KIA SPORTAGE – SÜRÜŞ

KIA SPORTAGE – SÜRÜŞ

Hyundai SANTA FE

Kia Sportage, 1.350.000 TL’den başlıyor. Test ettiğim 230 HP hibrit ve Prestij Smart donanımda fiyat 1.990.000 TL’ye (15.05.2023) ulaşıyor.
Kia Sportage, köklü bir geçmişe sahip. 1994 yılında ilk kez yollara K00 kodu çıkmış olsa da ilk nesil Kia Sportage 1997 yılında yollara merhaba dedi. Bizler onu daha çok 2004 yılında yollara çıkan ikinci nesil ile tanıdık. 2010 yılında üçüncü nesil. 2016 yılında dördüncü nesil. Derken 2021 yılında beşinci nesil ile güncel halile yoluna devam ediyor.

Kia SportageÇEKİCİ TASARIM

KIA SPORTAGE (YOUTUBE LİNKİ) kompakt bir SUV. Hem de oldukça dinamik bir kompakt SUV. 4,52 metre uzunluğa ve 1,87 metre genişliğe sahip. Aks mesafesi ise 2,68 metre. Bu boyutlarla aşağı yukarı sınıf ortalamalarında yer alıyor. Ama görsel olarak kesinlikle sürüden biri değil. Çok özgün. Çok farklı. Izgaradan, tampona ve aydınlatma grubuna kadar tamamen farklı. Özgün.

Arkası da öyle. İki parça aydınlatma grubu arkadan bakıldığında genişlik algısını arttırıyor. Zarif bir siyah çıta stop grubunu birbirine bağlıyor. Bagaj kapağının ortasını büyük bir Kia logosu süslüyor. Ayrıca model ismini bagaj kapağının sol kenarına daha küçük yer alıyor.

Kia SportageZaten parlak siyah yüzeyler bolca var. Mesela ön ızgara da var. Ön tamponun alt kısmını da süslüyor. Ayrıca çamurluk ağızlarında da var. Veya marşpiyelerde. Bunun dışında arka tamponu da yine parlak siyah bir yüzey süslüyor. Ayrıca yarı mat alüminyum yüzeyler zarifçe süslüyor birçok noktayı. Parlak siyahla güzel bir kontrast oluşuyor. Ayrıca aynı siyah-gri kontrast jantlara da dinamizm sağlıyor.

Elbette görsellik kişisel bir zevk. Herkes her şeyi beğenmeyebilir. Ama ben kendi adıma Kia Sportage’ı şık, çekici ve dinamik bir otomobil olarak görüyorum. Detaylar, çizgiler aksesuarlar çok iyi düşünülmüş.

Kia SportageİÇ MEKAN ÇOK KALİTELİ

Dış tasarım gibi iç tasarım da özgün. Farklı. Başka örneklere benzemiyor. Ön konsol asimetrik bir mimariye sahip. Kalite algısı çok yüksek. Malzemeler büyük oranda özenle seçilmiş. İşçilik harika. Detaylar özen kokuyor. Elbette her yönüyle üst seviye değil. Aşağılarda el temasının olmadığı yerlerde sert plastik görmek mümkün. Ama doğrudan el veya göz teması olmadığı için rahatsız edici değil. Ama şikayet etmek için çok titiz ele almak gerekiyor. Genel olarak gayet olumlu bir tablo söz konusu.

Bazı markalar yalın tasarıma odaklanıyor. Kia ise daha havalı, gösterişli bir tasarım tercih ediyor. Kasım ayında test ettiğim KIA SORENTO (TEST LİNKİ) da öyle idi. Pürüzsüz düzgün yüzeyler yerine Kia, bolca girinti ve çıkıntı tercih ediyor. Daha hareketli ve dinamik bir tasarım. Parlak siyah zarif krom süslemelerle daha da hareket kazanıyor.

Kia Sportage

Devasa geniş bir ekran kapıyı açar açmaz göze çarpıyor. Hafif kavisli ve sürücüye dönük. Geniş kavisli ekranın altında iki adet ekran yer alıyor. Biri sürücü gösterge ekranı diğeri ise merkezi bilgi-eğlence ekranı.

Merkezi bilgi-eğlence ekranının altında yatay bir şekilde havalandırmalar. Hemen altında zarif bir dijital dokunmatik panel daha. Burası ikili bir işlev üstleniyor. Bir dokunma ile iklimlendirme ekranı oluyor. Bir kez daha dokununca müzik sistemini kumanda ediyor. Daha aşağıda telefon yuvası. Elbette kablosuz şarj var.

