OPEL GRANDLAND

OPEL GRANDLAND

Hyundai INSTER

Opel Grandland, 1.880.000 TL’den (2024 model 18 Ocak 2024) başlıyor. Fiyatlar 2.064.000 TL’ye kadar uzanıyor.
Güncel haliyle Opel ürün gamında üç SUV model yer alıyor. Küçükten büyüğe Mokka, Crossland ve Grandland. Konuğum olan Grandland ailenin en büyük üyesi.

OPEL GRANDLAND (YOUTUBE VİDOSU) tamamen yeni bir model değil. Zaten 2017 yılından bu yana yollarda. Grandland X olarak yollara çıkmıştı. 2021 yılında makyajla güncel haline kavuştu. Böylece X takısına da veda etti. Yine bu makyajla markanın güncel tasarım dilini benimsedi. Gerek ön cephesi, gerekse de kokpit mimarisi markanın güncel modelleriyle uyumlu hale geldi.

Opel Grandland 4,47 metre uzunluğa sahip. Genişliği ise 1,90 metre. Ayrıca 2,68 metre aks mesafesine sahip. Bu boyutlar onun kompakt sınıfta yer almasını sağlıyor.

Önemli rakiplerle kıyaslamak gerekirse. Örneğin FORD KUGA (YOUTUBE) 2,71 metre aks mesafesine sahip. Veya Citroen C5 Aircross 2,73 metre aks mesafesine. Ya da NİSSAN QASHQAİ (YOUTUBE) 2,67 metre. Peugeot 3008 ise 2,68 metre. Dolayısıyla Opel Grandland kompakt boyutlarıyla sınıfının gereklerini yerine getiriyor. Öte yandan en büyüğü veya en iddialısı da değil.

Opel GrandlandMODERN VE YALIN TASARIM

Opel Grandland makyajla markanın yeni tasarım diline kavuştu. Bu özellikle ön cephede hemen fark ediliyor. Opel tüm yeni modellerinde bu yeni ön cepheyi kullanıyor. Marka buna Opel Vizör diyor. Opel Vizör yatay bir tasarımla far ve panjuru tek bir oluşumda bir araya getiriyor. Tampon hizasında yine alışagelmiş hava girişleri ve ızgaralar yer alıyor.

Bu oluşum gayet yalın, ancak bir o kadar da modern ve dinamik görünüyor. Önden arkaya doğru yükselen ve güçlenen omuz çizgisi güçlü bir görünüm oluşturuyor. Sportif ve dinamik duruyor. Ön cephe ile kıyaslandığında arka kısım makyaj öncesinden çok farklı değil. Koyu tonlarda stop lambaları hemen dikkat çekiyor. Bagaj kapağını kaplayan Grandland isimlendirmesi genişlik algısını destekliyor. Ayrıca günümüz modern otomobil tasarımını yansıtıyor. Önde olduğu gibi arkada da tampon altında parlak gri bir ek yer alıyor. Bu da sportif ve modern görünüyor. Ayrıca tasarımda bütünlük sağlıyor. Aerodinamik jantlar genel paketi tamamlıyor. Jantlar donanım seviyesine bağlı olarak 18 veya 19 inç olabiliyor.

Opel GrandlandFERAH VE İŞLEVSEL

Opel modellerinin iç mekanında yeni bir tasarım yaklaşımı izliyor. Elbette Opel Grandland da bu tasarıma sadık. Ön cephede olduğu gibi Opel ön konsol için de bir tasarım konsepti ismi kullanıyor. İsmi ise Pure Panel. Pure Panel yine yatay bir düzlemde ekranları bir araya getiriyor. Yani sürücü bilgi ekranı ile merkezi bilgi-eğlence ekranını.

Sürücü 12 inçlik dijital gösterge ekranı üzerinden bilgilere erişiyor. Genel olarak okunaklı bir ekran. Ayrıca farklı görünümleri seçme olanağı sağlıyor. Dahası içerikleri kişiselleştirme seçeneği de var.

Ortada 10 inçlik bilgi-eğlence ekranı yer alıyor. Yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekranın konumu ve tasarımı güzel. Akran arayüzü gayet hızlı çalışıyor. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği söz konusu. Ancak sistemin menü dizilimi daha pratik olabilirdi. En azından bunu daha pratik kurgulayan örnekler var. Bunun dışında USB girişleri ve Bluetooth bağlantısı da mevcut. Böylece günümüz gereksinimlerini karşılıyor.

