OPEL CORSA, 1,2 litre 75 PS motoruyla 996.000 liradan başlıyor. Test ettiğim 1,2 litre 130 PS ve Ultimate donanım 1.374.000 liradan (24.06.2024 liste fiyatı) yollara çıkıyor.
Opel Corsa küçük segmentin en önemli oyuncularından biri. Sahneye 1982 yılında çıktı. 40 yılı aşkın süredir yollarda. Markanın en uzun soluklu modellerinden. 2019 yılında güncel Corsa F olarak yollara çıktı. 2023 yılında makyajla eksiklerini giderdi.
Güncel Opel Corsa çok enerjili bir platform kullanıyor. Bu da benzinli ve elektrikli seçeneklere olanak sağlıyor. Daha önce güncel Opel Corsa Elektrik testi yapmıştım. YOUTUBE videosunu izleyebilir, ayrıca WEB SİTESİNDEKİ test yazısına bakabilirsin. Arayı soğutmadan benzinli olarak da test ettim. Opel Corsa üç farklı benzinli seçeneğe sahip. Her birinin donanım seviyesi de farklı. Yani her keseye uygun bir seçenek var. Giriş seviyesi 1,2 litre 75 PS Edition. Bu versiyon manuel şanzımanlı. Bir üst basamakta 1,2 litre 100 PS EAT8 kombinasyonu var. Bu versiyon Edition ve GS donanım seçeneklerine sahip. Zirveyi ise 1,2 litre 130 PS Ultimate EAT8 kombinasyonu oluşturuyor. Test ettiğim versiyon.
SINIF ORTALAMASINDA BOYUTLAR
Opel Corsa B-Hatchback liginde yer alıyor. Çok enerjili platform sayesinde benzinli ve elektrikli aynı gövdeyi kullanıyor. 4,06 metre uzunluğa sahip. Yüksekliği 1,44 metre. Genişliği ise 1,96 metre. Ayrıca 2,54 metre aks mesafesine sahip.
Ayrıca Opel Corsa tasarım öğeleriyle güncel Opel tasarım diliyle uyumlu. Opel Vizör dahil. Böylece siyah ızgara yatay bir ön cephe oluşturuyor. Aynı zamanda LED farları da içine alıyor. Elbette markanın karakteristik ışık imzası genel pakete dahil.
Bence mavi gövde rengi üzerinde bu siyah detaylar güzel patlıyor. Yandan bakıldığında 17 inç jantlar dikkat çekiyor. Bu jantlar Ultimate donanıma özel. Arkada da siyah logo ve model ismi mavi renk üzerinde patlıyor. Karakteristik ışık imzasıyla LED arka aydınlatma grubu dikkat çekiyor.
İÇ MEKAN GAYET YETERLİ
OPEL CORSA 4 metre B-Hatchback bir otomobilin hakkını veriyor. İç mekan genişliği bu boyutların tam olarak karşılığı. Çok da fazla bir şey beklememek lazım. Boyutlar ve boyutların olası karşılığı belli. İç mekan siyah ağırlıklı. Yine de ferah hissettiriyor. Elbette bu noktada cam tavanın payı büyük.
Arka yaşam alanı da sınıfın gereğini yerine getiriyor. Ama diz mesafesi daha cömert B-Hatchback örnekler var. Kokpit genelinde kaliteli malzemeler hakim. İşçilik de kaliteli malzemeyle uyumlu. Şikayet unsuru olabilecek bir durum yok.
Belki de daha canlı ve renkli detaylar beklenebilir. Krom yok denilecek kadar az. Parlak gri ve siyah yüzeyler kaliteli algısını arttırıyor. Ama canlılık katmıyor iç mekana. İç mekandaki en can alıcı nokta koltuklarda beyaz fitil ve ön konsoldaki beyaz yatay çıta.
