ALFA ROMEO STELVİO – SÜRÜŞ

ALFA ROMEO STELVİO – SÜRÜŞ

ALFA ROMEO, QUADRIFOGLIO

Alfa Romeo Stelvio tasarımı kadar performansıyla da büyülüyor. Test ettiğim 280 PS gücündeki Veloce 3,9 milyondan (07.08.2023) başlıyor. Competizione için fiyat 4,33 milyonu geçiyor.
Alfa Romeo. Her şeyden önce tasarım. Elbette beraberinde dinamizm. Ayrıca çoğu örnekte performans. Tüm bu nitelikle sadık bir hayran kitlesine sahip bir marka. Alfa Romeo ile yolu kesişen onu kolay kolay bırakamıyor. Sadık bir Alfist olarak yoluna devam ediyor. Ürün adedi kısıtlı. Çok fazla çeşitlilik yok. Az ama öz diyelim, çünkü Alfa Romeo’nun güncel ürünleri üstün niteliklerle farklılaşıyor.

Birlikte olma fırsatı yakaladığım ALFA ROMEO STELVİO – YOUTUBE ise bunlardan biri. Ekim 2022’de ilk sürüş fırsatı yakaladığım ALFA ROMEO TONALE’nin ağabeyi. Çok daha üst ve çok daha lüks bir seviyede. Haliyle boyut ve sunum açısından daha cömert.

Alfa Romeo StelvioSPORTİF ORTA BOY SUV

Boyutlarıyla orta boy bir SUV. 4,69 metre uzunluğa sahip. Ayrıca 2,82 metre aks mesafesine. Arkadan itişli mimari kendini siluette hissettiriyor. Örneğin uzun ve yatay bir motor kaputuna sahip. Ayrıca ön cam oldukça geriden başlıyor. Bu tasarım unsurları sportif ve güçlü bir görseli beraberinde getiriyor. Haliyle bu hissi güçlendiren unsurlar var. Artık klasikleşmiş Alfa ızgarası bunlardan biri. Yine geniş hava girişleri de sportifliği destekliyor. Bir diğer ise güçlü ve arkaya doğru güçlenen omuz çizgisi. Yan gövdedeki gölge oyunları da katkı sağlıyor sportifliğe. Tıpkı özel tasarımlı jantlar gibi.

Alfa Romeo StelvioSTELVİO, BİR SÜRÜŞ OTOMOBİLİ

Daha önce de ifade ettim. Hangi sınıf olursa olsun, Alfa Romeo’dan beklenti sürüş ve tasarım. Elbette bu denli yüksek fiyatlara uygun olarak kalite de bekliyor insan. Hacim ve işlevsellik de. Ama beklentileri sıralayacak olursak sürüş önce gelir.

Alfa Romeo Stelvio burada sürpriz yapmıyor. Sürücü odaklı bir kokpite sahip. Güncel Alfa Romeo tasarım dilini yansıtan bir tasarım söz konusu. Sürücüyü sarmalayan içine alan bir kokpite sahip.

Hemen her yerde yumuşak plastikler söz konusu. Dokunma hissi uyandıran bu malzeme kalite algısını yukarıya çekiyor. Haliyle kırmızı deri yüzeyler ve siyah yerlerdeki kırmızı dikişler çıtayı daha da yükseltiyor. Kapıyı açar açmaz ‘gel’ diyor insana. Kırmızı ile kontrast alüminyum süslemeler ferah ve sportif bir ortam oluşturuyor.

Sürücü ve ön yolcuya ait yaşama alanı sınıf ortalamalarında. Kesinlikle dar değil. Ama yayılma noktasında ferah da değil. Zaten olmaması gerekiyor. Bu bir sürüş otomobili. Kokpit dediğin sürücüyü sarmalayacak. Öyle de yapıyor. Sarmalıyor. İçine alıyor.

Geleneksel tüp tasarımlı göstergeler sportifliği destekliyor. Ayrıca vücudu içine alan koltuklar da öyle. Bel desteği, baldır desteği bolca mevcut. Sıkıca kavrıyor sürücüyü. Sportiflik hissini arttırıyor. Aynı zamanda hızlı virajlarda vücudu sıkıca yerinde tutuyor.