Günümüz kokpit anlayışında fiziki düğmeler azalmaya devam ediyor. Neyse ki Opel hala bunlara yer veren markalardan. Bilgi-eğlence ekranının altında fiziki bir panel yer alıyor. Burada merkezi bir ses açma kapama düğmesi var. Ayrıca bazı temel işlevlere erişim için kısayol düğmeleri.

Benim gibi fiziki düğmeleri sevenlere bir iyi haberim daha var. Orta konsolun biraz daha aşağısında bir fiziki panel daha var. Bu panel sadece iklimlendirme işlevlerini içeriyor. Yani kalorifer, klima, koltuk soğutma ve ısıtma işlevlerini.

Hemen altındaki kapaklı gözde 12V ve USB girişleri yer alıyor. Vites konsolunun önünde bazı sürüş destek işlevlerinin yer aldığı bir panel daha var. Vites konsolu da diğer alanlar gibi gayet derli toplu. Zarif bir vites kolu söz konusu. Bu vites topuzuna grup içindeki farklı markaların modellerinde rastlamak mümkün. Zaten gelecekte yerini vites seçiciye bırakacak. Yine vites konsolu sürüş modları ve elektrikli el freni düğmesine ev sahipliği yapıyor.

Opel GrandlandGENİŞ VE KONFORLU

Opel Grandland iç mekan noktasında boyutlarının hakkını veriyor. Önde olduğu gibi arkada da bolca diz ve baş mesafesi söz konusu. Sürücü ve ön yolcu oldukça rahat koltukların keyfini sürüyor. Zaten Opel, AGR onaylı koltuklarıyla bu konuda haklı bir üne sahip. Elbette bu ünün hakkını da veriyor. Hafızalı elektrikli koltuk ısıtma dışında soğutma işleviyle de ek konfor sağlıyor.

Koltuk ve direksiyonun ayar çeşitliliği ideal sürüş pozisyonunu beraberinde getiriyor. Buna uzun boylu sürücüler de dahil. Önde benim gibi uzun boylu bir sürücü otursa da arkada yine bolca diz ve bacak mesafesi kalıyor.

Bunun dışında kokpit gayet ergonomik. Direksiyon ele iyi oturuyor. Doğru ayarla dijital gösterge ekranını perdelemiyor. Direksiyon kumandaları gayet kullanışlı. Kısa bir alışma süresinin ardından sürücü tüm işlevleri el yordamıyla yönetebiliyor.

Aslında arka koltuklarda sunulan alan fazlasıyla yeterli. Koltukların rahatlığı da yerinde. Arka koltuklar için havalandırma ızgaraları da var. Dahası arka koltuklarda da koltuk ısıtma işlevi söz konusu. Ama bir USB girişi olmaması bence eksiklik.

Opel GrandlandBAGAJ GAYET YETERLİ

İç mekan gibi bagaj da genel olarak kullanışlı ve işlevsel. Arka koltuklar dik konumda 514 litre hacim beyan ediyor marka. Elbette hacim kadar bu hacmin kullanım alanı da önemli. Bagaj zemini düz. Bu güzel. Zemin eşikle neredeyse aynı seviyede. Bu da güzel. Ayrıca yan duvarlar da düz. Girinti veya çıkıntı yok. Bu da valizleri falan koyarken alanı etkin kullanma olanağı sağlıyor. Yani buraya kadar işler yolunda. Arka koltuk sırtlığının ortasındaki kayak kapağı ince uzun nesneleri taşıma kolaylığı sağlıyor. Bu da pratikliği destekliyor.

Bunun dışında arka koltuk sırtlığı 60:40 oranında iki parça halinde katlanıyor. Elbette üç parça halinde katlanıyor olması daha kullanışlı olabilirdi. Öte yandan yükselti falan olmadan düz bir zemin sağlıyor. Bu da büyük nesneleri taşıma kolaylığı anlamına geliyor. Koltuklar katlandığında 1652 litre hacim oluşuyor.

Günümüzde üreticiler bagaj zeminin altında farklı çözümlere yer veriyor. Böylece buralara ufak tefek şeyler koymak mümkün oluyor. Grandland örneğinde bagaj zemini kaldırınca geleneksel bir stepne karşılıyor kullanıcıyı. Bu tarz bir bölmeli depolama alanı yok. Bu alan daha iyi değerlendirilebilirdi bence.

