KIA XCEED

KIA XCEED

Hyundai INSTER

KIA XCEED, 1.640.000 liradan (09.04.2024 liste fiyatı) başlıyor. Test ettiğim en üst versiyon 1.830.000 liradan satılıyor.

Otomobil tüketicinin SUV tipi araçlara olan yönelimi devam ediyor. Elbette SUV araçlar kendi içinde farklı sınıflardan oluşuyor. Büyük hacimli SUV’lar var. Kompakt SUV’lar var. Ayrıca crossover araçlar var. Bir de devşirme veya türev crossover araçlar var. Mesela konuğum KIA XCEED (YOUTUBE LİNKİ) böyle bir örnek.

SUV araçlar en başından SUV olmak için tasarlanıyor. KIA XCEED gibi araçlar ise var olan bir otomobilden uyarlama yapılıyor. Bunu gizlemiyor da. İsmiyle özünü belli ediyor. KIA XCEED, kompakt hatchback KIA CEED’in crossover olarak uyarlanmış hali. KIA böylece büyük ve orta ölçekli SUV ürün gamını aşağı yönde tamamlıyor. Daha geniş kitlelere ulaşma şansı yakalıyor.

Ceed, hatta ilk çıktığında Cee’d yeni bir otomobil değil. 2007 yılından bu yana yollarda. XCEED fikri ise daha yakın bir tarihte doğdu. Yollara 2019 yılında çıkmaya başladı. 2022 yılında ise makyajla yoluna devam etti.

KIA XCEEDKOMPAKT BOYUTLAR

Kompakt hatchback ligindeki Kia Ceed 4,33 metre uzunluğa sahip. Yüksekliği 1,45 metre. Ayrıca 2,65 metre aks mesafesine sahip.

KIA XCEED ise 4,40 metre uzunluğa sahip. Yüksekliği ise 1,50 metre. Bu, daha büyük olduğu anlamına gelmiyor. Aks mesafesi 2,65 metre ile aynı. Yani o birkaç santimlik fark tampon tasarımından kaynaklanıyor.

Yükseklik farkının da mantıklı bir açıklaması var. Ceed 140 mm minimum yerden yüksekliğe sahip. KIA XCEED ise 184 mm minimum yerden yüksekliğe. Bu da iki otomobil arasındaki yükseklik farkını açıklıyor. Boyut farklarının iç hacimle alakası yok. Tamamen dış tasarımla alakalı.

Elbette kazanımları var. Yerden yüksek yapı daha heybetli bir görünüm sağlıyor. Yani Crossover tarzını destekliyor. Ayrıca yine yerden yüksek yapı sayesinde aracın altını veya tamponları bir yere sürtme olasılığı azalıyor. Bozuk yollarda veya kasislerde ek hareket özgürlüğü sağlıyor. Bir diğer avantaj ise binme-inme kolaylığı sağlaması.

Tasarım göreceli. Herkesin kendi zevki var. Ancak KIA XCEED dinamik ve modern görünüyor. Bir kere önden bakınca karakteristik KIA burnu dikkat çekiyor. Çamurluk kenarı ve kapı altlarındaki plastik kaplamalar SUV vurgusu yapıyor. Ayrıca plastik kaplamalar tamponları da içeriyor. Böylece Ceed’e göre daha havalı ve çekici görünüyor. Cool adındaki giriş seviyesinde jantlar 16 inç. Elegance ve Prestige adındaki üst donanımda ise 18 inç. Böylece daha heybetli bir görünüm oluşuyor.

Aslında KIA XCEED gibi örnekler bir kazanım daha sağlıyor. SUV araçlar yüksek yapıları ve dik ön cephesiyle sürtünmeyi ve tüketimi arttırıyor. XCEED gibi Crossover araçlar sürtünmeyi ve tüketimi arttırmadan SUV çözümü sağlıyor.

KIA XCEEDSINIFININ ORTALAMASINDA İÇ HACİM

KIA XCEED tam da kompakt sınıf gereksinimlerine uygun bir iç hacim sağlıyor. Önde diz, baş ve omuz mesafesi kompakt sınıf ortalamalarında. Arkada da yine kompakt sınıf ortalamalarında bir yaşama alanı söz konusu.

