>>> Farklı bir lezzete sahip olan Honda CR-V dünyasına giriş 730 bin liradan başlıyor. Bakalım deneme fırsatı bulduğum 862 bin liralık (4 Ocak 2022) Honda CR-V Executive+ paketi neler sunabiliyor?
>>> Sorunsuzluğu ve dayanıklılığı ile bilinen Honda’nın kompakt SUV modeli CR-V ilk kez 1995 yılında yollara çıkmaya başladı. Bu nesil değilse de 2002 yılında yollara çıkmaya başlayan ikinci nesil CR-V’ye gözlerimiz biraz daha aşina. 2006 yılında üçüncü, 2012 yılında dördüncü ve 2017 yılında ise güncel beşinci nesil yollara çıkmaya başladı.
>>> Her ne kadar Honda CR-V kompakt SUV segmentinde yer alsa da, 4.60 metre uzunluk ve 2,66 metre dingil mesafesiyle kompakt sınıfın üst seviyesinde yer alıyor. 1,86 metre genişliğe ve 1,68 metre yüksekliğe sahip.
>>> Tasarım olarak Honda marka aidiyetine sadık bir görünüm sergileyen CR-V, kompakt SUV segmentinin gereksinimlerine uygun olarak yerden yüksek yapı, şişkin çamurluklar, plastik çamurluk ağzı kaplamaları, kapı altı bölgesinde plastik kaplamalar ve tavan rayları bu sınıfın gereklerinden ve hatta olmazsa olmazlarından. Önden bakıldığında tampon ve panjur tasarımı kadar büyük “H” logosu da henüz ilk göz temasında bunun bir Honda olduğuna işaret ediyor. Arkadan bakıldığında da Honda izleri kendini hemen belli etse de, yukarıya ve yanlara doğru iki yönde uzantılara sahip iki parça stop lambası CR-V’ye özgünlük kazandırıyor. Çizgiler oldukça modern, ama sportif değil. Daha çok havalı veya kaliteli bir his uyandırıyor. Kalın yanaklı lastikler de sportiflikten uzak, daha çok konfor odaklı bir aile otomobili algısına neden oluyor.
>>> Aile otomobili olarak çok önemli değerler sunuyor. Bir kere boyutların hakkını veriyor. Ön koltuklar kadar arka koltuklarda da geniş bir yaşama alanı söz konusu. Kesinlikle darlık hissi oluşmuyor. Arkadan, ki ben 192 cm ile uzun bir sürücüyüm, ‘baba koltuğunu öne alır mısın’ gibi şikayetler kesinlikle gelmiyor. Kendime göre ayarladığım sürücü koltuğunun arkasında kendim rahat ettim. Çocukları gözlemlemek için dikiz aynasının üstüne tavana entegre edilen geniş açılı ayna da aile otomobili imajına vurgu yapıyor.
>>> Vites konsolu yukarıda konumlandırılarak bolca saklama alanı için yer açılmış. Kablosuz şarj noktası, hemen arkasında iki adet bardaklık ve daha da arkada kolçak da dahil olmak üzere sürgülü devasa bir saklama alanı kabin içindeki küçük eşya kalabalığını önlemeye yardımcı oluyor. Sağlı sollu önde iki adet USB girişi ve arka havalandırma ızgaralarının altında bir adet USB girişi de yine ailenin mobil cihaz şarj gereksinimini karşılamak üzere devreye giriyor. Yine B sütununa entegre mont-ceket vs için küçük askı da hayatı kolaylaştıran pratik detaylardan biri. Bir diğer güzel donanım arka koltuk ısıtması. Yine ön koltuklar gibi ısı üç kademe halinde ayarlanabiliyor.
