Hyundai Kona Elektrik, 1.555.000 TL fiyatıyla pazardaki en ulaşılabilir elektrikli SUVl’lardan biri. Kompakt boyutlarıyla geniş bir iç hacim ve 156 PS gücüyle akıcı bir sürüş sağlıyor.
Koreli üreticinin B-SUV ligindeki temsilcisi kona, 2017 yılında ilk nesil yollara çıktı. 2020 yılında makyajla yoluna devam etti. 2023 yılında ise ikinci nesil olarak yollara çıkmaya başladı. İlk nesil gibi ikinci nesil de içten yanmalı ve elektrikli versiyonlarla yollara çıkıyor. Zaten ilk nesil HYUNDAİ KONA’yı da Elektrikli test etmiştim.
Hyundai Kona Elektrik güncel haliyle turbo benzinli ve elektrikli olarak satışa çıkıyor. Turbo benzinli versiyon Prime ve Elite olmak üzere iki donanım seviyesine sahip. Elektrikli versiyon ise tek motor ve Advance donanım paketiyle geliyor.
ÖZGÜN TASARIM
Elbette ilk nesilden ikinci nesle geçerken boyutlar arttı. İlk nesil 4,2 metre uzunluğa ve 2,6 metre aks mesafesine sahipti. Yeni nesil 4,38 metre uzunluğa ve 2,66 metre aks mesafesine sahip. Bu da aks mesafesinde minör ama uzunlukta yaklaşık 18 cm artış anlamına geliyor. Genişliği ve yüksekliği ise çok az artmış.
Bu boyutlarla Kona B-SUV segmentinin gereklerini yerine getiriyor. Zaten tasarım olarak ilk nesilde özgündü. Yeni haliyle çok ama çok daha özgün bir görünüm sergiliyor. Özellikle köşeleri kaplayan aydınlatma grubu ve cepheyi komple kaplayan ışık bandı. Bu iki uygulama önde olduğu gibi arkada da karşımıza çıkıyor. Böylece Hyundai Kona Elektrikli belirgin bir şekilde sürüden ayrışıyor.
MODERN İÇ MEKAN
Kona boyutların hakkını veriyor. Gerek önde, gerekse de arkada B-SUV sınıfının karşılığı olan bir hacim söz konusu. Sınıf standartları göz önüne alındığında geniş ve ferah. Ayrıca açık renk döşemeler bu ferahlığı daha da ileriye taşıyor. Elbette açılır tavan bu ferahlığı daha da güçlendiriyor.
Gayet modern ve kullanışlı bir ön konsol karşılıyor kullanıcıyı. Modern dünyanın gereği olarak geniş panoramik bir dijital evren söz konusu. Sürücü bilgi ekranı ile merkezi dokunmatik ekran tek bir panelde bir araya geliyor.
Dijital sürücü bilgi ekranı okunaklı yapısıyla beğeni topluyor. Belli oranda kişiselleştirme olanağı da sağlıyor. Bilgi-eğlence sistemi yüksek çözünürlüklü ekranıyla dikkat çekiyor. Grafikler ve canlandırmalar harika. Arayüz takılmadan ve hızlı çalışıyor. Ayrıca menü dizilimi oldukça pratik. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği var.
Ekranın altında kısa yollar için bir fiziki panel var. Hemen altında iklimlendirme sistemi için bir tane daha fiziki panel var. Bunlar dokunmatik ekrana olan bağımlılığı azaltıyor. Kullanım kolaylığı sağlıyor. Bir tık aşağıda ise kablosuz şarj yuvası.
Normalde vites kolu veya vites seçinin olduğu yerde derin bir kapaklı göz yer alıyor. Vites seçici direksiyon kolonuna terfi etmiş. İki adet Tip-C girişi ve iki adet bardak tutucu pratiklik sağlıyor. Genel kalite algısı fena değil. Kullanılan malzemeler kaliteli, ancak el teması yoğun noktalarda daha yumuşak malzemeler iyi olurdu. Ayrıca bir ortam aydınlatması da algıyı yukarıya taşıyabilirdi.
Arka koltuk yolcularına sunulan alan da gayet yeterli. Diz, baş ve omuz mesafesi sınıf ortalamasında. Katlanan kol dayama ve bardak tutucular ek konfor sağlıyor. Havalandırma ızgaraları ve Tip-C çıkışları tamamlayıcı olarak devreye giriyor. Ancak bu standartta bir otomobil için kapı cepleri daha büyük olabilirdi. Arka koltuk sırtlıkların eğim ayarı ek konfor unsuru olarak bunu telafi ediyor.
KULLANIŞLI BAGAJ
İç mekan gibi bagaj da boyutların karşılığını veriyor. Standart kullanımda 434 litre hacim söz konusu. Ayrıca iki katlı zemine sahip. Üst konumda eşikle aynı hizada düz bir zemin oluşuyor. Bu da ek işlevsellik sağlıyor. Dahası bagaj zeminin altında oldukça büyük bir ek depolama alanı daha var. Ayrıca düz yan duvarlar sayesinde alan kullanışlı. İşlevsellik katlanan arka koltuklarla devam ediyor. 40:20:40 oranında üç parça halinde katlanıyor sırtlıklar. Neredeyse tamamen düz bir zemin oluşuyor. Böylece uzun nesneleri taşımak için gereken derinlik sağlanıyor. Ayrıca bu haliyle 1300 litreye varan bir hacim oluşuyor.
