Opel Corsa Elektrik

Opel Corsa Elektrik

CHERY TIGGO 9 PHEV

Opel Corsa Elektrik GS donanım ve 100 KW/136 PS elektromotorla 1.341.000 liradan (25.05.2024 liste fiyatı) yollara çıkıyor.

Aslında SUV ve crossover tipi araçlara eğilim hızla devam ediyor. Yine de geleneksel B ve C segment hatchback modeller tamamen yok olmadı. En azından henüz. Şüphesiz bu segmentin en önemli oyuncularından biri de Opel Corsa.

Sahneye 1982 yılında Corsa A olarak çıktı. 2019 yılında Corsa F olarak yollara çıkmaya başladı. 2023 yılında gördüğü makyajla güncel haliyle yollara çıkıyor.

Güncel Opel Corsa benzinli ve elektrikli seçeneklerle üretiliyor. Bu da onu B-Hatchback segmentindeki nadir örneklerden biri yapıyor. Malum bu kadar kompakt boyutlarda batarya dahil elektrikli sistemi sığdırmak kolay değil.

Opel Corsa ElektrikSINIFININ GEREĞİ BOYUTLAR

OPEL CORSA ELEKTRİK B-Hatchback liginde yer alıyor. Boyutlarıyla bunun karşılığını tam olarak veriyor. 4,06 metre uzunluğa sahip. Yüksekliği 1,44 metre. Genişliği ise 1,96 metre. Ayrıca 2,54 metre aks mesafesine sahip.

Söz konusu boyutlar B-Hatchback liginin merkezine işaret ediyor. Ayrıca Opel Corsa Elektrik tasarım öğeleriyle güncel Opel tasarım diliyle uyumlu. Buna Opel Vizör de dahil. Böylece siyah ızgara yatay bir ön cephe oluşturuyor. Aynı zamanda LED farları da içine alıyor. Elbette markanın karakteristik ışık imzası genel pakete dahil.

Test aracı siyahtı. Bence siyah aracın tasarımındaki detayları gizliyor. Opel Vizör de sönük kalıyor. Siyah logo uygulaması ile birlikte önce cephede sadece farlar dikkat çekiyor. Yandan bakıldığında ise jantlar. Opel Corsa Elektrik sadece GS donanımla geliyor. Bu da 16 inç tek tip jant anlamına geliyor. Görsel olarak çok iddialı olmayabilir, ama 16 inç jantların sürüş kazanımları çok fazla. Arkada da yine detaylar gövde renginden dolayı kendini göstermiyor. Tek göze çarpan unsur karakteristik ışık imzasıyla LED arka aydınlatma grubu.

İÇ MEKANDA SINIF ORTALAMASI

Opel Corsa Elektrik 4 metrelik bir B-Hatchback otomobilden beklenen hacmi sağlıyor. Çok da fazla bir şey beklememek lazım. Ön ve arka yaşama alanı 4 metrenin karşılığını veriyor. Ne eksik ne fazla.

Siyah ağırlıklı iç mekan yine de ferah hissettiriyor. Öyle çok da kasvetli değil. Elbette bu noktada opsiyon olarak gelen cam tavanın payı büyük.

Arka baş ve omuz mesafesi sınıfın gereğini yerine getiriyor. Ama diz mesafesi daha cömert B-Hatchback örnekler var. Kokpit genelinde kaliteli malzemeler hakim. İşçilik de kaliteli malzemeyle uyumlu. Şikayet unsuru olabilecek bir durum yok. Elbette bolca yumuşak malzeme beklememek lazım bu sınıfta.

Belki de biraz daha canlı ve renkli detaylar beklenebilir. Krom yok denilecek kadar az. Parlak siyah yüzeyler kaliteli algısını arttırıyor. Ama canlılık katmıyor iç mekana. İç mekandaki en can alıcı nokta koltuklarda beyaz fitil ve ön konsoldaki beyaz yatay çıta.

Opel Corsa ElektrikERGONOMİK VE KULLANIŞLI

Ön konsol gayet ergonomik. Sürücü tamamen dijital bir bilgi ekranına bakıyor. 7 inç dijital bilgi ekranı sürücüyü güzelce bilgilendiriyor. Boyut ve içerik olarak gayet tatminkar. Çok fazla özgürlük sunmasa da ekran içeriği değişebiliyor. Çok işlevli direksiyon el yordamı ile işlevlere erişim sağlıyor. Kabin içi ergonomiyi destekliyor.

Orta konsol hafifçe sürücüye dönük. Bilgi-eğlence ekranı çok yukarı da değil. Çok aşağıda da değil. Bence olması gereken seviyede. En önemlisi sürücünün kolay erişebileceği bir noktada. Bu ekran standart olarak 7 inç boyutunda. Ancak opsiyon olarak 10 inç olarak da almak mümkün.

