Toyota RAV4 Hybrid 1.490.000 TL’den (ÖTV teşviki ile 1.165.000 TL) (06 Mart 2022) başlayan liste fiyatı ile sınıfındaki diğer kompakt SUV’lardan yüksek bir fiyat etiketine sahip olsa da, çevrecilik ve tüketim noktasında önemli kazanımlar vaat ediyor. Artılar ve eksileri neler?
Toyota, hibrit teknolojisinin öncülerinden biri. Markanın hibrit modelleri 1997 yılında yıllara çıkan Prius’a kadar uzanıyor. Toyota o tarihten bu yana milyonlarca hibrit model sunmakla kalmadı, aynı zamanda hibrit teknolojisini önemli oranda geliştirdi ve bugün gelinen noktada satışa sunduğu küçük-büyük her model için bir hibrit versiyon sunma noktasına geldi. Ve Toyota RAV4 Hybrid bunlardan biri.
TOYOTA RAV4 BİR İKON
Toyota RAV4, markanın en uzun soluklu modellerinden biri ve kompakt SUV kavramının da öncülerinden. ilk nesil RAV4 üç kapılı gövde tipiyle 1994 yılında yollara çıkmaya başladı. 2000 yılında ikinci, 2005 yılında, üçüncü 2012 yılında dördüncü ve son olarak 2018 yılında güncel ve beşinci nesil yollara çıkmaya başladı. 4,61 metre uzunluğu ve 2,69 metre dingil mesafesiyle kompakt SUV liginin üst seviyesinde yer alıyor. 1,86 metre genişliğe ve 1,74 metre yüksekliğe sahip.
Güzellik göreceli bir kavram kabul, ama Toyota RAV4 hem markaya ait tasarım diline sadık, hem de SUV tasarım unsurlarını bünyesinde barındıran bir model ve bazı tasarım detaylarıyla diğerlerinden ayrışmasını da biliyor. Özellikle köşeli çamurluklar ve yan gövde boyunca uygulanan hareketli geometrik şekiller ve keskin çizgiler onu farklılaştırıyor. Bence kaslı ve dinamik görünüyor. Duruşuyla güven de vermesini biliyor. Öte yandan daha yalın otomobilleri sevenler için RAV4’ün gövdesindeki tasarım ve ışık oyunları abartılı gelebilir.
KARAKTERİSTİK İÇ MEKAN
İç tasarımda karakteristik Toyota unsurları barındırıyor. Ön konsol ve kapı panellerindeki bej renkli dikişli deri uygulamalar kalite algısını arttırıyor ve insanı iyi hissettiriyor. Ancak direkler ve tavandaki gri tonlarındaki kaplama ve döşeme kalite algısına gölge düşürüyor. Keşke bu alanlarda da derilerin bej tonları devam ettirilmiş olsaydı. Orta konsol derli toplu yapısıyla kullanım kolaylığı sunuyor. Toyota cam düğmesi ve sinyal ile silecek kumandalarında yılların birikimini bir türlü terk edemiyor. Sanki on yıllar boyunca hep aynı kumandaları ve düğmeleri kullanılıyor hissi uyanıyor bende. Sanki radikal bir modernizasyon iyi olacak gibi. Yolcu tarafında torpido gözünün hemen üstündeki açık göz kullanım kolaylığını destekliyor, ancak oluşan girinti gözü yoruyor. Bunun bir benzeri sürücü tarafından direksiyon solunda da bulunuyor.
GENİŞ YAŞAMA ALANI
Kabin içinde sunulan yaşama alanı boyutların hakkını verirken bir aile otomobilinin gereğini de yerine getiriyor. Ön koltuklarda olduğu kadar arka koltuklarda da herhangi bir sıkışıklık yaşanmıyor. Kendime göre ayarladığım sürücü koltuğunun arkasında kendim de rahat edebildim. Ancak arka koltuğa binerken ve inerken dikkat etmek gerekiyor. Arka kapının açılmasıyla arka lastiğin öne bakan kısmı çok fazla açığa çıkıyor, çünkü kapının altında çamurluk devam etmiyor. Bu nedenle binme/inme anında paçalar biraz kirlenebilir. Koltuklar dolgu malzemesi, sertliği ve şekliyle gayet konforlu. Belki yanları biraz daha destekleyici olabilirdi. Tempolu virajlarda yan destekler her zaman yeterli olmuyor. Öte yandan tempolu sürüşler bu otomobilin ruhuna aykırı. Sakin bir şekilde ilerleyip rahat etmek önemli ve koltuklar bu amaca hizmet ediyor.