Darlık hissi söz konusu değil. Ama siyah deri döşemeler biraz kasvetli hissettiriyor. Yine de omuz çizgisinin üstünde ve tavanda açık gri kaplamalar durumu dengeliyor. Ayrıca devasa cam tavan sayesinde içeriye daha fazla gün ışığı ulaşıyor.

Cool donanımda kumaş koltuklar geliyor. Elegance ile kumaş/deri kombinasyonu devreye giriyor. Elimizdeki örnekte olduğu gibi Prestige ile tam deri koltuklar söz konusu. Üstelik sürücü tarafında elektrikli-hafızalı. Ancak ön yolcu manuel koltukla yetinmek durumunda.

İŞLEVSEL VE ERGONOMİK

Koltuklar rahat. Vücudu güzelce kavrıyor ve destekliyor. Yükseklik-derinlik ayarlı direksiyon ile birlikte ideal sürüş pozisyonunu bulmak sorun olmuyor.

Arka koltuklar da gayet konforlu. Minder sertliği ve koltukların şekli rahat ettiriyor. Ancak çoğu örnekte olduğu gibi ortadaki koltuk o kadar da rahat değil. Uzun soluklu seyahatler için çok da uygun sayılmaz.

Bunun dışında arka koltuk yolcuları çok sayıda imkandan yararlanıyor. Kapı cepleri ve kapı cebinde bir şişe gözü. Ayrıca ortada katlanır kol dayama ve bardaklıklar. Ortada havalandırma ızgaraları. Bir adet C-Tipi USB girişi. Keşke iki adet USB girişi olsaydı. Ayrıca arka koltuk ısıtma var. Bu sınıfta pek yaygın bir donanım sayılmaz.

Genel malzeme kalitesi başarılı. Çok da şikayete yer vermiyor. İşçilik noktasında da rahatsız edici bir durum yok. Genel kalite algısı gayet başarılı. Abartmadan zarif mat alüminyum süslemelere yer veriliyor. Elbette bu da kalite algısını yukarıya çekiyor.

KIA XCEED daha geleneksel diyebileceğim bir konsol mimarisine sahip. Bütünleşik çift ekranlı yapıya geçmedi. Örneğin ağabeyi Sportage daha modern bir kokpite sahip. Ancak bu modern ekranlı konseptler bazı işlevsel zayıflıkları beraberinde getiriyor. Örneğin fiziki düğme sayısı azalıyor. Ekran bağımlılığı artıyor. KIA XCEED bu açıdan, en azından bana göre daha cazip.

Sürücü 12,3 inç büyüklüğünde modern bir dijital sürücü bilgi ekranına bakıyor. Karakterler ve içerikler gayet okunaklı. Belli oranda içerikleri kişiselleştirmek mümkün. Ayrıca farklı renk ve grafik temaları da mevcut.

KIA XCEEDGELENEKSEL AMA MODERN

Ön konsol mimarisi yüksek değil. Bu da ek görüş açısı ve ferahlık sağlıyor. Ayrıca orta konsolun üstünde dokunmatik ekran yer alıyor. 10,25 inçlik ekran Hyundai ve Kia markalarının en güncel bilgi-eğlence sistemini temsil ediyor. İki adet çevirme tipi fiziki düğme kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca ekranın altında kısayol için dokunmatik bir kumanda paneli yer alıyor. Elbette Android Auto ve Apple CarPlay desteği var. Bluetooth bağlantısı ve USB girişleri ile bağlantı özellikleri eksiksiz. Ayrıca kablosuz şarj da var. Prestige donanım seviyesinde 8 hoparlörlü JBL ses sistemi daha keyifli bir müzik deneyimi sağlıyor.

