SÜRÜŞ – NISSAN QASHQAI

SÜRÜŞ – NISSAN QASHQAI

MG HS

Nissan Qashqai, yollara çıktığı ilk günden bu yana kompakt SUV segmentine yön veriyor. Başlangıç fiyatı 867 bin lira (17.07.2022) ile Nissan Qashqai sahibi olmak mümkün.

#NissanQashqai 2007 yılında yollara çıkmaya başladı. Çıktığı günden itibaren de kompakt SUV segmentine yön vermeye başladı. 2010 yılında makyajla güncellenen model 2013 yılında ikinci nesil olarak yıllara çıktı. 2017 yılında ise ikinci nesil makyajla güncellendi. #Nissan #Qashqai son olarak 2021 yılında yenilendi ve üçüncü nesil olarak satılıyor. Nissan Qashqai bugün hala sınıfının en gözde modellerinden biri.

Oldukça zorlu bir rekabet ortamında mücadele ediyor. Rakipleri arasında; Citroen C5 Aircross, #FordKuga, Honda CR-V, #HyundaiTucson, #KiaSorento, Peugeot 3008, #RenaultKadjar, Toyota RAV4, #VWTiguan gibi modeller var.

Nissan Qashqai boyutlarıyla sınıfının gereklerini yerine getiriyor. 4425 mm uzunluk ve 2665 mm dingil mesafesi ile sınıf ortalamalarında kalıyor. Rakiplerinin belirgin bir şekilde gerisinde de kalmıyor, ötesine de geçmiyor.

Nissan QashqaiİDDİALI TASARIM

Elbette yıllar içinde Nissan Qashqai gelişti ve modernize oldu. Ancak her zaman ilk nesildeki temel siluetini korumaya devam etti. Dolayısıyla şu an uzaktan bakıldığında ilk nesil ile güncel nesil Qashqai siluet olarak birbirini andırıyor. Öndeki V şeklinde krom ön ızgara markanın karakteristik tasarım unsurlarından biri. LED teknolojisinin sağlamış olduğu far tasarım özgürlüğü kendini gösteriyor. Tampondaki keskin çizgiler ve yanlardaki büyükçe girinti dinamik görünümü destekliyor.

Instagram videosu için: Nissan Qashqai ön

Yandan bakıldığında güçlü ve dinamik çizgiler dikkat çekiyor. Omuz çizgisi önden arkaya doğru güçleniyor. Krom cam altı çizgisi arkaya doğru kıvrılarak yükseliyor. Tavan çizgisi arkaya doğru zarif bir eğim ortaya koyuyor. Bu iki hat sportif bir siluet sergiliyor. Şişkin ve plastik kaplama çamurluk ağızları SUV vurgusunu güçlendiriyor. İki kapıyı birbirine bağlayan alt bölümdeki girinti sportif görünümü destekliyor. Çift renk jantlar genel paketi tamamlıyor.

Ön bölüm gibi arkada da sert ve sportif detaylar mevcut. Özgün far tasarımı modern bir görünüm sunuyor. Arkaya doğru eğimli tavanın ucundaki anatomik ama aslında büyük spoyler sportiflik vurgusunu güçlendiriyor. Tampondaki geometrik şekiller de yine sportifliğe katkı sağlıyor.

Instagram videosu için: Nissan Qashqai arka

Nissan QashqaiMODERN VE KULLANIŞLI

Elbette dış tasarım gibi iç tasarım da yıllar içinde gelişimini sürdürdü. Güncel haliyle Nissan Qashqai modern dünyanın gereksinimlerini en iyi şekilde karşılıyor. Dijital ekran veya dokunmatik bilgi-eğlence ekranı gibi oyuncaklar gelişmiş bağlanabilirlik anlamına geliyor. Dijital ekrandaki bilgiler okunaklı. Orta konsoldaki merkezi bilgi ekranının yeri gayet güzel. Ekran okunaklı. Görüntüler canlı ve parlak. Sürücü buradan araç işlevleri ve eğlence işlevlerine ulaşıyor. Ekran, Apple Carplay ve AndroidAuto desteği sağlıyor. Hemen altında bağımsız bir iklimlendirme paneli bulunuyor. İklimlendirmenin dokunmatik ekrandan bağımsız olması güzel bence. Orta konsolun en altında açık bir göz bulunuyor. Haliyle burası akıllı telefon için düşünülmüş. Otomatik vites seçici kompakt tasarımıyla ferahlık algısını destekliyor. Hemen gerisinde bir sürüş modu seçici yer alıyor. Buradan kar, otoyol vs farklı sürüş profilleri seçilebiliyor.

Direksiyon ele çok iyi oturuyor. Birçok işleve buradan erişiliyor. Düğmelerin konumu, tasarımı ve büyüklüğü genel işlevselliği tamamlıyor. Vites değiştirme elcikleri hem sportifliği destekliyor, hem de işlevselliği. Konsolun genel tasarımı gösterişten uzak ve yalın. Ama aynı zamanda gayet modern ve kaliteli hissettiriyor.

