Nissan X-Trail, önden çekişli benzinli olarak 1.946.000 TL’den başlıyor. e-Power, e-4orce ve yedi koltukta fiyat 2.727.000 TL’ye (26 Haziran 2023) ulaşıyor.
Nissan X-Trail yollara dün çıkan yeni bir model değil. 20 yılı aşkın süredir yollarda. İlk olarak 2001 yılında T30 kodu ile yollara çıktı. 2007 yılında T31 ile ikinci nesil geldi. T32 adındaki üçüncü nesil ise 2014 yılında yollara çıkmaya başladı. Güncel haliyle üçüncü nesil ise T33 kodu ile 2022 yılında yollara çıkmaya başladı. Yollara çıktığı günden bu yana 7 milyonun üzerinde kişiye ulaştı.
NISSAN X-TRAIL (YOUTUBE) geçtiğimiz yılın kasım ayında güncel nesil olarak yollara çıkmaya başladı. Zaten kasım ayında ilk tanışma niteliğinde bir NISSAN X-TRAIL değerlendirmesi yapmıştım.
Nissan X-Trail, normal bir kompakt SUV’dan daha büyük bir SUV araç arayanlara hitap ediyor. Boyutları daha büyük. Bu onu bir üst lige yani D-SUV ligine taşıyor. Dolayısıyla beraberinde boyut dışında ek donanımlar ve daha kaliteli malzemeler geliyor. Bu da kalite algısını yukarıya çekiyor.
D-SUV SEGMENTİ
Nissan X-Trail, CMF-C platformu üzerine yükseliyor. Boyut olarak kompakt SUV liginin üzerinde. Uzunluğu 4,68 metre ve aks mesafesi ise 2,71 metre. Kıyas yapmak adına… Kardeşi NISSAN QASHQAI (WEB) 4,43 mm uzunluğa ve 2,67 mm aks mesafesine sahip. Veya yine C-SUV ligindeki KIA SPORTAGE (WEB – YOUTUBE) 4,52 metre uzunluğa ve 2,68 metre aks mesafesine sahip. Yine kıyaslamak adına… D-SUV segmentinde yer alan KISA SORENTO (WEB) 4,81 metre uzunluğa ve 2,82 metre aks mesafesine sahip.
Eskiden daha karakteristik bir tasarımıma sahipti. Güncel nesil ile birlikte daha olağan bir tasarıma kavuştu. Ancak kesinlikle modern. Elbette her bir tasarım detayı ile marka aidiyetine vurgu yapıyor. Ayrıca Qashqai ile olan benzerliğini hemen ilk bakışta hissettiriyor.
MODERN VE GÜÇLÜ TASARIM
Güçlü bir tasarıma sahip. Birçok ayrıntı güçlü tasarıma vurgu yapıyor. Örneğin kenarları bombeli yatay motor kaputu bunlardan biri. Fardan başlayarak A sütununa doğru güçlenen yandaki oluk ise bir diğeri. Normalde bu gibi güçlü yan çizgiler önden başlayıp arkaya kadar devam eder. Ancak X-Trail’de yan gövde boyunca güçlenen bir omuz çizgisi yok. Ama arka kapının ortasından itibaren başlayan ve arka stop lambasında son bulan güçlü bir çıkıntı daha var. Bunun yerine gövdenin alt bölgesinde tasarım oyunları göze çarpıyor. İki kapının alt kısmında. Ayrıca buradaki tasarım oyunları krom bir kaplama ile daha da güçleniyor.
Arka kısımda da yine modern ve güçlü detaylar göze çarpıyor. İki parça yatay stop tasarımı genişlik algısını destekliyor. Merkezi Nissan logosunun altını büyük harflerle X-TRAIL yazısı süslüyor. Ayrıca bagaj kapağı çok katmanlı bir tasarıma sahip. Bu da güçlü tasarımı destekliyor.
Elbette modern SUV dünyasının artık vazgeçilmezi olan detaylar X-Trail için de geçerli. Heybetli V şeklindeki bir ön ızgara bunlardan biri. Ayrıca ön tamponun alt bölgesini mat krom bir kaplama süslüyor. Benzer bir uygulama arka tamponun altını da süslüyor. Buradaki uygulama haliyle bir difüzör tarzında. Ön tamponda başlayan siyah kaplama aracın çevresini dolaşıyor. Çamurluk kemerleri, marşpiyeler ve arka tampon dahil. Bu da yine modern SUV tasarım öğelerinden biri.
