Kia EV6, Prestige ve GT-Line olmak üzere iki donanım seviyesiyle satılıyor. 325 PS’lik dört çeker güç-aktarma sistemiyle 2.100.000 TL’den başlıyor.
Farklı yaklaşımlarla da olsa markaların elektrikliye geçiş süreci hızla devam ediyor. Doğal olarak Kia da elektrikliye geçiş yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kia EV6 ise bu geçiş sürecinin önemli ürünlerinden biri. Tasarımı özgün bir crossover. Tamamen elektrikli. 325 PS güç üretiyor. Gücünü iki veya dört tekerlekten çekiş üzerinden aktarıyor. 5,2 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. 506 km’ye kadar elektrikli sürüş menziline ulaşabiliyor. Ve uygun altyapı ile 800V sayesinde 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj olabiliyor. Nasıl da kulağa hoş geliyor değil mi?
Çok kapsamlı olmasa da Kia EV6 ile Kıbrıs’ta tanışma olanağı buldum. Kısa da olsa bir sürüş deneyimi yaşadım. İlk izlenimlerim oldukça gayet olumlu. Elbette ilerleyen dönemlerde daha detaylı bir inceleme yapacağım.
HEYBETLİ BİR OTOMOBİL
Kia EV6, heybetli bir hatchback. Yaklaşık 4,7 metre uzunluk ile 2,90 metre aks mesafesine sahip. Uzun dingil mesafesi kısa ön ve arka aks uzantıları ile dinamik bir siluet sağlıyor. Arkaya doğru eğimli tavan çizgisi heybetli spoyler ile birlikte bu dinamizmi daha da güçlendiriyor. Arkaya doğru eğimli tavan çizgisi tavan ve spoyler sportifliği destekliyor. Kapıların alt kenarındaki girinti de yine sportifliği destekliyor. Gömme kapı kolları ise teknolojiye gönderme yapıyor. Elbette aerodinamik faktör de önemli.
YENİ TASARIM YAKLAŞIMI
Kia, markanın imzası niteliğindeki Kaplan Burnunu elektrikli çağ için yeniden yorumladı. Her bir detay daha modern, daha yenilikçi, daha teknolojik vurgusu yapıyor. Elbette tasarım ve güzellik göreceli. Bunu uzun uzadıya kaleme almaya gerek duymuyorum. Yine de Kia EV6 için dinamik ve özgün görünüyor diyebilirim. Ön cephe oldukça gergin ve agresif görünüyor. Arkası o kadar gergin değil, ama kesinlikle diğerlerinden farklı ve özgün.
ÜSTÜN ŞARJ PERFORMANSI
EV6’da ek donanımlara veya adaptörlere ihtiyaç duymadan 800V ve 400V şarj olanağı bulunuyor. Tüm versiyonlarda sadece 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e yüksek hızlı şarj yapılabiliyor. 2WD versiyonunda ise 77,4 kWsa batarya ile 4,5 dakikadan kısa şarj süresi ile 100 km’lik sürüş menzili sağlanabiliyor.
GENİŞ VE KULLANIŞLI İÇ MEKAN
Özgün tasarımlı iç mekan, Kia’nın özel E-GMP platformundan yarar sağlıyor. 2.900 mm dingil mesafesi ile platform büyük hacimli SUV seviyesinde iç hacim sağlıyor.
EV6’nın en çarpıcı unsurlardan biri ileri teknoloji ürünü kavisli bilgi-eğlence ekranı. İç mekandaki tasarım dili oldukça ferah. Şanzıman veya şaft tüneli olmadığından tamamen düz bir zemin oluşuyor. Arka koltuk yolcuları 990 mm bacak mesafesinin keyfini sürebiliyor.
Uzun süre kullanmadım, ancak ilk izlenim koltuklar rahat hissettiriyor. Malzemeler özenle seçilmiş. ADAS işlevlerine direksiyon üzerinden erişiliyor. Isıtmalı direksiyon, soğutmalı ve ısıtmalı koltuklar ek konfor sağlıyor.
EV6 kullanışlı bir iç mekana sahip. Bagaj normal kullanımda 520 litre hacim sağlıyor. Arka koltukların katlanmasıyla 1.300 litreye çıkıyor. EV6’da ayrıca bir ön bagaj da var. Ön bagaj 2WD’de 52 litre ve AWD’de 20 litre hacme sahip.
GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER
Elbette günümüzdeki yeni otomobillerin çoğu gibi EV6’da da bolca elektronik ve dijital ekipman hakim. Yine bazı yeni nesil otomobillerde olduğu gibi iki adet dijital ekran kokpitte bütünleşiyor. Bu örnekte ikisi de,3 inçlik büyüklüğünde. İkisini güçlendirilmiş bir cam birbirine bağlıyor. Artırılmış Gerçeklik teknolojisine sahip gelişmiş head-up display bu paketi tamamlıyor.
Evet, otomobil içi teknolojik donanımlar ve dijitalleşme çok önemli. Ancak kabin içindeki müzik sistemi kadar önemli mi tartışılır. 14 hoparlörlü Meridian® surround ses sistemi ses sistemine değer verenlere cevap niteliğini taşıyor. Elbette yine nesil otomobillerin olmazsa olmazı elektronik sürüş destek sistemleri Kia EV6’da görev yapıyor. Liste şerit takip ile başlıyor, kör nokta veya sürücü dikkat dağınıklığına kadar uzanıyor. Geri görüş kamerası artık olağan. Kia EV6’da çevre görüş sistemi devreye giriyor.
ETKİLEYİCİ PERFORMANS
Şimdilik iki farklı versiyon var. Dört tekerlekten çekiş ve arkadan itiş. Dört tekerlekten çekişte ön ve arka aksata iki elektromotor göre yapıyor. Toplam 239 kW güç ve 605 Nm tork söz konusu. Yani 325 HP. Arkadan itişli versiyonda 168 kW güç ve 350 Nm tork daha mütevazı bir performansa işaret ediyor. Bu ise 240 HP’ye denk geliyor. Her iki örnekte de 77,4 kWsa kapasiteli batarya araç zeminine entegre ediliyor. Ki bu da ideal ağırlık dağılımına yardımcı oluyor.
Önümüzdeki yılın başlarında bir EV6 GT gelecek. Yine ön ve arka aks elektromotorları ile dört tekerlekten çekiş söz konusu. Toplamda 430 kW güç ve 740 Nm tork söz konusu. Yani spor otomobili aşıp süper spor ligine meydan okuma seviyesine ulaşıyor.
Aslında çok kısa süreli bir deneyim yaşadım. Dolayısıyla çok fazla detaya girmeden ilk izlenimlerimi şöyle aktarabilirim. Elbette elektromotorun, hele ki güçlü elektromotorun gücünü hissetmek harika. Her hangi bir bekleme süresi olmadan gaz pedalına basar basmaz itme gücü gerçekleşiyor. Sesi ve karakteri aynı hazzı vermiyor. Ancak konu performans olduğunda elektrikli otomobiller içten yanmalı motora sahip otomobilleri kolay unutturacak türden. O kesin.
Kia EV6 325 PS 4×4 Prestige için başlangıç fiyatı 2.100.000 TL. Aynı motor ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle GT-Line için 2.250.000 TL talep ediyor marka.
COMMENTS