NİSSAN QASHQAİ E-POWER – SÜRÜŞ

NİSSAN QASHQAİ E-POWER – SÜRÜŞ

PORSCHE MACAN

Nissan Qashqai e-Power, teknolojisiyle gelişmiş bir verimlilik sağlıyor. Başlangıç fiyatı ise 1.937.000 TL (23.07.2023). Fiyat seviyesi üst donanımda 2.248.000 TL’ye çıkıyor.
Yollara çıktığı 2007 yılından günümüze kompakt SUV segmentine yön veriyor. Sadık bir hayran kitlesine sahip. Çoğu zaman kendi segmentinde en çok satanlar arasında yer alıyor. Adeta markanın en hızlı koşan atı. Güncel haliyle üçüncü nesil olarak yollarda. Aslında bize tamamen yabancı değil. Yaklaşık bir yıl kadar önce NISSAN QASHQAI için bir izlenim paylaşmıştım. O zaman test ettiğim benzinli versiyon 867.000 TL etikete sahipmiş. Elbette fiyatlar bugün tamamen farklı bir noktaya gelmiş durumda. Ancak fiyatları ele almak için burada değilim.

Bundan önceki testimde benzinli versiyonu aktarmıştım. Bu sefer NİSSAN QASHQAİ E-POWER – YOUTUBE versiyonunu ele alıyorum. Olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendireceğim. Bu teknolojiye ek yatırım yapmaya değer mi, değmez mi, ona bakacağız.

Önce ana hatlarıyla Qashqai özelinde kısa bir bilgi güncellemesi yapalım. Malum, yoğun bir rekabet ortamında mücadele ediyor. Motor tipi olarak değilse de, ürün anlamında karşısında zorlu rakipler var. Citroen C5 Aircross bunlardan biri. Zaten makyajlı ve makyajsız olarak değerlendirdim daha önce. FordKuga ve Honda CR-V modellerini de daha önce inceledim. Bunun dışında #HyundaiTucson, ve KiaSorento da var. Peugeot 3008 zaten bu sınıfın en güçlü modellerinden. #RenaultKadjar, Toyota RAV4 ve #VWTiguan gibi modeller de yine kompakt SUV segmentinin önemli oyuncularından.

Özetle kıyasıya bir mücadele var. Kompakt SUV liginde mücadele etmek için her yönüyle güçlü olmak gerekiyor. Nissan Qashqai gerekli niteliklere sahip.

Bir kere boyutlarıyla sınıfının gereklerini yerine getiriyor. 4425 mm uzunluk ve 2665 mm dingil mesafesi ile sınıf ortalamalarında kalıyor. Böylece belirgin bir şekilde rakiplerinin gerisinde kalmıyor, ötesine de geçmiyor.

Nissan Qashqai e-PowerGÜÇLÜ TASARIM

Elbette yıllar içinde Nissan Qashqai gelişti ve modernize oldu. Ama ilk nesildeki temel siluetini korudu. Yani şu an uzaktan bakıldığında ilk nesil ile güncel nesil Qashqai siluet olarak birbirini andırıyor. Markanın karakteristik V şeklinde ön ızgarasını taşıyor. Krom ön ızgaranın yanlarını ince ve keskin tasarımlı farlar dolduruyor. Tasarımcılar LED teknolojisinin sağlamış olduğu nimetlerden yaralanmış. Keskin çizgiler ve yanlardaki büyükçe girinti dinamik görünümü destekliyor.

Omuz çizgisi önden arkaya doğru güçleniyor. Krom cam altı çizgisi arkaya doğru kıvrılarak yükseliyor. Tavan çizgisi arkaya doğru zarif bir eğime sahip. Bu iki hat sportif bir siluet sergiliyor. Plastik çamurluk ağızları SUV vurgusunu arttırıyor. Kapıların alt bölümdeki girinti sportif görünümü destekliyor.

Yine arkada da sert ve sportif detaylar mevcut. Özgün far tasarımı modern bir görünüyor. Anatomik spoyler sportiflik vurgusunu güçlendiriyor. Yine tampondaki şekiller de sportifliğe katkı sağlıyor.

Nissan Qashqai e-PowerKULLANIŞLI VE MODERN İÇ MEKAN

Güncel haliyle Nissan Qashqai modern dünyanın gereksinimlerini karşılıyor. Kokpit tasarımı yalın, ama bir o kadar da modern. Dijital ekran veya dokunmatik bilgi-eğlence ekranı gibi oyuncaklar gelişmiş bağlanabilirlik anlamına geliyor. Dijital ekrandaki bilgiler okunaklı. Orta konsoldaki merkezi bilgi ekranının yeri gayet güzel. Ayrıca ekran okunaklı ve görüntüler canlı ve parlak. Ekran, Apple Carplay ve AndroidAuto desteği sağlıyor. Hemen altında bağımsız bir iklimlendirme paneli yer alıyor. Daha aşağıda açık bir göz yer alıyor. Vites seçici kompakt tasarımıyla ferahlık algısını destekliyor. Hemen gerisinde bir sürüş modu seçici yer alıyor. Buradan kar, otoyol vs farklı sürüş profilleri seçilebiliyor.

