Kia Sorento, yedi koltuklu tam boy bir SUV olarak Prestige donanım seviyesiyle 1.990.000 TL’den (11.11.2022) başlıyor.
Öyle dün yollara çıkan yeni yetmelerden değil. Kia Sorento ilk olarak 2002 yılında yollara çıktı. Seçeneklerin çok az olduğu o yıllarda Türkiye’de adeta satış rekorları kırdı. Çok beğenildi. Marka bugün Türkiye’de bu kadar iyi biliniyor ise bunda ilk nesil Sorento’nun payı büyük. Dile kolay 20 yıllık köklü bir geçmiş. 20 yılda üç nesli geride bırakıp 2020 yılında dördüncü nesil olarak karışımıza çıktı.
Dolu dolu, tam boy bir SUV Sorento. 4,81 metre uzunluğa ve 1,9 metre genişliğe sahip. Aks mesafesi ise 2,82 metre. Gerek önden ve gerekse de arkadan bakıldığında heybetli gövdeye yakışan tasarım detaylarıyla dikkat çekiyor. 174 mm yerden yükseklik de heybetli SUV görüntüsünü destekliyor.
GÜÇLÜ ÖN TASARIM
Önden bakıldığında (KIA SORENTO ÖN GÖRÜNÜM) markanın yeni yüzü hemen kendini gösteriyor. Farlarla bütünleşen geniş ön ızgara çok yakışıklı duruyor. Gayet modern. Farların tasarımıyla teknolojik. Krom vurgular abartıdan uzak ve gayet zarif. Tampondaki vurgular dahil.
Krom vurgular yan cephe boyunca devam ediyor. Ve cam çıtaları ile sınırlı kalmıyor. Yan aynanın altında çamurluk ve kapıyı birleştiren bir süsleme. C sütununda irice bir başka süsleme. Ayrıca kapıların alt bölgesindeki kaplama üzerinde de kalınca bir krom çıta yer alıyor.
Bazı markaların ön ile arka tasarımı bütünleştirme çabaları Sorento için geçerli değil. Öndeki agresif ve gergin bakışlar arkada yerini daha olgun bir tavra bırakıyor. (KIA SORENTO ARKA GÖRÜNÜM) Öndeki ince yatay far tasarımı, arkada kalın ve iri bir tasarıma bırakıyor. Ön tampon gibi arka tamponda da gösterişli ve havalı bir tasarım var. Bagaj kapağına giren iki parça dikey konumlu stop lambası var. Yeni KIA logosu bagaj kapağının ortasında yer buluyor. Son dönemin modasına uygun olarak bagaj kapağının alt kenarında büyük harflerle SORENTO yazıyor.
Sonuç olarak önden bakıldığında dinamik ve modern, arkadan bakıldığında ise olgun görünen heybetli bir SUV.
İÇ MEKAN ÇOK KALİTELİ
Elbette dış görünüm önemli. Ancak vakit geçirdiğimiz yer iç mekan. Ve Kia Sorento’nun iç mekanı (KIA SORENTO KOKPİT) vakit geçirmek için çok hoş bir mekan. İç mekanda kullanılan malzeme kadar işçilik de kaliteli hissettiriyor. Detaylar özenle oluşturulmuş. Modern çağın gereklerine uygun olarak ön konsolda iki adet dijital ekran yer alıyor. Direksiyonun arkasında bir adet dijital gösterge paneli. Orta konsolda bir adet bilgi-eğlence sistemi ekranı.
Bazı markalar yalın tasarıma yönelik konsol mimarisini olabildiğince az parça ve minimum ek yerleri ile tasarlıyor. Ama Kia bunun yerine daha dinamik ve gösterişli bir yol izliyor iç mekanda.
Orta konsolun üst noktasında bilgi-eğlence ekranı var. Hemen altında ekranlı bir panel daha yer alıyor. Burası iklimlendirme paneli. Söz konusu panelin yanlarında dikey konumlu havalandırma ızgaraları var. Bu bölüm bolca alüminyum süsleme ile bakışları üzerine çekiyor. Hemen altında birer adet daha havalandırma ızgarası var. Böylece havayı farklı yönlendirmek mümkün. Ayrıca iklimlendirme panelinde arka kısım ayrı bir panel daha var. Buna da ayrıca geleceğim.
Daha aşağıda vites konsolu başlıyor. En önde telefon yuvası. Elbette burada USB girişleri yer alıyor. Hem de üç tane. Ortada telefon bağlantısı için yanlarda da birer adet şarj için. Geride konsol ikiye ayrılıyor. Sol tarafta vites seçici, sürüş modları paneli, elektrikli el freni düğmesi ve bazı ek işlev düğmeleri var. Sağda ise iki adet bardak tutucu ve bir adet küçük de olsa açık bir göz.