>>> Koltuklar da CR-V’nin sportif değil de rahat bir otomobil olduğunu tescil ediyor. Yan destekleri ile vücudu güzelce kavrayan koltuklar son derece rahat ve uzun süreli sürüşlerde kesinlikle yormuyor. Sürücü için elektrikli ama ön yolcu için manuel koltuklar sunuluyor olması ilginç. Konsol derli toplu yapısıyla kullanıcı dostu bir yapı sergiliyor. Fonksiyonlar büyük oranda dokunmatik ekran üzerinden yönetiliyor. Buradaki menü yapısını çözmek için birkaç dakika ayırmak yeterli oluyor. Dokunmatik ekranın altında ise iklimlendirme paneli ve ön koltuk ısıtmalarının kumanda düğmeleri bulunuyor. Yine sürücünün hayatını kolaylaştırmak için tasarlanan direksiyon için de ilk tanışma anında 3-5 dakika ayırmak yeterli oluyor. Kısa sürede temel işlevlere hakim olmak mümkün
>>> Elektrikli bagaj kapağının açılmasıyla ortaya devasa bir bagaj çıkıyor. Fabrika verilerine göre 562 litre söz konusu. Eşikle neredeyse aynı yükseklikteki zemin yüklemeyi kolaylaştırırken, yanlardaki boşluklar ise ilk yardım seti gibi küçük eşyalar için ek alan sunuyor. Yine bu sınıfta olması gerektiği gibi arka koltuklar katlanarak bagaj hacmi büyütülebiliyor. Sırtlığın tek bir hareket ile öne doğru katlanması da kullanım kolaylığı sağlıyor.
>>> Gelelim motor kaputunun altına. Bir dizel seçeneği yok. Biri benzinli diğeri hibrit iki farklı motor seçeneği bulunuyor. 1,5 litre hacimli turbo benzinli motor 193 HP güç ve 243 Nm tork üretiyor. Bu motor CVT şanzımanla kombine ediliyor. 2.0 litre benzinli hibrit versiyonda ise 184 HP toplam sistem gücü ve 315 Nm toplam sistem torku söz konusu. Her iki versiyon da gücünü dört tekerlekten çekiş sistemi üzerinden yola aktarıyor.
>>> Ben 1,5 litre hacimli dört silindirli turbo benzinli motoru kullandım. Evet, 193 HP ve 243 Nm oldukça iyi değerler. Ama CR-V de küçük ve hafif bir otomobil değil. Fabrika verisine göre 1669 kg ağırlık söz konusu. Yerden yüksek yapı kadar dik burun ve ön cam da motorun işini zorlaştırıyor haliyle. Yine fabrika verilerine göre 0-100 km/s için 10 saniyeye ihtiyaç duran CR-V 200 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Elbette kağıt üzerindeki bu rakamlar o kadar da önemi değil. Sürüş anında verdiği his daha önemli.
>>> Honda CR-V gaz pedalına dokunur dokunmaz ileriye doğru atılıyor. Motor istekli bir şekilde devir çevirme eğiliminde olsa da CVT şanzıman karakteri gereği ivmelenmeyi yumuşatıyor. Buna heybetli gövdenin ağırlığı da eklenince öyle 193 HP kullanıyor gibi hissetmiyor insan. Asıl ilginç olan CR-V tüm özellikleriyle öyle maratona koşacak isteği ve canlılığı da yansıtmıyor. Net bir şekilde “bu bir aile otomobili” duruşunu her fırsatta hatırlatıyor.
>>> Süspansiyon sistemi gayet yumuşak ayarlanmış. Kalın yanaklı lastiklerin de etkisiyle CR-V yoldaki tüm bozuklukları büyük bir özgüvenle filtreliyor, filtre edilemeyen ise yumuşatılarak yansıtılıyor. Süspansiyon sisteminin karakteri kadar direksiyon sistemi de keyifli ve sakin bir sürüş için telkinde bulunuyor. Güçlü ama şanzımanla birlikte yumuşak bir karakter ortaya koyan motor da yine sakin bir sürüş stiline teşvik ediyor. Tüm sistemin vermiş olduğu mesaj net: bu bir aile otomobili ve aile ile sohbet ederek acele etmeden keyifli bir yolculuk yapılacak. Donanımdan koltukların rahatlığına, güç-aktarma sisteminin tüm unsurlarından geniş iç mekana ve devasa bagaja kadar hemen şey ‘konforlu aile otomobili’ mesajını destekliyor.
