Alfa Romeo Tonale, dizel ve hibrit seçenekleriyle 1.250.000 TL’den başlıyor.
Alfa Romeo markasının kompakt SUV modeli Tonale hibrit ve dizel motor seçenekleriyle İstanbul’da tanıtıldı. Bu marka için ve de TOFAŞ ekibi için önemli bir etkinlik oldu. Etkinliğe uluslararası basın da katıldı. Yeni Tonale, dizel ve hibrit motor seçeneği ve Sprint, Ti ve Veloce donanım versiyonlarıyla satılıyor.
Alfa Romeo Tonale hibrit ve dizel motor seçenekleriyle tanıtıldı. Alfa Romeo 1910 yılından bu yana sporcu DNA’sına sadık modeller üretiyor. Tonale bu DNA’ya sadık kalırken markayı geleceğe taşıyacak yeni bir dönemi de simgeliyor. Özetle Alfa Romeo, yeni Tonale ile satış adetlerini arttıracak ve markanın geleceğini garanti altına alacak. Elbette bunun için çok güçlü nitelikler gerekiyor.
İLK 100 TONALE, 15 DAKİKADA TÜKENDİ
Alfa Romeo Tonale Mart 2022 ilk kez sahneye çıktı. Avrupa genelinde büyük ilgi gördü. Mart ayından bu yana Avrupa’da 20 bini aşkın sipariş aldı. Tonale Türkiye’de Temmuz ayında ön siparişe çıktı. Tonale şu an için dizel ve benzinli hibrit motor seçeneğiyle satılıyor. Sprint, Ti ve Veloce donanım seçenekleri söz konusu. Ayrıca ileride ürün gamına 280 HP’lik bir şarj edilebilir hibrit eklenecek.
KOMPAKT BOYUTLAR
Elbette markanın tüm modelleri gibi Tonale de önden bakıldığında karakteristik bir Alfa Romeo. Boyutlarıyla kompakt sınıfın merkezinde yer alıyor. 4,53 metre uzunluk ve 2,64 metre aks mesafesi söz konusu. Söz konusu boyutlar sınıf ortalamalarında ferah bir yaşama alanı sağlıyor. 500 litrelik bagaj bir ailenin gereksinimlerini karşılamaya yetiyor. Yine diğer SUV araçlar gibi koltukların katlanmasıyla bagaj hacmi 1550 litreye kadar çıkıyor. iç mekan hacimleri şikayete yer vermiyor. Ancak övgüyü hak eden bir genişlik de sağlamıyor.
SPORTİF İÇ MEKAN
Kabin içindeki genel sunum kaliteli hissettiriyor. Kullanılan malzemeler kadar uygulanan işçilik de şikayete yer vermiyor. Haliyle marka DNA’sına uygun olarak sportif bir algı uyandırıyor kokpit. Kokpit dizilimi dijital ekran ve bilgi-eğlence ekranı ile modern çağa uygun. Ancak orta konsol özgün konuma sahip Alfa DNA düğmesi ile farklı. Ayrıca yeni nesil vites seçici yerine geleneksel bir vites kolu söz konusu. Doğal olarak benim gibi gelenekçiler için iyi haber. Direksiyon sportif. Marş düğmesinin direksiyonun solundaki konumu ise yine alışılmışın dışında. Haliyle üst versiyonda sunulan heybetli elcikler de sportifliği destekliyor.
GAYET OLGUN VE KONFORLU
Fiat’tan gelen platform ve motorlara bağlı olarak insan bir Fiat sürüş hissi bekliyor. Bu beklenti karşılık bulmuyor. Mühendisler en ödevini yapmış. Bir kere araç oldukça sessiz. Motor ve yol gürültüsü büyük oranda filtre oluyor. Hem de hibrit motor ve Veloce donanımındaki 19 inçlik jantlara rağmen. Sistem yol bozukluklarını olgunlukla sönümlüyor. Herhangi bir gürültü patırtı kopmadan sistem işini yapıyor.
