Honda ZR-V e:HEV, markanın SUV sınıfındaki seçenekleri arttırıyor. Tek donanım seçeneği ve hibrit sistemle 2.704.000 TL’den yollara çıkıyor.
benzinli mi, noktasında henüz kararını vermiş değil. Kimi bir yöne eğiliyor, kimi hepsi bir arada ortadan gidiyor.
Honda ise, en azından şimdilik hibrit ile ilerleme taraftarı. Hibrit teknolojisine e:HEV diyor. Güncel haliyle ise bu teknolojiyi yeni Honda ZR-V ile yollara çıkartıyor.
Zaten 27 Eylül 2023 tarihinde bir HONDA ZR-V ilk tanışma izlenimi (WEB LİNKİ) (YOUTUBE LİNKİ) paylaşmıştım. Tasarımı şık ve modern. İçi geniş ve rahat. Donanımı zengin. Gücü kuvveti yerinde. Gayet tutumlu. Ayrıca yolda gayet olgun. Genel izlenim gayet başarılı.
Malum, bu Honda ürün gamındaki ilk SUV değil. Honda, hibrit SUV liginde bir her biri başarılı bir üçlü ile ilerliyor. Üçlünün giriş seviyesini küçük HR-V oluşturuyor. Ürün gamının tepe noktasını ise CR-V. Bu iki başarılı modelin ortasında ise konuğum Honda ZR-V yer alıyor.
ZARİF DIŞ TASARIM
Honda ZR-V tasarım dili olarak özgün. Kardeşi HR-V’yi andırmıyor. Yeni CR-V ile benzerlik çok az.
Elbette güzellik göreceli. Ama bence zarif şık hatlara sahip. Bazı noktalarda sportif detaylar da var. Aslında ön cephe agresif değil. Ama ince far tasarımı ile dikey çıtalı ön ızgara sportif bir hava da katıyor. Ön cephe daha çok aerodinamik iyileştirmeye odaklanıyor. Yan cephe de zarif bir şekilde akıyor. Abartmadan zarif bir gölge oyunu ile kapıların alt bölgesi hareket kazanıyor. Arkası da şık ve zarif. İki parça yatay stop lambası genişlik algısını destekliyor. Stop tasarımı Civic Sedan ile benzerlik gösterse de ışık grafiği yine özgün. Ayrıca aracı çevreleyen parlak siyah kaplama kalite algısını yukarıya çekiyor. Bunun bir SUV olduğunu vurguluyor. Elbette sportif görünümü de destekliyor. Eğimli tavanı tamamlayan tavan spoyleri sportifliği destekliyor. Krom çift egzoz çıkışı da öyle. Genel görünümü 18 inçlik jantlar tamamlıyor.
KOMPAKT BOYUTLAR
Honda ZR-V 4,57 metre uzunluğa ve 2,66 metre aks mesafesine sahip. Yani evet, HR-V’den büyük ama CR-V’de küçük. Hemen fikir vermesi açısından 4,50 seviyesindeki birkaç modelin ebatlarına bakalım. Örneğin sınıfının en popüler modellerinden NİSSAN QASHQAİ 4,43 metre uzunluğa ve 2,67 metre aks mesafesine sahip. Veya CİTROEN C5 AİRCROSS 4,64 metre uzunluğa ve 2,84 metre aks mesafesine sahip. TOYOTA COROLLA CROSS ise 4,46 metre uzunluğa ve 2,64 metre aks mesafesine sahip.
Özetle üç aşağı beş yukarı yeni Honda ZR-V kompakt SUV segmentindeki araçlar eşdeğer boyutlara sahip.
KALİTELİ İÇ MEKAN
Haliyle dış boyutlar önemli. Ancak kullanıcı için yaşama alanı genişliği daha da belirleyici. Yeni ZR-V iç mekan genişliği açısından boyutların hakkını veriyor. Önde olduğu kadar arkada da yaşama alanı gayet geniş ve ferah.
Ayrıca iç mekandaki sunum oldukça başarılı. Hatta iddialı. Bugüne kadar gördüğüm ve kullandığım en kaliteli Honda iç mekanı diyebilirim. Kalite algısı gerçekten üst seviyede. Dikişli deri yüzeyler. El temasının olduğu hemen her yerde yumuşak dokular. Parçaların ek ve birleşim yerlerindeki işçilik. Her yönü ile harika. Honda ZR-V iç mekan kalitesi konusunda sınıfının en iyilerinden.