>>> Elbette gaza basınca hızlanmasını da biliyor CR-V. Tabi CVT şanzıman karakterinin etkisiyle bu hızlanma eğilimlerine bir motor uğultusu eşlik ediyor. Bu da kabin içindeki konforu olumsuz etkiliyor. Yumuşak süspansiyon sistemi nedeniyle virajlarda gövdede yana eğilimi oluşsa da kesinlikle sürüş güvenliğini tehdit eden bir aşırılık oluşmuyor. Bunun dışında tamamen düz olmayan köprü veya viyadük ek yerlerinde bir salınım oluşuyor, ki bu da süspansiyon sisteminin karakteristiği ve sürüş güvenliği için tehdit oluşturmuyor.
>>> Gelelim en can alıcı noktaya. 193 HP gücünde 1,6 litre turbo benzinli motor ve 1,6 tonun biraz üzerinde yerden yüksek bir araç ve bu aracın tüketim değerleri, benzin fiyatlarının zirve yaptığı şu günlerde daha da büyük önem kazanıyor. Yasal hız sınırları dahilinde ve standart bir sürüş tarzı ile örneğin İstanbul için örnek vermek gerekirse sahil yolu ve E-5’te akıcı trafikte 7-7,5 lt/100 km civarında bir tüketim ile mobil olmak olası. 100-120 km/s bandında otoyol sürüşlerinde ise 8-8,5 lt/100 km civarında bir tüketim söz konusu. Yasal hız sınırlarının üzerindeki 150-160 km/s civarında tüketim rahatlıkla 11-12 lt/100 seviyelerinde çıkabiliyor, ki dik burun ve ön cam ile 1,6 tonun üzerindeki ağırlık nedeniyle bu gayet normal. Daha sportif ve sert kullanımlar kadar örneğin İstanbul için iş çıkış veya işe gidiş saatlerinde köprü geçmek elbette tüketimi yukarılara doğru çekiyor. Ben yaklaşık 200 km’lik tüketim rotasını 9,5 lt/100 km ile tamamladım. Test aracının kış lastikleriyle donatılmış olması az da olsa tüketimi arttıran bir unsur olacaktır.
>>> Honda CR-V, keyifli ve konforlu bir aile otomobili olarak birkaç küçük mıgır-nıgır dışında 2 hatta 3 çocuklu bir ailenin tüm gereksinimlerini rahatlıkla karşılayacak türden bir otomobil. Gayet rahat ve konforlu. İçerisi geniş, bagaj büyük. Cam tavanın da katkısıyla içerisi aydınlık ve ferah. Gelişmiş bağlanabilirlik çözümleri kadar kablosuz şarj dışında üç adet USB girişi ile olası şarj sıkıntılarını da destekliyor. Tamam, sportif sürüşlerde ve hızlı otoyol sürüşlerinde motor uğultusu pek de hoş değil, ama Honda CR-V’nin sürüş karakteri de zaten buna uygun değil. Test etmiş olduğum Executive+ donanım seviyesindeki 1,5 litre turbo benzinli motor için talep edilen 862 bin lira (4 Ocak 2022) karşılığında son derece rahat ve konforlu, zengin donanımlı ama daha da önemlisi pazarda yaygın olarak tercih edilen modellerden farklı bir seçenek sunuyor. Aynı motor ve şanzımanı Elegance donanım seviyesiyle 730 bin Liraya da almak olası. Ancak 2,0 litre hacimli hibrit versiyon için 1.361.000 Lirayı gözden çıkartmak gerekiyor.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (10):
Arka koltuk ısıtma çok iyi.
Çok geniş iç mekan ve bir çok ek özellik.
Bildirim ve uyarılar çok başarılı.
Arkaya kadar ulaşan motor sesi konforu olumsuz etkiliyor.
Sürücü koltuğunun elektrikli olması iyi, ön yolcu koltuğunun manuel olması kötü.
Uzay Yavuz (8):
Tasarım çok güzel.
Yüksek olduğu için binmesi zor.
Arka koltuk mont asma kancaları çok iyi düşünülmüş.
Arka koltuk ısıtması çok güzel.
Modelle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: https://honda.com.tr/otomobil/modeller/honda-cr-v
COMMENTS