Fiat Egea Cross Wagon, baz donanımda 606 bin liradan (09 Ocak 2023) başlıyor. Kullanmış olduğum hibrit versiyonda 790 bin lirayı buluyor.
Tarih boyunca gelişmeye devam etti otomobiller. Hala da devam ediyor. Elbette otomobillerdeki teknoloji ve dijital çözümler günbegün artamaya devam ediyor. Ancak daha önemlisi fosil yakıtları terk edip alternatif enerji türlerine geçiyoruz. Diğer yandan geleneksel gövde tiplerine yavaş yavaş veda ediyoruz. Yerini ise yerden SUV ve crossover tarzı yüksek cipimsi tasarımlar alıyor. Bunlar kimi zaman özgün modeller olabilir. Kimi zamanda ise var olan bir modelin türevi olabiliyor.
Fiat Egea Cross Wagon Hybrid (YouTube linki) (İnstragam) tam da bu geçiş için uygun bir örnek. Bir station wagon gibi görünse de, değil. Yerden yüksek yapısı ve plastik gövde kaplamaları onu station wagon görünümlü bir crossover yapıyor. Evet, bir benzinli motora sahip. Ancak elektrik desteği ile bir hibrit olarak karşımıza çıkıyor. Bu da alternatif enerji yolunda küçük de olsa önemli bir adım demek.
FIAT EGEA CROSS WAGON
Fiat Egea, Türk tüketicisinin can dostu. 2022 yılı satış performansı bunu teyit ediyor. Rakamlarla boğmadan sonucu ifade edelim. Fiat, 2022 yılında Türkiye’nin en çok tercih edilen markası. Fiat Egea ise 2022 yılında Türkiye’de en çok satılan araç. Dolayısıyla, evet Egea Türk tüketicisinin can dostu. Türkiye’nin otomobili.
Peki ama neden? Bir kere uygun fiyata çok fazla özelliğe sahip. Paranın karşılığını en iyi şekilde veriyor. Elbette Türkiye’de sedan halan önemli bir değer. Zaten satış adetleri içindeki en büyük pay sedan gövde tipine ait. Elbette, tek bir gövde tipiyle üretilmiyor Egea. Sedan dışında hatchback ve station wagon gövde tipleri de var. Ayrıca hatchback ve station wagon gövde tipleriyle Cross versiyonu da üretiliyor. Dahası benzinli, dizel ve hibrit olmak üzere farklı motor seçeneklerine de sahip. Tüm bunlar ise zengin bir ürün çeşitliliği anlamına geliyor. Bu da Egea ürün ailesinin farklı tüketici alışkanlıklarına rahatlıkla cevap verebileceği anlamına geliyor.
STATION GÖVDE ORANTILARI
Fiat Egea Wagon ile Fiat Egea Cross Wagon temel olarak aynı otomobiller. Bazı görsel dokunuşlarla iki versiyon ayrışıyor. Dışardan bakıldığında ön ve arka tampon ile yan marşpiyelerdeki alüminyum süsleler. Ayrıca siyah plastik kaplamalara da sahip Cross versiyonu. Bunun dışında bir tık daha yüksek. Tüm bu küçük dokunuşlar modelin crossover algısını destekliyor.
Wagon ile Cross Wagon ölçüleri çok da farklı değil. Tasarıma bağlı milimetrik farklar var. Sonuç olarak gövde aynı gövde. 4,58 metre ile Cross Wagon 12 mm daha uzun. Tamamen tampon tasarımında kaynaklı. 2,64 metre ile dingil mesafesi aynı. Yine milimetre ile de olsa enleri farklı. Cross Wagon 1,82 metre ile 26 mm kadar daha geniş. Bunu ise yan gövde ve çamurluk kaplamalarıyla açıklamak mümkün. Aslında gövde yükseklikleri de aynı. Ancak yerden yükseklik noktasında bir crossover olarak Cross Wagon öne çıkıyor. 1,56 metre ile 34 mm daha yüksek.
Fiat Egea Cross Wagon Hybrid boyut olarak da tam da kompakt sınıfın merkezinde yer alıyor. Aslında tasarım olarak çok da özgün bir otomobil değil. Şık bir otomobil. Tasarım detaylarıyla günümüzün beğenilerine cevap veriyor. Crossover görünümü sağlayan eklentileri bazı örneklerdeki gibi sakil durmuyor. Yakışıyor. 2022 yılında Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Bu da halkın onu beğenmiş olduğunu gösteriyor.