Daha geride vites konsolu var. Bol düğmeli. Vites seçici burada. En önemlisi start düğmesi de burada. Sürüş modları, kamera, koltuk ısıtma ve hatta direksiyon ısıtma. Hepsi bir arada. Zaten özellikle kullandığım Prestige donanım olarak çok zengin.

Kia SportageBOL DONANIM

Kullandığım Prestige donanımda bu ekranlardan sürücü gösterge ekranı 12,3 inç. Baz donanımda 8 inç, ama Prestige donanımda bilgi-eğlence ekranı da 12,3 inç. Elbette Apple CarPlay ve AndroidAuto var. Yine Bluetooth ve USB girişleri de var. Diğer iki donanımda geri görüş kamerası. Ama kullandığım Prestij paketinde çevre görüş kamera sistemi var.

Kia SportageElbette hepsini saymaya niyetim yok. Deri döşeme ile başlıyor hafızalı deri koltuklara kadar uzanıyor. Mesela direksiyon ısıtma yaygın bir donanım değil. Evet koltuk ısıtma olağan olabilir, ama bu sınıfta koltuk soğutma özel bir donanım. Ayrıca arka koltuk ısıtma da var. Bunun dışında önde ve arkada USB girişleri var. Dahası arka klima kontrol paneli de var. Arka USB girişleri ön koltuk sırtlıklarına entegre edilmiş. Ayrıca arka koltuktan ön yolcu koltuğunu ayarlama seçeneği de ilginç. Hem koltuğu ileri-geri ayarlayabiliyor. Hem de sırt eğimini. Bir tür makam aracı işlevi aslında.

6 hoparlörlü sesti de kötü olmasa gerek. Ama test aracındaki Harman Kardon kesinlikle tavsiye edilir. Ancak opsiyon. Sadece Prestij paket ile bugün için 30.000 TL’ye almak mümkün. Yine Prestige paket ile bir başka opsiyon daha var. Dört tekerlekten çekiş sistemi. Bunun gereği ise tamamen kullanım koşullarına, coğrafi bölgeye ve iklime bağlı.

Kia SportageFERAH VE HAVADAR

Aslında dış boyutlar ile iç mekandaki hacimler örtüşüyor. Sürpriz yok. Ön koltuklar boyutların ve bu sınıfının gereğini yerine getiriyor. 1,92 metre ile ben darlık hissi yaşamadım. Bacak, diz ve baş mesafesi gayet yeterli. Zaten kompakt SUV boyutlarında bir hacim mucizesi beklememek gerekiyor. Elbette bunun için Kia Sorento var.

Tıpkı önde olduğu gibi arka koltuklar da sınıf ortalamalarında. Burada da bacak, diz ve baş mesafesi yeterli. Sportage bu noktada öncüsünden devraldığı bayrağı devam ettiriyor. Yine kompakt sınıfta genelde olduğu üzere arka koltukta üç kalıplı yetişkin rahat etmekte zorlanacaktır. En az birinin daha ufak-tefek olup ortada oturması gerekiyor, eğer uzun yol yapılacaksa.

Kia SportageERGONOMİK VE ZARİF DETAYLAR

İç mekan gayet ergonomik. Birkaç dakika içinde işlevlere ve kumandalara alışıyor insan. Çok işlevli direksiyon işlevlere erişimi kolaylaştırıyor. Gösterge gayet okunaklı. Sinyal verince gösterge panelinde oluşan kamera görüntüsü iyi düşünülmüş bir detay. Sola sinyal verinde göstergenin sol tarafından aracın sol cephesi gösteriliyor. Sağa sinyal verilince ise sağ taraf. Görüntü çok net. Açısı muazzam geniş kör nokta sorunu ortadan tamamen kalkmış. Hatta çoğu zaman aynaya bakmaya gerek bile kalmıyor.

Kia SportageAyrıca bilgi-eğlence sisteminin menü dizilimi ve kullanımı kolay. Görüntü kalitesi ve çözünürlüğü çok iyi. Çevre görüş kamerasının görüntüsü çok net. Öte yandan ben kendi adıma fiziki bir iklimlendirme panelini seviyorum. Dijital ekranda klima ayarları yapmak hoşuma gitmiyor. Ama buna da alışıyor insan. Diğer yandan kablosuz şarj işlevi olması güzel. Ama telefonu koymak için tasarlanan yuva biraz daha büyük olabilirdi. Benim telefonum sığmadı mesela. Bir de elektrikli el freni meselesi var. Normalde bunun vites konsolunda olmasını bekliyor insan. Oysa direksiyonun sol tarafında ulaşılması zor bir yere gizlemişler.