ERGONOMİ VE SÜRÜCÜ DOSTU
Genel ergonomi bence başarılı. Sürücü tamamen dijital bir bilgi ekranına bakıyor. 7 inç dijital bilgi ekranı sürücüye gereken bilgileri sağlıyor. Boyut ve içerik olarak tatminkar. Çok fazla özgürlük sunmasa da ekran içeriği değişebiliyor. Çok işlevli direksiyon el yordamı ile işlevlere erişim sağlıyor.
Orta konsol hafifçe sürücüye dönük. Bilgi-eğlence ekranı çok yukarı da değil. Çok aşağıda da değil. Bence olması gereken seviyede. En önemlisi sürücünün kolay erişebileceği bir noktada. Bu ekran Ultimate donanım kapsamında 10 inç boyutunda. Ayrıca navigasyon da içeriyor.
Ekranın arayüzü pratik. İşlevlere erişmek çok kolay. Arayüzün hızı ve içeriklerin canlandırması okunaklı. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği var. Ekranın altındaki kumanda paneli temel işlevlere erişim sağlıyor. Bunların fiziki düğmeler olması harika. 12 Volt ve USB girişi ile bağlantı çözümleri çağa uygun. Ancak altı hoparlörlü ses sistemi daha iyi olabilirmiş.
Bilgi-eğlence ekranının altında bağımsız iklimlendirme paneli yer alıyor. Ben bu bağımsız panelleri çok seviyorum. Hemen altında ise açıkta bir göz yer alıyor. Burası akıllı telefon ve diğer küçük eşyalara hizmet ediyor. Ayrıca burada markanın gizli Köpekbalığı simgesi bizleri karşılıyor.
Vites konsolu da çağa uygun. Bir vites kolu yok. Bunun yerine grubun çok modelinde olduğu gibi bir vites seçici var. Alışması kolay. Kullanışlı. Pratik.
KOLTUKLAR ERGONOMİK VE KONFORLU
Koltuklar çok rahat. Minder sertliği ve dolgu malzemesi konforu tamamlıyor. Vücudu güzelce kavrıyor ve destekliyor. Yükseklik-derinlik ayarlı direksiyon ile birlikte ideal sürüş pozisyonunu bulmak sorun olmuyor.
Arka koltuklar da rahat. Elbette üç yetişkin için ideal bir ortam değil. Ancak orta kısım hariç minder sertliği ve koltukların şekli rahat ettiriyor. Buradaki sunum küçük segment seviyesinde. Artık bu sınıfta da arka koltuk havalandırma ızgaraları standart hale gelmeli bence.
BAGAJ BOYUTLARIN KARŞILIĞINI VERİYOR
Opel Corsa boyutları oranında bir bagaja sahip. Bu ise 309 litre demek. Elbette bagaj hacmi kadar bagajın kullanım şekli de önemli. Örneğin iki katlı zemin çözümü yok. Bu nedenle bagaj zemini derinde kalıyor. Eşik zeminden yüksek. Bagaj zeminin altında küçük bir bölme var. Burası avadanlık amacına hizmet ediyor. Ama çok da büyük sayılmaz.
Elbette arka koltuklar katlanıyor. 60:40 oranında asimetrik katlanması işleri kolaylaştırıyor. Ancak bu sınıftaki çoğu örnekte olduğu gibi zemin düz değil. Zemin ile sırtlık arasında bir yükselti oluşuyor. Bu da kullanım kolaylığını gölgeliyor. Öyle ya da böyle koltukların katlanmasıyla arkadaki hacim 1.081 litreye ulaşıyor.
FABRİKA VERİLERİ
Test ettiğim benzinli Corsa ürün gamının tepe noktasını oluşturuyor. Bu ise 1,2 litre turbo benzinli motor anlamına geliyor. Zaten bu motor grup bünyesinde farklı modellerde kullanım buluyor. Yani kendini kanıtlamış durumda. Bu motor 130 PS güç üretiyor. Tork değeri ise 230 Nm. Gücü ön aksa iletme görevini ise EAT8 adında otomatik şanzıman üstleniyor.
Bu motor şanzıman ikilisi canlı sürüş özellikleri üretiyor. 0-100 km/s hızlanma 8,7 saniye. Maksimum hızı ise 208 km/s. Yine fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi 5,4 ile 6,0 lt/100 km.