160 HP HİBRİT
Alfa Romeo markasının ilk kompakt SUV modeli. Aynı zamanda elektrikli güç-aktarma sistemine sahip ilk model. Sistem 1,5 litre hacimli turbo benzinli, 48 Volt elektromotor ve 7 ileri otomatik şanzımandan oluşuyor. 15 kW’lık elektromotorlu sistemi 48 Voltluk bir batarya besliyor.
Sistemin sürüş anındaki tepkileri yeterli. İstekli bir şekilde ileriye doğru atılıyor. Doğal olarak sürüş hızı arttıkça ivmelenme etkisi azalıyor. Elektromotorun desteğiyle benzinli motorun tüketimi düşüyor. Benzer sistemlerde olduğu gibi zaman zaman tamamen elektrikli yol almak mümkün. Elbette hassas bir kullanımla.
DİZELE DEVAM
Alfa Romeo Tonale ile sunulan dizel yeni bir motor değil. Haliyle platform ile birlikte Fiat raflarından alınmış durumda. 130 HP güç ve 320 Nm tork 6 vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla ön aksa aktarılıyor.
Dizel versiyon şaşırtmıyor. Bu segmentteki diğer dizel motorlar gibi alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü sunuyor. 1,6 ton ağırlığın altında çok da ezilmiyor. Motorla uyum içinde çalışan şanzıman vitesli hızla ve sarsmadan geçiriyor. Doğal olarak kısa süreli sürüş deneyimi esnasında tüketim ölçümü yapamadım. Ancak kullanım tarzına bağlı olarak tutumlu olacaktır. Şüphem yok.
SPORTİF DNA
Haliyle bir Alfa Romeo’nun sadece görsel olarak özel olması yeterli değil. Sürüş özelliklerinin de özel olması bekleniyor. Konfor noktasında işini iyi yapan süspansiyon sistemi üstün tutunma limitleri ile sürücüsünü ödüllendiriyor. Yani sistem konfor ile sportifliği aynı potada eritiyor.
GELİŞMİŞ SÜRÜŞ DESTEK SİSTEMLERİ
Doğal olarak Seviye 2 otonom sürüş seviyesinde otonom sürüş sistemleri devreye giriyor. Bunlar sürüş kolaylaştırıyor ve daha güvenli kılıyor. Liste, Şerit takip ve mesafe takipli hız sabitleme ile başlıyor. Sürücü yorgunluk algılama. Arka çapraz Trafik Uyarısı. Acil Durum Freni. Kör Nokta Algılama. 360° Kamera. Liste bir dizi işlevle uzayıp gidiyor.
Elbette etkinlikteki kısa süreli sürüş rotasında geniş-geniş deneyemedim. Ancak işlevler gayet güzel çalışıyor. Şerit takip sistemi biraz fazla sert müdahale ediyor. İlk etapta gözüme çarpan bu oldu. İlerleyen dönemde daha kapsamlı deneme ve aktarma şansım olacaktır.
1.250.000 TL’DEN BAŞLIYOR
Tonale, dizel ve hibrit motor seçeneğiyle Sprint, Ti ve Veloce donanım versiyonlarıyla satılıyor. Fiyatlar dizel Sprint ile 1.249.000 TL’den başlıyor. 50.000 TL üzerine koyarak TI versiyonunu seçmek mümkün. Hibrit cephesinde başlangıcı TI oluşturuyor. Fiyat 1.350.000 TL. Hibrit Veloce için ise 1.400.000 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor.
Ayrıca ürün gamına 2023 yılında 280 HP gücünde bir şarj edilebilir hibrit daha katılacak.
COMMENTS
[…] ROMEO STELVİO – YOUTUBE ise bunlardan biri. Ekim 2022’de ilk sürüş fırsatı yakaladığım ALFA ROMEO TONALE’nin ağabeyi. Çok daha üst ve çok daha lüks bir seviyede. Haliyle boyut ve sunum açısından daha […]