HONDA CIVIC SEDAN

HONDA CIVIC SEDAN

FIAT EGEA CROSS, TÜRKİYE’DE YILIN OTOMOBİLİ

Honda Civic Sedan 1.043.000 TL’den (10.03.2023) başlıyor. Test ettiğim Executive+ için 1.140.000 TL gözden çıkartmak gerekiyor.
Otomobil dünyasının en uzun soluklu modellerinden biri. Yollara 1972 yılında çıkmaya başladı. Yarım asırlık köklü bir geçmişe sahip. Türkiye ise onu çok daha geç yakından tanıyabildi. 1990’ların sonunda Türkiye’de başlayan altıncı nesil ile Civic, Türkiye’de sadık bir hayran kitlesi kazanmaya başladı. Sedan ve yerli olması yeterliydi Türkiye’de hızla popüler olması için. Bugün ise güncel haliyle 11. nesil yollara çıkıyor. Ne yazık ki artık ‘yerli’ unvanı ile değil.

Honda Civic SedanRAKİPLERİNE BİR BAKALIM

Kompakt sedan pazarı günbegün kan kaybediyor. Yine de Türkiye için önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Dolayısıyla sıkı bir rekabet söz konusu. Elbette HONDA CIVIC SEDAN (YOUTUBE) da bu pazarda zorlu bir mücadele veriyor. Civic Sedan’ın önemli rakiplerine şöyle bir bakalım. #FiatEgeaSedan. #FordFocusSedan. #RenaultMeganeSedan. #SkodaOctavia. #ToyotaCorollaSedan. Elbette daha fazla seçenek söz konusu. Ancak bu modeller başı çekiyor.

Civic Sedan boyut açısından sınıfının üst liginde yer alıyor. 4,68 metre uzunluğa ve 1,80 metre genişliğe sahip. Aks mesafesi ise 2,74 metre. Örneğin Fiat Egea Sedan 4,53 metre uzunluğa 2,64 metre aks uzunluğuna sahip. Veya Renault Megane Sedan 4,63 metre uzunluğa 2,71 metre aks uzunluğuna sahip. Ya da Toyota Corolla Sedan 4,63 metre uzunluğa 2,70 metre aks uzunluğuna sahip. Yani Civic Sedan boyut olarak biraz kompakt ötesi. Elbette bu iç mekan ve bagajda kazanım anlamına geliyor. En azından öyle olması gerekiyor.

Honda Civic SedanGÜÇLÜ ÖN TASARIM

Önceki nesil oldukça dinamik hatta fazla agresif çizgilere sahipti. Güncel Honda Civic Sedan daha olgun bir tasarım. Çizgileri daha düz, daha yalın. Daha ağırbaşlı, ama yine modern ve sportif. Aslında tamamen kişisel bir yaklaşım. Önceki nesil bana göre abartılı idi. Gözü yoruyordu bakınca. Güncel Civic Sedan gözü yormuyor. Gözü okşuyor.

Honda Civic SedanUzaktan bakıldığında hemen bir Honda olduğu mesajını net veriyor. Bazı markalar gibi ızgarayı büyütme eğiliminden uzak duruyor Honda. Zarif ama öne doğru çıkıntılı bir ön ızgara söz konusu. farlar bir tık daha geriden başlıyor. Aslında bu tasarım oyunu daha keskin ve daha kızgın bir ifade oluşturuyor. Abartılı krom yüzeyler yok. Sadece logo krom. Bunun dışında gövde rengine siyah yüzeyler eşlik ediyor. Özellikle test aracındaki gibi açık renkli gövdede siyah vurgular çekici duruyor. Bazı modellerdeki gibi ucuz hissine neden olmuyor.

Honda Civic SedanOmuz çizgisi önde başlıyor arkaya doğru gittikçe keskinleşiyor. Kapıların alt kısmında marşpiye kaplamalarıyla birleşen yerde bir girinti var. Bu girinti keskin omuz çizgisiyle birlikte ışık oyunlarıyla sportiflik vurgusunu destekliyor.

Honda Civic SedanÖn cephedeki keskin dinamizm arkaya pek de yansımıyor. Arkası daha yalın. Belki öndeki stop tasarımı arkaya yansımış olsaydı daha uyumlu olabilirdi. Bagaj kapağına entegre iki parça yatay stop tasarımı otomobilin genişlik algısını güçlendiriyor. Bagaj kapağındaki anatomik çıkıntı elbette aerodinamik işleve sahip. Ancak sportiflik vurgusuna da katkı sağlıyor. Buna karşın tampon daha yalın. Egzoz çıkışları gizli. Difüzör ve benzeri atraksiyonlara gerek duyulmamış.

Honda Civic SedanDolayısıyla Honda Civic Sedan oturaklı, ağırbaşlı ve modern bir otomobil. Ama aynı zamanda içten içte abartılı olmadan belli bir sportifliğe de sahip. Ben kendi adıma beğendim.

Honda Civic SedanSINIFININ ÖTESİNDE İÇ MEKAN

Dış tasarımdaki şık ve olgun yapı iç mekana da yansıyor. Hem de daha da yoğun bir şekilde. Malzemeler özenle seçilmiş. Uygulaması da bir o kadar güzel. Güncel otomobil tasarımına uygun olarak orta konsolun üstünde bir ekran yer alıyor.

Honda Civic SedanEkran açıkta duruyor. Premium ve Elegance donanımlarında 7 inç boyuta sahip. Benim kullandığım Executive+ ile 9 inçlik bir ekran devreye giriyor. Yine güncel otomobil anlayışına uygun olarak çoğu işlev bu ekrandan çözülüyor. Dokunmatik ekranın dokunma hassasiyeti güzel. Menü dizilimi karmaşık değil. Görüntü ve grafikler canlı. Apple CarPlay ve AndroidAuto desteği var. Hem de kablosuz.

Ekranın hemen altında, sağa doğru kapıya kadar uzanan petek dokulu bir panel var. İçine havalandırma çıkışları gizlenmiş durumda. Kokpitteki kalite algısını inanılmaz yukarıya taşıyor. Ben çok beğendim.

Honda Civic SedanPRATİK DETAYLAR

Ve iyi haber. Bazı markalar gibi iklimlendirme ayarları için ekranı kullanmak gerekmiyor. Petek dokulu panelin altında dijital bir iklimlendirme kumanda paneli yer alıyor. Koltuk ısıtma düğmeleri de yine bu panelde yer buluyor.

Honda Civic SedanHemen altında genişçe bir saklama alanı söz konusu. Kablosuz telefon şarj özelliği bu alanda. Yine burada iki adet USB girişi ve bir adet 12V soketi söz konusu.

Honda Civic SedanGerisinde vites konsolu, sağında iki adet büyük bardaklık ile yerleşim devam ediyor. Ayrıca vites kolunun hemen gerisinde sürüş modları seçicisi yer alıyor. Bir tık geride ise elektrikli el freni düğmesi ile Auto Hold düğmesi var. Orta konsol ve vites konsolu gayet işlevsel ve kullanışlı. El yordamı ile tüm işlevleri yönetmek olası. Yüzeylerin ve kullanılan düğmelerin kalitesi çok başarılı.

Honda Civic SedanDİJİTAL GÖSTERGE

İşlevsellik direksiyon ve gösterge panelinde de devam ediyor. Çok işlevli direksiyon gösterge panelini perdelemiyor. Sağ tarafta sürüş işlevleri ve sol tarafta ses sistemi işlevleri var. Dijital gösterge sürüş anında ihtiyaç olabilecek işlevleri güzelce gösteriyor. Font ve karakterler gayet okunaklı. Dijital içerikler iki bölümden oluşuyor. Solda devir ve sağda hız. Görsel olarak yine yuvarlak. Her bir yuvarlağın içinde ise farklı bilgiler yer alıyor. Bilgi içerikleri kişiselleştirilebiliyor. Ama istenirse devir ve hız göstergesi yanlarda bar şeklinde ve ortada daha geniş bir alanda diğer içerikler de gösterilebiliyor. Tamamen tercih meselesi. Grafikler canlı ve okunaklı. Bu noktada övgüyü hak ediyor.

Honda Civic SedanMalum artık neredeyse tüm otomobillerde bilgi-eğlence ekranı aynı zamanda geri görüş kamerası. Honda bir adım daha ileriye gidip bu ekrana ek bir kamera işlevi daha atamış. Görüntü sağ dikiz aynasındaki kameradan geliyor. Sağ sinyal ile birlikte kamera devreye giriyor. Ekran dikiz aynadan gerisini gösteriyor. Ölü açı, kör nokta falan da yok.

Honda Civic SedanGENİŞ İÇ MEKAN

Boyut olarak liginin üst noktasına olduğunu belirmiştim. Bu boyutlar iç mekana da olumlu yansıyor. Ön taraftaki baş, diz, bacak ve omuz mesafesi gayet yeterli. Koltukların minder hacmi ve sertliği gayet konforlu. Uzun soluklu yolculuklar bile yormuyor. Koltukların yanal destekleri vücudu güzelce kavrıyor. Ancak bu arada rahatsız edici bir darlık hissine yol açmıyor.

Honda Civic SedanSadece ön koltuklar değil. Arka koltuklarda da hayat gayet geniş ve konforlu. Civic Sedan uzun aks mesafesinin hakkını veriyor. Bacak mesafesi bolca var. Baş mesafesi de. Kapıların geniş açılma açısı kadar eşik genişliği de binme-inme kolaylığı sağlıyor. Ayrıca iki adet havalandırma ızgarası arka taraftaki konfora katkı sağlıyor. Ama arkada USB çıkışları yok. Arka kapı cebi biraz daha büyük olabilmiş.

Ön koltuklar gibi arka koltuklarda da uzun soluklu yolculuklar keyif veriyor. Elbette arka sıradaki orta yolcu için aynı konfor seviyesi söz konusu değil. Bu sınıftaki çoğu otomobil gibi.

Sonuç olarak önde ve arkada ferah bir ortam söz konusu. Siyah tonlarındaki iç mekan kasvetli hissettirmiyor. Elbette açılır cam tavanın sağladığı aydınlık da buna katkı sağlıyor.

Honda Civic Sedan512 LİTRE BAGAJ

Aslında 512 litre bagaj hiç de fena sayılmaz. Örneğin Toyota Corolla Sedan 471 litre daha küçük. Fiat Ege Sedan 520 litre ile çok daha büyük sayılmaz. Ayrıca 60:40 oranında sırtlıklar katlanıyor. Böylece bagaj daha büyük nesneleri taşımak için büyüyor. Ancak bagaj alanı çok da kullanışlı değil. Görünüşe göre marka bu noktada bir tercih yapmış. Sürüş özellikleri uğruna bagajdan ödün vermiş. Çok kollu arka süspansiyon yapısı bagajdan çok alan çalıyor.

Honda Civic SedanAyrıca bagajın yan duvarlarının şekilsiz olmasına yol açıyor. Bunun dışında arka koltuk sırtlıkları katlandığında bir yükselti oluşuyor. Uzun nesneleri bu yükseltiden atlatmak güç. Bu da işlevselliği olumsuz etkiliyor. Ayrıca yine bu yükselti nedeniyle havaleli nesneleri de arkadan öne uzatmak güçleşiyor. Yine eğimli tavan çizgisi nedeniyle bagaj ağzı da çok geniş sayılmaz. Büyükçe koli gibi büyükçe nesneler hariç valizler rahatlıkla bagaj eşiğinden geçebiliyor.

Honda Civic SedanBunun dışında bagajın sağında solunda sabitleme kancaları gibi hayatı kolaylaştıracak çözümler yok. Ama en azından sırtlıkları katlamak için bagajda iki adet kumanda yer alıyor. Böylece arka kapıyı açmadan bagajdan koltuk sırtlıklarının kilidin açmak mümkün. Ardından el ile ittirerek katlama adımı sona eriyor.