Alfa Romeo StelvioARKA KOLTUKTAKİ SUNUM YERİNDE

Arka koltuklar gayet geniş ve ferah. Gerek diz, gerekse de baş mesafesi açısından şikayet unsuru olmayacaktır. Baş mesafesi tahmini 1,80 metreye kadar yeterli. Diz mesafesi daha da cömert. Çok da geniş olmasa da, kullanışlı bir kapı cebi var. 0,5 litrelik şişe bölümü dahil. Orta bölümde iki adet yuvarlak havalandırma çıkışı var. Bunların yönleri ve üfleme şiddeti ayarlı. Ayrıca yine bu bölümde iki adet USB girişi var. Böylece günümüz gereksinimlerini yerine getiriyor.

Elbette dört tekerlekten çekişli bir otomobilde bir şaft tüneli şart. Bu da orta koltuk yolcusunun bacaklarını ve ayaklarını engelliyor. Zaten orta bölümdeki minder sertliği de yanlardaki kadar rahat değil. Bunu bir eksi puan olarak düşünmemek lazım, artık çoğu otomobilde durum bu. Özetle arkası üç yetişkin için uzun yolda o kadar da rahat olmayabilir. İki kişi kullanımda kol dayama ve bardaklıklarla daha konforlu olacaktır.

Alfa Romeo StelvioTÜP ŞEKLİNDE GÖSTERGE VE MERKEZİ EKRAN

Sürücü iki adet tüp şeklinde geleneksel derine gömülü yuvarlak göstergeye bakıyor. Solda devir sağda hız. Bunlar analog. Elbette çağımız dijital ekranlar öngörüyor. Ama ben bazı noktalarda gelenekçiyim. Alfa Romeo göstergesi de bu şekilde analog olmalı. Ortada ise dijital bir bilgi ekranı yer alıyor. Buradaki bilgileri değiştirmek mümkün.

Gösterge direksiyon tarafından çok fazla perdelenmiyor. Bilgiler gayet okunaklı. Direksiyon oldukça sportif. Elbette ele iyi oturuyor. 9:15 pozisyonundaki delikli deri kavramayı kolaylaştırıyor. Elcikler başlı başına bir olay. Öyle bazı markalardaki gibi küçük veya gizli değil. Gözüne sokarcasına büyük. Direksiyonun orta eksenini düşündüğümüzde, hem yukarı hem de aşağı doğru uzuyor. Yine direksiyon üzerindeki Start/Stop düğmesi de sportif detaylardan biri.

Aslında merkezi bilgi ekranı çok da küçük sayılmaz. Ancak konsolun tasarımı gereği ilk bakışta küçük hissettiriyor. Akıllı telefon mantığında bir ara yüze sahip. Widget üzerinden ekran bilgileri yönetiliyor. Elbette AndroidAuto ve Aplle CarPlay desteği var. Harman Kardon ses sistemi kabin içindeki süreyi daha da keyifli kılıyor.

Alfa Romeo StelvioGENEL ERGONOMİ FENA DEĞİL

Çok işlevli direksiyon önemli oranda ergonomi sağlıyor. Sürücü elini direksiyondan ayırmadan çoğu işleve ulaşıyor. Elbette bazı işlevler merkezi akran üzerinden yönetmek istiyor. Bu örnekte vites konsolundaki çevir/bas tipi merkezi kumanda devreye giriyor. Bunun yönetimi gayet pratik. Ekran belki daha canlı olabilirdi.

Merkezi ekranın hemen altında fiziki bir iklimlendirme paneli olması benim için harika. Ben bu bağımsız fiziki klima panelini seviyorum. Merkezi ekranda menüler içerisinde boğulmak bana göre değil. Hemen altında USB girişi ve yanından 12V soketi var. Kapaklı iki adet bardaklık da var. Bu alanda ilk bakışta telefon koyacak yer yokmuş gibi görünüyor. Ama var. İki bardaklığın ortasında telefonu dikine koymak üzere bir telefon tutucu yer alıyor.

Vites konsolu da sürücü odaklı. Vites kolunun solunda elektrikli park freni. Geride solda DNA seçim düğmesi. Buna ayrıca değineceğim. Sağda ses sistemine ait bir ses açma/kapama düğmesi. Hemen gerisinde ortada ise merkezi kumanda düğmesi.

Bir tık geride ise orta kol dayama yer alıyor. Kol dayamanın altında bir saklama alanı var. Çok da büyük sayılmaz. Burada bir 12 volt girişi yer alıyor. Ayrıca 2 adet USB ve bir adet Aux girişi de söz konusu. Özetle Alfa mühendisleri paranın karşılığını vermek için gerekeni yapmış.

Alfa Romeo StelvioKULLANIŞLI BAGAJ

Günün sonunda asla bir Alfa kullanıcısı gelişmiş işlevsellik aramayacaktır. Ancak oldu da ihtiyaç oldu, Alfa Romeo Stelvio gayet işlevsel bir bagaja sahip. Hacmi 525 litre. İşin daha da güzel yanı yan duvarları düz gayet kullanışlı bir alan söz konusu. Gelişmiş süspansiyon sistemi bagaj alanından çok da çalmıyor. Bagaj zemini eşikle aynı seviyede. Herhangi bir kot farkı yok. Sol tarafta subwoofer yer alıyor. Sağ tarafta çamurluğun gerisinde ufak tefek eşyalar için alan var.

Değişken zemin gibi bir oyuncak söz konusu değil. Ancak bagaj zeminin altında bolca bölme var. Buraya ilk yardım setinden diğer küçük eşyalara kadar her şey gizlemek mümkün. Bagaj perdesi kolaylıkla sökülüyor. Bir de bagaj perdesi için bagaj zeminin altında saklama alanı olsa muhteşem olurmuş. Bu da nazarlık olsun. Arka koltuklar bagajın yan duvarlarındaki mandallara katlanıyor. Daha doğrusu kilidi açılıyor.

Arka koltuklar katlandığında devasa bir hacim oluşuyor. Farklı ihtiyaçla için bu koltuklar 40:20:40 şeklinde üç parça halinde katlanıyor. Evet, tamam düz bir zemin oluşmuyor. Ama en azından kot farkı veya yükseklik söz konusu değil. Ön koltuklara doğru tatlı bir eğim var. Bu da bir nazarlık olsun. Ayrıca dediğim gibi, bir Alfist bu otomobilden gelişmiş işlevsellik beklemiyor.

Alfa Romeo StelvioÜSTÜN PERFORMANS

Kullanmış olduğum Stelvio Q4, Alfa Romeo’dan beklenen performansı sağlıyor. Motor kaputunun altında 2,0 litre hacimli bir turbo benzinli motor görev yapıyor. Elbette modern motor teknolojilerinden yararlanan bir motor bu. 280 PS güce sahip. Ayrıca 400 Nm tork üretiyor.

Motorun sekiz vitesli tork konvertörlü şanzımanla uyum içinde çalışıyor. Güç dört tekerlek üzerinden yola aktarılıyor. Gerçekten etkileyici ve heyecan verici performans değerleri sağlıyor bu kombinasyon. Motor tepkileri harika. Alt olsun, orta olsun veya üst devir olsun. Motor her an gaz emrine cevap vermeye hazır. Gaz emirleri anında hızlanma ile sonuçlanıyor.

DNA çok güzel çalışıyor. DNA bir anlamda Alfa’nın sürüş modlarına verdiği isim. Her bir mod arasındaki fark belirgin bir şekilde kendini hissettiriyor.

Alfa Romeo StelvioTUTUMLU OLMASINI BEKLEMEMEK LAZIM

Elbette tasarruf beklememek lazım. Litre başına 140 PS üreten ve hızlı olmak için tasarlanan bir motor bu. Fabrika verilerine göre yaklaşık 1,7 tonluk gövde 0-100 km/s hızlanmasını 5,7 saniyede tamamlıyor. Yine fabrika verilerine göre 8,3 lt/100 km ile yetinmesi söz konusu.

Gerçek hayata yansıması ise öyle değil. Olması da sürpriz olurdu. Zaten ben de minimum tüketim ölçerken zorlandım. Sonuç olarak Stelvio eko sürüşe pek izin vermiyor. Otomobil sürücünün her an o gücü kullanmasını istiyor. Teşvik ediyor.

Evet, sakin sürüşlerde 10 lt/100 km’nin altında kalma potansiyeli var. Bu potansiyeli kullanmak isteyen var mı? Asıl soru bu. Daha rahat ve yine yasal hız sınırları dahilinde tüketim 12-13 lt/100 km civarında geziyor. Gücün heyecanı ile yaşayan 15-16-17 lt/100 km ile keyfin bedelini ödemek zorunda. Üstelik daha yukarılara çıkma potansiyeli de var.

Aslında bu tüketim değerleri, elde edilen performans göz önüne alındığında çok makul. Bu açıdan Stelvio için ‘tutumlu’ ifadesini kullanmak mümkün. Ancak ülkemizdeki yakıt ve otomobil yürütme maliyetleri ile masraflı olacağı da kesin.

Alfa Romeo StelvioGELİŞMİŞ SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ

Görünüşe göre Alfa Romeo, gerçek anlamda bir sürüş SUV’u hedeflemiş. Elbette bu alanda tek değil. Sportif SUV üreten çok sayıda marka var. Ama sanki Alfa Romeo bu otomobille farklı bir ligde olmayı hedeflemiş gibi. Sanki diğerlerinden daha üstün olma iddiasıyla yaklaşmış gibi.

