Ford Kuga 1.014.000 liradan (06.12.2022) başlayan fiyatlarla satılıyor. Dizel ST Line versiyonunda fiyat seviyesi 1.380.000 liraya kadar çıkıyor.
Ford her zaman sınıfının en iyi yol tutuş özelliklerini sunan markaların başında geliyor. Kuga da bu noktada bir istisna değil. Hem de ilk nesilden bu yana. İlk nesil 2008 yılında yollara çıktı. İkinci nesil ise 2012 yılında aramıza katıldı. İkinci nesille daha heybetli çizgilere kavuştu. 2019 yılında günce ve üçüncü nesil yollara çıktı. Üçüncü nesil çok daha zarif ve yumuşak hatlarla sportif ve zarif bir görünüm sergiliyor.
Üçüncü nesil FORD KUGA markanın güncel genleriyle yoluna devam ediyor. Elbette ilk nesildeki ruh ve karakterini koruyarak. Üçüncü nesil Ford Kuga boyutlarını zarifçe gizleyen çizgilere sahip. Bu onu sınıfının en zarif ve sportif SUV modeli yapıyor. Ayrıca ST Line donanım seviyesiyle yeni BLACK PACKAGE versiyonu da geldi ve sadece 182 HP 1,5 litre EcoBoost benzinli ile satılıyor.
#FordKuga, NİSSAN QASHQAI, PEUGEOT 3008, veya #OpelGrandland gibi modellerle aynı ligde. Ancak görsel olarak onlardan ayrışıyor.
SPORTİF VE ZARİF TASARIM
Ford Kuga, 4,62 metre uzunluğa ve 2,71 metre dingil mesafesine sahip. Yüksekliği ise 1,66 metre. Bu boyutlar Kuga’yı kompakt sınıfta konumlandırıyor. Hem de kompakt sınıf ortalamasının bir tık üstünde boyutlarla. Ancak hatları zarif ve yumuşak olduğundan uzaktan bakıldığında boyutlarını göstermiyor.
Markanın güncel tasarım diline sadık bir otomobil Kuga. Önden bakıldığında devasa petek dokulu siyan ızgara göze çarpıyor. Tampondaki girintiler ek dinamizm katıyor. Bu tampon ST Line donanımına özel. Diğer donanımlardan görsel olarak farklı. Ancak hatlar yumuşak akıyor. Aynı yumuşak akıcı hatlar arkada da devam ediyor. Yine pazardaki alışagelmiş uygulamanın aksiye tampon altı difüzörü parlak siyah değil. Gövde renginde. Arada zarif siyah bir bölüm var sadece. Çift egzoz çıkışı da yine sportifliğe vurgu yapıyor.
Yumuşak hatlar zarif girintilerle yan gövde boyunca devam ediyor. Kapıların alt bölgesindeki oyuk bölüm ve aşağıdaki çıkıntılı kaplamalar dinamizmi güçlendiriyor. Bazı modeller gibi çamurluk hatları abartılı vurgulu değil. Çamurluk kemerinde siyah kaplamalar da yok. Bu yönü ile de Kuga pazardaki diğer emsallerden ayrışıyor.
Elbette buraya kadar anlattığım tamamen görsel tasvirler kişisel zevke kalmış. Bana göre Ford Kuga sportif, daha otomobil tadında görünümü ile sportif bir SUV. Öyle kemikli bir SUV iddiasında değil. Olması da gerekmiyor zaten. Böylesi gayet güzel.
YALIN VE İŞLEVSEL İÇ TASARIM
Kapı açar açmaz alışıldık Ford iç tasarım mimarisi hemen göze çarpıyor. Abartıdan uzak. Yalın ama modern. Gösterişli değil, ama kaliteli. Gerçekten de iç mekanda kullanılan malzemeler genel olarak gayet kaliteli. Elbette yer yer sert plastik yüzeyler de var. Ancak bunlar rahatsız etmiyor. Göze batmıyor.
