Mercedes-Benz EQV ve V-Serisi iyileştirmelerle, yoluna daha da şık ve çekici devam ediyor.
Şirket gelecekte van modellerinde binek otomobillerde olduğu gibi premium bir strateji izleyecek. Mercedes-Benz bu stratejik değişikliği, 2026’dan itibaren tam olarak uygulayacak. BU noktada ölçeklenebilir Van Elektrik Mimarisi öne çıkıyor. Ayrıca yeni EQV ve V-Serisi bu yolda önemli bir kilometre taşını oluşturuyor.
ZENGİN ÇEŞİTLİLİK
EQV modeli AVANTGARDE olarak yollara çıkıyor. V-Serisi ise baz versiyon dışında STYLE, AVANTGARDE ve EXCLUSIVE olarak satılıyor. Ayrıca her bir model için özel paketler de var.
MBUX İLE AKILLI VE KİŞİSEL DENEYİM
Mercedes-Benz EQV ve V-Serisi iç mekanda dijitalleşme odaklı gelişmiş bir görünümle dikkat çekiyor. Kokpiti iki adet 12,3 inç geniş ekran süslüyor. Ayrıca kapasitif eller serbest algılama özelliğine sahip yeni direksiyon dikkat çekiyor.
MBUX bilgi-eğlence sistemi tüm versiyonlarda standart. Bu da benzersiz bir dijital ve etkileşimli deneyim sağlıyor. MBUX bilgi-eğlence sistemi çok sayıda dijital ekstra özellik de içeriyor.
Arayüzü farklı şekillerde kullanmak mümkün. Elbette merkezi ekran öncelik. Ayrıca direksiyon üzerindeki dokunmatik kumanda yüzeyleri de işlevlere erişim ağlıyor. Bunun dışında öğretilebilir sesli asistan ‘Hey Mercedes’ deneyimi ileriye taşıyor.
Yüksek çözünürlüklü merkezi ekran üzerinden elektrikli araçlara özgü işlevlere de erişmek mümkün. Sistem, ön iklimlendirme ve şarjı işlevleri ve Electric Intelligence gibi özellikler içeriyor.
Elbette Mercedes-Benz EQV ve V-Serisi’nde çok sayıda opsiyon söz konusu. Örneğin akıllı telefon kablosuz şarj özelliğini bunlardan biri. Ayrıca anahtarsız çalıştırma ve ısıtmalı direksiyon da ek konfor sağlıyor. Bunun dışında gece sürüşü için kısık arka kabin aydınlatması opsiyonel. 64 renkli ortam aydınlatması daha kişisel ve konforlu bir ortam oluşturuyor.
ÇOK SAYIDA MOTOR
Mercedes-Benz EQV, 150 kW (204 hp) ve sürekli 70 kW (95 hp) güç üreten elektromotorla yollara çıkıyor. Ayrıca 90 ve 60 kWsa olmak üzere iki batarya boyutu var. WLTP karma enerji tüketimi ise 29,43-27,04 kWsa/100 km. Ayrıca 277-365 km arasında elektrikli WLTP sürüş menzili sağlıyor.
Standart olarak 11 kW AC ve 110 kW’a kadar DC şarj destekliyor. Hızlı şarj istasyonunda yüzde 10-80 şarj yaklaşık 40 dakika sürüyor.
V-Serisi, başarısını kanıtlamış olan verimli dizel motor OM654’e sahip. Bu motor üç farklı performans seviyesiyle yollara çıkıyor. Giriş seviyesinde 120 kW (163 hp). Ayrıca 140 kW (190 hp). Tepede ise 174 kW (237 hp). WLTP karma yakıt tüketimi ise 8.7-6.9 lt/100 km.
Gücü 9G-TRONIC otomatik şanzıman yola aktarıyor. Ayrıca farklı şasi ve sürüş modu seçenekleri söz konusu.
İçten yanmalı motorlar arkadan itişli. Ayrıca isteğe bağlı olarak dört tekerlekten çekiş sistemi mevcut. Elektrikli versiyonlar ise önden çekişli olarak yollara çıkıyor.
COMMENTS