SÜRÜŞ – RENAULT CAPTUR

SÜRÜŞ – RENAULT CAPTUR

TOYOTA PRIUS

Renault Captur baz donanımda 590 bin liradan (02 Mayıs 2022) başlayan ve kullanmış olduğum versiyonda 660 bin liranın üzerine çıkan fiyatlarla crossover dünyasına giriş olasılığı sunuyor. Bakalım Renault Captur neler vaat ediyor?

Renault CapturKOMPAKT BOYUTLAR

Renault’nun crossover dünyasına giriş seviyesi olan Captur 2013 yılında yollara 4,12 metre uzunluk ile çıkmıştı. 2019 yılında yollara çıkmaya başlayan güncel nesil ise 10 cm kadar büyüyerek 4,23 metre seviyesine ulaşmış durumda. Genişliği 1,80 metre ve yüksekliği 1,58 metre olan Renault Captur’un dingil mesafesi ise 2,64 metre.

Tasarım son derece göreceli bir konu. Bu nedenle şöyle iyi, böyle kötü şeklinde yorum yapmıyorum. Ancak şu kesin: Renault Captur uzaktan bakıldığında bile duruşu ve tasarım detaylarıyla bir crossover veya bir SUV izlenimi veriyor. Şişkin çamurluklar kadar çamurluk ağızlarındaki siyah plastik kaplamalar ve tam tasarımı crossover dünyasına özgü karakteristik unsurlar. Renault Captur yine uzaktan bakıldığında bir Renault olduğunu da hemen hissettiriyor. İri marka logosuna ev sahipliği yapan ön panjur kadar ön far ve arka stop tasarımı da marka aidiyetine vurgu yapıyor. Ayrıca iki kapının alt kısmını kaplayan plastik kaplama da yine bir Renault simgesi oluşturuyor. Ayrıca bu bölüm modelin Clio akrabalığını da gösteriyor. Genel izlenim olarak ‘sportif ve havalı’ ifadelerini kullanmak mümkün.

Renault CapturRenault CapturMODERN İÇ MEKAN

İç mekanda da yine markaya sadık bir atmosfer söz konusu. Orta konsolu dikey konumlu orta ekran dolduruyor. Hemen altında kısayol düğmelerinin olduğu bir panel ve daha aşağıda iklimlendirme paneli bulunuyor. En altta geniş bir saklama alanı ve 12V soketi, Aux girişi ve 2 adet USB girişi yer alıyor. Bu bölümün akıllı telefon için tasarlandığı hemen anlaşılıyor.

Renault CapturRenault CapturBOLCA SAKLAMA ALANI

Modern teknolojinin nimetleri orta konsolda da hissediliyor. Vites konsolu havada süzülüyor ve altı boş. Tasarımcılar bu boş alanı da ek bir saklama alanı olarak değerlendirmişler. Ayrıca bu boşluk ek bir ferahlık hissi de sağlıyor. Bu alanın gerisinde elektrikli park freni düğmesi ile iki adet bardaklık bulunuyor. Kaliteli malzemeler ve işçilik ergonomik tasarım ve bolca saklama alanı kullanışlı bir iç mekanı beraberinde getiriyor.

Renault CapturRenault CapturRENKLİ YÜZEYLER ÇOK MODERN

Turuncu yüzeyler ferahlı hissini destekliyor ve daha modern bir görünüme neden oluyor. Yüzeylerdeki dikişler ise kalite algısını arttırıyor. Genel izlenim gayet tatminkar ve ikna edici. Direksiyon ele iyi oturuyor. İşlevlere ait düğmeler çoğu işleve erişim sağlıyor. Ancak ses sistemini kontrol etmek için direksiyon düğmeleri değil, direksiyon kolonundaki ek bir kol devreye giriyor. Ses sistemini sürekli direksiyon düğmelerinden kontrol etme alışkanlığına sahip kullanıcılar ilk Renault deneyiminde buna alışmak zorunda.

