SKODA FABİA MONTE CARLO, daha havalı detayları ve 150 PS motoruyla 1.440.000 TL’den (05 Ocak 2024) başlıyor.
www.suvcrossover.net
Daha önce SKODA FABİA (YOU TUBE / WEB) ile ilgili izlenimlerini aktarmıştım. Küçük sınıfın başarılı modellerinden biri. Ancak küçük sınıf önemli bir zorlukla karşı karşıya. Bir kere yeni küçük SUV ve crossover modeller nedeniyle kan kaybediyor. Ayrıca çeşitlilik çok fazla. Bir kere #RenaultClio gerçeği var. #FordFiesta bir yanda, #OpelCorsa diğer yanda. Elbette #Peugeot208 de var. Tabi #SeatIbiza ile #VWPolo da unutulmamalı. Sonuç olarak bu iki araç #SkodaFabia ile akraba. Daha onlarca seçenek var. Say say bitmez.
Ayrıca Skoda Fabia bu sınıfın daha gelenekçi modellerinden biri. Yani tasarım ve teknoloji olarak radikal ve iddialı değil. Aslında bu, benim gibi otomobil konusunda gelenekçiler için bir çekim unsuru. Tasarımıyla, kokpitiyle ve fiziki kumandalarıyla bana daha yakın. Ancak otomobili daha havalı ve çekici görmek isteyenler de var. Havalı görsel unsurlarla dikkat çekmek isteyenler. Tam da bu noktada SKODA FABİA MONTE CARLO (YOU TUBE) versiyonu ile devreye giriyor.
BOYUTLAR SINIF ORTALAMALARINDA
Skoda Fabia boyut olarak üç aşağı beş yukarı sınıfının standartlarını karşılıyor. 4.170 mm uzunluğa, 1.780 mm genişliğe, 1.461 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesi ise 2.552 mm. Birkaç santim eksik birkaç fazla B-Hatchback segmenti benzer ölçülere sahip.
HAVALI DETAYLAR
SKODA FABİA MONTE CARLO, Elite ve Premium donanımlı kardeşlerinden farklı. Bunu henüz ilk göz temasında hissettiriyor. Elbette ilk göz temasında ön cephe göze çarpıyor. Monte Carlo tamamen siyah ön ızgarasıyla farkını ortaya koyuyor. Yandan bakıldığında jant farkı hemen göze çarpıyor. 16 yerine 17 inç jantlar daha gösterişli duruyor. Daha dikkatli bakıldığında siyan cam çıtaları göze çarpıyor. Premium versiyonundaki krom çıtaları hiç sevmemiştim zaten. Ayrıca arkadaki Skoda ve Fabia yazıları da krom değil, siyah. Elbette ön çamurluktaki Monte Carlo logosu da gözlerden kaçmıyor. Arkadaki farkı görmek için daha da dikkatli bakmak gerekiyor. Tamponun alt kısmında bir difüzör tasarımı var. Bu da sportifliği destekliyor. Bunun dışında dış tasarım açısından diğer Fabia versiyonlarından farkı yok.
DAHA SPORTİF HİSSETTİRİYOR
Skoda Fabia dış tasarımda olduğu gibi, iç tasarımda da radikal değil. Ama Monte Carlo versiyonundaki kırmızı detaylar algıyı değiştiriyor. Ön konsol boyunca enine uzanan kırmızı bir süsleme var. Ayrıca kapı kolları da kırmızı süslemelerle dikkat çekiyor. Bunun dışında vites konsolu çerçevesi de kırmızı. Genel algıyı kırmızı ve gri tonlardaki şeritleriyle koltuk döşemeleri tamamlıyor.
Bunun dışında diğer Fabia versiyonlarıyla aynı. Direksiyon, gösterge, merkez bilgi-eğlence ekranı her şey yerli yerinde. Cam düğmelerinin olduğu panel de olması gereken yerde.
Sürücü 10,25 inçlik dijital gösterge ekranına bakıyor. Orta konsolun üstünde açıkta merkezi bilgi-eğlence ekranı yer alıyor. Bu ekranın boyutu 8 inç. Telefon entegrasyonu için Bluetooth ile kablolu Smartlink devreye giriyor. Ayrıca altı hoparlörlü ses sistemi söz konusu.
Ekranın hemen altında havalandırma ızgaraları. Bunun altında ise çift bölgeli dijital iklimlendirme paneli yer alıyor. Yine olması gerektiği gibi bu panelin altında geniş bir saklama alanı söz konusu. USB girişleri var. Doğal olarak burası telefon koyma yeri olarak hayatı kolaylaştırıyor.
GENEL OLARAK GAYET İŞLEVSEL
Komple bu bölüm, ekrandan başlayarak biraz daha yukarıda olabilirdi. Böylece ekran daha fazla görüş alanında olurdu. Ayrıca iklimlendirme paneli o kadar aşağıda kalmazdı. Bunun dışında içerideki sunum gayet işlevsel. Her şey yerli yerinde. Sürücü sorunsuz ideal sürüş pozisyonunu ayarlayabiliyor. Direksiyon ele iyi oturuyor. Direksiyon göstergeyi perdelemiyor. Ayrıca kumandalar işlevsel.