Direksiyon aşina olduğumuz Ford direksiyonu. Üzerine birçok işlece erişim sağlayan bolca düğme var. Delikli deri kadar ST Line donanıma özel kırmızı dikişler sportifliği güçlendiriyor. Aynı dikiş koltuklarda da göze çarpıyor. Bu da tasarımda bütünlüğü sağlıyor. Kapı eşiklerindeki ST Line logolu kaplamalar tamamlayıcı unsur.
Görsel açıdan abartıdan uzak kokpit gayet işlevsel. Her şey olması gereken yerde. Direksiyon kumandaları el yordamı ile çoğu işleve erişim sağlıyor. Orta konsolun üstündeki ekran görüş hizasında. Ayrıca el ile erişimi kolay bir uzaklıkta.
Dokunmatik ekran evet, çağımızın bir parçası. Ancak müzik sistemine ait temel işlevlere ait fiziki düğmelere ait panel hoş bir detay. Bu panelin altında havalandırma ızgaraları var. Hemen altında ise ikinci hoş detay yer alıyor. Fiziki bir klima kontrol paneli. Ki bu fiziki paneller günümüz otomobillerinde artık yok olma evresinde. Benim gibi gelenekçiler için bu fiziki düğmeler büyük kolaylık.
En altta artık adet olduğu üzere geniş bir yuva var. Telefon için ideal bir alan. USB ve Type-C girişleri şarj ve veri bağlantısı sağlıyor. Biraz daha geride vites seçici. Elektrikli el freni düğmesi ve birkaç elektronik işlev düğmesi daha. Sağ bölümde iki adet bardak tutucu. Bu bölüm de gayet işlevsel.
Kapıdaki cam düğmeleri geleneksel dizilime sahip. Gayet işlevsel. Direksiyon dijital gösterge panelini perdelemiyor. Gösterge tüm sürüş bilgilerini net bir şekilde veriyor. Gayet okunaklı ve bilgilendirici. Bilgi-eğlence sisteminin menü dizilimi alışkanlık gerektirse de kullanımı kolay. Ön konsol boyunca uzanan parlak süsleme ortama zenginlik katıyor. Kalite algısını yükseltiyor. Keşke bu süslemeyi kapı panellerine de taşımız olaydı marka.
GENİŞ YAŞAMA ALANI
Boyutlar iç mekanda kendini hissettiriyor. Ön taraf ferah bir yaşama alanına sahip. Diz ve baş mesafesi şikayete ver vermiyor. Direksiyon ve koltuğun ayar aralığı ideal sürüş pozisyonu oluşturmada kolaylık sağlıyor. Koltuklar rahat ve konforlu. Dolgu malzemesi sertliği iyi ayarlanmış. Bel ve baldır desteği kadar yanal destekleri de güçlü.
Arka koltuklardaki sunum da gayet tatminkar. Diz mesafesi bolca mevcut. Hatta bu sınıfın en iyilerinden biri. Kızaklı arka koltuk da bu noktada ek işlevsellik sağlıyor. Kızaklar diz mesafesini veya bagaj hacmini arttırmak için kullanılabiliyor. Yeni nesil araçlarda baş mesafesi kısıtlı olabiliyor. Özellikle kızaklar nedeniyle birkaç santimetre daha yüksek olan arka koltuklarda. Kuga böyle bir sorun yaşatmıyor.
Bir diğer işlevsel özellik de eğim ayarlı sırtlıklar. Böylece arka koltuk yolcuları daha konforlu bir oturma pozisyonu elde edebiliyor. Arka koltuk yolcuları için havalandırma ızgaraları artık zaten olmazsa olmazımız. Ford Kuga da bu konforu sağlıyor. Ayrıca üzerime bir de sol ve sağ arka koltuklar için koltuk ısıtma işlevi de bulunuyor. Hem de iki kademeli. Bunun dışında bir de 230 Volt 150 Watt bir priz de var bu bölümde. Ama bir USB bağlantısı yok.
