Peugeot 2008, 515.000 TL’den başlayan fiyatlarla oldukça cazip bir seçenek. Bakalım yaklaşık 800.000 TL (29 Mart 2022) fiyat etiketiyle listedeki en pahalı seçenek neler sunuyor?
Elbette bu bir karşılaştırma değil, ancak Peugeot 2008 gibi bir otomobili mercek altına alırken daha önce test etme olanağı bulduğum Opel Mokka’ya kısacık da olsa değinmek gerekiyor. İkisi de PSA Grubuna ait farkı markaların modelleri, yani kuzen. Aynı teknik mimariyi kullanıyorlar. Grup, aynı teknik yapıyı kullanan ve aynı sınıfta rekabet eden modellere farklı sorumluluklar veriyor, yani ürünleri stratejik olarak ayrıştırıyor. Bu strateji kafası karışık müşterinin karar verme sürecini kolaylaştırıyor, müşterinin grup markaları dışında bir markaya kaçma olasılığını azaltıyor. Bu örnekte Opel Mokka daha küçük ve kompakt ve Peugeot 2008 ise biraz daha büyük ve olgun olma sorumluluğunu üstleniyor. Boyut farkı ise arka koltuk yaşama alanı ve bagajda net bir şekilde hissediliyor.
DİNAMİK TASARIM
Peugeot 2008, ilk olarak 2013 yılında yollara çıktı. İlk nesil 2016 yılında makyajla yoluna devam etti. 2019 yılında ise markanın yeni ürün stratejisine uygun tasarım ve teknolojileriyle ikinci nesil Peugeot 2008 yollara çıkmaya başladı. Yeni nesille birlikte dik ön ızgara ve yatay motor kaputu ile daha dinamik bir tasarım ve i-cockpit ile yenilikçi bir iç tasarım devreye alındı. Aslında bunlar tamamen yeni de sayılmazdı, ağabeyi Peugeot 3008 ile başlayan sürecin devamıydı. Elbette ilk nesil ile kıyaslandığında boyutları arttı. Uzunluğu 15 cm ve dingil mesafesi ise 7 cm kadar arttı.
KOMPAKT BOYUTLAR
Peugeot 2008, 4,30 metre uzunluğa ve 2,60 metre dingil mesafesine sahip. Bu boyutlar onu sınıfının en büyük, hatta üst sınıfa göz kırpan modellerinden biri yapıyor. Öyle uzun uzadıya tasarımı anlatmaya gerek yok. Prensip olarak ağabeyi Peugeot 3008 ile başlayan yolda ilerleyen Peugeot 2008; dik ön panjur, yatay motor kaputu, aslan logosu ile büyükçe ön ızgara, düzgün yüzeyler, aslanpençesi tasarımlı ışık imzasıyla ön farlar, yine aslanpençesi imzasıyla stop lambaları onu Peugeot ailesinin bir üyesi yapıyor. Yerden yüksek yapı, siyah renkte plastik çamurluk kemeri kaplamaları, ön ve arka tamponun alt kısmında siyah plastik kaplamalar ve büyük çaplı tekerlekler ise SUV trendinin imzası olarak devreye giriyor. Sonuç: uzaktan bile bakıldığında bunun bir #PeugeotSUV olduğu hemen anlaşılıyor.
Boyutların ve platformun sağlamış olduğu avantajla Peugeot 2008 gerek önde, gerekse de arkada geniş ve ferah bir yaşama alanı sunuyor. Önde olduğu kadar arkada da diz ve baş mesafesi açısından şikayet unsuru olabilecek bir rahatsızlık söz konusu değil. 4 yetişkin rahat edebiliyor.
GENİŞ İÇ MEKAN
Kendime göre (ki ben 192 cm uzunluğunda biriyim) ayarladığım sürücü koltuğundan inip arka koltukta rahat edebildim. Ailece yaptığımız sürüşler boyunca çocuklar da herhangi bir darlık hissinden veya bacak mesafesi kısıtlamasından şikayet etmedi. Keyifleri gayet yerinde idi. Arka koltuk yolcularına sunulan iki adet USB mobil cihazları şarj etme kolaylığı sağlıyor. Özellikle dokunmatik tavan lambaları çocukların çok hoşuna gitti. Her ne kadar sınıf genelinde pek sunulmasa da, artık arka koltuklar için havalandırma ızgaraları veya kolçak gibi ekipmanları gözler arıyor.
Boyutların ve iç mekandaki genişlik stratejisinin yansıması olarak gayet büyük bir bagaj kullanıma sunuluyor. 434 litre bu boyutların hakkını veriyor. Ayrıca düz yan duvarlar sayesinde alan verimli bir şekilde kullanılabiliyor. İki katlı bagaj zemini üst konumda iken altında göz önüne olmasını istemediğimiz şeyleri saklayabiliyoruz.
