Dacia Duster herkesin erişebileceği bir SUV. Uygun fiyatlı ve ulaşılabilir. Dacia Duster, 483 bin liradan (05.08.2022) başlayan fiyatlarla satılıyor.
Dacia Duster, 2010 yılında uygun fiyatlı SUV olarak yıllara çıktı. Çok iddialı bir sunumu yoktu. Sadece temel ulaşım aracı nitelikleriyle insanın ayağını yerden kesen bir SUV idi. Üstelik bunu uygun ve ulaşılabilir fiyatlarla sağlıyordu. Bu temel felsefe ile 2013 yılında makyajlandı. 2018 yılında ikinci nesil yollara çıktı. Son olarak 2021 yılındaki makyajla yoluna devam ediyor.
Elbette ilk günkü temel felsefeye sadık kalmaya devam ediyor. Ancak zaman için daha da olgunlaştı. Daha fazla özellik ve donanım sunar oldu. Konfor ve kalite açısından ciddi bir gelişme kaydetti. Üstelik hala SUV dünyasının en uyun fiyatlı seçeneklerinden biri.
Fiyat konumlandırması öyle imiş gibi durmasa da boyut olarak kompakt SUV segmentinde yer alıyor. Dolayısıyla fiyat politikası hariç boyut ve hacim olarak #FordKuga, Nissan Qashqai, Peugeot 3008, veya #OpelGrandland ile aynı ligde. Görsel olarak ise tamamen farklı bir duruş sergiliyor. Daha bir arazi aracı havası var.
GÖSTERİŞLİ DIŞ TASARIM
Dacia Duster güncel haliyle 4,34 metre uzunluğa ve 2,68 metre dingil mesafesine sahip. Dediğim gibi bu boyutlar onu kompakt sınıfta konumlandırıyor.
Önden bakıldığında yatay tasarımlı far ve panjur oluşumu göze çarpıyor. Yeni ışık imzasına sahip farlar kadar yeni ön ızgara tasarımı da modern görünüyor. Tampon altını komple kaplayan mat alüminyum rengindeki kaplama modern havayı destekliyor. Aynı zamanda SUV imajını güçlendiriyor.
Öndeki güçlü SUV vurgusu profilde de devam ediyor. Ön tamponun altındaki siyah alan marşpiye boyunca arkaya kadar uzanıyor. Ayrıca ön çamurluğa entegre bir hava girişi de SUV vurgusu yapıyor. Çamurluklar bir SUV’dan beklendiği haliyle şişkin. Ancak çoğu SUV modelde olduğu gibi çamurluklar siyah kaplamalara sahip değil. Tavan barları da yine SUV vurgusu yapıyor.
Instagram videosu için: Dacia Duster arka
Arka tasarım bir anlamda ön tasarımı tamamlıyor. Alt bölümde öndekine benzer mat alüminyum bir kaplama söz konusu. Kare şeklinde stopların tasarımı yine ön farları andırıyor. Girinti ve çıkıntılar hareketli ve dinamik bir görünüm oluşturuyor.
YALIN VE KULLANIŞLI İÇ MEKAN
Sürücü kapısını açıp iç mekana bakınca markanın maliyet hesaplamaları hemen göze çarpıyor. Kullanılan malzemeler bunun uygun fiyatlı bir ürün olduğunu hissettiriyor. Yüzeyler sert plastik. Ancak kalitesiz de durmuyor. Genel mimari gayet yalın. Bir ulaşım aracında olması gerekeni veriyor. Ancak maliyeti yukarı çekebilecek süslemeler yer vermiyor.
Mesela gösterge dijital değil analog. Konsolu çevreleyen alüminyum veya ahşap dekorlar yok. Kapı kolu, direksiyon düğmeleri ve havalandırma çerçevelerinde krom süslemeler var sadece. Direksiyon ele iyi oturuyor. Göstergeleri perdelemiyor. Analog göstergeler gayet okunaklı. Rakamlar net. Direksiyon kumandaları el yordamı ile yönetilecek ergonomi ve boyutta.
Üç adet yuvarlak havalandırma çıkışı orta konsolun üstünü süslüyor. Doğal olarak bilgi-eğlence sistemine ait ekran biraz aşağıda kalmış. Sürüş anında ekranla bir şeyler yapmak dikkat dağıtabilir. Hemen altında birkaç işleve ait şalterlerin olduğu bir panel yer alıyor. Daha aşağıda ise iklimlendirme paneli yer buluyor.