İşlevsellik ön kaputun altında devam ediyor. Elektromotorun üzerinde ek bir depolama alanı yer alıyor. 27 litre hacimle bu alan şarj kablosu için ideal bir çözüm. Böylece şarj kablosu bagajda yer işgal etmiyor.
156 PS ELEKTROMOTOR
Hyundai Kona Elektrik tek bir güç seçeneği ile yollara çıkıyor. Elektrikli sistem ön kaputun altında yer alıyor. Ayrıca gücü ön aksa iletiyor. Bu elektromotor 156 PS güç ve 255 Nm tork sağlıyor. Elektromotoru 48,4 kwsa kapasiteli batarya besliyor.
Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma süresi 8,8 saniye. Maksimum hız ise 162 km/s. Yine fabrika verilerine göre karma enerji tüketimi 14,6 kWsa/100 km. Bu kombinasyon karmada 377 km menzil vaat ediyor. Ayrıca 512 km şehir içi menzile sahip.
BEKLENTİYE CEVAP VEREN PERFORMANS
Elektrikli sistem yasal hız sınırları dahilinde akıcı ve istekli bir performans ortaya koyuyor. İlk hareket anından itibaren canlı bir şekilde itmeye başlıyor sistem. Yaklaşık 1,7 ton ağılıkla mücadelede zorlanmıyor. İstekli ivmelenme 110-120-130 km/s derken yavaşlıyor elbette. Ancak bunun bir aile tipi elektrikli SUV olduğu göz önüne alındığında gayet yeterli. Fazlasına gerek de yok.
OLDUKÇA VERİMLİ
Hyundai Kona Elektrik günlük hayatta akıcı bir sürüşle enerji verimliliği arasında denge üretiyor. 60-80 km/s civarında akıcı ortamlarda 12,0 kWsa/100 km ile yetinme potansiyeline sahip. Elbette kullanım koşullarına bağlı olarak yukarı yönlü artma eğilimi söz konusu. Sürüş hızı 100-110 km/s civarında kalacak olursa tüketim 14,0 kWsa/100 km olarak gerçekleşiyor. 130-140 km/s gibi otoyol hızlarında isse tüketim 17,0-18,0 kWsa/100 km civarına çıkıyor. Tüm test sürecindeki tüketim ortalamam 17,2 kWsa/100 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 300-320 km civarında bir menzil oluşuyor.
ŞARJ HIZI ÖNEMLİ
Hyundai Kona Elektrik 10,4 kW entegre şarj cihazına sahip. AC şarj ile tam şarj 4 ssat 55 dakika sürüyor. 50 kW hızlı şarj ile yüzde 20-80 için 1 saat yetiyor. 100 kW hızlı şarj ile ise yüzde 20-80 şarj 41 dakika sürüyor.
Yapmış olduğu şarj denesinde yüzde 15-75 için 35 dakika sürdü. Bu süre içinde yol bilgisayarına göre 280 km civarında ek menzil sağlamış oldum.
KONFORLU SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ
Hyundai Kona Elektrik rahat bir otomobil. Tatlı-sert konfor odaklı bir süspansiyon kurulumuna sahip. Ayrıca 17 inçlik jantlar da bu konfor odaklı yapıyı destekliyor. Elbette çukur ve tümsekler iç mekana yansıyor, aksini beklemek haksızlık. Ancak oldukça etkili bir şekilde sistem tarafından filtre edilmiş olarak.
Konfor odaklı süspansiyon sistemi aynı zamanda sürüş güvenliğini de sağlıyor. Virajlarda rahatsız edici yana yatma hareketleri oluşmuyor. Sistem gövdeyi her daim dengede tutmayı başarıyor. Bu olgun tavır sürüş kalitesine olumlu yansıyor.
Ayrıca gayet başarılı bir yalıtım söz konusu. Böylece rüzgar ve lastik sesleri yasal hız sınırları dahilinde kabin içinde pek ulaşmıyor. Haliyle bu da konforunu destekliyor.
VE FİYATLAR
Hyundai Kona Elektrik tek motor ve donanım paketiyle geliyor. Advance adındaki bu zengin donanımla Hyundai Kona Elektrik 1.555.000 TL’den yollara çıkıyor.
Osman Yavuz
+Özgün tasarım
+Geniş iç hacim
+İşlevsel bagaj
-Ortam aydınlatması yok
Poyraz Yavuz (13):
+Gösterişli tasarım
+Arkada sırt eğim ayarı
+Geniş arka koltuklar
-Arkada küçük kapı cepleri
Uzay Yavuz (11):
+Havalı ön ve arka tasarım
+Rahat arka koltuklar
+Açık renk döşemeler
+Arka havalandırma çıkışları
Hyundai Kona Elektrik ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Hyundai Kona Elektrik ile ilgili fiyatlara web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS