Opel Astra GSe, 165 kW/225 HP gücünde şarj edilebilir hibrit motoruyla yollara çıkıyor.
Güçlü, dinamik ve elektrikli. Yeniden yollara çıkan efsanevi “GSe” kısaltmasını kullanan ilk Opel modellerinden biri. Opel’in elektrikliye geçiş hamlesine uygun olarak kısaltma “Grand Sport electric” anlamına geliyor. Kısaltma Şimşek logolu markanın dinamik, elektrikli modellerine yönelik yeni alt markasını temsil ediyor.
İleri teknoloji ürünü şarj edilebilir hibrit versiyonlar, sportif ama aynı zamanda çevre bilinci ile hareket eden sorumlu sürücülerin beklentilerine cevap veriyor. Yüksek performans, sportif şasi ve elektrikli güç-aktarma sistemi ile emisyonsuz sürüş sunan yeni Astra GSe yine kendi sınıfında standartları belirliyor.
KÖKLÜ BİR GELENEK
Commodore GS/E ve Monza GSE örneğinde olduğu gibi “GSe” logosu, “Grand Sport Enjeksiyon” anlamına geliyordu. Yeni dönemde ise “Grand Sport electric” anlamına geliyor. aynı zamanda markanın Opel’in alt markası ve ürün gamının tepe noktasını oluşturuyor.
ÖZEL GSe UNSURLARI
Elbette GSe modelleri özel tasarım unsurlarıyla yollara çıkıyor. 18” alaşım jantlar bunlardan biri. Jantlar Manta GSe çalışmasından seri üretime aktarılan detaylardan. Ayrıca karakteristik GSe ön tampon da süslüyor GSe versiyonlarını. Bunun dışında performans tipi koltuklar tamamen entegre olmasını sağlıyor. İleri teknoloji ürünü Opel sürüş destek sistemleri paketi tamamlıyor.
İLERİ TEKNOLOJİ
4 silindirli ve 1,6 litre hacimli benzinli motor 133 kW/180 HP güç üretiyor. Benzinli motoru 81,2 kW/110 HP elektromotor destekliyor. Böylece ortaya 165 kW/225 HP sistem gücü ve maksimum 360 Nm tork çıkıyor.
ÜSTÜN PERFORMANS
Tüm bu verilerle yeni Astra GSe, sınıfının standartlarını belirliyor. Beş kapılı hatchback model 0’dan 100 km/s hıza 7,5 saniyede ulaşıyor. ve 235 km/s (tamamen elektrikli 135 km/s) maksimum hıza ulaşıyor.
DÜŞÜK TÜKETİM
Sistemi 12,4 kWsa lityum-iyon batarya besliyor. Verimli sistem WLTP’ye göre yerel olarak 64 kilometreye kadar emisyonsuz yol kat edebiliyor. Yeni Astra GSe’de, 3,7 kW entegre şarj cihazı standart olarak geliyor. 22 kW duvara entegre şarj modülü ile yaklaşık 2 saatte tam şarj olabiliyor.
ÜSTÜN SÜRÜŞ KEYFİ
Aynı zamanda sürücü odaklı kurulum noktasında çıtayı en yukarıya çıkartıyor. Diğer Astra versiyonlarıyla karşılaştırıldığında GSe versiyonları çok daha çevik ve çok daha hassas sürüş özellikleri sergiliyor. Yani direksiyon, süspansiyon ve frenler sürücünün emirlerine anında yanıt veriyor.
ÖZEL KURULUM
Opel Astra GSe versiyonları 10 milimetre alçaltılmış özel bir şasi ile yollara çıkıyor. Haliyle bu kurulum da performans odaklı sürüşleri destekliyor. Böylece rakiplere kıyasla daha dengeli sürüş özellikleri ortaya çıkıyor. Viraj, fren ve her Opel gibi hızlı otoyol sürüşlerinde çok daha dengeli.
Ayrıca direksiyonun sportif kurulumu da GSe’ye özel. Bunun dışında ön ve arka yaylar ve yağ dolgulu amortisörler de. Bu kurulum sadece dinamik sürüş değil aynı zamanda sürüş konforu da sağlıyor. Amortisörler, KONI FSD (Frequency Selective Damping) teknolojisine sahip. Bu teknoloji, düşük frekanslarda (gövde kontrolü) ve yüksek frekanslarda (süspansiyon kontrolü) farklı sönümleme karakteristikleri sağlıyor. Ayrıca, GSe versiyonlarına özel ESP ayarları, dinamik sürüş özelliklerini destekliyor.
KONFOR STANDART
AGR sertifikalı Alcantara GSe performans koltukları iç mekandaki sportif tutkuyu vurguluyor. Koltuklar, dinamik sürüş sırasında sürücü ve ön yolcuyu iyice kavrıyor. Ayrıca koltukların rahat ve sırt dostu tasarımı omurgaları koruyor. Isıtmalı direksiyon ve koltuklar, soğuk kış günlerinde konforu destekliyor.
ZENGİN DONANIM
Ayrıca İleri teknoloji sürüş destek sistemleri, Opel’in güncel Astra’da sunduğu tüm donanımları kapsıyor. Bunun dışında Pure Panel Pro kokpitin en önemli unsurlarından. 10 inç gösterge ekranı ve 10 inç bilgi-eğlence ekranı modern bir görünüm oluşturuyor. Kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto uyumlu bilgi-eğlence sistemi paketi tamamlıyor. Uyumlu akıllı telefonlar için orta konsolda kablosuz şarj özelliği de yer alıyor.
COMMENTS