Sportage gibi ekran yoğun konseptler daha modern görünüyor. Ancak ergonomi zayıflıkları barındırıyor demiştim. İşte geleneksel kokpit mimarisinin güzellikler tam bu noktada açığa çıkıyor. Merkezi ekranın altında fiziki bir iklimlendirme paneli var. En sevdiğim. İklimlendirmeyi buradan yönetmek çok pratik. Böylece dokunmatik ekrana gerek kalmıyor. İklimlendirme panelinin altında yine fiziki düğmelerden oluşan bir panel daha var. Burada koltuk ısıtma ve soğutma dışında direksiyon ısıtma işlevleri yer alıyor. Isıtma artık zaten olağan hale geldi, ama soğutma işlevi güzel.

Daha aşağıda ince bir açıklık var. Burası telefon koymak için güzel bir yer. Zaten kablosuz şarj da burada yer alıyor. Hemen altında sürgülü kapaklı bir göz var. Burada bağlantı ve şarj soketleri yer alıyor. Hem de her türden. 12V var. Standart USB var. Ayrıca C-Tipi USB de var.

Vites konsolunu daha geleneksel, ama modern bir vites kolu süslüyor. Sol tarafta sürüş modu seçimi dahil bazı işlevlere ait düğmeler yer alıyor. Daha geride elektrikli park freni ve bardaklıklar. Ayrıca bardaklıklar da sürgülü bir kapağa sahip.

Direksiyonun çapı ve kalınlığı gayet iyi. Eli dolduruyor. Tasarımı modern. Ayrıca dijital sürücü bilgi ekranına ekranını perdelemiyor. Direksiyon kumandaları gayet ergonomik. İşlevleri yönetmek kolay. Zaten genel sunum pratik ve kullanımı kolay. Sürücü el yordamı ile tüm işlevlere erişebiliyor.

KIA XCEEDİŞLEVSEL BAGAJ

Elbette bagaj çok önemli. Yine Prestige donanımla gelen elektrikli bagaj kapağı büyük kolaylık. 380 litre hacim bu boyutta bir otomobil için makul sayılır. Ancak daha fazlasını sunan örnekler de var. Neyse ki yan düzgün. Bu da alanı verimli kullanma olanağı sağlıyor. Ancak eşik yüksek. Bu da yükleme-boşaltmayı zorlaştırıyor. Olması gerektiği gibi arka koltuklar katlanıyor. 40:60 oranında asimetrik katlanması işleri kolaylaştırıyor aslında. Ancak bagaj zemini ile sırtlığı arasında bir yükselti oluşuyor. Bu da büyük nesneleri yüklemeyi zorlaştırıyor. Koltukların katlanmasıyla hacim 1332 litreye kadar çıkıyor. Evet, daha iyisi de var ama bu boyutta kompakt bir hatchback gövdesi için fena sayılmaz. Bu arada yarı-hibrit sistem nedeniyle bagajda 40 litre kayıp oluşuyor. Eğer bir benzinli olsaydı 420 litre hacim olacaktı.

PERFORMANSLI VE TUTUMLU

KIA XCEED güncel haliyle tek motor ve şanzıman ikilisi ile satılıyor. Bu bir yarı-hibrit sistem. Sistem benzinli motor, elektromotor ve düşük kapasiteli bataryadan oluşuyor. 1,5 litre hacimli benzinli motor 160 PS güç ve 253 Nm tork üretiyor. Gücü çift kavramalı otomatik şanzıman ön aksa aktarıyor.

Fabrika verilerine göre KIA XCEED 0-100 km/s hızlanmasını 9,2 saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı ise 208 km/s. Yine fabrika verilerine göre 6,1 lt/100 km yakıt tüketimi ile yetiniyor.

KIA XCEEDGÜCÜ YERİNDE

KIA XCEED bir sporcu olma iddiasında değil. Gücü oranında akıcı bir sürüş sağlıyor. Motor-şanzıman uyumu gayet güzel. Yasal hız sınırı içinde atak. Gaz emirlerine istekli bir şekilde cevap veriyor. Zaten geliştirme amacı itibariyle üstün bir performans iddiası yok.