Bence sportif değil. Zaten modelin böyle bir iddiası yok. Ama kesinlikle güçlü bir görünüme sahip. Heybetli, modern, güçlü ve ağır başlı. Olgun bir SUV. En azından bendeki algısı bu yönde oldu.
KALİTE ALGISI YÜKSEK
Tıpkı dış tasarımda olduğu gibi iç tasarımda da marka aidiyeti kendini hemen hissettiriyor. Elbette birebir aynı değil, ama Qashqai ile benzerlik gösteriyor. Ayrıca bazı markalar gibi dokunmatik ekrana bağımlı tamamen dijital bir mimari söz konusu değil. En azından şimdilik hala fiziki düğmeler söz konusu. Ben kendi adıma seviyorum fiziki düğmeleri. Her şeyi dokunmatik ekranda aramak dikkat dağıtıyor bana göre.
Dediğim gibi geleneksel mimaride bir kokpit söz konusu. Sürücü modern çağa uygun olarak tamamen dijital bir ekrana bakıyor. Orta konsolun üst noktasında büyük bir dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın altında ses sistemini kontrol eden bir kumanda paneli yer alıyor. Hemen altında ince havalandırma ızgaraları ve iklimlendirme paneli. Dijital klima düğmeleri biraz daha büyük olabilirmiş sanki. Koltuk ısıtma düğmeleri de yine bu panelde yer alıyor.
Bir alt basamakta vites konsolu yer alıyor. Alışagelmiş vites kolu tarih oldu. Bu örnekte hala geleneksel vites kolu mantığı ile çalışıyor, ama şekli çok daha modern ve özgün. En azından döner veya şalter tipi bir vites seçici değil. Sanırım bu konuda da gelenekçiyim.
İNCE DETAYLAR
Vites kolunun önünde akıllı telefon yuvası ile kablosuz şarj. Yine vites kolunun gerisinde elektrikli park freni düğmesi. Sağında iki adet bardak tutucu. Daha geride sürüş modu seçici. Bu bölüm de alışılmış bir düzene sahip. Zaten sürprize de gerek yok.
Sürpriz mi istiyorsun? Vites konsolunun altına bakabilirsin. Nissan mühendisleri burayı çok iyi değerlendirmiş. Burada açık bir saklama alanı yer alıyor. Ufak tefek eşyalar için çok iyi düşünülmüş bir alan.
Direksiyonun konumu iyi. Kalınlığı güzel. Dijital ekranı perdelemiyor olması da güzel. Bunun dışında dijital ekran gayet okunaklı. Sürücü ihtiyacı olan verilere rahatlıkla ulaşabiliyor.
Ayrıca kokpitin geneli göründüğü kadar kaliteli. El temasının olduğu her yerde özenle seçilen malzemeler ele geliyor. Bunlar yumuşak malzemeler. Dokunması keyif veren malzemeler ve kaplamalar söz konusu.
EKSİKSİZ BİR PAKET
Son derece zengin bir donanımla yollara çıkıyor Nissan X-Trail. Koltuk ısıtmadan sürüş destek sistemine kadar her şey mevcut. 12,3 inç dijital ekranı var. Yine 12,3 dokunmatik ekran var. Elbette Apple CarPlay ve AndroidAuto desteği ile. Yine Bluetooth ve USB girişleri de var. Sürüş destek sistemleri, çevre görüş kamerası… var da var. Daha doğrusu yok, yok. Koltuk ısıtma var. Ayrıca direksiyon ısıtma da.
Bunun dışında iki değil, üç bölgeli klima söz konusu. Bu da arka koltuk yolcularına ek konfor olarak yansıyor. Ayrıca arka koltuk işlevsel de. Bir kere arka koltuklar kızaklı. Ayrıca sırt eğim ayarına da sahip. Elbette yan koltuklar kadar değil, ama orta koltuk da gayet rahat. Arka koltuklardaki konfor özellikleri bu kadarla da kalmıyor. Arka koltuklarda ısıtma her araçta olan bir donanım değil. Kapılardaki yan makam perdeleri güneşli havalarda ek konfor demek.
FERAH VE HAVADAR
Nissan X-Trail boyutlarının hakkını veriyor. Önde olduğu gibi arkada da hacim sorunu yok. 1,92 metre ile ben darlık hissi yaşamadım. Elektrikli koltuk geniş bir ayar olanağına sahip. Bu da ideal sürüş pozisyonunu ayarlama kolaylığı sağlıyor.