SON DERECE ERGONOMİK
Orta konsol yukarıdan aşağıya genel olarak işlevsel ve kullanışlı. Düğmelerin yeri el yordamı ile ulaşılacak konumda. Boyutları gayet büyük ve yine el yordamı ile kullanmak mümkün. Bilgi-eğlence ekranı gayet güzel yukarıda konumlanıyor. Sürücünün görüş alanında. Elbette her şey mükemmel değil. Örneğin akıllı telefon için öngörülen yuva çok da büyük sayılmaz. Küçük telefonlar evet sorun olmayacaktır, ama büyük telefonlar buraya kolay sığmıyor.
Direksiyon ele iyi oturuyor. Direksiyon üzerindeki düğmeler kullanışlı. Çoğu işleve erişim sağlıyor. Direksiyon gösterge ekranını perdelemiyor. Ekran grafik ve yazıları okunaklı.
Dokunmatik bilgi-eğlence ekranı da gayet okunaklı. Fiziki düğmelere de sahip. Ayrıca solda ve sağda bazı işlevlere ait kısayol düğmeleri var.
GENİŞ İÇ MEKAN
Boyutlar kadar iç mekan da cömert. Ön tarafta sunulan baş, diz, bacak ve omuz mesafesi gayet yeterli. Koltukların minder büyüklüğü ve sertliği gayet konforlu. Uzun soluklu yolculuklar bile yormuyor.
Sadece ön koltuklar değil. Arka koltuklarda da hayat gayet geniş ve konforlu. Kia Sorento burada da tam boy bir SUV olduğunu kanıtlıyor. Bacak mesafesi bolca var. Baş mesafesi gayet cömert. Arkası üç yetişkini rahat ettirecek alanı sunuyor. Ancak kolçaklı orta bölüm uzun soluklu yolculuklarda yanlardaki koltuklar kadar konforlu olamaz.
İki adet havalandırma ızgarası arka taraftaki konfora katkı sağlıyor. Elbette çağa uygun olarak iki adet USB girişi şarj olanağı sağlıyor. Ayrıca koltuk sırtlıklarının kenarında da birer USB girişi var. Dahası ön yolcu koltuğunun sırtlığında iki düğme var. Biri ön yolcu koltuğunu ileri-geri hareket ettiriyor. Diğeri sırt eğimini kontrol ediyor. Aslında bu bile arka koltuk yolcularının konforuna gösterilen özeni kanıtlıyor.
Ayrıca işlevsellik ve konfor adına her şey düşünülmüş. Örneğin arka koltuklar kızaklar üzerinde ileri-hareket ediyor. Bunun dışında sırtlık eğimi de ayarlı. Bir diğer konfor unsuru ise kapılardaki rulo güneşlikler. Bunun dışında kapılarda kolçak hizasında bir bardaklık bile mevcut.
ÜÇÜNCÜ KOLTUK SIRASI
Yani konfor adına iyi işlenmiş bir otomobil. Bu konfor üçüncü koltuk sırasında da devam ediyor. Bazı örneklerde olduğu gibi sert ve rahatsız değil buradaki koltuklar. Neredeyse ikinci sıra kadar konforlu. Elbette diz mesafesi ikinci sıranın konumu kadar özgür. Çamurluk kaplamaların üzerinde bir saklama alanı ve bardaklık var. Ayrıca bir havalandırma ızgarası da.
Üstelik bağımsız bir ayar paneli de var. Bu minik panel öndeki iklimlendirme paneli ile birlikte çalışıyor. Şu daha sonra ele alacağımı söylediğim panel. Üçüncü sıra yolcusu gibi sürücü de önden üçüncü sırasının iklimlendirmesini ayarlama olanağına sahip. Bir USB girişi ve 12 Volt soketi buradaki konfor paketini destekliyor. Haliyle üçüncü sıranın keyfini sürmek için bagaj perdesini sökmek ve bagaja koymak gerekiyor.
Bagaj (KIA SORENTO BAGAJ) da boyutların hakkını veriyor. Beş kişilik kullanımda koltuklar dik pozisyonda 608 litre hacim söz konusu. Koltukların katlanmasıyla hacim 1996 litreye kadar çıkıyor. Koltuklar katlandığında oluşan düz zemin büyük nesneleri kolaylıkla taşıma ortamı sağlıyor. Haliyle bagaj hacmi ikinci sıranın konumu ve sırt eğimi ile orantılı. Ayrıca yedi koltuklu kullanımda, tüm yedi koltuklu araçlar gibi bagaj oldukça küçülüyor.
GÜÇLÜ VE VERİMLİ MOTOR
Kia Sorento tasarımı ve teknolojileri kadar motoruyla da çağa uygun. O bir hibrit. 1,6 litre hacimli turbo benzinli motora bir elektromotor eşlik ediyor. Modern teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanan turbo benzinli motor 160 HP güç ve 230 Nm tork üretiyor. Elektromotor 60 HP güç ve 264 Nm tork üretiyor. Elektromotoru 1,49 kWsa batarya besliyor. Elektromotorla birlikte toplam sistem gücü 230 HP. Toplam sistem torku ise 350 Nm. Güç altı ileri otomatik şanzıman üzerinden dört tekerleğe aktarılıyor.