Bu şanzıman motor ikilisi uyumlu bir birliktelik sağlıyor. Özellikle şehir içi sürüşlerinde ve yasal hız sınırları dahilinde. Elbette performans gereksinimlerinde sistem daha yüksek çekiş gücü üretmek istiyor. Bu da motorun üst devirlerde kalması anlamına geliyor. Bu ise rahatsız edici olmasa da daha fazla motor gürültüsü anlamına geliyor. Ama en azından çekiş gücü olarak karşılığını veriyor.

Sistem güncel sistemlerin çoğu gibi minimum tüketim ve emisyon hedefliyor. Buna bağlı olarak koşullar izin verdiği an süzülme moduna geçiyor. Hatta bazen motoru tamamen kapatabiliyor.

Genel olarak sürüş özellikleri ve görüş açıları başarılı. Sürmesi kolay bir otomobil KIA XCEED. Haliyle tüm yeni nesil araçlar gibi arka görüş kısıtlı. Ancak bunu da kaliteli ve yüksek çözünürlüklü geri görüş kamerası çözüyor.

TÜKETİMİ AZ

Her zaman altını çizerek vurguluyorum. Tüketim konusu değişken. Kullanım koşullarına bağlı değişiyor. Özellikle günümüz otomobillerinde öngörülü sürüş önemli. O bilinçle kullanmak gerekiyor. Zaten o bilinçle kullanıldığında ödüllendiriyor da sürücüsünü.

Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum. Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte 60-80 km/s gibi hızlarda 5,5 lt/100 km’nin altında kalma potansiyeli gösteriyor. Elbette bu uzun vadede sürdürülebilir değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile artmaya başlıyor.

Yasal otoyol hız sınırlarında tüketim 7,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’nin üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 7,5 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Böylece 3-4 günlük testi 7,0 lt/100 km ile tamamladım.

KIA XCEEDSINIF ORTALAMASINDA KONFOR

KIA XCEED üstün konfor vaadi olan bir otomobil değil. Daha çok tatlı-sert bir süspansiyon kurulumu söz konusu. Elbette yerden yüksek yapının kontrol altında tutulması gerekiyor. Örneğin virajlarda gövdenin yana yatmaması lazım. Veya yol dalgalarında abartılı salınım üretmemesi gerekiyor.

Tüm bu gereklilik çerçevesinde gayet yola iyi oturan tok bir kurulum söz konusu. Sönümle kuvveti çok yüksek. Yol yüzeyindeki bozuklukları olgunlukla karşılıyor. Elbette darbeyi hissettiriyor, ama rahatsız etmiyor.

Üstelik bu başarılı tepkileri 18 inçlik jantlarla sağlıyor. Baz versiyondaki 16 inçlik jantlarla çok daha pürüzsüz bir otomobil olabilir.

Yol tutuş özellikleri de fena değil. Genel olarak dengeli sürüş özellikleriyle ödüllendiriyor sürücüsünü. Elbette önden çekişli çoğu otomobil gibi limitleri zorlandığında bir önden kayma eğilimi oluşuyor. Ama asla kontrolsüz ve huzursuz değil. Arka aks daha da stabil ve kontrollü. Yol koşullarını daha olgun karşılıyor.

1,8 MİLYON LİRADAN BAŞLIYOR

KIA XCEED güncel haliyle üç donanım ile yollara çıkıyor. Bu üç donanım tek motor şanzıman ile birlikte geliyor. XCEED 1.5 litre 160 PS DCT Cool için 1.640.000 TL’den başlıyor fiyatlar. Elegance donanım için fiyat seviyesi 1.730.000 TL’ye çıkıyor. Yine aynı motor ve Prestige donanım için ise 1.830.000 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor.

Osman Yavuz
+Modern ve çekici görünüm
-Renk harika
-Arkada tek USB
-Manuel ön yolcu koltuğu

 

 

 

Poyraz Yavuz (12):
+İddialı tasarım
+Bolca donanım
-Arkada tek USB

 

 

 

Uzay Yavuz (9):
+Yeşil renk çok güzel
+Koltuklar rahat
-Arkada tek USB

 

 

 

Daha ayrıntılı bilgi için: KIA XCEED

Fiyat listesi için: KIA XCEED

COMMENTS

WORDPRESS: 0