Kendime göre ayarladığım sürücü koltuğunun arkasında da rahat ettim. Ne diz mesafesi, ne de baş mesafesi sıkıntısı yaşadım. Ayrıca geniş cam alanlar ferahlık hissini de arttırıyor. Elbette ferahlık hissinde cam tavanın da payı var.
Nissan X-Trail beş veya yedi koltuklu satılıyor. Test aracı yedi koltuklu idi. Elbette boyutlar göz önüne alındığında altı ve yedi numaralı koltuklara çok büyük bir anlam yüklememek gerekiyor. Daha çok 1,50-1,60 metreye kadar çocuklar için tasarlanmış bir ortam burası. Amaca yönelik kullanıldığında işe yarıyor. Elbette 7 kişilik kullanımda bagaj adına geriye pek de bir şey kalmıyor. Koltukların katlama mekanizması pratik. Ancak üçüncü sıraya geçmek için zayıf ve kıvrak olmak gerekiyor. Yine çocuklar için sorun olmayacaktır. Bunun dışında üçüncü koltuk sırası kullanımda olduğunda, bagaj perdesi ayak bağı oluyor.
SINIF STANDARTLARINDA BAGAJ
Bagaj hacmi versiyona bağlı olarak değişiyor. Önden çekişli ve beş koltuklu versiyonda hacim 585 litre. Dört çeker versiyonda arkada bir elektromotor devreye giriyor. Bu nedenle 10 litre feda etmek gerekiyor. Böylece beş kişilik versiyonda 575 litre hacim söz konusu. Haliyle yedi koltuklu versiyonda ödün vermek gerekiyor. Günün sonunda bagajda iki adet katlanan koltuk var. Böylece bagaj hacmi normal kullanımda 485 litreye düşüyor. Ayrıca 6 ve 7’inci koltuklar çok büyük olmasa da ek bir ağırlık anlamına geliyor. Yine beş koltuklu versiyonda koltuklar yattığında 1396 litre hacim oluşuyor. Test aracındaki gibi yedi koltuklu versiyonda hacim 1298 litreye düşüyor.
VERİMLİ E-POWER VE E-4ORCE
Nissan X-Trail yollara iki farklı motor tipiyle çıkıyor. Bunlardan biri benzinli ve diğeri de e-Power. Benzinli motor tamamen yeni. Yeni motor üç silindirli ve 1,5 litre hacme sahip. Ayrıca turbo beslemeli. Bu motor 163 PS güç ve 300 Nm tork üretiyor. Verimli olmak üzere tüm gereken önlemlere sahip. En önemli yeniliklerden biri de değişken sıkıştırma oranı. Böylece güç gereksinimine göre sıkıştırma oranını değişken olarak ayarlıyor. Ayrıca bir yarı hibrit. Minik bir batarya eşliğinde 12 Voltluk sistem benzinli motoru zarifçe destekliyor. Bu da verimliliği arttırıyor. Gücünü ise CVT şanzıman üzerinden ön aksa aktarıyor.
Diğeri ise e-Power. Aslında çok basit bir ifade ile bir hibrit gibi. Sonuç olarak bir benzinli motor ile elektromotor ve bir batarya birlikte çalışıyor. Ancak e-Power alışılmışın dışında bir teknoloji. Malum, normalde hibrit sistemde benzinli motor otomobili harekete geçiriyor. Elektromotor ise onu destekliyor. E-Power örneğinde otomobili harekete geçirme görev elektromotorun. Yine bir batarya var. Ancak daha küçük ve hafif. Benzinli motor ise tamamen farklı bir sorumluluk üstleniyor. Jeneratör olarak çalışıyor. Ve bu benzinli motorun akslarla hiçbir bağı yok.
e-4orce teknolojisi ise dört tekerlekten çekişi temsil ediyor. Bu örnekte önde ve arkada iki adet elektromotor görev yapıyor. Sistem toplam 213 PS güç ve önde 330 Nm, arkada 195 Nm tork üretiyor.
Yine 1,5 litre hacimli turbo benzinli motor jeneratör görev görüyor. Hızlanma gereksinimine bağlı olarak jeneratör motor çalışma devrini arttırıyor ve daha yüksek güç üretiyor. Dolayısıyla prizde şarja gerek yok. Depoda benzin olduğu sürece yola devam.