Toplam sistem gücü ve torku kulağa çok yüksek gibi gelebilir. Ancak unutmamak gerekir ki, Sorento büyük hacimli heybetli bir SUV. 2 ton ağırlığa sahip. Ayrıca konforlu bir aile otomobili olarak tasarlanmış durumda. Yani ciddi bir performans iddiası da yok.
Hibrit sistem tam da buna uygun bir performans ortaya koyuyor. İlk hareket anından itibaren akıcı bir şekilde yürüyor. Şehir içinde akarken de yasal hız sınırlarına kadar gayet canlı ve istekli hızlanıyor. Elbette belli bir hızdan sonra hızlanma eğilimi azalıyor. Zaten öyle spor otomobil edasıyla uçması da gerekmiyor. Yine de fabrika verilerine göre 0’dan 100 km/s hıza 8,6 saniyede ulaşıyor. Gayet yeterli. Dedim ya, varlık amacı konforlu ve akıcı bir sürüş sunmak. Bunu da en iyi şekilde yerine getiriyor.
HEYBETLİ GÖVDEYE KARŞIN TUTUMLU
Kia Sorento heybetli bir gövdeye sahip bir hibrit. Dolayısıyla satın alırken de kullanırken de hibrit araç kullanma mantığı ile yaklaşmak gerekiyor. Gaza nazik basmak, uygun pozisyonlarda elektromotorun devreye girmesini desteklemek tüketime olumlu yansıyor. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 5 lt/100 km’nin altında yol almak olası. Ama sürdürülebilir değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim de artıyor.
Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 6,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Elbette 130 km/s’nin üzerinde hızlarda tüketim artıyor. Sürüş hızına bağlı olarak heybetli gövde 9-10 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 7 lt/100 km gibi tüketim değerleri anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 6,5 lt/100 km ile tamamladım. Otomobilin heybetli gövdesi ve kullanım koşulları dahilinde son derece mantıklı değerler.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Kia Sorento konforlu bir aile otomobili. Zaten süspansiyon geometrisi de otomobilin varlık amacını doğruluyor. Oldukça konforlu bir süspansiyon sistemi söz konusu. Sistem çukur ve tümsekleri başarıyla filtre ediyor. Kabin içine yansıyan darbeler güzelce yumuşuyor.
Konfor odaklı yapıda tek başına süspansiyon yeterli değil. Koltuklar da konforu destekliyor. Yalıtım da. Kia Sorento konforlu bir aile otomobiline yakışır bir sessizlikle yolda ilerliyor. Lastik gürültüsü de rüzgar gürültüsü de kabin dışında kalıyor. Ayrıca süspansiyon sistemi çukur ve tümseklerde gürültü de üretmiyor. Cam ve kapılar kapanınca dış dünyadan izole bir fanusa dönüşüyor Sorento. Bir aile otomobilinde olması gerektiği gibi.
YOLDA GÜVENLİ
Süspansiyon konfor odaklı. Aynı zamanda güvenli de. Elbette 2 tonluk heybetli gövde yolda kendini hissettiriyor. Ama hızlı girilen virajlarda veya ani direksiyon hareketlerinde dengesizlik oluşmuyor. Veya sürüş güvenliği riske girmiyor. Gayet güvenli süzülüyor yolda. Belki direksiyon sistemi biraz daha direkt çalışabilirdi. Biraz daha fazla geri-bildirim sunabilirdi. Böylece sürüş keyfi de artardı. Ancak bu genel kullanım özelliklerini kesinlikle rahatsız etmiyor. Kia Sorento yolda güvenli bir aile otomobili.
Haliyle heybetli gövde park ve manevraları zorlaştırma potansiyeline sahip. Sonuç olarak çevreyi görmek, kontrol etmek kolay olmuyor. Ancak elektronik yardımcılar hayatı kolaylaştırıyor. Gerekli kolaylığı sağlıyor.
Zaten genel olarak elektronik sürüş destek sistemleri üzerine düşen görevi yerine başarıyla getiriyor. Hepsini burada tek tek saymaya gerek yok. Onlarca sistem var. Sistemler yumuşak bir şekilde devreye giriyor, müdahale ediyor ve sessizce geri planda bekleyeme devam ediyor.
Kia Sorento 230 HP sistem gücüne hibrit sistemle 1.990.000 TL’den (12.11.2022) başlıyor. Bu fiyat Prestige donanım için geçerli. Prestige Smart için 50 bin Lira daha üzerine eklemek gerekiyor.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (11):
+Modern tasarım
+Çekici kokpit
+Genişliği arka koltuk
+Konforlu arka kısım
Uzay Yavuz (11):
+Havalı tasarım
+Konforlu arak koltuklar
+Rahat ve keyifli üçüncü sıra
Kia Sorento ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS
[…] Kia ise daha havalı, gösterişli bir tasarım tercih ediyor. Kasım ayında test ettiğim KIA SORENTO (TEST LİNKİ) da öyle idi. Pürüzsüz düzgün yüzeyler yerine Kia, bolca girinti ve çıkıntı tercih […]