Tasarım olarak Civic Sedan ve HR-V’den izler taşıyor. Ama özgün. Abartılı değil, dış tasarım gibi yalın. Yine Civic örneğinde olduğu gibi yatay bir mimari söz konusu. İçine havalandırma ızgaralarının entegre edildiği petek doku ön konsolu yatay bir şekilde bölüyor. Ortada üstte 9 inçlik dokunmatik ekran var. Güncel Honda modellerinden bildiğimiz bir ekran. Gayet stabil çalışıyor. Menü dizilimi oldukça pratik. CarPlay ve AndroidAuto desteği de var.
ERGONOMİK VE KULLANICI DOSTU
Altta fiziki iklimlendirme paneli. Dokunmatik ekranla uğraşmadan buradan iklimlendirmeyi yönetmek pratik. Daha aşağıda geniş bir göz. Burası akıllı telefon yuvası olarak gayet güzel. Kablosuz şarj da var.
Vites konsolu tamamen ferah. Bir vites kolu yok. Onun yerine vites seçici var. Sürüş modu seçicisi veya park freni düğmesi gibi işlevler gayet ergonomik noktalarda. Vites konsolunun altında açıkta bir saklama alanı daha var. Ayrıca her zamanki gibi kol dayamanın altında da derince bir saklama alanı var. Yani bu alan her yönüyle kullanıcı dostu.
Çok işlevli direksiyon üzerindeki kumandalar gayet ergonomik ve kullanışlı. Tamamen dijital 10,2 inçlik gösterge ekranı okunaklı. Ayrıca içerikleri kişiselleştirme seçeneği de var. Koltuklar rahat. Ayar aralığı ideal sürüş pozisyonunu bulmayı kolaylaştırıyor. Ön koltuklarda ısıtma var. Zaten artık olmaması sürpriz olurdu. Ama arak koltuklarda da ısıtma var. Düğmeleri arka kapı cam kumandasının orada. Bunun dışında direksiyon ısıtma da var.
Zaten yeni ZR-V son derece kapsamlı ve zengin bir donanımla geliyor. Buna Honda Sensing kapsamındaki sürüş destek işlevleri dahil. Ayrıca 12 hoparlörlü Bose ses sistemi de yolculuklara keyif katıyor. Bunun dışında önde iki arkada iki dört adet USB girişi söz konusu. Dedim ya, donanım oldukça zengin.
BAGAJ ÇOK İDDİALI SAYILMAZ
Boyutlar kompakt sınıf seviyesinde. Yaşama alanı da boyutların hakkını veriyor. Buraya kadar her şey yolunda. Ama bagaj konusu tatmin edici değil. Bu tamamen hibrit sistemin bataryasıyla alakalı. Batarya bagaj zeminin altında arka tekerleklerin arasında yer alıyor.
Bu durumdan bagaj hacmi etkileniyor. 380 litre hacim bu boyutta bir otomobil için az. Elbette arka koltuklar yatıyor. Böylece hacim 1.300 litreye ulaşıyor. Ayrıca tamamen düz bir zemin de sağlıyor. Ama 4 veya 5 kişi ailece seyahate çıkarken bagaj biraz sorun olacaktır.
GÜÇLÜ VE VERİMLİ HİBRİT SİSTEMİ
Honda zaten uzun zamandır hibrit üzerinde çalışıyor. Jazz veya HR-V’de güncel teknolojisini zaten kullanıyor. Dizel bıraktı, benzinliye de veda etmek üzere. ZR-V de e:HEV adındaki yeni nesil hibrit sistemle yollara çıkıyor. Jazz veya HR-V örneğinde 1,5 litre benzinli motor söz konusu. ZR-V örneğinde yine Atkinson çevrimine sahip ama 2,0 litre hacimli. Bunun elbette sürüş keyfine katkısı var. Ama ülkemizde vergi dilimi nedeniyle olumsuz etkileri daha fazla.
Günün sonunda 2,0 litre hacimli benzinli motor söz konusu. Ayrıca benzinli motoru elektromotor destekliyor. Güç aktarımını e-CVT şanzıman sağlıyor.
Bu sistem pazardaki diğer örneklerden farklı. Bir kere çok güçlü bir elektromotor söz konusu. 184 PS güç ve 315 Nm tork sağlıyor bu elektromotor. Ayrıca bu motor aracı koşullara uygun ise tek başına harekete geçiriyor. 2,0 litre hacimli benzinli motor 143 PS güç ve 186 Nm tork sağlıyor.