Malum sürüş keyfi ve performansa giden yol sadece güçten geçmiyor. Gövdenin hafif de olması gerekiyor. Alfa Romeo Stelvio’daki birçok gövde paneli alüminyum. Örneğin kapılar, kaput ve bagaj kapağı gibi. Alüminyum demek, hafif yapı demek. Yine yürüyen aksam elemanlarında da çok sayıda alüminyum parça söz konusu. Veya karbon fiber bir şafta sahip. Alınan önlemler elbette sonuca olumlu yansıyor. Fabrika verilerine göre Stelvio Q4 1.660 kg ağırlığa sahip. Yani, 1,6 litre turbo benzinli dört çeker orta boy SUV’larla yaklaşık aynı ağırlıkta.

Ayrıca mühendisler yürüyen aksama özen göstermiş. Önde çift kollu bağlantılar var. Arkada çok kollu bir bağlantı var. Her yönüyle çalışılmış, özen gösterilmiş bir sistem bu.

Güç aktarımı beklendiği gibi sürekli dört çeker değil. Bir spor otomobil edasıyla normalde güç arka aksa iletiliyor. Sonuç olarak platform arkadan itişli. Tıpkı #AlfaRomeoGiulia örneğinde olduğu gibi. Arka aks lastiklerinde tutuş zayıflığı olması halinde güç ön aksa paylaştırılıyor.

Viraj performansı çok iyi. Ayrıca çok da keyifli. Ancak yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde yorucu da olabiliyor. Direksiyon sistemi o kadar keskin ki, düz gidişte sürekli düzeltme ihtiyacı hissediyor. Bu da sürücü için ek yorgunluk anlamına geliyor. Elbette benim gibi bu tarz otomobillerden keyif almıyorsanız. Ben çok sevdim. Her an ‘sür beni’ diyen bir otomobil. Bir sürüş otomobili.

Alfa Romeo StelvioSPORTİF AMA GAYET DE KONFORLU

Dolayısıyla Stelvio bu sınıfta benzersiz diyebileceğim sürüş özellikleri sergiliyor. Gayet kıvrak. Direksiyon emirlerine her an itaat eden bir tavır ortaya koyuyor. Tereddüt ettirmiyor, tedirgin etmiyor. Her koşulda güven veriyor. Gücünü yola güvenle aktarıyor.

Çoğu örnekte üstün sürüş özellikleri sürüş konforundan ödün vermeyi gerektiriyor. Alfa Romeo Stelvio değil. Elbette yolu hissettiriyor. Hissettirmesi de gerekiyor. Bu bir Alfa Romeo. Yani sürücünün yol ile bağ kurması önemli. Ancak kesinlikle konforsuz değil. Rahatsız edici değil. Yol bozukluklarını olgunlukla filtreliyor süspansiyon sistemi. Ayrıca çukur ve tümseklerde rahatsız etmiyor.

Dolayısıyla Stelvio adının hakkını veriyor. İtalyan Alplerindeki keskin dönüşleriyle ünlü bir geçidin adı Stelvio. Bir kere Stelvio çok güçlü. Aynı zamanda üstün yol tutuş becerilerine sahip. Bunun yanında oldukça da konforlu. Ayrıca ses yalıtımı için de özenmiş mühendisler. Rüzgar ve lastik gürültüsünden izole bir sürüş bekliyor sürücüyü.

GELELİM FİYATLARA

Alfa Romeo Stelvio tasarımı kadar performansıyla da büyülüyor. Test ettiğim 280 PS gücündeki Veloce 3,9 milyondan (07.08.2023) başlıyor. Competizione için fiyat 4,33 milyonu geçiyor. Aslında sunmuş olduğu niteliklere bakılırsa çok da büyük bir bedel değil. Özellikle de bu performans ligindeki diğer seçeneklere bakıldığında.

OSMAN YAVUZ

 

 

 

 

 

POYRAZ YAVUZ (12):
+Çok havalı tasarım
+Geniş ve rahat arka koltuk
+Kırmızı döşemeler
+Arkada havalandırma
+Arkada Type USB

 

 

UZAY YAVUZ (10):
+Sportif tasarım
+Kırmızı döşemeler
+Çok rahat koltuklar
+Arka havalandırmalar

 

 

 

Alfa Romeo Stelvio ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Nissan Qashqai e-Power fiyatlarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.

COMMENTS

WORDPRESS: 0