dokunmatik orta ekran birçok işleve erişim sağlıyor. İklimlendirme sistemine bağımsız bir fiziki panel erişim sağlıyor. Bu benim gözümde başlı başına işlevsel bir katma değer.

Honda HR-V e:HEVGELİŞMİŞ İŞLEVSELLİK VE BAGAJ

Sihirli koltuklar gerçekten de önemli kazanımlar sağlıyor. Koltuklar iki parça halinde yukarı katlanıyor. Böylece bu alan büyük nesneler için bir kargo alanına dönüşüyor. Koltuklar ayrıca yine iki parça halinde öne de katlanıyor. Bu sayede devasa bir kargo alanı elde etmek olası. Koltuklar katlandığında oluşan düz zemin daha da memnuniyet verici. Ayrıca koltukların altı boş. Yolculuk esnasında çocuklar buraya örneğin çantalarını koyabiliyor.

Honda HR-V e:HEVHonda HR-V e:HEVHonda HR-V e:HEVBagaj normalde 319 litre hacme sahip. Ancak Style donanım seviyesinde bir subwoofer söz konusu. Ve bu subwoofer bagajın sol duvarında yer alıyor. Bu da bagaj hacmini 304 litreye düşürüyor.

Honda HR-V e:HEV:bagaj videosu

İşlevsellik bu kadarla sınırlı değil. İklimlendirme panelinin altında bir göz var. Vites konsolunun arkasında büyükçe bir göz. Burası kablosuz şarj özelliği ile akıllı telefon için planlanmış durumda. Vites konsolunun gerisinde büyükçe bir göz. Burası ise iki adet bardaklık olarak planlanmış durumda. Elbette farklı eşyaları koymak için de kullanılabiliyor. Çok da büyük olmayan kapı cepleri özel şişe yuvası ile puan kazanıyor. Arka pakı panellerinde cep yok, ama yüksekte konumlandırılan bardaklık çocuklar için büyük kolaylık.

Honda HR-V e:HEVKoltukların şekli ve dolgu malzemesi sertliği gayet yerine. Uzun süreli yolculuklarda bile oldukça konforlu hissettiriyor. Önde iki adet USB girişi şarj veya dijital dünyaya bağlantı kolaylığı sunuyor. Arka koltuk yolcuları da iki USB ile şımartılıyor. Her zaman altını çizerek gerekliliğini vurguladığım arka koltuk havalandırmaları. Evet, HR-V’de arka koltuk havalandırma çıkışları mevcut.

VERİMLİ VE TUTUMLU MOTOR

HR-V e:HEV için prizde şarj gerenimi yok. İki güçlü elektromotor Atkinson çevrimli 1,5 litrelik DOHC i-VTEC benzinli motor birlikte çalışıyor. Elektromotorları lityum iyon batarya besliyor. Güç kontrol ünitesine bağlı yenilikçi bir sabit vitesli e-CVT şanzıman gücü aktarıyor. Sistem 131 PS (96 kW) güç ve 253 Nm tork üretiyor. Jazz’dan 22 PS daha fazla güç ve yüzde 25 oranında daha fazla batarya hücre sayısı ile 80 kW kapasiteye sahip.

Honda HR-V e:HEVHonda HR-V e:HEV için ‘keyifli’ diyebilirim. İnsanı yormuyor. Görüş açıları, direksiyon sistemi ve motor-şanzıman ikilisinin tepkileri akıcı ve canlı bir sürüş yaşatıyor. Yaz hız limitleri dahilinde gaz pedalına yapılan dokunuşlar istekli bir şekilde hızlanmaya dönüşüyor. Elektrikli, hibrit ve benzin olmak üzere farklı sürüş modları verimliliği en üst seviyeye çıkartmayı amaçlıyor. Haliyle sürücü Spor modunda daha canlı bir sürüş de tercih ediyor. Bu da tüketime yansıyor. Direksiyon üzerindeki elcikler fren enerjisi geri-kazanım sistemi yoğunluğu ayarlanıyor. Böylece elektrikli sürüş menzili ve buna bağlı olarak verimlilik artıyor.Honda HR-V e:HEVTüm test araçlarına uyguladığım tüketim yöntemi burada da geçerli. Elbette öncelikle sistemin mantığını ve çalışma prensibini çözmek gerekiyor. Buna uygun sürüş tarzı ile son derece tutumlu elde ediliyor. HR-V e:HEV çok fazla dur-kalk olmayan akıcı trafikte 4 lt/100 km’nin altında kalma potansiyeline sahip. Elbette sakin bir şekilde 70-80-90 km/s bandında yol almak şartı ile. Hatta zaman zaman 3,5 lt/100 km seviyelerine bile düşebiliyor.

Haliyle bu tüketim değerleri uzun vadede sürdürülebilir değil. Temponun artması, dur-kalk oranının artması, yokuşlar derken kullanım koşullarına bağlı olarak tüketim artıyor. 130 km/s civarında tüketim 5-6 lt/100 km civarında geziyor. 140-150 km/s gibi tempolu otoyol sürüşlerinde 9-10 lt/100 km seviyelerine de çıkabiliyor. Ben yapmış olduğum testi 5,6 lt/100 km ortalama ile tamamladım. 1,5 tona yakın ağırlık ve kullanım koşullarını dikkate aldığında gayet tutumlu diyebilirim.

Honda HR-V e:HEVKONFORLU SÜSPANSİYON

Honda HR-V e:HEV yolda gayet olgun davranıyor. Son derece konforlu sürüş özellikleri sergiliyor. Süspansiyon sistemi tatlı-sert. Mühendislik ekibi konfor ile sürüş güvenliği arasındaki ince çizgiyi yakalamış. Süspansiyon sistemi yol yüzeyindeki pürüzleri başarıyla sönümlüyor. Belli bir büyüklüğe kadar çukurları ise yumuşatarak iç mekana iletiyor. Bir B-SUV için çok olgun tepkiler veriyor.

Vücudu kavrayan rahat koltuklar dolgu malzemesi ve şekli ile konforu destekliyor. Böylece uzun süreli yolculuklarda bile bel ağrısı falan oluşmuyor.

Gürültü konforu da belli bir noktaya kadar gayet başarılı. Özellikle elektrikli sürüşlerde lastik ve süspansiyon sistemi sesinin duyulma olasılığı daha yüksek. Mühendislik bölümü lastik seslerini kabinden uzak tutmak için gereken önlemleri almış. Süspansiyon sistemindeki hareketli parçalardan sesler gelmiyor.

Elbette B-SUV segmentindeki bir otomobilin gürültü konforunun da limitleri var. 140-150 km/s gibi hızlarda rüzgar gürültüsü kabin içinde yoğun bir şekilde duyulmaya başlıyor. Oysa 110-120 km/s gibi hızlara kadar gayet sessiz.

Honda HR-V e:HEVÜSTÜN YOL TUTUŞ

Dedim ya, mühendislik ekibi konfor ile sürüş güvenliği arasındaki ince çizgiyi yakalamış. Konfor konusunda son derece olgun bir süspansiyon söz konusu. Aynı süspansiyon üstün yol tutuş özellikleri ve sürüş dinamikleri de sergiliyor. Rahatsız edici güç aktarma sorunları yok. Sert kalkış veya keskin virajda dip gaz olsun kolay kolay patinaj eğilimi oluşmuyor. Lastikler zemine güvenle tutunuyor. Hızlı girilen virajlar veya ani yön değişikliklerinde gövdenin yana yatma eğilimi çok az. Bu da sürüş dinamiklerini destekliyor.

Limitleri zorlandığında sistem önden tepki veriyor. Böyle bir durumda elektronik yardımcıların çabaları ile bu tepki kontrol altında kalıyor. Ancak sürüş güvenliği riske girmiyor. Honda HR-V e:HEV her daim dengeli ve güvenli kalmaya devam ediyor.

Direksiyon sistemi çoğu durumda verilen emirleri kararlılıkla yerine getiriyor. Ancak direksiyon sisteminin geri bildirimleri daha iyi olabilirdi.

Kompakt boyutlar ve rahat görüş açıları sayesinde dar alanlar manevra yapmak sorun olmuyor. Elbette kamera sistemi ve sensörlerin de yardımı ile hayat kolaylaşıyor.

Gelelim fiyatlara. Honda HR-V tek motor ve üç donanım seçeneği ile satılıyor. Baz versiyon Honda HR-V e:HEV için başlangıç fiyatı 908.000 TL (24 Eylül 2022). Bu giriş seviyesi Elegance anlamına geliyor. Advance için 938.000 TL gözden çıkartmak gerekiyor. Ürün gamının en üst seviyesini ise 1 milyon lira ile Style oluşturuyor.

Osman Yavuz

Poyraz Yavuz (11):
+Arka koltuk çok geniş
+İyi düşünülmüş detaylar
-Arka kolçak sabit durmuyor

 

 

 

Uzay Yavuz (11):
+Havalı tasarım
+Arkada geniş diz mesafesi
+Rahat arka koltuklar
-Çok geride olan koltuklar nedeniyle yanlarda açıkta kalan plastik alanlar rahatsız ediyor

 

 

Honda HR-V e:HEV ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 2