Vites konsolunun hemen ilerisinde genişçe bir alan yer alıyor. Kablosuz şarj özelliği günümüzün vazgeçilmezi artık. Bu alanda ayrıca 12 Volt soketi ve USB girişi bulunuyor. Yine vites konsolunun gerisinde iki adet bardaklık yer alıyor. Vites kolunun hemen solunda elektrikli el freni düğmesi ile sürüş modları yer alıyor. Siyah deri kaplı kol dayamanın altında ise büyükçe bir saklama alanı bulunuyor.
KULLANIŞLI BİLGİ-EĞLENCE SİSTEMİ
Bilgi-eğlence sistemi günümüz gereksinimlerini karşılıyor. Menü dizilimi pratik. Göstergeler okunaklı ve çok da karmaşık değil. Ama sanki biraz daha modern bir gösterge tasarımı istiyor gibi. Ses sistemi övgüyü hak ediyor. Tizler, baslar ve akustik çok iyi ayarlanmış. Müzik dinleme keyfini destekleyen subwoofer bagajın sol tarafına zarifçe iliştirilmiş durumda. Direksiyon kumandaları yerli yerine. Büyük oranda elleri direksiyondan ayırmadan çoğu işleve erişim sağlıyor. Tüm menü-fonksiyon-işlevlere sadece birkaç dakika ayırarak hakim olmak mümkün.
Elektrikli bagaj kapağının açılmasıyla ortaya 580 litre ile oldukça büyük bir bagaj çıkıyor. Bagaj zemini düz, zemin yüksekliği eşik hemen hemen aynı seviyede. Elbette bu tarz araçlarda olması gerektiği gibi arka koltuklar katlanarak bagaj hacmi kullanım gereksinimine uyarlanabiliyor. Koltuklar tek elle rahatlıkla katlanabiliyor. Arka koltukların katlanmasıyla kullanım alanını engelleme potansiyeli taşıyan bagaj rulosu pratik bir hareketle yerinen çıkıyor. Bazı örneklerde bunu koyacak yer bulma sorun oluyor. Toyota buna pratik bir çözüm üretmiş. Bagaj zeminin altında bagaj rulosu için özel bir alan var. Yine bagaj zeminin altında ilk yardım seti veya diğer eşyalar için ek bir alan da var.
VERİMLİ HİBRİT SİSTEM
Konu bir hibrit olunca elbette yüksek beygirler veya etkileyici performanslardan değil de yakıt ekonomisi veya emisyon değerleri önem kazanıyor. Öncelikle kağıt üzerindeki değerlere bakalım… Toyota RAV4’deki hibrit sistem bir benzinli motor, iki elektromotor, bir adet e-CVT şanzıman ve bataryadan oluşuyor. Motor kaputunun altında sıralı dört silindirli 2,5 litre hacimli bir motor görev yapıyor.
Bu motor 178 HP güç ve 221 Nm tork üretiyor. Elektromotorlar önde ve arkada konumlandırılıyor. Öndeki elektromotor 88 KW ve arkadaki ise 40 kW güç üretiyor. Tüm bunlar 222 HP toplam sistem gücü anlamına geliyor. Fabrikaya göre 8,1 saniye 0-100 km/s hızlanma ve 4,4 lt/100 km karma yakıt tüketimi değerleri söz konusu. Elbette sürüş keyfi önemli, ama bir hibrit alıyorsam hızlanma değerine çok da takılmam, ama tüketim değeri hayati önem taşır.
KEYİFLİ SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ
Gelelim hibrit sistemin yola ve sürüş keyfine yansımasına. Hemen belirtmekte yarar var… hibrit bir araç kullanmak özel sürüş alışkanlıkları gerektiriyor. Hibrit sistemin çalışma prensibini çözmek ve sürüş alışkanlıklarını bu sisteme uyarlamak önemli. Ancak bu şekilde hibrit sistemin geliştirme amacına uygun yakıt ekonomisi elde edilebiliyor. Toyota RAV4 Hybrid gaz emirlerine anında cevap vermesini biliyor. Yani gerektiğinde sürücünün hızlanma isteğini rahatlıkla yerine getiriyor. Zaten fabrikanın öngördüğü hızlanma değeri de bunu doğruluyor. Sadece ilk kalkış anında değil, RAV4 Hybrid ara hızlanma konusunda da sürücünün gaz emrine itaat edebiliyor. Bunun hibrit bir otomobil olduğunu unutmamak lazım. Alelade benzinli bir otomobil gibi kullanmak yanlış. Rahatlıkla 10 lt/100 km gibi değerlere çıkıyor. Sert kullanımla orantılı olarak bu değer rahatlıkla artıyor. Yeter ki insan istesin.