El temasının olduğu alanlardaki malzeme kalitesi gayet başarılı. İşçilik seviyesi de genel kalite algısını destekliyor. Ön konsol veya kapı panellerindeki dikişli deri yüzeyler kalite algısını güçlendiriyor. Gerçekten de kokpite oturup Qashqai ile temas kurduğunda insan keyif alıyor.

Nissan QashqaiGENİŞ YAŞAMA ALANI

Sürücü ve ön yolcuyu geniş bir yaşama alanı karşılıyor. Ön konsolun tasarımı ferahlık algısını destekliyor. Baş, diz, bacak ve omuz mesafesi oldukça tatmin edici. Baz örneklerdeki gibi orta konsol abartılı geniş değil. Bu da yaşama alanı hissine olumlu yansıyor. Koltukların minder büyüklüğü ve sertliği gayet konforlu. Bacak ve bel bölgesindeki yanal destekler vücudu gayet güzel kavrıyor. Desenli koltuk yüzeyi de daha kaliteli hissettiriyor. Koltuk ısıtma düğmesi koltuğun yanına gizlenmiş adeta. Orta konsolda bir yerde olması daha kullanışlı olabilirdi.

Instagram videosu için: Nissan Qashqai iç mekan

Nissan QashqaiAncak koltukların rahatlığı, kumanda elemanlarının konumu ve erişim kolaylığı ile ön taraf gayet konforlu. Arka koltukların sunumu da gayet başarılı. Arka koltuk yolcularını geniş ve ferah bir yaşama alanı karşılıyor. Type C ve USB olmak üzere iki adet bağlantı noktası söz konusu. Yine arka koltuk yolcuların konforu havalandırma ızgaralarıyla destekleniyor. Katlanan orta kolçak ve bardaklıklar bu konforu tamamlıyor. Yine ön kapılardaki gibi arka kapılarda da dikişli deri yüzeyler kalite algısını arttırıyor. Yine üst donanımda sunulan Bose ses sistemi de yolculukları keyfe dönüştürüyor.

Instagram videosu için: Nissan Qashqai koltuk

Nissan QashqaiKULLANIŞLI BAGAJ

Nissan Qashqai bagajıyla da işlevsellik yaklaşımını devam ettiriyor. Yeni nesil araçların çoğunda olduğu gibi iki seviyeli bagaj zemini kolaylık sağlıyor. Böylece bagaj zeminin altında ek depolama alanı oluşuyor. Bagaj zemini yüksek konumda 443 litre hacim söz konusu. Bagaj zemini alt konumda bu hacim elbette artıyor. Bunun dışında neredeyse tüm SUV araçlarda olduğu gibi arka koltuklar katlanıyor. Qashqai örneğinde 60:40 oranında katlanıyor koltuklar. Böylece daha büyük nesneleri taşımak üzere bagaj kargo alanına dönüşüyor. Bagaj düzgün yan duvarları ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Sol ve sağ yandaki girintiler ilk yardım seti gibi küçük eşyalar için alan sağlıyor. Üst donanım paketiyle sunulan elektrikli bagaj kapağı ek kullanım konforu sağlıyor.

Nissan QashqaiInstagram videosu için: Nissan Qashqai bagaj

VERİMLİ VE TUTUMLU MOTOR

Nissan Qashqai güncel haliyle tek bir benzinli motor seçeneği ile ithal ediliyor. Seçenekler arasında bir dizel yok. 1,3 litre hacimli küçük hacimli turbo benzinli motor güncel motor teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. Yüksek verimlilik seviyesi vaat eden motor 158 HP güç ve 270 Nm tork üretiyor. Bu motor giriş seviyesinde manuel ve üst paketlerde CVT otomatik şanzımanla donatılıyor. Ayrıca bir dört tekerlekten çekiş versiyonu da bulunuyor.

Nissan QashqaiBen CVT otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş kombinasyonunu deneyimledim. Motor ve şanzıman birbiriyle uyum için çalışıyor. Ani hızlanma gereksinimlerinde yüksek devir ve yüksek motor gürültüsü oluşuyor. Ancak bu tüm CVT şanzımanlarda böyle ve kullanıcı zamanla buna alışabiliyor. Vitesler hızlı ve sarsıntısız değişiyor. Vites değişim anı da gayet yerinde. Sürücünün gaz pedalına basma yoğunluğu karşılığını buluyor. Motor alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü üretiyor. Şanzıman bu çekiş gücünü yola başarıyla aktarıyor. Böylece yasal hız sınırlarına kadar canlı ve istekli bir hızlanma oluşuyor. Akıcı sürüş karakteristiği sürüş keyfini arttırıyor. Ara hızlanmalarda sürücünün gaz emri anında hızlanma ile sonuçlanıyor. Doğal olarak bu hızlanma istekliliği yüksek tavanlı ve 1,5 ton ağılığında bir SUV ile orantılı. 158 HP güç 150-160 km/s gibi hızlara kadar istekli bir ivmelenme üretiyor. Ardından ivmelenme istekliliği azalıyor doğal olarak. Hızlanma süreci 190 km/s’e kadar devam edebiliyor. Biraz daha hızlı olmak isteyen önden çekişli versiyon ile daha mutlu olacaktır.