Sistem alışılmışın dışında olunca, rakamsal karşılığı da alışılmışın dışında oluyor. Normalde elektrikli araç gibi değerlendirmek lazım. Günün sonunda aracı harekete geçiren elektromotor. Dolayısıyla tüketim elektrik enerjisi olarak belirtilmeli. Yani kWsa/100 km cinsinden. Ancak enerji kaynağı olan bataryayı şarj etmek için jeneratör benzin tüketiyor. Bu nedenle tüketim değeri yine lt/100 km cinsinden.
ÜSTÜN PERFORMANS
Her ne kadar 213 PS güç söz konusu olsa da, yaklaşık 2 ton ile ağır bir otomobil söz konusu. Dolayısıyla insanda performans endişesi oluşması normal. 7 koltuklu e-Power e-4orce için fabrikanın öngördüğü hızlanma değeri umut verici. 0-100 km/s hızlanma için 7,2 saniye yetiyor.
Elbette bu veriyi ölçüm ile teyit etmedim. Ancak hızlı olduğu kesin. Diğer yandan 7,2 saniye kadar da hissettirmiyor. Günün sonunda bir spor otomobil değil. O bir D-SUV. Sınıfının gereğine uygun ağır başlı ve olgun tavrı sergilemesi gerekiyor.
İşin güzel ve eğlenceli yanı elektromotorun sağladığı anlık tork. Bu sayede oldukça canlı tepkiler oluşuyor. Ancak sisteme alışmak da gerekiyor. Bir yandan aracı hareket ettiren elektromotor, hatta bu örnekte elektromotorlar. Bu da aslında sessiz bir sürüş ve canlı bir ivme anlamına geliyor. Ancak sistemdeki batarya küçük. Böylece güç gereksiniminin olduğu durumlarda jeneratör devir çevirerek enerji üretiyor. Hızlanma istediği arttıkça benzinli jeneratörün devri ve sesi de artıyor. Dolayısıyla özellikle performanslı sürüşlerde sanki benzinli motorla ilerliyormuş hissi uyanıyor.
Sakin akıcı sürüşlerde benzinli jeneratörün varlığı o kadar baskın değil. Ayrıca verimliliği arttıran ek işlevler de var. e-Power da fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip. Bu ise yavaşlama veya fren anında oluşan kinetik enerjinin değerlendirilmesi anlamına geliyor. Bu enerji, elektrik enerjisi olarak bataryaya iletiliyor. Ayrıca bir B, yani Fren modu da var. Bu da yavaşlama anında daha yoğun enerji üretimi sağlıyor. Bunun dışında e-Pedal adında tek pedallı sürüş de verimliliği destekliyor.
VERİMLİ VE TUTUMLU
Elbette #XTrailneyakıyor konusu önemli. Gelelim kağıt üzerindeki verilerin gerçek hayata yansımasına. Öncelikle altını çizmek istiyorum… e-Power tamamen çevre dostu olmak için tasarlandı. Yani bu otomobili herhangi bir benzinli araç gibi kullanmamak gerekiyor. Ancak böyle amacına uygun bir verimlilik sağlıyor.
Dolayısıyla sürüş keyfinden çok da ödün vermeden öngörülü bir sürüş uygulamak önemli. İleride trafik yavaşlıyor veya duruyor ise önceden ayağı gazdan çekmek önemli. Kalkışlarda drag yarışçısına dönüşmemek önemli. Sakince hızlanmak daha verimli olacaktır.
Önce elde ne var bir da tekrar edelim. Heybetli boyutlarıyla bir D-SUV. Ayrıca tercihe bağlı olarak yedi koltuk seçeneği. Üstelik dört çeker. 2 ton civarında bir boş ağırlık. Tüm bunları göz önünde tutarak yaptığım ölçümlerde göre e-Power bence tutumlu.
Bir kere yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 5,0 lt/100 km olası. Elbette uzun vadede korumak kolay değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim de artıyor.
Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 5,5 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle daha yüksek hızlarda artıyor. Örneğin 140-150 km/s seviyelerinde 8,0 seviyelerine çıkıyor. Heybetli gövdeyi ve ağırlığı göz önüne alırsak makul. Daha yüksek hızlarda elbette artıyor. Ağırlıklı şehir içi sürüşlerinde 5-5,5 lt/100 km gibi tüketim değerleri oluşuyor. İşte bu çok iyi bir değer.