Ancak Toyota RAV4 Hybrid geliştirilirken olduğu kadar tüketici tarafından satın alınırken de farklı bir kullanım amacını hedefliyor. Dolayısıyla sürücünün istediği daha çok tutumlu bir sürüş tarzı yönünde olmalı eğer bu otomobili satın aldı ise. Hibrit sisteme uyum sağlamak önemli. Gaz pedalına nazik davranarak sistemin bataryayı şarj etmesine izin vermek gerekiyor. Ayrıca sistemin izin verdiği noktalarda gaz pedalına uygulanan baskıyı düşük tutup sistemin elektrikli modunda kalmasını sağlamak da önemli. Elbette kavşaklar, trafik ışıklarında, yokuş aşağı inilen noktalarda bataryayı şarj etmek de önemli.
ÇOK TUTUMLU
Eğer ideal koşullar sağlanır ise 4 lt/100 km ile yol almak olası. Ancak bu iddialı değer uzun vadede korunamıyor. Bu değeri elde etmek için uygulanan sürüş teknikleri sürüş keyfine gölge düşürüyor. Biraz daha günlük kullanıma uygun bir sürüş tarzına sadık kalındığında 5,5-6,0 lt/100 km gibi son derece başarılı bir tüketim değerine ulaşmak mümkün. Benim 8-10 derece yağışlı bir ortamda ve kış lastikleriyle gerçekleştirdiğim 4 günlük sürüşün genel ortalaması 7,0 lt/100 km olarak kayıtlara geçti, ki bu bile otomobilin gücü, ağırlığı ve yüksek tavanlı yapısı göz önüne alındığında muhteşem bir değer.
Son derece sessiz ve derinden gelen bir vızıltı hariç hiçbir sarsıntının hissedilmediği tamamen elektrikli sürüş modu sonunda batarya şarjının bitmesiyle devreye giren dört silindirli benzinli motorun sesi özellikle ilk birkaç dakika fazlasıyla rahatsız edici oluyor. Normalde sürekli benzinli çalışsa rahatsız etmeyecek olan bu ses kısa süreliğinde kabin içindeki dinginliği ve huzuru bozuyor.
AMAÇ PERFORMANSLI OLMAK DEĞİL
Malum, hibrit araçlar performans vaat etmiyor, varlıklarının amacı sakince yol almak ve tüketim ve emisyonları en aza indirmek. Güç-aktarma sistemi kadar koltukların yan destekleriyle vermiş olduğu mesaj da bu yönde. Zaten RAV4’ün süspansiyonu da tam olarak bu amaca hizmet ediyor. Konfor odaklı bir süspansiyon söz konusu. Büyük olasılıkla markanın süspansiyon tercihinde bu modelin Avrupa’dan çok Amerika pazarını hedefliyor olmasının da payı vardır. Sonuç olarak süspansiyon gayet yumuşak ve konforlu. Bu da yol bozukluklarının, çukurların ve yol yamalarının büyük bir özgüvenle filtre edilmesi anlamına geliyor.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Konfor noktasında kazanımlar sağlayan yumuşak süspansiyon hızlı girilen virajlarda gövdenin yana yatmasına neden oluyor. Ayrıca viraj içinde zeminde bir bozukluk var ise zaman zaman lastiğin zeminle güvenli teması kesiliyor. Buna bağlı olarak sık sık elektronik yardımcı müdahale etmek zorunda kalıyor. Hayır, kesinlikle sürüş güvenliği açısından bir tehdit söz konusu değil. Sadece sık sık devreye giren elektronik yardımcı nedeniyle belli belirsiz bir tedirginlik oluşuyor.
Sonuç olarak Toyota RAV4 Hybrid geliştirme ve üretim amacına uygun bir otomobil. Toyota RAV4 Hybrid 1.490.000 TL’den (06 Mart 2022) başlangıç fiyatına sahip. Bu fiyata güvenli, konforlu, geniş hacimli, kullanışlı, tutumlu ve çevreci bir kompakt SUV vaat ediyor.
Osman Yavuz
Modelle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: https://www.toyota.com.tr/new-cars/rav4/index.json
Poyraz Yavuz (10):
Arka koltuklar rahat
Çok geniş iç mekan
Çok sessiz
Uzay Yavuz (8):
Tasarım çok güzel
Yüksek olduğu için binmesi zor
Çevre dostu olması güzel
COMMENTS