Gösterge üzerindeki bilgiler okunaklı. Gösterge siperliğindeki parlak siyah uygulama çok havalı. Üzerindeki Fabia yazısı ince düşünülmüş bir detay. Aynı parlak siyah kaplama türbin şeklindeki yuvarlak yan havalandırma ızgaralarını da çevreliyor. Ben çok beğendim. İç kapı kolunun tasarımı da çok hoş. Kapıyı kapatırken kolaylık sağlıyor.
Skoda’nın ayrıntıya gösterdiği özen, sürücü kapı döşemesine gizlenen şemsiye ile kendini hissettiriyor.
SINIF ORTALAMASINDA İÇ MEKAN
Kabin içindeki yaşama alanı sınıf ortalamalarında. Boyutların karşılığını veriyor. Ne eksik ne de fazla. Ortalama boy ve kiloda dört yetişkin rahat ediyor. Ben 1,92 metre ile ortalamanın üzerindeyim. Benim gibi çok uzun boylu sürücüde arka koltuk yaşama alanı doğal olarak kısıtlanıyor.
Arka koltuklar için havalandırma ızgaraları olması güzel. Bu sınıfta olmayan örnekler var. Ayrıca yine arka koltuk yolcularına önde olduğu gibi iki adet Type-C bağlantısı var.
Malzeme kalitesi ve genel sunum şikayete yer vermiyor. Elbette insan daha fazla yumuşak plastik ve yumuşak yüzey görmek istiyor. Ancak yoğun maliyet hesapları ile bu pek de olası değil.
Boyutları göz önüne alındığında bagaj şaşırtıyor. 380 litre hacim bu sınıf için övgüyü hak ediyor. Koltukların asimetrik katlanmasıyla bu hacim 1.190 litreye ulaşıyor.
FABRİKA VERİLERİ
Skoda Fabia Türkiye’de sadece benzinli motorlarla satılıyor. Üç farklı seçenek söz konusu. Giriş seviyesini üç silindirli 1.0 TSI oluşturuyor. 95 HP güç ve 175 Nm tork manuel şanzımanla ön aksa aktarılıyor. Bir üst basamakta aynı üç silindirli motorun 110 HP güç ve 210 Nm tork versiyonu devreye giriyor. Güç çift kavramalı DSG üzerinden yola aktarılıyor. Zirveyi ise 1.5 TSI 150 HP DSG oluşturuyor. Bu versiyon 150 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor.
Monte Carlo 150 HP güç ve 250 Nm torka sahip 1.5 TSI DSG olarak yollara çıkıyor. Diğer iki motor seçeneği 3 silindirli iken, bu motor 4 silindirli. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 8, saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı 225 km/s. Versiyonun ortalama yakıt tüketimi 5,7 lt/100 km. CO2 emisyon değeri ise 129 gr/km.
GAYET GÜÇLÜ VE HIZLI
Kağıt üzerindeki bu değerlerin gerçek yaşama yansımasına gelelim. Daha önce kullandığım 3 silindirli 110 PS ile aradaki fark inanılmaz. Kağıt üzerindeki değerler sürüş hissine yansıyor. İlk kalkış anında istekli bir şekilde atılıyor. Hızlanma isteğini maksimum hıza kadar koruyor. Yorulmuyor. Nefesi kesilmiyor. Şişmiyor. Küçük sınıftaki olası performans beklentilerine fazlasıyla cevap veriyor. Daha fazlasına hiç gerek yok. Zaten küçük sınıfta 150 PS seçeneği çok az. Bu da Monte Carlo’yu nadir kılıyor.
TUTUMLU DA
Skoda Fabia Monte Carlo gayet tutumlu bir otomobil. Tüm test araçlarına uygulamış olduğum tüketim ölçümlerine göre… Sakin ve akıcı 60-80 km/s gibi hızlarda 5,0 lt/100 km ile yetinme potansiyeline sahip. Haliyle dur-kalk, hızlanma isteği ve hıza bağlı olarak tüketim artabiliyor.
Yine akıcı 90-100 km/s gibi ortalama hızlarda tüketim 5,5 lt/100 km seviyelerinde geziyor. 120-130 km/s gibi otoyol hızlarında 6,0 lt/100 km seviyeleriyle yetinebiliyor. Elbette daha yüksek hızlarda rahatlıkla 9-10 lt/100 km’nin üzerine bile çıkabiliyor. Yoğun dur-kalk ile şehir içi trafiğinde 8 lt/100 km civarında kalıyor. Farklı ve zorlu test koşullarını 6,5 lt/100 km ile tamamladım.
GELELİM BU KEYFİN BEDELİNE
Skoda Fabia, 95 PS 1.0 TSI ve Elite donanımla 990.000 TL’den (05 Ocak 2024) başlıyor. Deneyimlediğim Skoda Fabia 1.5 TSI 150 PS DSG Monte Carlo 1.440.000 TL’ye satılıyor. Sağladığı görsellik ve sürüş keyfiyle bu bedele değer bence.
Daha ayrıntılı bilgi için: SKODA FABİA MONTE CARLO
Fiyat listesi için: SKODA FABİA MONTE CARLO
OSMAN YAVUZ
POYRAZ YAVUZ (13):
+Havalı görünüm
+Kırmızı detaylar
+Arkada Type-C giriş
UZAY YAVUZ (10):
+Sportif tasarım
+Kırmızı ayrıntılar
+Arkada havalandırma ve USB girişi
COMMENTS