Ama dediğim gibi bir hibrit kullanıyor olma fikriyle barışık olmak gerekiyor. Gaza basma şiddetini ayarlama önemli. Ayrıca sistemi şarj moduna geçirme yoğunluğu önemli. Farklı koşullardaki 4 günlük testi 6,5 lt/100 km ile tamamladım. Bence kullanım koşulları dahilinde gayet mantıklı değerler.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Nissan X-Trail, kompakt bir modelin türevi değil. Bu tarz örneklerde süspansiyon kurulumu biraz sert olabiliyor. En başından bir D-SUV olarak geliştirilmiş olması süspansiyon konforuna da olumlu yansıyor. Böylece sürüş güvenliğinden ödün vermeden konforlu bir sürüş sunuyor. Süspansiyon sistemi yoldaki çukur ve tümsekleri güzelce filtreliyor. Elbette makul oranda iç mekana yansıtıyor, ama kesinlikle rahatsız etmiyor. Otoyol kullanımında da konforlu. Viyadük eklerinde veya kötü yamalarda tepki vermiyor. Yumuşak bir şekilde üstünden geçiyor. Yol dalgalarında da gayet konforlu. Gereksiz ve rahatsız edici yaylanma efekti üretmiyor.
Diğer yandan genelde Uzakdoğu otomobillerinde yalıtım zayıf olabiliyor. Yine bu noktada da X-Trail alışagelmiş kalıpları kırıyor. İyi yalıtımlı bir otomobil. Lastiklerin yuvarlanma gürültüsü düşük. Ayrıca rüzgar sesleri konusunda da iyi. 140-150 hatta 160 km/s hızlarda bile dış dünyadan izole bir sürüş sağlıyor.
YOLDA GÜVENLİ
Bazı örneklerde konfor odaklı süspansiyon kurulumu sürüş güvenliğinden ödün vermeyi gerektirebiliyor. Örneğin virajlarda fazla yana yatabiliyor gövde. Bu durum X-Trail örneğinde geçerli değil. Virajlarda dengeli kalmaya devam ediyor.
Genel olumlu izlenim sürüş dinamiklerinde de devam ediyor. Direksiyona sistemi güzel çalışıyor. Hassasiyeti gayet güzel. Geri bildirimleri iyi. Emirler gecikme olmadan yön değişikliği ile sonuçlanıyor. Yön değişikliğine arka kısım uyum sağlıyor. Ön tarafı sadakatle izliyor.
Elbette bir otomobil kadar kıvrak olması beklenemez. Sonuç olarak yerden oldukça yüksek bir D-SUV söz konusu. Ayrıca diğer çoğu SUV modelden daha yüksek. Bu yerden yüksek yapı aynı zamanda ona arazide hareket özgürlüğü de sağlıyor.
ZENGİN ÇEŞİTLİLİK
Son olarak #XTrailfiyatları nedir ona bakalım. Nissan X-Trail benzinli ve e-Power olmak üzere iki farklı motora sahip. Benzinli önden çekişli. e-Power versiyon dört tekerlekten çekişli. Ayrıca bu motorlar Skypack ve Platinum Premium olmak üzere iki donanıma sahip. Bunun dışında e-Power için 7 koltuk seçeneği de var. Fiyatlar 163 PS benzinli Skypack ile kampanya hariç liste fiyatıyla 1.946.000 TL’den (26 Haziran 2023) başlıyor. Aynı motorun Platinum Premium versiyonunda 2.168.000 TL’ye çıkıyor. e-Power e-4orce için başlangıç 2.468.000 TL’den başlıyor. Test ettiğim üst donanımda 2.727.000 TL’ye ulaşıyor.
OSMAN YAVUZ
Poyraz Yavuz (11):
+Modern tasarım
+Genişliği arka koltuk
+Konforlu arka kısım
+Arkadan klima paneli
Uzay Yavuz (9):
+Havalı tasarım
+Konforlu arak koltuklar
+Arkada koltuk ısıtma
+Arkada USB ve klima
Nissan X-Trail ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Nissan X-Trail fiyatlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS
[…] gelişmiş SUV tasarımıyla dikkat çekiyor. Temmuz ayında kapsamlı bir inceleme yapmıştım. WEB YOUTUBE Ayrıca üstün teknolojilere sahip. Bunun dışında verimli bir sürüş de sağlıyor. […]