Daha aşağıda USB girişleri, bir 12 Volt soketi ve açık bir saklama alanı söz konusu. Burası telefona ev sahipliği yapıyor. Daha geride vites kolu ve devamında ise iki adet bardaklık söz konusu. Bu bölümde örneğin sürüş modu seçimi için bir kumanda paneli falan yok. Gayet yalın bir mimari söz konusu.
Süslü olmayabilir, ama kullanım özellikleri itibariyle içerisi ergonomik ve pratik. Bilgi-eğlence sistemi AndroidAuto desteği ile hayatı kolaylaştırıyor. Menü dizilimi kadar sistemin çalışma hızı da gayet başarılı. Ses sistemi açısından çok iddialı olmamakla birlikte kötü de değil.
GENİŞ YAŞAMA ALANI
Ait olduğu sınıf ve boyutlar göz önüne alındığında Dacia Duster geniş bir yaşama alanına sahip. Bacak ve baş mesafesi gayet yeterli. Omuz mesafesi açısından da sıkıntı yaşatmıyor. Arka koltuk yolcuları da rahat ve ferah bir ortamın keyfini sürebiliyor. Arka koltuk havalandırması da olsa daha bir güzel olurdu. Neyse ki marka USB girişleri ilke arka koltuk yolcularının şarj ihtiyacını düşünmüş. Ön koltukların arkasında cepler ve kapılarda genişçe cepler ile bu alandaki sunum bitiyor.
Instagram videosu için: Dacia Duster iç mekan
Koltukların şekli ve dolgu malzemesi sertliği yerine. Konforlu hissettiriyor. Hatta uzun süreli yolculuklarda da rahat ettiriyor. Beş kişi olacak şekilde uzun yolculuklar planlanabilir. Elbette üst seviye bir konfor ve üst düzey ekstralar beklememek şartı ile. Bagaj da ailenin seyahatlerini destekliyor.
KULLANIŞLI BAGAJ
Kompakt sınıfta yer alan Dacia Duster bagaj hacmiyle de bu sınıfın hakkını veriyor. 478 litre bagaj ailenin bagajını sırtlamak için yeterli. Gerektiğinde arka koltuklar katlanarak bu hacim 1623 litreye kadar çıkartılabiliyor. Arka koltuklar 60:40 oranında iki parça halinde katlanıyor. Koltuklar katlanınca tamamen düz bir zemin oluşmuyor. Bagaj zemini ile koltuklara kıyasla 8-10 cm daha alçak kalıyor. Bu da uzun nesneleri koyarken hayatı kolaylaştırmıyor. Yine de büyük nesneleri taşımak için bagaj kargo alanına dönüşüyor. Ayrıca bagaj için bir 12 volt soketi de var. Gerçi yeri biraz ters ama olsun.
Instagram videosu için: Dacia Duster bagaj
VERİMLİ VE TUTUMLU MOTOR
Dacia Duster iki benzinli vere bir dizel motor seçeneği ile satılıyor. Giriş seviyesindeki 1,0 litre hacimli turbo benzinli 90 HP güç üretiyor. Aynı motor ECO-G olarak 100 HP güç üretiyor. Bu versiyon fabrika çıkışı LPG uygulamasıyla avantajlı. Bu iki versiyon da önden çekişli ve manuel şanzımanlı. 1,3 litre hacimli turbo benzinli motor 150 HP güç üretiyor. EDC ile çift kavramalı otomatik ama önden çekişli bir versiyon söz konusu. İsteyen manuel şanzıman ve dört tekerlekten çekiş de tercih edebiliyor. 115 HP güç üreten 1.5 litre hacimli turbo benzinli motor manuel şanzımanla satılıyor. Ayrıca dört tekerlekten çekiş seçeneği de söz konusu. Dolayısıyla bütçe ve kullanım amacına yönelik zengin bir çeşitlilik söz konusu.
150 HP gücündeki 1,3 litre turbo benzinli motor ve EDC birlikteliği ile Dacia Duster fabrika verilerine göre: 0-100 km/s hızlanmasını 9,7 saniyede tamamlıyor. Maksimum 199 km/s hıza ulaşıyor. Yine fabrika verilerine göre 6,4 lt/100 km tüketim söz konusu.