Nissan QashqaiFabrika verilerine göre 1.3 DIG-T 158 HP motorla Nissan Qashqai dört çeker olarak 190 km/s maksimum hıza ulaşıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9,9 saniyede tamamlıyor. Yine fabrika verilerine göre 7,0 lt/100 km yakıt tüketiyor.

Nissan QashqaiKULLANIMA BAĞLI OLARAK GAYET TUTUMLU

Artan yakıt fiyatları nedeniyle tüketim artık çok daha fazla soruluyor. Her zaman ifade ettiğim gibi tüketim kullanım koşullarına bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösteriyor. Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 4,5-5,0 lt/100 km’lerle yol almak olası. Bu pek de sürdürülebilir değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim artmaya bağlıyor. Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 6,0- lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’in üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. Sürüş hızına bağlı olarak 9-10 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor hatta geçebiliyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 6,5-7,0 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 7,2 lt/100 km ile tamamladım. Kullanım koşulları ve otomobilin heybetli gövdesi göz önüne alındığında bence oldukça tutumlu.

Nissan QashqaiKONFORLU SÜSPANSİYON

Nissan Qashqai donanım seviyesine bağlı olarak farklı boyutta jantlarla donatılıyor. 17, 18 ve 19 inç olmak üzere üç seçenek söz konusu. Kullanmış olduğum Platinum Premium paket ile 19 inçlik şık jantlar devreye giriyor. Sağlamış olduğu görsel sportiflik kadar sürüş özelliklerine de sportif yanıyor. Ancak öyle ya da böyle 17 inç kadar konforlu olması beklenemez. Yine Nissan Qashqai gayet konforlu hissettiriyor. Tatlı-sert süspansiyon sistemi yol bozukluklarını elinden geldiğince sönümlüyor. Elbette 19 inçlik jantlar oranında.

Bunu yaparken üstün sürüş dinamiklerinden de taviz vermiyor. Süspansiyon sistemi çukur ve tümseklere abartılı tepkiler vermiyor. Sistem çalışırken rahatsız edici abartılı sesler üretmiyor.

Nissan QashqaiÜSTÜN YOL TUTUŞ

Tatlı-sert süspansiyon sistemi ve 19 inçlik jantlar konfor noktasında beklentileri karşılıyor. Yine bu süspansiyon sistemi dinamik sürüş özellikleriyle sürüş keyfi de yaşatıyor. Heybetli gövde ve yüksek yapıya rağmen yana yatma eğilimleri minimum seviyede. Sürüş güvenliği riske girmiyor. Ardı ardına yapılan direksiyon hareketlerinde de Qashqai stabil kalıyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde hızlı girilen virajlarda daha kontrollü bir yapı söz konusu. Virajdan hızlı çıkıldığında da ön lastiklerde tutunma zayıflığı yaşanmıyor. Sistem her daim güvenle tutunmaya devam ediyor. Direksiyon sistemi verilen emirleri kararlılıkla yerine getiriyor. Ancak geri bildirim konusunda türünün en iyi örneklerinden biri değil.

Nissan QashqaiElektronik sürüş destek sistemleri üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyor. Donanım seviyesine bağlı olarak direksiyon destekli şerit takip sistemi dahil birçok yardımcı bulunuyor. Sistemler yumuşak bir şekilde devreye girip müdahalesini yapıyor. Sürüş güvenliğine katkı sağlıyor. Tüm versiyonlarda park sensörü bulunuyor. Platinum Premium ile devreye çevre görüş sistemi ve akıllı park sistemi giriyor. Bu işlevler hayatı daha da kolaylaştırıyor.

Nissan QashqaiGelelim fiyatlara. Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 HP manuel Tekna 867.000 TL’den (17 Temmuz 2022) başlıyor. Listedeki giriş versiyon manuel şanzımanı ile pek tercih edilmeyecektir muhtemelen. Malum Türkiye’de otomatik şanzıman öncelikli tercih. Ayrıca donanım olarak dolu da olması gerekiyor. Test etmiş olduğum en üst versiyon. Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 HP X-Tronic CVT Platinum Premium 4×4 için 1,2 milyon lirayı gözden çıkartmak gerekiyor. Aynı motor donanım seviyesini önden çekişli olarak 50.000 TL kadar uyguna almak olası.

Osman Yavuz

 

Poyraz Yavuz (11):
+Yüksek kalite hissi
+Genişliği ve rahat arka koltuk
+Arkada havalandırma
+Arkada Type C ve USB

 

 

 

Uzay Yavuz (11):
+Sportif tasarım
+Güzel renk
+Rahat koltuklar
+Geniş iç mekan

 

 

Nissan Qashqai ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 2