KULLANIŞLI BAGAJ
Ford Kuga bagaj hacmi konusunda da boyutların hakkını veriyor. Bagaj 511-650 arasında bir hacme sahip. Bu aralık tamamen kızaklı arka koltuktan kaynaklanıyor. Koltuklar katlandığında bu hacim 1.478 litreye kadar çıkıyor. Arka koltuklar 60:40 oranında iki parça halinde katlanıyor. Ayrıca kızağın ileride veya geride olması fark etmiyor. Her koşulda katlanıyor. Koltuklar katlandığında tamamen düz bir zemin elde edilmiyor. Yükselti olmayan düze yakın bir zemin oluşuyor. Bagaj zeminin altında ince stepne ile birlikte ıvır zıvır için küçük bölmeler var.
VERİMLİ VE CANLI SÜRÜŞ
Ford Kuga Türkiye’de ikisi benzinli ve diğeri dizel olmak üzere üç motor seçeneği ile satılıyor. 1.5 lt EcoBoost benzinli motor 120 PS ve 182 PS güç seçeneklerine sahip. 120 PS versiyon manuel şanzımanla birleştirilmiş. 182 PS motor ise 8 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor. Yine 1.5 lt EcoBlue dizel motor 120 PS güç üretiyor. Bu motor da 8 vitesli otomatik şanzımanla satılıyor.
Elbette 182 PS benzinliyi deneyimlemek isterdim. Test aracı ise Türkiye’de daha çok talep gören dizel motora sahipti. Modern teknolojinin nimetlerinden yararlanan motor 120 PS güç ve 300 Nm tork üretiyor. Bu motor yapısı gereği performanstan çok tutumlu olmayı hedefliyor.
Motorun güç üretme karakteristiği ile şanzıman oranları çok iyi ayarlanmış. Kuga ilk hareket anından itibaren canlı ve istekli bir şekilde hızlanıyor. Sürücünün gaz pedalına basma şiddetine bağlı olarak şanzıman karakteristiği uyum sağlıyor.
Böylece sakin sürüşlerde şanzıman motoru olabildiğince alt devirde tutmaya özen gösteriyor. Alt devirlerden itibaren yüksek tork üreten motor sayesinde akıcı sürüşler oluşuyor. Daha sert gaz pedalı emirlerinde şanzıman motoru daha üst devirlerde tutuyor. Haliyle bu da daha da canlı bir sürüşle sonuçlanıyor.
Ford Kuga bu motor ile yasal hız sınırları dahilinde gayet tatminkar ve akıcı sürüşler sağlıyor. Elbette üstün bir performans beklemek haksızlık olur. Elbette hız arttıkça oluşan rüzgar direncine yenik düşüyor motor ve 130-140 km/s gibi hızlarda hızlanma ivmesi yavaşlıyor. Yine de 170—180 km/s gibi hızlara zorlanmadan ulaşıyor.
Dizel motorlara özgü titreşim ve gürültü yok iyi kontrol altına alınmış. Çok dikkatli dinlemez isen dizel olduğunu anlamak güç. Özellikle de camlar kapalı olduğunda. Elbette tüketim konusu da önemli. Fabrika verilerine göre Ford Kuga donanım seçeneğine bağlı olarak 4,4-4,7 lt/100 km tüketimle yetiniyor.
GAYET TUTUMLU
Gelelim tüketim konusuna. Her zaman altını çiziyorum. Tüketim kullanım koşullarına bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösteriyor. Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 3,8 lt/100 km seviyelerinde kalma potansiyeline sahip. Elbette bu pek de sürdürülebilir bir değer değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim doğal olarak artmaya başlıyor.
Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 4,5-5,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’nin üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. Sürüş hızına bağlı olarak 9 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor hatta geçebiliyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 6,0 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 4,8 lt/100 km ile tamamladım. Bu da Ford Kuga’yı sınıfının tutumlu üyelerinden biri yapıyor.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Ford Kuga bir Ford geleneğini başarıyla sürdürüyor. Konfor ile sportifliği çok iyi harmanlıyor. Süspansiyon sistemi tatlı-sert olarak ifade edebileceğim bir lezzete sahip. Bu da onu yolda nispeten konforlu bir otomobil yapıyor. Nispeten diyorum, çünkü çok ileri bir konfor seviyesi değil bu.