Honda Civic SedanGÜÇLÜ MOTOR VE CVT İKİLİSİ

Honda Civic Sedan ülkemizde iki motor seçeneği ile satılıyor. Daha doğrusu tek bir motorun benzinli ve Eco olmak üzere iki versiyonu ile. 1,5 litre hacimli dört silindirli motor turbo beslemeli. Son derece gelişmiş bir motor. İki versiyonda da CVT şanzımanla satılıyor.

Eco versiyon 129 PS güç ve 180 Nm tork üretiyor. Bu versiyon fabrika çıkışı LPG’li. Benim kullandığım benzinli versiyon 182 PS güç ve 240 Nm tork üretiyor. Maksimum hızları aynı. Ancak güçle orantılı olarak 0-100 km/s değerleri farklı. Söz konusu hızlanma farkı ne kadar önemli? Günlük hayatta çok önemli olduğunu düşünmeyenler için LPG tüketim açısından daha mantıklı olabilir. Ama performans odaklı sürücüler için 182 PS’lik versiyon çok cazip.

Kağıt üzerinde 182 PS gücündeki versiyon 6,7 lt/100 km ortalama tüketime sahip. 1,4 ton civarında heybetli ve hızlı bir sedan için hiç de fena değil. 0-100 km/s hızlanması ise 8,1 saniye.

Honda Civic SedanMAKUL TÜKETİM

Kağıt üzerindeki bu değerin günlük hayattaki yansımasına bakalım. Tüketimle başlayalım. Elbette her zamanki tüketim prosedürünü uyguladım. Bu artık benim testlerimde standart haline geldi. Böylece her test aracına adil davrandığımı düşünüyorum.

Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 6,0 lt/100 km civarında yol almak olası. Elbette uzun vadede sürdürülebilir değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim de doğal olarak artıyor.

Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 7,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Zaman zaman biraz daha üzerine çıkıyor. Daha yüksek hızlarda sürüş hızı ile de orantılı olarak tüketim doğal olarak artıyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak elbette tüketimi tetikliyor. 8-9 lt/100 km hatta 10 lt/100 km gibi tüketim değerleri anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 7,2 lt/100 km ile tamamladım. Otomobilin heybetine, ağırlığına ve sunduğu sürüş özelliklerine kıyasla oldukça makul.

Honda Civic SedanPERFORMANSI YERİNDE

Adı üzerine Eco versiyonunda asıl amaç ekonomi. Gerçekten hızlı olmak isteyenler için 182 PS benzinli tercih önceliğinde olmalı. Motor gerçekten de alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü sağlıyor. İstekli bir şekilde devir çeviriyor. Her daim canlı kalıyor. Eski 1,6 litre atmosferik motoru kullananlar alt-orta devirlerdeki çekiş gücü ile mutlu olacaktır. Bu, daha az çaba ile daha akıcı bir sürüş anlamına geliyor. Eski 1,6 litre atmosferik motoru kullananlar için 4.000 devir ve üzerindeki sürüşler heyecan vericiydi. 1.5 Turbo ile böyle bir heyecan söz konusu değil. Gerek de olmuyor. Motor orta devirlerde gayet canlı yürütüyor Civic Sedan’ı. Zaten kimse otomobilini sürekli 4.000 d/d ve üzerinde sürmüyor.

Şanzıman daha önceki nesilde de olduğu üzere bir CVT. Ancak bu yeni bir CVT şanzıman. Önceki nesilde 182 PS turbo beslemeli Civic kullanırken 182 PS gibi hissettirmiyordu. Bu yeni CVT şanzıman çok şeyi değiştiriyor. Yeni şanzıman çekiş hissini ve hızlanmayı daha etkin yaşatıyor. CVT’den çok neredeyse bir çift kavramalı gibi gücü etkin bir şekilde aktarıyor. Bugüne kadar kullandığın en iyi turbo benzinli CVT birlikteliği diyebilirim. Yine direksiyon üzerinden vitesleri değiştirmek olası.

