SÜRÜŞ – HYUNDAI KONA ELEKTRİK

SÜRÜŞ – HYUNDAI KONA ELEKTRİK

ELEKTRİKLİ – MERCEDES G-SERİSİ EQG

Hyundai Kona Elektrik, 786.000 TL (01.04.2022) fiyat etiketiyle elektrikli ulaşımın kapılarını aralıyor. Bakalım Hyundai’nin elektrikli modeli ne kadar elektrikli?

Hyundai Kona Elektrik#Hyundai Kona, 2017 yılında yollara çıktı. B-SUV segmentindeki çoğu model gibi kompakt dış boyutlarla geniş bir yaşama alanı sunma iddiası dışında, o yıllarda çok daha az olan bir motor çeşitliliği ile çıktı. Bilindik benzin ve dizel olmak üzere içten yanmalı motor seçenekleri dışında bir elektrikli sunuyor. 2020 yılında ise makyajla yoluna devam etti.

KOMPAKT BOYUTLAR

Hyundai Kona Elektrik, 4,22 metre uzunluğa ve 2,60 metre dingil mesafesine sahip. Bu ölçülerle sınıf ortalamalarında bir boyut sunuyor. Genel tasarım özellikleriyle pazardaki SUV veya crossover beklentisini karşılıyor. Yerden yüksek yapı, şişkin çamurluklar bu sınıfın olmazsa olmazı. Markanın tasarım diline uygun olarak yan panellerde zarif kıvrım ve hatlar bulunuyor. Bu da otomobilin dinamizmine katkı sağlıyor. Boyut olarak içten yanmalı motorlar ile elektrikli versiyon arasında bir fark bulunmuyor. Sadece ön ızgara ve ön tampon tasarımı onun bir elektrikli olduğu mesajını veriyor. Elbette öndeki şarj kapağı da içten yanmalı versiyonlarda yok.

Hyundai Kona ElektrikHyundai Kona ElektrikGENİŞ YAŞAMA ALANI

#HyundaiKona boyutların ve platformun sağlamış olduğu avantajla geniş bir yaşama alanı sağlıyor. Bu sınıfta olması gerektiği gibi içeride dört yetişkin rahat ediyor. Çok uzun yolculuklar olmamak şartı ile arkada üç kişi de oturabiliyor. Diz ve baş mesafesi şikayete yer vermiyor. Kendime göre (ki ben 192 cm uzunluğunda biriyim) ayarladığım sürücü koltuğuna rağmen ailece yaptığımız sürüşler boyunca çocuklar arkada daralmadı ve sıkışmadı. Geniş cam alanlar ve sunroof kabin içi ferahlığı arttırıyor. Arka koltuklar için sunulan USB girişi mobil cihazları şarj etme kolaylığı sağlıyor. Yine arka koltuktaki kolçak ve kolçağa entegre bardaklık arka koltuk yolcularının konforunu arttırıyor. Ancak artık bu segmentte de arka koltuk havalandırmaları görmek istiyor insan ve eksikliğini hissediyor.

Hyundai Kona ElektrikKULLANIŞLI BAGAJ

Bu sınıfta daha büyük örnekler olsa da bagaj 332 litre hacimle genel olarak beklentileri karşılıyor. Elektrikli sistemden dolayı içten yanmalı versiyonlarda 374 litre, yani 40 litre kadar fedakarlık istiyor elektrikli versiyon. Düz yan duvarlar sayesinde alan verimli bir şekilde kullanılıyor. Bagaj zeminin altında dört bölmeli ek bir saklama alanı yer alıyor. Bunun altında ise araçla birlikte verilen ev tipi prizi ile standart şarj kablosu kendine ait özel çantası ile yer buluyor. Arka koltuk sırtlıkları 60/40 oranında katlandığında 1.114 litrelik bir alan oluşuyor. Arka koltuk sırtlığının katlanmasıyla tamamen düz bir zemin elde edebilmek güzel.

Hyundai Kona Elektrik

 

Hyundai Kona Elektrik

MODERN KOKPİT

Modern ve ferah bir kokpit karşılıyor sürücüyü. İdeal sürüş pozisyonunu rahatlıkla ayarladım. Kumandalar olması gereken yerde, sunum modern ve ferah. Tamamen dijital ekran hemen dikkat çekiyor. İçten yanmalı versiyonda geleneksel göstergeler vardı. Tamamen dijital ekranlarda olması gerektiği gibi ekran gösterimlerini ihtiyaç doğrultusunda değiştirmek mümkün. Orta konsolun üst noktasında bilgi-eğlence sistemine ait ekran yer alıyor. Ekranın altındaki kısayol tuşları amaca uygun. Ancak ekranı daha rahat kullanmak için bu bölümde bir bilek desteği iyi olurmuş. Hemen altında havalandırma ızgaraları ve iklimlendirme paneli yer buluyor. Ekranın menü dizilimi kullanışlı, AndroidAuto uyumu gayet güzel ve sistem takılmadan hızlı çalışıyor.