GÜÇLÜ VE VERİMLİ
Motorun gücü yerinde. Ayrıca alt devirden itibaren yüksek tork sağlıyor. Sekiz vitesli otomatik şanzımanın oranları da çok güzel. Bu kombinasyon 1.150 kg ağırlıkla çok rahat baş ediyor. Özellikle de yasal hız sınırları dahilinde gayet akıcı sürüşler oluşuyor. Hatta akıcı olmasının ötesinde sportif sürüşleri bile destekliyor.
Ama özellikle şehir içi sürüşlerinde oldukça istekli ve canlı davranıyor. İlk kalkış anından itibaren istekli bir şekilde harekete geçiyor. Şanzıman tam zamanında müdahale ederek vites değiştiriyor. Oluşan ivme neredeyse kesintiye uğramadan devam ediyor.
Otoyol kullanımında da ara hızlanma beklentisine cevap veriyor. Ayrıca otoyol hızlarında akıcı bir sürüş sağlıyor. Haliyle hız arttıkça hızlanma ivmesi azalıyor. Ama yasal hız sınırları dahilinde fazlasıyla yeterli bir performans. Zaten bir B-Hatchback ile daha fazlasına da gerek yok.
MAKUL TÜKETİM
Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte 60-80 km/s gibi hızlarda 5 lt/100 km civarında kalma potansiyeli var. Elbette bunu uzun vadede sürdürmek güç. Koşullara bağlı olarak tüketim artıyor.
Hız aralığı 110-120 km/s gibi olduğunda 5,5 lt/100 km gibi tüketiyor. Hız 120-130 km/s bandına çıktığında tüketim 6 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle hız arttıkça tüketim de artıyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 7 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Böylece 3-4 günlük testi 6 lt/100 km ortalama ile tamamladım.
GAYET KONFORLU
Opel Corsa sınıfının en iyi süspansiyon sistemine sahip modellerinden biri. Süspansiyon sistemi darbeleri büyük bir olgunlukla sönümlüyor. Hem de 17 inçlik jantlara rağmen. Hatta bu konuda bazı kompakt sınıf modele kafa tutacak kadar başarılı.
Öte yandan sistem, özellikle arka aks biraz gürültü üretiyor. Bu da kabin içi konforu olumsuz etkiliyor. Diğer yandan yalıtıma önem verilmiş. Kabin içine ulaşan lastik ve rüzgar gürültüsü minimum düzeyde.
Yol tutuş özellikleri çok iyi. Haliyle limitleri zorlandığında bir önden kayma eğilimi oluşuyor. Ancak her daim kontrollü kalmaya devam ediyor. Hassas çalışan direksiyon sistemi bolca geri bildirim sağlıyor. Bu da sürüş keyfini destekliyor.
VE FİYATLAR
Opel Corsa 1,2 litre 75 PS Edition manuel şeklinde 996.000 TL’den başlıyor. Bir üst basamakta 1,2 litre 100 PS Edition GS EAT8 kombinasyonu var. Bu versiyonun fiyat etiketi Edition donanımda 1.228.000 TL. Aynı motor GS donanımda 1.272.000 TL. Zirveyi ise 1,2 litre 130 PS Ultimate EAT8 kombinasyonu oluşturuyor. Bu versiyon için 1.374.000 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor. Fiyatlar kampanya hariç 24 Haziran 2024 tarihli liste fiyatı.
Osman Yavuz
+Şehirli kompakt boyutlar
+Gelişmiş bilgi-eğlence
-Arka havalandırma çıkışları yok
Poyraz Yavuz (12):
+Dinamik tasarım
-Arkada havalandırma yok
Uzay Yavuz (9):
+Dikkat çekici tasarım
-Karanlık arka yaşam alanı
-Arka havalandırma çıkışları yok
Daha ayrıntılı bilgi için: OPEL CORSA
Fiyat listesi için: OPEL CORSA
COMMENTS