FIAT DOBLO COMBI – İLK SÜRÜŞ

FIAT DOBLO COMBI – İLK SÜRÜŞ

CİTROEN OLİ

Fiat Doblo Combi yeni haliyle yollara çıktı. Cargo ve Combi gövde seçeneğine sahip. Doblo Cargo lansmana özel 509 bin 900 TL’den başlıyor. Doblo Combi ise 644 bin 900 TL’den. Ayrıca yıl sonunda elektrikli de gelecek.
Dünya pazarlarına ihraç edilmek hedefiyle 2000 yılında Tofaş Fabrikası’nda üretilme girdi. 23 yıl boyunca TOFAŞ üretti. Elbette yerli olarak haklı bir üne kavuştu. Ayrıca 23 yılda pek çok başarıya imza attı. Ödüller aldı. Bugün gelinen noktada beşinci nesil olarak yollarda. Ancak artık Bursalı değil. Yerli de değil. İspanya’dan geliyor. Elbette öncülerinin başarısını geleceğe taşıma iddiasıyla.

Fiat Doblo CombiSEGMENTİNİN SEMBOLÜ

Dile kolay. Koskoca 23 yıl. Dört nesil. Bursa’da gözlerini dünyaya açtı. Elbette yerli olarak çok hayran kazandı. Haliyle bu süre içinde ödüller kazandı. Ayrıca başarıdan başarıya koştu. 2,3 milyon adet ile büyük bir ticari başarıya ulaştı. Dahası çok önemli bir ihracat unsuru da. 23 yılda 1,7 milyon adet ülke sınırlarının dışına gitti. 40’ın üzerinde ülkeye ulaştı. Türkiye’de ise 550 bin kişiye ulaştı. Ailelerin can yoldaşı oldu. Küçük esnafın kahrını çekti. Şirketlerin filolarına dahil oldu. Bu başarıyı devam ettirmek üzere ise beşinci nesil Doblo devreye giriyor.

Ancak şartlar değişti. Zaten 23 yılda dünya değişti. Günümüzde iş yapma modelleri çok farklı. Ölçek ekonomisi şirketlerin can dostu. Malum Stellantis gerçeği var. PSA ve Fiat birleşti. Dev grup üretim stratejisini ortak platform ve ortak üretim yaklaşımıyla yürütüyor. Dolayısıyla Doblo da bir ortak üretim ürünü. Yani o bir beşiz. Beş farklı marka, beş model, aynı otomobil. Teknik yapı aynı. Ayrıca Platform da aynı. Elbette motorlar da. Dolayısıyla kullanım özellikleri de aynı. Hatta iç hacimleri ve bagaj hacimleri de. Yine de aynı otomobil demek tam olarak doğru değil. Günün sonunda her marka bu otomobile kendi kimliğini adapte ediyor.

Fiat Doblo CombiYENİ DOBLO, YİNE DOBLO

Yeni FIAT DOBLO (YOUTUBE LİNKİ), dört nesil ve 23 yılın sorumluluğu ile yola çıkıyor. Her zamanki gibi zengin bir çeşitlilik söz konusu. Bir kere kapalı Cargo ve camlı Combi olmak üzere iki gövde tipi var. Ayrıca Cargo Standart ve Maxi olmak üzere iki uzunluğa sahip. Combi tek gövde tipi ama üç farklı donanıma sahip. Easy giriş seviyesi. Bir üstte Urban var. Premio Plus ise zirveyi oluşturuyor.

Tasarım için uzun cümleler kurmaya gerek yok. kimi beğenir, kimi beğenmez. Bana göre güncel bir tasarım. Modern, yer yer güçlü yer yer zarif. Keyifli bir harman. Sınıfındaki rakiplerle karşılaştırma yapmak bizleri pek bir yere götürmeyecektir. Çoğu ile akraba. Zaten bu sınıfta tasarımla mucizeler yaratmak güç. Sonuç olarak arka kısım tasarımdan çok işlev odaklı.

Geriye ise ön yüz kalıyor. Açık söylemek gerekirse uzaktan ilk bakışta bu Fiat demek güç. Çünkü çok yenilikçi. Farların çizgisi, kapalı ön panjur çok yeni. Ama oldukça modern ve özgün. Hoş görünüyor.

Önceki nesil ile kıyas yapacak olursak. Uzunluğu değişmedi. Yine 4,4 metre ile yoluna devam ediyor. Zaten bu sınıfta belli bir boyutun altında kalamaz. Genişliği ise 1,85 metre. Ayrıca duruma göre 1,80 ile 1,84 metre arasında değişen yüksekliğe sahip.

Fiat Doblo CombiİÇ DEĞERLER

Dış ölçüler gibi iç değerler de çok değişmedi. Ön konsol diğer markalarda da kullanılan bir mimari. Genel olarak gayet ergonomik. Kullanılan malzemeler sınıf ortalamalarında. Zaten üst düzey malzemeler beklemek haksızlık olur. Ancak işçilik gayet başarılı. Parçaların birleşim yerleri özenli.

Sürücü çok işlevli bir direksiyon ve analog bir gösterge ile sürüşün keyfini çıkarıyor. Direksiyon yükseklik ve derinlik ayarlı. Ayrıca sürücü koltuğu da yükseklik ayarlı. Bu da ideal sürüş pozisyonunu ayarlama kolaylığı sağlıyor. Sürücü etrafa hakim bir sürüşün keyfini sürüyor. İşlevlere rahatlıkla erişim sağlıyor.

Ön yolcu da ortamında keyfini sürebiliyor. Elbette yükseklik ayarı olmaması bir eksiklik. Ama onun dışında yaşama alanı gayet ferah. Sürücü ile ön yolcu koltuğunun ortası boş. Bu alan Cargo versiyonunda iki ön yolcu koltuğu ile doluyor.