Honda Civic SedanKONFORLU SÜSPANSİYON

Honda Civic Sedan önde MacPherson ve arkada çok kollu bir süspansiyona sahip. Yoldaki sürüş özellikleriyle de olgun bir tavır sergiliyor. Sınıfının en konforlu süspansiyon sistemlerinden birine sahip. Yol bozukluklarını güzelce ve özenle filtreliyor. Genelde konforlu odaklı kurulum sportiflikten ödün gerektirebiliyor. Ancak Honda mühendisleri gayet dengeli bir kurulum oluşturmuş. Tamam, yine sportif bir karakter söz konusu değil. Ancak tatlı-sert tadındaki kurulum gövde hareketlerini azaltıyor.

Bu da günün sonunda virajlarda daha dinamik ve dengeli bir yapı sağlıyor. Bunun yansıması olarak Civic Sedan virajlarda sürücüsüne keyif veriyor. Kabin içindeki konfordan ödün vermeden. Konfor ile dinamizm arasında böylesine bir denge tesis etmek kolay değil.

Bunun dışında süspansiyon sistemi çukur ve tümseklerde rahatsız edici gürültüler üretmiyor. Sessizce işini yapıyor. Bu da sürüş konforuna katkı sağlıyor. Ayrıca mühendislik ekibi ses yalıtımına da özen göstermiş. Bugüne kadar kullandığım en sessiz Civic diyebilirim. Yasal hız sınırları dahilinde rahatsız edici yol veya rüzgar sesi duymadım. Elbette yüksek hızlarda işin rengi değişiyor.

Honda Civic SedanYOLDA GÜVENLİ

Konforlu yapıya karşın Civic Sedan yolda gayet dengeli ve stabil. Virajlarda gövdede yana yatma eğilimleri oluşmuyor. Süspansiyon konfor odaklı. Aynı zamanda güvenli de. Elbette 2 tonluk heybetli gövde yolda kendini hissettiriyor. Ama hızlı girilen virajlarda veya ani direksiyon hareketlerinde dengesizlik oluşmuyor. Veya sürüş güvenliği riske girmiyor. Gayet güvenli süzülüyor yolda. Belki direksiyon sistemi biraz daha direkt çalışabilirdi. Biraz daha fazla geri-bildirim sunabilirdi. Böylece sürüş keyfi de artardı. Ancak bu genel kullanım özelliklerini kesinlikle rahatsız etmiyor. Kia Sorento yolda güvenli bir aile otomobili.

Haliyle heybetli gövde park ve manevraları zorlaştırma potansiyeline sahip. Sonuç olarak çevreyi görmek, kontrol etmek kolay olmuyor. Ancak elektronik yardımcılar hayatı kolaylaştırıyor. Gerekli kolaylığı sağlıyor.

Zaten genel olarak elektronik sürüş destek sistemleri üzerine düşen görevi yerine başarıyla getiriyor. Hepsini burada tek tek saymaya gerek yok. Onlarca sistem var. Sistemler yumuşak bir şekilde devreye giriyor, müdahale ediyor ve sessizce geri planda bekleyeme devam ediyor.

Honda Civic Sedan 1.043.000 TL’den (10.03.2023) başlıyor. Bu fiyat benzinli Elegance için geçerli. Test ettiğim Executive+ için 100 bin lira kadar daha yukarıya çıkmak gerekiyor. LPG’li Eco versiyonunda ise Elegance 1.064.000 TL ve Executive+ ise 1.152.000 TL’ye alıcı bekliyor.

Honda Civic ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye ve güncel fiyat listesine web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Osman YavuzOsman Yavuz

 

 

 

 

 

Poyraz YavuzPoyraz Yavuz (11):
+Modern dinamik tasarım
+Havalı kokpit
+Rahat arka koltuklar
-Arkada USB girişi yok

 

 

 

Uzay YavuzUzay Yavuz (11):
+Havalı tasarım
+Büyük ekran
+Konforlu arak koltuklar
-Arkada USB yok

 

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0