Ekranın arayüzü gayet basit. İşlevlere erişmek çok kolay. Arayüzün hızı ve içeriklerin canlandırması çok güzel. Okunaklı. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği var. Ekranın altındaki kumanda paneli temel işlevlere erişim sağlıyor. Bunların fiziki düğmeler olması harika. 12Volt ve USB girişi ile bağlantı çözümleri çağın gereğine uygun. Altı hoparlörlü ses sistemi daha iyi olabilirmiş.

Bilgi-eğlence ekranının altında bağımsız iklimlendirme paneli yer alıyor. En sevdiğim. Fiziki düğmelerin olduğu bir iklimlendirme paneli söz konusu. Hemen altında ise açıkta bir göz yer alıyor. Kablosuz şarj özelliği ile burası akıllı telefon ve diğer küçük eşyalara hizmet ediyor.

Vites konsolu da çağa uygun. Bir vites kolu yok. Bunun yerine grubun çok modelinde olduğu gibi bir vites seçici var. Alışması kolay. Kullanışlı. Pratik.

Elektrikli araçların olmazsa olmazı ‘B’ sürüş modu için ayrı bir düğme var. Böylece koşullar uygun olduğunda daha yoğun bir enerji geri-kazanımı oluşuyor.

RAHAT KOLTUKLAR

Koltuklar rahat. Hem de çok rahat. Minder sertliği ve dolgu malzemesi konforu tamamlıyor. Vücudu güzelce kavrıyor ve destekliyor. Yükseklik-derinlik ayarlı direksiyon ile birlikte ideal sürüş pozisyonunu bulmak sorun olmuyor.

Arka koltuklar da gayet konforlu. Elbette üç yetişkin için ideal bir ortam değil burası. Ancak orta kısım hariç minder sertliği ve koltukların şekli rahat ettiriyor. Buradaki sunum küçük segment seviyesinde. İki adet USB girişi arka koltuk yolcularının şarj ihtiyacını karşılıyor. Artık bu sınıfta da arka koltuk havalandırma ızgaraları standart hale gelmeli bence.

Opel Corsa ElektrikSINIF ORTALAMASINDA BAGAJ

Opel Corsa Elektrik küçük sınıf bir şehirli. Boyutları oranında bir bagaja sahip. Bu ise 267 litre demek. Yani sınıf ortalamasında. Elbette bagaj hacmi kadar bagajın kullanım şekli de önemli. Bagaj çok da büyük olmayınca iki katlı zemin çözümü yok. Bu nedenle bagaj zemini derinde. Kalıyor.

Eşik zeminden yüksekte kalıyor. Bagaj zemin döşemesinin altında küçük bir bölme var. Burası avadanlık amacına hizmet ediyor. Ama çok da büyük sayılmaz. Dolayısıyla şarj kablosu çoğu elektrikli otomobilde olduğu gibi bagajda yer işgal ediyor. Bazı örneklerde, daha büyük otomobillerde ön kaputun altında bir ön bagaj oluyor. Ama Corsa Elektrik’te böyle bir çözüm yok.

Elbette arka koltuklar katlanıyor. 60:40 oranında asimetrik katlanması işleri kolaylaştırıyor. Ancak bu sınıftaki çoğu örnekte olduğu gibi zemin düz değil. Zemin işe sırtlık arasında bir yükselti oluşuyor. Bu da kullanım kolaylığını gölgeliyor. Öyle ya da böyle koltukların katlanmasıyla arkadaki hacim büyüyor.

FABRİKA VERİLERİ

Opel Corsa benzinli ve elektrikli olarak yollara çıkıyor. Konuğum elektrikli. Elektromotor önde yer alıyor. Bu motor 100 KW, yani 136 PS güç üretiyor. Tork değeri ise 260 Nm.

Elektromotoru 50 kW kapasiteli bir batarya besliyor. Bataryanın etkisiyle boş ağırlığı 1,5 tonluk bir kütle oluşuyor.

136 PS güç ve 1,5 ton ağırlıkla Corsa Elektrik 0-100 km/s hızlanmasını 8,2 saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı ise 150 km/s.

Yine fabrika verilerine göre enerji tüketimi 15,8 ile 16,4 kWsa/100 km. Böylece WLTP normuna göre 354 km menzil mümkün oluyor. Şehir içi menzili ise 492 km.

Sistemde 7,4 kW kapasiteli entegre bir şarj cihazı yer alıyor. Fabrika verilerine göre 7,4 kW AC şarjda tam şarj 7 saat 30 dakika sürüyor. 50 kW DC hızlı şarjda ise yüzde 80 şarj 40 dakika sürüyor. 100 kW DC hızlı şarj ile yüzde 80 şarj için ise 25 dakika yetiyor.

Opel Corsa ElektrikGÜCÜ YERİNDE

Elektromotorun anlık tork üretimi keyifli. Devir çevirme zahmeti yok. Hızlanma pedalına dokunduğun an ivme oluşuyor. Özellikle ilk kalkış anında canlı ve istekli bir şekilde hızlanıyor. Şehir içi hızlardaki ara hızlanmalarda da oldukça akıcı ve keyifli. Elbette hız arttıkça ivme azalıyor. Ancak unutmamak gerekir ki bu bir elektrikli şehirli. Öyle çok yüksek hız ve üstün performans iddiası da yok.