BİLİNDİK EGEA TASARIMI
İç tasarım bilindik Egea tasarımı. Kokpit genel olarak yalın bir tasarıma sahip. Zarif krom süslemelerle görsellik ve kalite algısı zenginleşiyor. Kokpit geneline yoğun sert plastik hakim. Keşke daha yumuşak malzemeler Yine de Sert kokpit kullanım ergonomisiyle beklentileri karşılıyor. Orta konsolun üst kısmında büyükçe bir bilgi-eğlence ekranı var. Hemen altında bir kumanda paneli. Burada dörtlü flaşör, City modu, start-stop veya merkezi kilit gibi düğmeler yer alıyor. Daha aşağıda ise iklimlendirme paneli.
Çağın gereklerine uygun olarak en altta 12 Volt, USB girişleri ile kablosuz şarj yuvası var. Buraya kadar üç aşağı beş yukarı diğer otomobillerle benzeşiyor. Vites konsolunun gerisindeki ses açma-kapama düğmesi sıra dışı. Direksiyonun arkasındaki, elcik benzeri ses açma-kapama düğmeleri de olağan değil. Test aracı üst donanım seviyesiyle ‘dolu-dolu’ dedirten türdendi. Yine de eksiksiz diyemem. Elektrikli ayna katlama işlevi iyi olurmuş. Sunroof ise daha aydınlık ve ferah bir kabine katkı sağlardı. Eğer olsa idi.
İçerideki ergonomi gayet yerli yerinde. Direksiyon ele iyi oturuyor. Düğmeler elleri direksiyondan ayırmadan çoğu işleve erişim sağlıyor. 7 inçlik dijital gösterge paneli okunaklı. Gösterge içeriği değiştirilebiliyor. Düğmeler ve arayüzler rahat bir kullanıma sahip. Hemen alışıyor insan, bütünleşiyor.
GENİŞ İÇ MEKAN
Haliyle Fiat Egea Cross Wagon Hybrid’in iç mekanındaki sunum da diğer Egea versiyonlarıyla aynı. Yaşama alanı kompakt sınıf ortalamalarında. Ön ve arka koltuklardaki yaşama alanı tatmin ediyor. İdeal sürüş pozisyonunu ayarlamakta hiç zorlanmadım. Arka koltukta bolca alan mevcuttu. Ancak Egea Cross’a özgü alüminyum süslemeli şişkin marpiye yağışlı havalarda insanın paçalarını kirletebiliyor.
BÜYÜK KULLANIŞLI BAGAJ
Konu bagaj olduğunda station wagon gövde tipi karşılığını veriyor. Egea HB’de 440 litre olan bagaj Egea Wagon’da 550 litreye çıkıyor. Bu, Egea Sedan’a kıyasla hala +30 litre hacim demek. Bagaj zemininin altında küçük şeyler için ek bir alan var. Elbette daha büyük eşyaları taşımak üzere arka koltuk katlanabiliyor. Koltuklar 60:40 oranında katlanıyor. Neredeyse düz bir zemin oluşuyor.
MODERN BİLGİ-EĞLENCE SİSTEMİ
Güncel bilgi-eğlence sistemi yeterli. 10 inçlik ekranın menü dizilimi pratik. Ekranın görüntü kalitesi güzel. Geri görüş kamerasının görüntüsü net. Kablosuz AndroidAuto bağlantısı ve akıllı telefon entegrasyonu güzel çalışıyor. Akıllı telefon ile sisteme bağlandıktan sonra telefonu eline almadan çoğu işlevi sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkün. Ancak daha nitelikli bir ses sistemine kimse itiraz etmeyecektir.
ZENGİN MOTOR ÇEŞİTLİLİĞİ
Gelelim motor kaputunun altına. Egea ürün ailesinde çok farklı motor seçeneği söz konusu. İki adet benzinli ve iki adet turbo dizel motor söz konusu. Giriş seviyesi 1.4 Fire 95 HP atmosferik benzinli. Turbo benzinli 1.0 Firefly 100 HP üretiyor. Bu motorların güçleri birbirine yakın, ancak tork değerleri farklı. Dizel cephesinde 95 HP ve 130 HP seçenekleri var. Elbette bir de yeni 1.5 Hibrit. Egea Cross Wagon ile giriş seviyesindeki 1.4 Fire 95 HP yok.
Daha önce 1.0 Firefly motorlu Egea Cross (detaylı inceleme linki) test etmiştim. Ayrıca dizel Egea kullanma fırsatı da bulmuştum. Bu sefer de 1.5 Hibrit versiyonu deneyimledim. Bu bir yarı hibrit sistem. 1,5 litre hacimli turbo benzinli motor 130 HP güç ve 240 Nm tork üretiyor. Benzinli motoru sürüş koşullarına bağlı olarak elektromotor destekliyor. Sistemin uzun kilometreler tamamen elektrikli sürüş iddiası yok. Ancak elektromotorun desteği ile benzinli motorun verimliliği artıyor. Güç yedi vitesli otomatik şanzıman üzerinden ön aksa aktarılıyor.