Kaliteli malzemeler kabin içindeki deneyimi ileriye taşıyor. İşçilik seviyesi de kalite algısını destekliyor. Ön konsol veya kapı panellerindeki dikişli deri yüzeyler de kalite algısını güçlendiriyor.

Nissan Qashqai e-PowerBOYUTLARA UYGUN İÇ MEKAN

Nissan Qashqai, tam da boyutların karşılığını veriyor. Sürücü ve ön yolcuyu geniş bir yaşama alanı karşılıyor. Ön konsolun tasarımı ferahlık algısını destekliyor. Baş, diz, bacak ve omuz mesafesi oldukça tatmin edici. Orta konsol çok fazla geniş değil. Bu da yaşama alanı hissine olumlu yansıyor. Koltukların minder büyüklüğü ve sertliği konforlu. Bacak ve bel bölgesindeki yanal destekler vücudu kavrıyor.

Nissan Qashqai bagajıyla da işlevsellik yaklaşımını devam ettiriyor. Yeni nesil araçların çoğunda olduğu gibi iki seviyeli bagaj zemini kolaylık sağlıyor. Böylece bagaj zeminin altında ek depolama alanı oluşuyor. Bagaj zemini yüksek konumda 479 litre hacim söz konusu. Bagaj zemini alt konumda bu hacim elbette artıyor. Ayrıca tüm SUV araçlarda olduğu gibi arka koltuklar yatıyor. Qashqai örneğinde 60:40 oranında katlanıyor koltuklar. Böylece daha büyük nesneleri taşımak üzere bagaj kargo alanına dönüşüyor. Koltuklar katlandığında hacim 1.447 litreye ulaşıyor. Sol ve sağ yandaki girintiler ilk yardım seti gibi küçük eşyalar için alan sağlıyor.

Nissan Qashqai e-PowerE-POWER VERİMLİLİĞİ

Nissan Qashqai yollara iki farklı motor tipiyle çıkıyor. Benzinli motoru daha önce zaten anlattık. Gelelim Qashqai ile ikinci kez buluşmamıza. Yani diğer motor seçeneği olan e-Power sistemine.

Aslında çok basit bir ifade ile bir hibrit gibi. Diğer bildiğimiz hibritler içten yanmalı ile elektromotor birlikte çalışıyor. Elektromotoru bir batarya besliyor. Ancak e-Power alışılmışın dışında bir teknoloji. Yani normalde hibrit sistemde benzinli motor otomobili harekete geçiriyor. Elektromotor ise onu destekliyor.

E-Power örneğinde otomobili harekete geçirme görev elektromotorun. Yine bir batarya var. Ancak daha küçük ve hafif. Benzinli motor ise tamamen farklı bir sorumluluk üstleniyor. Jeneratör olarak çalışıyor. Dolayısıyla bu benzinli motorun akslarla hiçbir bağı yok.

Ön akstaki elektromotor 190 PS güç üretiyor. Ayrıca 330 Nm tork kullanıma sunuyor. Elbette her elektromotor gibi ilk hareket anından itibaren bu değerler kullanıma hazır. Üç silindirli 1,5 litre hacimli benzinli motor jeneratör görevi görüyor.

Güç gereksinimine bağlı olarak jeneratör motor çalışma devrini arttırıyor ve daha yüksek güç üretiyor. Dolayısıyla prizde şarja gerek yok. Depoda benzin olduğu sürece yola devam.

Sistem alışılmışın dışında olunca, rakamsal karşılığı da alışılmışın dışında oluyor. Normalde elektrikli araç gibi değerlendirmek lazım. Günün sonunda aracı harekete geçiren elektromotor. Dolayısıyla tüketim elektrik enerjisi olarak belirtilmeli. Yani kWsa/100 km cinsinden. Ancak enerji kaynağı olan bataryayı şarj etmek için jeneratör benzin tüketiyor. Bu nedenle tüketim değeri yine lt/100 km cinsinden.

Nissan Qashqai e-PowerÜSTÜN PERFORMANS

Evet, 190 PS güç söz konusu. Hem de ilk hareket anından itibaren. Ancak öte yandan daha fazla ağırlık da söz konusu. Benzinli Qashqai ile e-Power arasında donanıma bağlı olarak yaklaşık 250 kg ağırlık farkı var. Bu 190 PS gücün ciddi bir ağırlıkla mücadele etmesi anlamına geliyor. Fabrikanın öngördüğü hızlanma değeri umut verici. 0-100 km/s hızlanma için 7,9 saniye yetiyor. Bu benzinli Qashqai ile kıyaslandığında 1,5 saniye kadar daha hızlı demek. Maksimum hız ise 170 km/s olarak belirlenmiş.

Aslında 7,9 saniye bir C-SUV için gayet güzel bir değer. Ancak sürüş anında aynı oranda heyecan verici hissettirmiyor. Sonuç olarak ağırlık da var. Yine de elektromotor anlık tork ile öne doğru hamle yapıyor. Hatta yasal şehir içi hızlarda gayet de canlı bir sürüş sunuyor. Bu sayede oldukça canlı tepkiler oluşuyor. Ama performans hissi ve heyecanı daha olağan.