Şehirlerarası yollarda da ara hızlanma beklentisine cevap veriyor. Otoyol hızlarında da gayet akıcı bir sürüş sağlıyor. Elbette yasal hız sınırları dahilinde. Zaten hız beklentisi arttıkça menzil kaygısı oluşuyor. Tüm elektrikli otomobillerde olduğu gibi.

MAKUL ENERJİ TÜKETİMİ

Tüm elektrikli otomobiller için geçerli altın kural. Elektrikli otomobil tamamen farklı kullanım alışkanlıkları gerektiriyor. Sakin ve öngörülü bir sürüş izlemek tüketimi azaltıyor. Aynı oranda menzili ileriye taşıyor.

Opel Corsa Elektrik için de aynısı geçerli. Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte 60-80 km/s gibi hızlarda 10-12 kWsa/100 km civarında kalma potansiyeli gösteriyor. Elbette bunu uzun vadede sürdürmek güç. Koşullara bağlı olarak enerji tüketimi artıyor.

Hız aralığı 110-120 km/s gibi olduğunda 16-17 kWsa/100 km gibi enerji tüketiyor. Hız 120-130 km/s bandına çıktığında tüketim 18-19 kWsa/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle hız arttıkça tüketim de artıyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 12-13 kWsa/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Böylece 3-4 günlük testi 16,0 lt/100 km ortalama ile tamamladım.

Tüketim ve menzil kadar şarj da önemli. DC hızlı şarj noktalarında birkaç kez yüzde 40-80 şarj ettim. 25-30 dakika gerekiyor aşağı yukarı. Yüzde 80 şarj ise 290-300 km menzil anlamına geliyor genelde. AC’de 7,4 kW ile şarj ediyor entegre şarj cihazı. Elbette bu da AC şarj noktalarında şarj hızını düşürüyor. AC şarj notasında örneğin yüzde 40’tan yüzde 50’ye şarj için 40 dakika gerekebiliyor.

Opel Corsa ElektrikGAYET KONFORLU

Opel Corsa her zaman sınıfının en iyi süspansiyon sistemine sahip modellerinden biri oldu. Bu durum güncel nesil için de geçerli. Hatta boş ağırlığı 1,5 ton civarında olan Opel Corsa Elektrik için de. Süspansiyon sistemi darbeleri büyük bir olgunlukla sönümlüyor. Elbette 16 inçlik jantlar da bu başarıyı destekliyor. Hatta bu konuda bazı kompakt sınıf modele kafa tutacak kadar başarılı.

Ancak darbe sönümleme konusunda başarılı olan sistem biraz gürültü üretiyor. Sarsmıyor, ama gürültüsü ile kabin içi konforu olumsuz etkiliyor. Öte yandan yalıtıma çok büyük önem verilmiş. Kabin içine ulaşan lastik ve rüzgar gürültüsü minimum düzeyde. Ancak bu süspansiyon seslerinin daha net duyulmasını neden oluyor.

Yol tutuş özellikleri çok iyi. Elbette araç zeminindeki batarya önemli etken. Ağırlık merkezini aşağıya çekiyor. Bunu iyi ayarlanmış bir süspansiyon tamamlıyor. Direksiyon sistemi de hassas çalışıyor. Böylece viraj almak keyifli hale geliyor. Limitler zorlandığında yine bir önden kayma eğilimi var. Ancak bir iç yanmalı önden çekişli otomobile göre çok daha az.

VE FİYATLAR

Aslında lar diye bir şey yok. Fiyat tek, çünkü Opel Corsa Elektrik tek motor ve donanımla geliyor. GS donanım ve 136 PS motorla 1.341.000 TL (05.05.2024) fiyat etiketine sahip. Bunun üzerine cam tavan, siyah tavan gibi eklemeler yapmak mümkün. Ayrıç büyük ekran veya navigasyon opsiyonu da var. Böylece 1,4 milyon lirayı bulabiliyor.

Osman Yavuz
+Şehirli kompakt boyutlar
+Gelişmiş bilgi-eğlence
-Arka havalandırma çıkışları yok
-Ön bagaj yok, şarj kablosu bagajı işgal ediyor

 

 

Poyraz Yavuz (12):
+Arkadan iki USB
+Dinamik tasarım
-Arkada havalandırma yok

 

 

 

Uzay Yavuz (9):
+Arkada iki USB
-Arkada havalandırma yok

 

 

 

Daha ayrıntılı bilgi için: OPEL CORSA ELEKTRİK

Fiyat listesi için: OPEL CORSA ELEKTRİK

 

Newer Post
Older Post

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    […] Daha önce güncel Opel Corsa Elektrik testi yapmıştım. YOUTUBE videosunu izleyebilir, ayrıca WEB SİTESİNDEKİ test yazısına bakabilirsin. Arayı soğutmadan benzinli olarak da test ettim. Opel Corsa üç […]