Bu sistemde düşük hızlarda güç gereksinimi olmayan durumlarda benzinli motor jeneratör olarak çalışıyor. Aracı elektromotor hareket ettiriyor. Performans gereksinimi veya otoyol hızlarında ise otomobili hareket ettirme görevini benzinli motor üstleniyor. Bu örnekte elektromotor onu destekliyor.
AKICI, AMA HIRÇIN DEĞİL
Bu ikili çok güzel bir birliktelik ortaya koyuyor. Elektromotorun gücünü her daim hissedebiliyorsun. Ayrıca hızlanma pedalına verilen komutlar anında hızlanma olarak sürüşe yansıyor. Elbette e-CVT şanzımanın hakkını da vermek etmek gerekiyor. Öyle bildiğimiz CVT gibi değil. Çok daha seri ve çok da kararlı çalışıyor. Oran değiştirirken rahatsız etmiyor. Ama evet burada da performanslı kullanımlarda motoru üst devirlerde kalıyor. Bu da motor uğultusuna neden oluyor.
Sistem bir bütün olarak uyum içinde çalışıyor. Son derece akıcı sürüş dinamikleri üretiyor. 1.640 kg boş ağırlığa rağmen gayet de hızlı. Ancak ZR-V öyle hop diye fırlayan spor otomobil edasıyla hızlanan bir otomobil değil. Zaten olması da gerekmiyor. Bu aile tipi bir SUV. Güç var evet. Evet, güçlü ve hızlı. Ama gücü hıza dönüştürme noktasında daha yumuşak ve konforlu. Spor sürüş modu dahil. Maksimum hıza kadar homojen bir şekilde hızlanmaya devam ediyor.
FABRİKA VERİLERİ
Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma değeri 8 saniye. Ayrıca maksimum hız 178 km/s. Yine fabrika verisine göre minimum tüketim 4,6 lt/100 km. Maksimum tüketim ise 7,3 lt/100 km. Elbette bunlar WLTP normuna göre belirlenen değerler.
GERÇEK YAŞAMA YANSIMASI
Tüm test araçlarına uyguladığım tüketim ölçümleri burada da geçerli. Buna göre 60-80 km/s arası akıcı bir sürüşte 4 lt/100 km’nin altında kalma eğiliminde. Elbette dur-kalk oranı ve hıza bağlı olarak artıyor tüketim. 140 km/s sabit hızlı otoyol sürüşlerinde 7-8 lt/100 km civarında tüketiyor. Öte yandan dur-kalk ağırlıklı şehir içi sürüşlerde ise 6-6,5 lt/100 km gibi bir değere imza atıyor. Günün sonunda 3-4 günlük sürüş ortalaması 7 lt/100 km ile gayet tutumlu bence.
Daha önce de ifade ettiğim gibi hibrit veya elektrikli araçları kullanmak farklı. Bu araçların ruhuna ve prensibine uygun kullanmak tüketimi düşürüyor. Zaten amaçları daha çevreci, daha ekonomik olmak.
HONDA ZR-V E:HEV; TEK MOTOR, TEK PAKET
Sonuç olarak bagaj hacmi hariç zayıflıkları olmayan bir ürün. Güçlü yönleri çok fazla. Kabin genişliği ve özellikle kalite algısıyla hep artı yazıyor hanesine. Göreceli olmakla birlikte görseli de güzel.
Gelelim fiyat konusuna. Honda ZR-V e:HEV Advance olmak üzere tek motor ve tek paketle satılıyor. Evet, 2,0 litre motorlu hibrit sistemin kazanımları çok fazla. Ama Türkiye’nin vergilendirme sistemi gereği bu motorun yarattığı vergi yükü oldukça yüksek. Dolayısıyla 2.704.000 TL (12 Mart 2024) fiyat etiketi ortaya çıkıyor. Aslında 2 litre hacimli bir motor için fiyat uygun bile diyebilirim. Ayrıca buna istek üzerine 35.000 TL’ye Kör Nokta Uyarı Sistemini de eklemek mümkün.
Osman YAVUZ
Osman Yavuz
+Akıcı tasarım
+Gelişmiş konfor
+Rahat koltuklar
+Kaliteli malzemeler
-Küçük bagaj
Poyraz Yavuz (13):
+Havalı tasarım
+Arka kol dayama
+Arkada havalandırma
+Arka USB
+Arkada koltuk ısıtma
Uzay Yavuz (10):
+şık ve zarif tasarım
+Rahat arka koltuklar
+Kol dayama ve USB girişi
+Arka koltuk ısıtma
Daha ayrıntılı bilgi için: HONDA ZR-V
Fiyat listesi için: HONDA ZR-V
COMMENTS