FABRİKA VERİLERİ

Opel Grandland biri benzinli diğeri dizel iki motor seçeneğine sahip. İkisi de başarısını kanıtlamış sekiz vitesli otomatik şanzımanla gücünü aktarıyor.

1,2 litre turbo benzinli motor 130 PS güç ve 230 Nm tork sağlıyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 10,3 saniyede tamamlıyor. Ayrıca 188 km/s maksimum hıza çıkıyor. WLTP ölçümlerinde ortalama yakıt tüketimi 6,4-6,7 lt/100 km.

1,5 litre turbo dizel motor ise 130 PS güç ve 300 Nm tork üretiyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 11,5 saniyede tamamlıyor. Ayrıca 195 km/s maksimum hıza çıkıyor. WLTP ölçümlerinde ortalama yakıt tüketimi 5,4-5,6 lt/100 km.

OLDUKÇA TUTUMLU

Dizel hala çok yol yapanlar için mantıklı bir seçenek olmaya devam ediyor. Bu Opel Grandland için de geçerli. Kullanmış olduğum dizel versiyon çekiş gücüne oranda düşük tüketimi ile dikkat çekiyor. Tüm test araçlarına uyguladığım prosedüre göre sakin ve akıcı 60-80 km/s gibi hızlarda 4,5 lt/100 km ile yetinme potansiyeline sahip. Elbette dur-kalk, hızlanma isteği ve hıza bağlı olarak tüketim artabiliyor.

120-130 km/s gibi otoyol hızlarında 6 lt/100 km seviyeleriyle yetinebiliyor. Daha yüksek hızlarda elbette daha da yukarılara çıkıyor. Yoğun dur-kalk ile şehir içi trafiğinde ise 7 lt/100 km civarında kalıyor tüketim. Farklı ve zorlu test koşullarını 6,0 lt/100 km ile tamamdım. Yani fabrikanın öngördüğü tüketim değerinin bir tık üzerinde.

Opel GrandlandGENEL OLARAK KONFORLU

Opel Grandland genel olarak konforlu bir süspansiyon kurulumu ile yolcularını rahat ettiriyor. Sistem, yol yüzeyindeki bozuklukları olgunlukla sönümlüyor. Yani güzelce yumuşatıyor. Son olarak konforlu koltuklar devreye giriyor.

Ancak süspansiyon dengeli bir kuruluma sahip. Yani konforlu yapı aynı zamanda tempolu ve sportif sürüşlere de olanak sağlıyor. Direksiyon sistemi sürücünün emirlerine hızlıca cevap veriyor. Ayrıca yeterince geri bildirim sağlıyor. Süspansiyon sistemi yüksek tutunma limitleri sağlıyor. Elbette limitler abartıldığında ilk tepki önden geliyor. Ancak bu tepki asla abartılı ve kontrolsüz değil. Normalde bu tarz yüksek yapılı ve konfor da sunan geometriler virajlarda yana yatma eğilimi üretebiliyor. Opel Grandland bu konuda da oldukça başarılı. Rahatsız edici yana yatma eğilimleri üretmiyor.

VE FİYATLAR

Opel Grandland oldukça yalın bir ürün seçeneğiyle yollara çıkıyor. Benzinli ve dizel iki motor seçeneği var. İkisi de otomatik şanzımanlı. İkisi de GS veya Ultimate donanım paketleriyle seçilebiliyor. Üzerine metalik renk opsiyonu geliyor. Hepsi bu.

Opel Grandland 1.2 130 HP BenzinAT8 GS donanımda 1.880.000 TL’den (2024 model 18 Ocak 2024) başlıyor. Ultimate için fiyat 1.970.000 TL’ye çıkıyor.

Opel Grandland 1.5 130 HP Dizel AT8 1.974.000 TL’den (2024 model 18 Ocak 2024) başlıyor. Ultimate için fiyat 2.064.000 TL ile psikolojik sınırın bir tık üzerine çıkıyor.

Osman Yavuz
+Modern tasarım
+Verimli motor
+Başarılı konfor
+Tatmin edici sürüş dinamikleri
-Arkada USB
-İşlevsel olmayan bagaj zemini

 

Poyraz Yavuz (12):
+Geniş arka koltuklar
+Arka havalandırmalar
-USB yok

 

 

 

Uzay Yavuz (9):
+Modern görünüm
+Arkada koltuk ısıtma
-USB yok

 

 

 

Daha ayrıntılı bilgi için: OPEL GRANDLAND

Fiyat listesi için: OPEL GRANDLAND

COMMENTS

WORDPRESS: 0