KULLANIŞLI BAGAJ
Ayrıca böylece arka koltuk sırtlıkları 60/40 oranında katlandığında düz bir bagaj zemini elde ediliyor. Bagaj zemini alt kademede olduğunda bagaj zemini ile katlanan koltuk sırtlığı arasında 8-10 cm’lik bir kot farkı oluşuyor. Ailece seyahat edilecek ise bagaj zeminini alt konumda tutmak ek alan kazandıracaktır.
SPORTİF DİREKSİYON
Sürücü koltuğuna oturur oturmaz karakteristik yeni nesil Peugeot kokpiti karşıladı beni. Çok havalı göründüğünü kabul ediyorum, ama alışkanlık gerektiği de bir gerçek. Markanın i-cockpit adını verdiği bu oluşum kompakt çok işlevli direksiyon, dijital gösterge ekranı, dijital ve dokunmatik orta ekran ve kısayol tuşlarından oluşuyor. Biraz sürücüye dönük konumlandırılan dokunmatik orta ekran canlı bir görüntü sunuyor.
KULLANIŞLI MENÜLER
Tüm işlevler bu ekran üzerinden yönetiliyor. Menüler içinde kaybolma sürecini azaltmak adına fiziki ses açma/kapama düğmesiyle birlikte piyano tuşları bulunuyor. Gerçekten de bu tuşlar süreci kolaylaştırıyor, ama yine de ilk kez oturan biri için bir alışma süresi gerekiyor. En üstte dokunmatik bilgi-eğlence ekranı, altında havalandırma ızgaraları ve kısayol tuşları ve daha aşağıda ise kapalı bir göz, ki burası aynı zamanda kablosuz şarj noktası. Ayrıca en altta bir göz daha bulunuyor. Ayrıca kablosuz şarj yuvasının solunda ve sağında birer adet USB girişi de bulunuyor.
Vites konsolunda şık bir vites kolu, hemen gerisinde elektrikli park freni ve sürüş modları düğmesi ve bu bölümün yanında iki adet bardaklık ile kullanışlı ve derli toplu, her şey olması gereken yerde. Koltuk vücudu güzelce kavrıyor ve gayet konforlu ve rahat.
Direksiyon ele iyi oturuyor ve birçok işleve ait kumandalarıyla sürücünün hayatını önemli oranda kolaylaştırıyor. Ancak benim gibi uzun boylu ve de direksiyonun yüksekte olmasını seven sürücüler için işte kötü haber: Peugeot’nun bu yeni nesil kokpit mimarisinde direksiyon alçak kalıyor. Göstergeler okunaklı. Yeni nesil dijital göstergeler gibi burada da kişiselleştirme olanakları bulunuyor.
ERGONOMİK KUMANDALAR
Tasarım tamamen kişisel zevk, ama kokpit mimarisinin ilk alışma süresinin ardından kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Kumandalar yerli yerinde, ekranlar okunaklı, bilgi-eğlence sisteminin menü dizilimi karmaşık değil. Çok daha karmaşık menülere şahit oldum. Malzemeler özenle seçilmiş, işçiliğe de ayrıca özen gösterilmiş.
Peugeot 2008, her biri ikişer adet güç seçeneğine sahip 1,2 litre turbo benzinli ve 1,5 litre turbo dizel olmak üzere dört motor seçeneği ile sunuluyor. Hem benzinli, hem de dizelde güçsüz versiyonlar manuel ve güçlü versiyonlar ETA8 adındaki otomatik şanzımanla kombine ediliyor.
GÜÇLÜ VE TUTUMLU MOTOR
Ben 130 HP gücündeki 1,5 turbo dizel ile EAT8 otomatik şanzıman ikilisini test ettim. Motor-şanzıman ikilisi arasındaki uyum zaten tartışmaya açık değil. Bu ikili grubun farklı modellerinde mutlu ve keyifli bir birliktelik kendini kanıtlamış durumda. Bu örnekte de durum farklı değil. Motor yüksek çekiş gücüyle dikkat çekerken, şanzıman her zaman tam zamanında ve son derece hızlı ama bir o kadar da konforlu bir şekilde vites değiştirmeyi başarıyor. Iskalamıyor. Sarsmıyor. Şaşırmıyor.
Modern motor teknolojilerinin tüm nimetlerinden yararlanan motor, henüz 370 d/d’de 130 HP güç ve henüz 1750 d/d itibariyle 300 Nm tork üretiyor. Motor-şanzıman ikilisi sürücünün gaz pedalına basma miktarıyla doğru orantılı olarak 2008’in 1270 kg ağırlığındaki gövdesini harekete geçiriyor. İşin güzel yanı motor tamamen sürücünün talebi ile doğru orantılı olarak hem oldukça tutumlu bir ulaşım aracı, hem de canlı sürüşleri destekleyen sportif bir karakter ortaya koyabiliyor. İlk hızlanma, ara hızlanma ve yüksek sürat performansı gayet yeterli. Elbette asıl kullanım amacına uygun olarak 120-130 km/s’e kadar olan hızlarda daha canlı ve daha yüksek hızlarda biraz daha nazlı.