Yol bozuklukları, yol yüzeyindeki pürüzleri güzelce ütülüyor. Büyük bölümünü içeriye belirgin bir şekilde yumuşatarak iletiyor. Sistem daha irice çukur ve tümseklere çok fazla tepki vermiyor. Daha çok olgunlukla yumuşatma yoluna gidiyor. Yürüyen aksam rahatsız edici sesler üretmiyor. Lıkırtı veya vuruntular söz konuş değil. Zaten Ford Kuga genel olarak sessiz bir otomobil. Yol ve rüzgar gürültüleri içeriye yoğun bir şekilde ulaşmıyor. Haliyle pütürlü asfaltta lastik gürültüsü oluşuyor.
ÜSTÜN YOL TUTUŞ
Kuga’nın yol tutuş özelliklerini bir cümle ile özetlemek gerekirse… kompakt hatchbach sürüş özelliklerine sahip SUV. Evet. Daha iyi, daha net ifade edilemez. Alışagelmiş SUV yumuşaklığı ve tepkileri kesinlikle yok. Virajda yana yatma, dalma yapmıyor. Çoğu örnekte konforlu süspansiyon yol tutuş dinamiklerinden ödün vermek gerektiriyor.
Ford konfor seviyesini çok ileriye taşımadan dinamik sürüşü koruma formülü ile yoluna devam ediyor. Zaten markadan beklenen, benim de beklediğim bu. Böylece virajlara daha bir özgürce girebiliyorsun. Bazı örnekler gibi virajda yana yatma, ürkütme eğilimleri oluşmuyor. Elbette geri bildirimi yüksek direksiyon sisteminin de payı büyük. Direkt çalışıyor. Sürücünün küçük emirleri anında yön değişikliği ile sonuçlanıyor. Kuga sürücünün emrettiği yöne kararlı bir şekilde yöneliyor.
Örneğin sağ-sol-sağ gibi kombine virajlarda bu tarz yüksek yapılı otomobiller kolaylıkla dengesizleşebiliyor. Kuga bu nokta da güvenle yoluna devam ediyor. Ağırlık transferinden etkilenmiyor. İllaki viraj içinde kontrolsüzce gaza basıldığında bir patinaj eğilimi oluşuyor. Viraj içindeki lastikte tutunma kayıpları oluşuyor. Ancak asla kontrolsüz veya rahatsız edici olmuyor.
Elektronik sürüş destek sistemleri gayet güzel çalışıyor. Müdahaleler zarif bir şekilde gerçekleşiyor. Sürücüyü tedirgin etmiyor.
Boyutlar ve yerden yüksek yapı bu tarz SUV araçlarda park manevra zorlukları olabiliyor. Kuga görüş açıları ile bu noktada kontrol etmesi rahat bir otomobil. Haliyle arka görüş biraz kısıtlı onu da kamera çözüyor.
REKABETÇİ FİYAT
Ford Kuga, 1.5 Litre EcoBoost 120 PS Style manuel şanzıman olarak 1.014.000 liradan başlıyor. Yine Style donanımlı 1.5 Litre EcoBLue 120 PS otomatik şanzıman için 1.149.000 lira gözden çıkartmak lazım. Aynı motor şanzıman kombinasyonunu ST Line olarak tercih etmek 1.380.000 lira anlamına geliyor. 182 PS gücündeki benzinli motor ile otomatik şanzıman ve ST-Line donanım için 1.256.000 lira gözden çıkartmak gerekiyor. Aynı kombinasyonun yeni BLACK PACKAGE versiyonunda fiyat 1.3420.000 liraya çıkıyor. Elbette Bang&Olufsen, Teknoloji, Konfor gibi paketleri ekleyerek fiyatı arttırmak olası.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (11):
+Sportif görünüm
+Geniş iç mekan
-Arkada USB yok
Uzay Yavuz (11):
+Güzel tasarım
+Rahat arka koltuklar
+Arkada koltuk ısıtma
Ford Kuga ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS
[…] açısından kıyaslama yapmak gerekirse… Örneğin Ford Kuga yaklaşık 20 cm daha uzun, ama aks mesafesi aynı. Veya Citroen C5 Aircross 10 cm kadar daha uzun […]