Kia SportageArkada da hayat güzel. Kapı cepleri çok büyük değil. Ama havalandırma çıkışları konfora olumlu yansıyor. Üstelik bağımsız dijital bir ayar paneli de var. Elbette kolçak da arka koltuk konforuna olumlu yansıyor. Diğer yandan sırt eğimi de ayarlı. Bunun dışında ön koltuk sırtlığında bir çanta kancası var. Hem de her iki koltukta. Yine her ön koltuğun sırtlığında birer USB girişi var. Bunun dışında ön koltuk başlıklarının arka kısmı özel bir tasarıma sahip. Arkadaki boynuz benzeri çıkıntı örneğin mont veya bir çanta askısı olarak iyi iş görecektir. Dahası ön yolcu koltuğunun sırtlığında iki adet de düğme var. Sağ arka koltuk yolcusu bu düğme ile ön koltuğun pozisyonunu ayarlayabiliyor. Dolayısıyla iç mekandaki sunumun fazlası var eksiği yok.

Kia SportageSINIF STANDARTLARINDA BAGAJ

Bagaj da boyutların hakkını veriyor. Beş kişilik kullanımda koltuklar dik pozisyonda 562 litre hacim söz konusu. Çok kollu süspansiyon kurulumu alan kaplıyor. Bu nedenle yan duvarlar tamamen düz değil. Ayrıca koltukların katlanmasıyla hacim 1715 litreye kadar çıkıyor. Koltuklar katlandığında düz bir zemin oluşuyor. Ayrıca bagaj pandizotu zeminin altında saklanabiliyor. Yine bu iyi düşünülmüş bir detay. Böylece uzun ve büyükçe nesneleri taşımak olası. Koltukların 40:20:40 olarak üç parça halinde katlanması da pratik. Ayrıca koltukları katlamak için arka kapıya gitmeye gerek yok. Bagajın yanlarındaki mekanizmalarla bu işi bagajdan da çözmek mümkün. Bagaj zemininin altında bölmelere ayrılan gözler olması da güzel. Yine bu alana ulaşmak için tasarlanan zemindeki kapak da güzel bir detay. El altında olmaması gereken ıvır-zıvır için iyi bir çözüm.

Kia SportageBENZİNLİ, YARI HİBRİT VE HİBRİT

Kia Sportage farklı motorlarla satılıyor. Benzinli motor 180 PS üretiyor. Yarı hibrit benzinli motor 150 PS üretiyor. Yarı hibrit dizel ise 136 PS üretiyor. Bir de tam hibrit bir sistem var. 230 PS güce sahip. Ben bu sonuncu seçeneği test ettim.

Diğer hibrit sistemler gibi burada da benzer bir kombinasyon var. 1,6 litre turbo benzinli bir motor söz konusu. Motoru bir elektromotor destekliyor. Yaklaşık 1,5 kWsa kapasiteli bir batarya elektromotoru besliyor. Sistem toplamda 230 PS güç ve 350 Nm tork üretiyor. Gücü aktarma sorumluluğu altı vitesli tork konvertörlü bir şanzıman üstleniyor. Ayrıca güç dört tekerlekten çekiş üzerinden yola iletiliyor.

Motorun kağıt üzerindeki performans değerlerine gelince. Test ettiğim versiyon 0-100 km/s hızlanma için 8,3 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Maksimum hızı 193 km/s. Yine fabrika verilerine göre 100 km’de 6,4 litre yakıyor.

Kia SportagePERFORMANS VE TÜKETİM

Gelelim kağıt üzerindeki verilerin gerçek hayata yansımasına. Hafif bir araç olmasa da güç bolca mevcut. Doğal olarak güç ve tork değerleri yüksek çekiş gücü sağlıyor. Gaz pedalı emirlerine gelen tepkiler keyifli. Gayet canlı bir sürüş hissi söz konusu. Özellikle hızlanma ve ara hızlanma anında elektromotorun varlığı hissediliyor.

Şanzıman vitesleri zamanında ve hızla atıyor. Kesinlikle sarsmıyor. Ayrıca ıskalamıyor. Tam zamanında doğru vitesi seçiyor. Ancak performanslı sürüşlerde yeterince hızlı değil. Daha hızlı vites büyüten örnekler var. Bu da buradaki kurulumun konfor odaklı olmasıyla alakalı. Bu noktada spor sürüş modu daha akıcı ve canlı bir sürüş sağlıyor. Şanzıman daha seri vites değiştiriyor.