OLDUKÇA TUTUMLU
Elbette kullanım şekline bağlı olarak tüketim değerleri değişiyor, ancak her test otomobili için aşağı yukarı benzer test koşulları uyguluyorum. İstanbul’da 0-3 derece civarında karlı günlerde yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s civarında yasal hız sınırları ile akarken 3,5-4,0 lt/100 km’lerle yol almak mümkün.
Ancak bunu uzun süre korumak pek olası değil. Dur-kalk yoğunluğu ile tüketim de artıyor. Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 4,5-5 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. 130 km/s’nin üzerinde hızlarda tüketim bir anda katlanarak artıyor. Yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde 8-9 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. Ayrıca iş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte kullanmak da 6 lt/100 km tüketim anlamına geliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 5,8 lt/100 km ile tamamladım. Kullanım koşulları ve havanın 0 derece civarında olması da göz önüne alındığında makul bir değer.
TATLI-SERT SÜSPANSİYON
Peugeot 2008, tatlı-sert olarak tabir edebileceğim bir süspansiyon kurulumuna sahip. Bu kurulum yol yüzeyindeki tüm pürüzleri filtre edemiyor, ama büyük bölümünü yumuşatıyor ve etkisini azaltıyor. Dolayısıyla kabin içindeki sürücü ve yolcuları rahatsız da etmiyor. Süspansiyon sisteminin sönümlemekte yetersiz kaldığı sarsıntılar konforlu koltuklar tarafından biraz daha yumuşatılıyor.
Direksiyon sistemi yol geri bildirimini yeterince sağlıyor. Sürücünün direksiyon emirleri hızlı yön değişimi ile sonuçlanıyor. Arka kısım ise büyük bir sadakatle ön tarafı takip ediyor. Elbette viraj içinde yol dalgası veya çukur veya tümsek gibi düzgün olmayan bir yüzey denk geldiğinde arka kısım biraz tepki veriyor. Ancak genel olarak takındığı tutum ve vermiş olduğu his gayet stabil ve güvenli.
O BİR ŞEHİRLİ SUV
Öten yandan bazı nitelikler bunun bir B-SUV olduğunu hemen hatırlatıyor. Mesela yüksek hızlı otoyol sürüşlerindeki rüzgar sesi bu ipuçlarından biri. Ayrıca gövde orantıları ve ağırlığıyla hızlı otoyol sürüşlerinde üst sınıf araçlar gibi yola oturmuyor. Ama güvensizliğe de asla neden olmuyor. Ayrıca sürücü ve ön yolcunun omuz mesafesi daha samimi/yakın bir oturma pozisyonuna işaret ediyor. Ancak bunlar olumsuzluk değil, bu sınıfın standardı. Sonuç olarak Peugeot 2008, günlük şehir içi kullanımları için ideal bir otomobil. Aynı zamanda iki çocuklu bir ailenin veya iki genç çiftin tatil yolculuğunu destekliyor.
Gelelim için fiyat boyutuna. Peugeot 2008 baz donanım ve baz motor seçeneği ile 515.000 TL’den başlıyor. Test ettiğim GT 1.5 BlueHDI 130 HP EAT8 788.000 TL (29 Mart 2022) fiyat etiketine sahip. Metalik boya veya özel renk, Focal Hi-Fi Ses Sistemi ve Napa Deri döşeme gibi ekstralar mümkün. Böylece mesele 835.000 TL seviyesine ulaşıyor.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (11):
+Şık tasarım
+Geniş arka koltuklar
+Büyük ekran
-Havalandırma ve kolçak yok
Uzay Yavuz (11):
+Spor görünüm
+Rahat ve geniş iç mekan
+Dokunmatik tavan lambaları
-Havalandırma yok
Peugeot 2008 ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS
[…] Daha önce test etmiş olduğum Peugeot 2008 modelinin ağabeyi olan Peugeot 3008 ilk olarak 2009 yılında yollara çıktı. 2016 yılında ise […]
[…] küçük SUV veya Crossover segmentinde yer alıyor. Yani #NissanJuke, #FordPuma, RenaultCaptur ve Peugeot2008, OpelMokka veya #ToyotaCHR gibi modellerle rekabet ediyor. Ancak görsel olarak ve felsefe olarak […]
[…] 2019 yılında yollara çıktığında da çekici bir otomobildi. Mart 2023’te kapsamlı bir PEUGEOT 2008 incelemesi yapmıştım zaten. Zaten çekici olan bir otomobili makyajla güncellemek elbette zor. […]
[…] öncesi Peugeot 2008 dizel test etmiştim. Makyaj sonrası dizel motor seçeneği kalktı. Güncel haliyle, yani […]