Ancak sisteme alışmak da gerekiyor. Aracı hareket ettiren elektromotor. Bu da aslında sessiz bir sürüş ve canlı bir ivme anlamına geliyor. Öte yandan sistemdeki batarya küçük. Böylece güç gereksiniminin olduğu durumlarda jeneratör devir çevirerek gerekli enerjiyi üretiyor. Hızlanma istediği arttıkça benzinli jeneratörün devri ve sesi de artıyor. Dolayısıyla özellikle performanslı sürüşlerde sanki benzinli motorla ilerliyormuş hissi uyanıyor.

Sakin akıcı sürüşlerde benzinli jeneratörün varlığı o kadar baskın değil. Ayrıca verimliliği arttıran ek işlevler de var. e-Power da fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip. Bu ise yavaşlama veya fren anında oluşan kinetik enerjinin değerlendirilmesi anlamına geliyor. Bu enerji, elektrik enerjisi olarak bataryaya iletiliyor. Ayrıca bir B, yani Fren modu da var. Bu da yavaşlama anında daha yoğun enerji üretimi sağlıyor. Bunun dışında e-Pedal adında tek pedallı sürüş de verimliliği destekliyor. Tüm bunlar zaten elektrikli araçların tuzu biberi.

Nissan Qashqai e-PowerGAYET VERİMLİ

Elbette tüketim konusu önemli. Marka 1000 km’ye kadar menzil öngörüyor. Bir kez daha vurgulamak isterim, e-Power tamamen çevre dostu olmak için tasarlandı. Yani bu otomobili herhangi bir benzinli araç gibi kullanmamak gerekiyor. Ancak böyle amacına uygun bir verimlilik sağlıyor.

Bir otomobili ekonomik kullanmaya yönelik önemleri uygulamak gerekiyor. Elbette sürüş keyfini öldürmeden. Trafik yavaşlıyor veya duruyor ise önceden ayağı hızlanma pedalından çekmek önemli. Sert kalkışlardan kaçınmak önemli. Sakince hızlanmak daha verimli oluyor.

Bir kere yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 4,7 lt/100 km civarında tüketmek mümkün. Zaman zaman 4,5 lt/100 km seviyelerine bile iniyor. Elbette uzun vadede korumak kolay değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim de artıyor.

Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 5,0-5,5 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle daha yüksek hızlarda artıyor. Örneğin 140-150 km/s seviyelerinde 7,5 hatta 8,0 seviyelerine çıkıyor. Ayrıca ağırlıklı şehir içi sürüşlerinde 5-5,5 lt/100 km gibi tüketim değerleri oluşuyor.

Farklı koşullardaki 4 günlük testi 6,0 lt/100 km ile tamamladım. Benzinli Qashqai ile kıyaslayacak olursak 1-1,5 lt/100 km daha tutumlu.

Nissan Qashqai e-PowerKONFORLU SÜSPANSİYON

Nissan Qashqai donanım seviyesine bağlı olarak farklı boyutta jantlarla donatılıyor. 17, 18 ve 19 inç olmak üzere üç seçenek söz konusu. Üst paketteki 19 inçlik jantlar elbette güzel görünüyor. Ama konfordan doğal olarak çalıyor. Dolayısıyla 17 inç kadar konforlu olması beklenemez. Yine de Nissan Qashqai gayet konforlu hissettiriyor. Tatlı-sert süspansiyon sistemi yol bozukluklarını elinden geldiğince sönümlüyor.

Bu noktada ifade etmekte yarar var. Önden çekişli Qashqai torsiyon kollu arka aksa sahip. Dört tekerlekten çekişli versiyon ise bağımsız bir kuruluma. Elbette torsiyon kollu sistem bağımsız arka aks kadar konforlu olamaz. Yine de sistem çukur ve tümseklere abartılı tepkiler vermiyor.

Gelelim fiyatlara. Nissan Qashqai e-Power, teknolojisiyle gelişmiş bir verimlilik sağlıyor. Başlangıç fiyatı ise Designpack donanım ile 1.937.000 TL (29.07.2023). Bir üst seviyede Skypack yer alıyor. Böylece fiyat 1.984.000 TL’ye çıkıyor. En üst donanım olan Platinum Premium ile 2.248.000 TL’ye ulaşıyor. Bunlar nakit alımdaki kampanyalı fiyatlar.
OSMAN YAVUZ

 

 

 

 

 

POYRAZ YAVUZ (12):
+Yüksek kalite hissi
+Genişliği ve rahat arka koltuk
+Arkada havalandırma
+Arkada Type C ve USB

 

 

 

UZAY YAVUZ (10):
+Sportif tasarım
+Güzel renk
+Rahat koltuklar
+Geniş iç mekan

 

 

 

Nissan Qashqai e-Power ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Nissan Qashqai e-Power fiyatlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0