Kia SportagePerformansı göz önüne aldığımda tüketimi makul. 1,8 ton boş ağırlık ve dört tekerlekten çekiş söz konusu. Bunu da dikkate almak lazım. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 5,0 lt/100 km’nin altında yol almak olası. Elbette uzun vadede pek de korumak mümkün değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim de artıyor.

Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 6,5 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle daha yüksek hızlarda artıyor. Örneğin 140-150 km/s seviyelerinde 8,0-8,5 seviyelerine çıkıyor. Ağırlıklı şehir içi sürüşlerinde4 5 lt/100 km gibi tüketim değerleri oluşuyor. Yine yoğunluğa bağlı olarak 6,0-6,5 lt/100 km seviyelerine de çıkabiliyor. Tabi bu noktada bir hibrit kullanıyor olma fikriyle barışık olmak gerekiyor. Gaza basma şiddetini ayarlama önemli. Ayrıca sistemi şarj moduna geçirme yoğunluğu önemli. Farklı koşullardaki 4 günlük testi 7,0 lt/100 km ile tamamladım. Bence kullanım koşulları dahilinde mantıklı değerler.

Kia SportageTATLI-SERT SÜSPANSİYON

Kia Sportage, sadece boyut olarak değil, kurulum olarak da ağabeyi Sorento’dan ayrılıyor. Sorento daha yumuşak daha konfor odaklı. Daha Amerikan tarzı. Ama Sportage daha Avrupa lezzetinde bir otomobil. Bu da daha gergin bir süspansiyon kurulumu demek oluyor. Önde McPherson bir kurulum var. Arkada ise çok kollu bağımsız. Sistemin genel filtreleme başarısı gayet güzel. Sert olmasına karşın darbeleri güzelce yumuşatıyor. Yine sistem çok da gürültü üretmiyor.

Genel olarak iyi yalıtımlı bir otomobil. Lastiklerin yuvarlanma gürültüsü yüksek değil. Elbette daha sessiz olan Avrupalı rakipler var. Ama aradaki fark önemsenecek düzeyde sayılmaz. Sorun olabilecek bir rahatsızlık söz konusu değil. Ayrıca rüzgar sesleri konusunda da iyi. Yani dış dünyadan izole sessiz bir ortam sağlıyor. Elbette bu da sürüş konforuna olumlu yansıyor. Zaman zaman motor devri yüksek kaldığında bir motor gürültüsü geliyor kabine. Ama o da rahatsız edici seviyelerde değil.

Kia SportageYOLDA GÜVENLİ

Genel olumlu izlenim sürüş dinamiklerinde de devam ediyor. Bir kere iyi ayarlanmış bir direksiyona sahip. Hassasiyeti gayet güzel. Geri bildirimleri iyi. Direksiyon emirleri gecikme olmadan yön değişikliği ile sonuçlanıyor. Burundaki yön değişikliğine arka kısım güzelce uyum sağlıyor. Ön tarafı sadakatle izliyor.

Elbette bir otomobil kıvraklığı beklememek lazım. Ama kendi sınıf özellikleri dahilinde gayet güzel sürüş özellikleri sergiliyor. Güven veriyor. Ayrıca hızlı girilen virajlarda veya ani direksiyon hareketlerinde dengesizlik yapmıyor. Veya dinamik sürüşlerde viraj içinde fren yapıldığında arka kısımda gereksiz oynamalar yapmıyor..

Haliyle kompakt boyutlar park ve manevraları kolaylaştırıyor. Geri görüş ve çevre görüş yardımcıları ile hayat daha da kolaylaşıyor. Elbette elektronik yardımcılar hayatı daha da kolaylaştırıyor. Gerekli kolaylığı sağlıyor. Ve bunlardan bolca var. Sistemler yumuşak bir şekilde devreye giriyor, müdahale ediyor ve sessizce geri planda bekleyeme devam ediyor.

Kia SportageKia Sportage gerçekten zengin çeşitlilik ile satılıyor. Benzinli yarı-hibrit Cool donanım ile başlıyor. Bu 1.350.000 TL anlamına geliyor. Test ettiğim 230 HP sistem gücünde hibrit ve Prestij Smart donanımda fiyat 1.990.000 TL’ye (15.05.2023) ulaşıyor.

 

OSMAN YAVUZ

 

 

 

 

 

Poyraz Yavuz (11):
+Modern tasarım
+Genişliği arka koltuk
+Konforlu arka kısım
+Arkadan klima paneli

 

 

 

Uzay Yavuz (11):
+Havalı tasarım
+Konforlu arak koltuklar
+Arkadan ön koltuk ayarı
+Arkada USB ve klima

 

 

Kia Sportage ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kia Sportage fiyatlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0