Hyundai Kona ElektrikHyundai Kona ElektrikVites konsolunda şık bir vites kolu yok. Gelecekte tüm otomobillerde de karşımıza çıkacak olan düğmeli vites seçici alışkanlık gerektiriyor. Ben henüz alışamadım. Ama konsola ferahlık ve alan kazandırdığı kesin. Vites seçicinin yanında iki adet bardaklık ve önünde ise derin bir kapaklı çekmece yer alıyor. USB girişi de buraya gizleniyor. Vites kolu olmadığından buralara rahatlıkla erişiliyor. Vites seçicinin gerisinde ise koltuk ısıtma, sürüş modu ve birkaç işleve daha ait bir düğme paneli yer alıyor. Ayrıca vites konsolunun altı boş. Bu alan saklama alanı olarak kullanılıyor. Yine bu bölümde şarj için bir adet USB girişi ve bir adet 12 Volt soketi yer alıyor.

Hyundai Kona ElektrikHyundai Kona ElektrikERGONOMİK KULLANIM

Direksiyon ele iyi oturuyor ve birçok işlevle sürücünün hayatını önemli oranda kolaylaştırıyor. Sürüş anında düğmeleri kullanarak işlevleri kontrol etmek kolay ve zahmetsiz. Direksiyonun arkasında iki adet elcik bulunuyor. Normalde bunlar vites değiştirme işlevine hizmet ediyor. Ancak bu örnekte enerji geri-kazanım yoğunluğunu ayarlama işlevine hizmet ediyorlar. Kokpit genel olarak pratik ve işlevsel ve Kullanıcı dostu bir yapı sunuyor. Ayrıca malzeme ve işçilik kalitesiyle de beklentileri karşılıyor. Krell marka müzik sisteminin de sürüş keyfine katkıda bulunduğunu kabul etmek lazım.

Hyundai Kona ElektrikHyundai Kona Elektrik

 

Hyundai Kona ElektrikHyundai Kona ElektrikYÜKSEK ÇEKİŞ GÜCÜ

Bazı elektrikli otomobillerde ön kaputu kaldırınca ek bir depolama alanı olabiliyor. Kona Elektrikte bu söz konusu değil. Platform içten yanmalı versiyonla ortak. Normalde benzin veya dizel motorun olduğu yerde bizleri elektromotor ve elektrikli sisteme ait donanımlar karşılıyor. Batarya ise çoğu elektriklide olduğu gibi araç zeminine gizleniyor. Elektromotor 100 kW, yani 136 HP, güç ve 395 Nm tork üretiyor. Elektromotoru 39,2 kWsa kapasiteli bir lityum-iyon batarya besliyor.

Hyundai Kona ElektrikFabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanması 9,9 saniye ve maksimum hız 155 km/s. Günümüz otomobillerinde 9,9 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değeri yavaş gibi algılanıyor. Ama öyle değil. Performans gayet yetiyor. Elbette bunun çevre dostu bir elektrikli otomobil olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Gerek ilk kalkış anında, gerekse de ara hızlanmalarda gaz emirlerine gayet güzel tepkiler veriyor. 1,6 tonluk gövde istekli bir şekilde hızlanıyor. Sonuç olarak içten yanmalı versiyona göre yaklaşık 300 kg daha ağır.

Hyundai Kona Elektrik

Gelelim tüketim ve elbette bir elektrikli otomobilin can alıcı konusu olan şarj konusuna. Yine fabrikaya göre 14,3 kWsa/100 km tüketim ve 300 km menzil söz konusu. Elbette kullanım alışkanlıkları çok önemli. Bunun bir elektrikli otomobil olduğunu bilerek kullanmak ve elektromotorlu sistemin çalışma prensibine uyum sağlamak gerekiyor.

Hyundai Kona Elektrik

DÜŞÜK ENERJİ TÜKETİMİ

Benzinli ve dizel araçlar da uyguladığım ve minimum tüketimi hedeflediğim ölçümlerde 6-7 kWsa tüketim ile mobil olabildim. Akıcı bir trafik ve 70-80 km/s gibi hızlarda öngörülü bir sürüş tekniği ile elbette. İmkan dahilinde enerji geri-kazanım sistemini etkinleştirerek sistemin kendini şarj etmesini sağlamak tüketimi düşüreceği gibi menzili de arttırıyor. Bu noktada enerji geri-kazanım yoğunluğunu ayarlayan elcikleri çok iyi kullanmak gerekiyor. Sürüş keyfi biraz köreliyor.