7 inçlik bilgi-eğlence ekranı standart. Opsiyon olarak 9,3 inçlik ekran devreye giriyor. Bilgi-eğlence sisteminin menü içeriği ve kurgusu gayet anlaşılır ve kullanışlı. Apple CarPlay ve AndroidAuto desteği çağın gereksinimlerini karşılıyor. Android kullanıcısı olarak sistemin entegrasyonundan ve uyumundan memnun kaldım. Takılma veya uyumsuzluk söz konusu değil. Sistem gayet stabil çalışıyor. 6 hoparlörlü ses sistemi genel olarak beklentileri karşılıyor.

Renault CapturKABİN İÇİ İŞLEVSELLİK

Kabin içinde sunulan yaşama alanı B-SUV segment ortalamalarında. 1,92 metre ile ufak tefek biri olarak kendime ideal sürüş pozisyonunu ayarlamakta hiç zorlanmadım. Diz mesafesi, omuz mesafesi ve baş mesafesi açısından şikayet edilebilecek bir durum yok. Arka koltukta da bolca alan mevcut. Çocuklar arkada gayet rahattı. Arka koltuklar kızaklar üzerinde ileri-geri kayıyor. Böylece arka koltuk diz mesafesi veya bagaj hacmi ferahlıyor. Tam bu noktada bir ergonomi pürüzü ortaya çıkıyor.

Diz mesafesini arttırmak için koltuğu en geriye çeken çocukların başları C sütunu kaplamasına çok yaklaşıyor. Çocukları, özellikle yanal salınımlarda birkaç kez başlarını direk kaplamalarına vurdular. Mecburen diz mesafesinden ödün vererek arka koltuğu önde kullanmayı tercih ettiler. Arka koltuk yolcuları bir adet 12V priz, iki adet USB girişi ve havalandırma ızgaraları ile gayet iyi ağırlanıyor. Bir de bardak tutucuyla birlikte katlanan bir kolçak olsa tam olacak.

Renault CapturGENİŞ BAGAJ

Bagaj da kompakt sınıf boyutlarının karşılığını veriyor. Arka koltuklar en geride 422 litre olan bagaj iki çocuklu bir ailenin gereksinimlerini karşılıyor. Koltukların ileri kaydırılmasıyla bagaj 536 litreye kadar çıkıyor. Elbette bunun için arka koltuk diz mesafesinden ödün vermek gerekiyor. Ayrıca arka koltuklar katlanarak bagaj hacmini 1275 litreye kadar büyütmek mümkün. Bunun dışında iki katmanlı bagaj zemini de yine işlevselliği destekliyor.

Renault CapturGÜÇLÜ MOTOR

Gelelim motor kaputunun altına. Renault Captur 1.33 TCe koldu turbo benzinli motorla donatılıyor. Bu motorun 140 HP ve 155 HP olmak üzere iki farklı güç versiyonu bulunuyor. Her iki versiyon da yeni vitesli çift kavramalı EDC otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Ben 155 HP’lik versiyonu kullandım. Bu versiyon 270 Nm tork üretiyor. Motor şanzıman uyumu harika. Şanzıman tam zamanında ve hızlı vites değiştiriyor. Elbette olması gerektiği gibi şanzıman motoru mümkün olduğunca alt devirlerde tutmaya odaklanıyor. Alt devirlerden itibaren kullanıma sunulan yüksek tork seviyesi sayesinde canlı ve akıcı bir sürüş oluşuyor. Direksiyondaki elcikler viteslere manuel müdahale etme olanağı sunuyor.

155 HP güç hatırı sayılır bir güç. Dolayısıyla akıcı sürüşlerle yetinmeyip daha canlı ve sportif yol almak isteyenleri de en iyi şekilde destekliyor. Elbette gücü oranında. Alt devirlerden itibaren kullanıma sunulan yüksek çekiş gücü artan devir sayısı ile doğru orantılı olarak homojen bir şekilde artmaya devam ediyor. Motor istekli bir şekilde devir çeviriyor. Yeni nesil turbo benzinli motorlar gibi bu motor da devir arttıkça böğürüyor. Ama yaklaşık 5000 d/d seviyelerine kadar çekiş gücü sunmaya devam ediyor. 140-150 km/s hızlara kadar istekli bir şekilde devam eden hızlanma 160 km/s civarında biraz daha ağırkanlı da olsa 200 km/s çizgisine kadar devam ediyor. Elbette yasal sınırların ötesindeki bu hızların tüketim açısından ciddi bedelleri oluyor.

Renault CapturOLDUKÇA TUTUMLU

Fabrika verilerine göre Renault Captur 1.3 TCe EDC 155 BG ortalama 5,5 lt/100 km tüketiyor. Test ettiğim tüm araçlara uyguladığım ölçüm metoduna göre Renault Captur, 70 km/s civarında akıcı trafikte 4 lt/100 km ile yetinme potansiyelini taşıyor. Elbette bu minimum tüketim değerini uzun vadede korumak pek olası değil. Biraz dur-kalk veya biraz daha yüksek tempo ile tüketim 5 lt/100 km seviyelerine çıkıyor. Motorun tempolu performanslı sürüşleri desteklediğini söylemiştim. Bunun keyfini sürmenin elbette bedeli var. Tüketim sert kullanım ve yüksek hızlarda rahatlıkla 10 lt/100 km seviyelerine dayanıyor. Hatta limitlerde kullanımda geçebiliyor da. Sonuç olarak yaklaşık 300 km’lik kullanımda testi minimum tüketim ve maksimum tüketim karmasında 6 lt/100 km ile tamamladım.

ÜSTÜN SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ

Gelelim sürüş dinamiklerine ve sürüş özelliklerine. Süspansiyon sistemi genel olarak konforlu. Captur, şehir içindeki çukur ve tümseklerden ve hatta kasislerden yumuşak bir şekilde geçiyor . Bunu yaparken elbette sarsıyor yolcularını, ancak ciddi bir rahatsızlık vermiyor. Ayrıca süspansiyon sistemi rahatsız edici gürültülere de neden olmuyor. Söz konusu konforlu kuruluma karşın bazı B-SUV segment dar ve yüksek araç gibi virajlarda gövdesiyle tedirgin edici yana yatma eğilimlerine girmiyor. Kontrollü kalmaya devam ediyor. Elbette bu tarz otomobillerin çoğu gibi virajlarda limitleri zorlandığında ilk tepkisini önden kayarak veriyor. Ayrıca gaza sert basıldığında yüksek güç ve torkun da etkisiyle ön lastiklerde zaman zaman tutunma zayıflıkları oluşuyor. Söz konusu tutunma zayıflıkları direksiyonda biraz fazla hissediliyor. Sürüş özellikleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde Renault Captur sınıfının en iyi sürüş ve kullanım özelliklerini sunuyor.

Captur’un donanım olarak da pek bir eksiği yok. Ön ve arka park sensörleri ile geri görüş kamerası, bilgi-eğlence sistemi, dijital ekran, hız sınırlayışı, yokuş kalkış desteği ve ambiyans aydınlatması olmak üzere çok sayıda nitelikli donanım söz konusu.

Renault Captur, 1.33 TCe 140 BG versiyonu ile 592 bin liradan sunuluyor. 1.33 TCe 140 BG ve RS Line donanım seviyesiyle fiyat 662 bin liraya çıkıyor. Sunroof , 9,3 inçlik dokunmatik ekran , 10 inçlik dijital gösterge paneli derken 700 bin lira seviyesini aşmak olası. Karşılığında ise bir B-SUV da olsa bolca otomobil sunuyor.

Osman Yavuz

Modelle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: RENAULT CAPTUR

Poyraz Yavuz (11):
+rengi çok güzel
+İçi geniş
+Bilgi-eğlence sistemi çok güzel
-Yan direk baş bölgesine çok yakın

 

 

 

Uzay Yavuz (9):
+Tasarımı güzel
+Döşeme renkleri harika
+Arka havalandırmalar konforlu
-Kolçak yok

Newer Post
Older Post

COMMENTS

WORDPRESS: 2