GAYET YETERLİ
Sistem ilk hareket anından itibaren canlı ve istekli bir şekilde hızlanma sağlıyor. Özellikle şehir içi sürüşlerinde gayet akıcı ve keyifli bir sürüş söz konusu. Otoyol hızlarında da güç eksikliği hissedilmiyor. En azından yasal 140-150 km/s hızlara kadar. Haliyle daha yüksek hızlarda, hızlanma istediği zayıflıyor. Yine de 180 km/s çizgisine kadar keyifli bir tempo yakalamak mümkün.
Gelelim bu paketin verimlilik ve tüketim konuna. Her zamanki ölçüm programını uyguladığımda… Yoğun trafiğin olmadığı akıcı şehir içi sürüşlerinde 70-80 km/s hızlarda 4-4,5 lt/100 km ile mobil olmak olası. Elbette bunu uzun vadede sürdürmek zor. Dur-kalk oranına veya sürüş hızına bağlı olarak tüketim artıyor. Ağırlıklı şehir içi dur-kalk sürüşlerde 6 lt/100 km elde etmek mümkün. 120-130 km/s sabit hızlı otoyol sürüşlerinde de 6 lt/100 km civarında kalmak olası. 150 km/s gibi hızlarda haliyle 10 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. Tüm bu sürüş koşullarının ortalaması olarak test sürüşünü 5,5 lt/100 km olarak tamamladım. Elbette sürüş koşullarına bağlı olarak çok daha yukarılara çıkabilir.
SÜSPANSİYON KONFORLU
Süspansiyon kurulumu Egea ailesinin Türkiye’de bu kadar sevilme nedenlerinden biri. Sistem çukur ve tümsekleri gürültü ve patırtı olmadan filtreliyor. Yürüyen aksamdaki hareketli parçalar sessiz bir şekilde işini yapıyor. Yumuşak süspansiyon kurulumu konfor anlamına geliyor. Ama sportif sürüşlerde veya hızlı virajlarda gövdenin yana yatmasına neden oluyor. Elbette ortalama bir aile otomobilinden biraz viraj ustası edası beklememek lazım. Fiat Egea Cross Wagon bir viraj ustası olmayabilir, gayet güvenli. Limitlerde kontrolsüz tavırlar sergilemiyor. Direksiyonun geri bildirimi biraz zayıf, ancak ‘City’ modu ile park ve manevralar kolaylaşıyor. Zaten genel olarak ön ve arka görüş açıları başarılı. Ayrıca geri görüş kamerası ile park ve manevralar daha da kolaylaşıyor.
Donanım seviyesi ve ek Güvenlik Paketi ile ilave sürüş destek işlevleri geliyor. Yorgunluk tespit, şerit takip, trafik işaret tanımlama, akıllı hız sabitleme veya çarpışma riski uyarısı gibi sistemler bu pakete yapılan yatırımı mantıklı kılıyor. Sistemler sürücü dalgınlıklarından kaynaklanan riskleri minimize ediyor.
MAKUL FİYATLAR
Fiat Egea Cross Wagon, 1.0 Firefly motor ve Lounge donanımla 606 bin liradan başlıyor. Dizel ve Urban için 700 bin Lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. 1.5 Hibrit Urban’da fiyat 755 bin Liraya çıkıyor. Test aracımızdaki gibi 1.5 Hibrit ve Lounge donanım ile fiyat 790 bin Liraya ulaşıyor.
Elbette bazı opsiyonlarla paket zenginleşebiliyor. Örneğin Güvenlik Paketi ise ÖTV oranına bağlı olarak aşağı yukarı 16.000 Lira civarında. Ön park sensörü, eller serbest bagaj kapağı veya koltuk ısıtma gibi ek özellikler için ise 16.000 Liralık Plus Paketi devreye giriyor. Sağladığı özelliklere kıyasla gayet makul bir bedel. Paranın karşılığını veriyor.
Osman Yavuz
Modelle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: https://otomobil.fiat.com.tr/fiat-egea-cross-wagon
Poyraz Yavuz (12):
Arka koltuklar rahat
İçi geniş
Bilgi-eğlence sistemi çok güzel
Ses sistemi yetersiz
Uzay Yavuz (9):
Büyük bagaj
Arkası geniş
Ses sistemi kötü
COMMENTS