Daha tempolu ve tüketim odaklı düşünmeden, ama yine bunun bir elektrikli otomobil olduğu bilinci ile yaptığım sürüşlerde tüketim 10-12 kWsa seviyelerine çıkıyor. 120 km/s ve üzerindeki otoyol sürüşlerinde ise tüketim 18-20 kWsa seviyelerine ulaşıyor. Bunun nedenini enerji geri-kazanım sisteminin neredeyse hiç devreye girmemesine ve hızı korumak için ayağın sürekli gaz pedalında olmasına bağlamak mümkün. Sonuç test sürüşünü 14 kWsa/100 km gibi genel bir ortalama ile tamamladım, ki bu da fabrika değerini doğruluyor. Test sürüşünü 17-18 derece gibi sıcak günlerde yapmış olmam tüketime olumlu yansıdı, daha soğuk günlerde tüketim elbette artacaktır.

ŞARJ ALIŞKANLIĞI

Şarj meselesi de sürüş tekniği gibi alışkanlık gerektiriyor. 39,2 kWsa kapasiteli bataryayı entegre AC 11 kW şarj cihazı tamamlıyor. AC 7,2 kW (Tek Faz) (%10-%100) ile 6 saat gerekiyor. Akşam eve gelince bağlayıp sabah yola çıkmaya hazır gibi planlamak mümkün. AC 11 kW (3 Faz) (yüzde 10-100) ile süre 4 saat 20 dakikaya düşüyor. DC akım ile işin rengi değişiyor. DC 50 kW Hızlı Şarj (yüzde 10-80) ile 48 dakika yeterli olurken DC 100 kW Hızlı Şarj (yüzde 10-80) ile 47 dakika yeterli oluyor. En azından kağıt üzerindeki tablo bu yönde.

Gerçek hayata yansımasına gelince… Kona Elektrik’i iki kere şarj ettim. İkisinde de şarj seviyesi yüzde 50 ve menzil 150 km civarında idi. Yine ikisinde de eşarj kullandım. İlkinde tam şarj denedim. 1 saat 12 dakikada yüzde 97 şarj etti. Sonraki şarjda 52 dakikada yüzde 85 şarj etti. Dolayısıyla yüzde 10-80 hızlı şarj kuralı kesin. Şarj hızı yüzde 80’den sonra düşüyor. Örneğin yüzde 97’ye geldiğinde 2 kW ile şarj ediyordu.

Daha önce dizel motorlu bir Kona kullanmıştım. Kona Elektrik için ‘sürüş dinamikleri çok daha dengeli’ ifadesini gönül rahatlığı ile kullanabilirim. Bataryanın araç zeminindeki konumu önemli. Evet, batarya araca ek ağırlık getiriyor, ancak zemindeki konumu ile ağırlık merkezini düşürdüğü gibi ön/arka aks ağırlık dağılımını da dengeliyor. Bu sürüş sırasında hissediliyor. Araç yolda gayet dengeli. Süspansiyon sistemi yol bozukluklarını başarıyla sönümlüyor ve kabin içinden uzak tutuyor. Sistem yol bozukluklarına ve çukurlara kaba tepkiler vermiyor.

SESSİZ VE ÇEVRECİ SÜRÜŞ

Elektromotor çok sessiz çalışıyor. Bazı sesler, elektrikli otomobilde daha net duyulma potansiyeli taşıyor. Ancak Hyundai Kona Elektrik ile bu tarz seslere maruz kalmadık. Sessiz bir sürüş deneyimi yaşadık. Rahatsız edici sesler söz konusu değil. Yasal hız sınırları dahilinde sessiz ve dış dünyadan izole bir sürüş deneyimlemek mümkün. Öte yandan bunun şehir içi kullanımını hedefleyen bir B-SUV olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. 120 km/s’nin üzerinde hızlarda yol ve rüzgar gürültüsü başlıyor.

Hyundai Kona Elektrik bir şehirli olduğunu park ve manevra sırasında çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Görüş açıları çok iyi. Manevra yaparken otomobilin önünü ve arkasını, ayrıca köşelerini kestirmek çok kolay. Geri görüş kamerasının da desteğiyle küçük park boşlukları sorun olmaktan çakıyor.

Gelelim işin fiyat boyutuna. Hyundai Kona Elektrik, 786.000 TL (01.04.2022) fiyat etiketiyle satılıyor.

Osman Yavuz

 

Poyraz Yavuz (11):
+ Çok güzel ekran
+Geniş arka koltuklar
+ Arkada USB ve telefon gözü
– Havalandırma ve kolçak arkada yok

 

 

Uzay Yavuz (9):
+ Şık tasarım
+ Rahat ve geniş iç mekan
+ Kullanışlı arka kolçak
+ Şık dijital göstergeler

 

 

 

#HyundaiKonaElektrik ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0