Fiat Doblo CombiBOLCA SAKLAMA ALANI

Bu sınıfta beklendiği üzere hemen her yerde saklama alanları var. Tavan rafları özellikle cam tavan kombinasyonu ile çok şık. Elbette bir o kadar işlevsel. Önden arkaya aracın ortasından geçen raf ışıklandırma kemeri ve 92 litre saklama alanıyla hayatı kolaylaştırıyor.

Ayrıca kabinden ve bagajdan erişimi olan tavandaki çift kapaklı bölme de çok pratik. Bunun dışında ön konsol üstünde de gözler var. Biri gösterge panelinin arkasında, diğeri de merkezi ekranın. Ayrıca altlı üstlü çift torpido gözü söz konusu. Her yer o kadar iyi değerlendirilmiş ki, kapı cepleri değersiz kalıyor.

Arka koltuk yolcuları için de bolca baş ve diz mesafesi standart. Bu sınıfın gereğine uygun olarak. Şaft tüneli yok. zemin tamamen düz. Bu da güzel. Ön koltuk sırtlıklarında katlanan masa da güzel. Sürgülü kapılar erişimi kolaylaştırıyor. Kapı camlarındaki perdeler güneş koruması sağlıyor. Üç adet bağımsız tekli koltuk ile üç kişiye enden de konforlu bir yaşama alanı sağlıyor bu ortam. Ancak kabin ile bagajı ayıran bölme arka koltuk yolcularının konforuna gölge düşürüyor. Bu bölme cam hizasına kadar düz sac, yukarısı ise kafes şeklinde açık. Elbette çok önemli bir güvenlik unsuru. Ancak arka koltuk sırtlıklarının çok dik olmasına neden oluyor. Bu da oturma konforunu olumsuz etkiliyor.

Fiat Doblo CombiBAGAJDA İŞLEVSEL ÇÖZÜMLER

Doblo yine bu sınıfta olması gerektiği gibi bagajda işlevsel çözümlerle karşılıyor kullanıcısını. Bagaj 775 litre hacim sağlıyor. Bu değer zeminden cam hizasına kadar. Tavana kadar yüklemek şartıyla 1355 litre elde etmek mümkün. Gelelim pratik çözümlere. Bir kere bagaj pandizotunu iki seviyede ayarlamak mümkün. Pandizot normal kullanımda cam hizasında. Ancak ihtiyaç halinde daha aşağıda kullanmak mümkün. Ayrıca bagaj kapağından bağımsız açılan bir cam da var. Normalde bu çözüm pandizotun üstüne erişim sağlardı. Ama Doblo’da zekice çözüm daha fazlasını da sağlıyor. Pandizota entegre bir kapakla bagaja erişmek mümkün. Ayrıca açılan camdan tavan bölmesine de erişmek olası.

Fiat Doblo CombiTUTUMLU DİZEL MOTOR

Fiat Doblo 1,5 litre dizel motorla yollara çıkıyor. Bu motor 100 HP ve 130 HP olmak üzere iki versiyona sahip. 100 HP güç üreten versiyonda 6 ileri manuel şamzıman devreye giriyor. 130 HP güce sahip motor da 6 ileri manuel şanzımanla yollara çıkıyor. Anak ayrıca 8 ileri tam otomatik şanzıman çözümü de var. 100 HP’lik motorortalama 5,6,-5,7 lt/100 km yakıt tüketiyor. 130 HP’lik motor ise 5,9-.6,0 lt/100 km aralığında yakıt tüketimine sahip.

Fiat Doblo CombiDOBLO CARGO

Doblo’nun camsız versiyonu. Standart ve Maxi olmak üzere iki farklı şaşi uzunluğuna sahip. Standart 4403 mm uzunluğa sahipken; Maxi 4753 mm uzunluğa sahip. Profesyonellerin hayatını kolaylaştıran çözümleri beraberinde getiriyor. 180 derecelik iki yana açılan camsız arka kapılar standart. Tercihe göre sürücü tarafı sürgülü kapı almak mümkün. Ayrıca camlı arka kapılar da opsiyon listesinde var.

Önde 1+1 oturma düzeni standart. Combi örneğinde olduğu gibi iki koltuğun ortasında bir boşluk var. Opsiyon olarak Modüler Cargo adı altında 2+1 oturma düzenini seçmek mümkün. Ara bölmenin sağ alt tarafındaki kapakla uzun yükleri kabine doğru uzatmak mümkün. Bu sayede 1.3 metrelik ek yükleme alanı uzunluğu oluşuyor. Ayrıca masaya dönüşen koltuk sırtlığı da var. Modüler Kargo özelliği ile gelen 0.5 m3 dahil toplamda 4,4 m3 yükleme hacmi oluşuyor.

Fiat Doblo CombiELEKTRİKLİ DOBLO YIL SONUNDA GELİYOR

Doblo yılın son çeyreğinde elektrikli olarak da yollara çıkacak. E-Doblo’da 100 kW elektromotor görev yapıyor. Elektromotoru 50 kW/sa batarya besliyor. Bu da WLTP döngüsünde 280 km’nin üzerinde menzil demek. 100 kW’a kadar hızlı şarjla 30 dakikada yüzde 80 şarja ulaşıyor. Bu arada boyut ve kullanım alanı olarak içten yanmalı versiyonla aynı.

DOBLO FİYATIYLA DA İDDİALI

Fiat Doblo, Cargo ve Combi gövde seçenekleriyle bayilerindeki yerini aldı. Doblo Cargo lansmana özel 509 bin 900 TL’den yollara çıkıyor. Doblo Combi ise 644 bin 900 TL’den.

Osman YavuzOSMAN YAVUZ

 

Older Post

COMMENTS

WORDPRESS: 0