150 HP güç üreten 1,3 litre hacimli turbo benzinli motor bu ligdeki eşdeğer motorlar ile benzer bir karakteristiğe sahip. Alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücü üretiyor. Akıcı ve canlı sürüşler için üst devirleri zorlamaya gerek kalmıyor. Motor ile çift kavramalı otomatik şanzıman uyum içinde çalışıyor. 1,3 tonun biraz üzerinde boş ağırlık ile canlı ve keyifli bir sürüş elde ediliyor. Gaz emirleri hızlanma ile sonuçlanıyor. Elbette güç-ağırlık-yüksek tavanlı gövde ile orantılı olarak. İlk kalkış anındaki canlılık doğal olarak yüksek hızlarda etkisini azaltıyor. Yasal sınırlara ve hatta ötesine kadar hızlanma veya performans endişesi söz konusu değil. Yasal hız sınırlarının ötesinde de 160-170 km/s çizgisine kadar güzelce hızlanmaya devam ediyor.
KULLANIMA BAĞLI OLARAK GAYET TUTUMLU
Tüketim kullanım koşullarına bağlı olarak çok fazla değişiyor. Aslında bu tüm otomobiller için geçerli temel bir kural. Tüm test araçlarına aşağı-yukarı aynı ölçüm koşullarını uyguluyorum.
Yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin 70-80 km/s gibi yasal hız sınırları ile akarken 4,5-5,0 lt/100 km’lerle yol almak olası. Elbette bu pek de sürdürülebilir bir değer değil. Dur-kalk yoğunluğu veya sürüş tarzı ile tüketim doğal olarak artmaya başlıyor. Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 5,5-6,0 lt/100 km seviyelerinde geziyor. Haliyle 130 km/s’nin üzerinde ki hızlarda tüketim de artıyor. Sürüş hızına bağlı olarak 9 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor hatta geçebiliyor. İş çıkış veya işe gidiş saatlerindeki yoğun trafikte düzenli kullanmak 6,5-7,0 lt/100 km tüketim anlamına gelebiliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 6,2 lt/100 km ile tamamladım. Otomobilin gövdesi ve kullanım koşulları göz önüne alındığında bence gayet tutumlu ve verimli.
KONFORLU SÜSPANSİYON
Dacia Duster üst seviye konfor vaat eden bir otomobil değil. Zaten fiyat seviyesi de bazı noktalarda tasarruf edildiğini açıkça gösteriyor. Dacia Duster temel ulaşım gereksinimini uygun bir fiyata karşılıyor. Dolayısıyla üst seviye bir konfor beklentisi haksızlık olur. Süspansiyon sistemi tatlı-sert. Hayır, kesinlikle konforsuz değil. Çukur ve tümsekleri güzelce ütülüyor. Elbette üst sınıf bir otomobil olgunluğu ile değil. Sistem çukur ve tümseklere abartılı tepkiler vermiyor. Yolcuları çok fazla sarsmıyor. Yürüyen aksam değişken yol yüzeylerinde işini yapıyor. Sistem çalışırken rahatsız edici sesler de üretmiyor. Ancak otomobil uygun fiyat politikasına uygun olarak yalıtım zayıf kalıyor. Bu da daha fazla yol rüzgarı ve lastik sesi anlamına geliyor. Ancak satın alma fiyatı göz önüne alındığında buna alışmak daha kolay olacaktır.
ÜSTÜN YOL TUTUŞ
Çoğu örnekte konforlu süspansiyon yol tutuş dinamiklerinden ödün vermek gerektiriyor. Çünkü konfor için ayarlanan süspansiyonun yumuşaklığı gövde salınımlarını arttırabiliyor. Dacia Duster dediğim gibi tatlı-sert bir süspansiyon sistemine sahip. Ancak bu tatlı sert süspansiyon geometrisine karşın iyi tutunuyor. Ani direksiyon hareketleri hızla yön değişikliği ile sonuçlanıyor. Ardı ardına girilen kombine virajlarda otomobilin dengesi kolay kolay bozulmuyor.
Gövde stabil kalmaya devam ediyor. Elbette yüksek güç ve tork değerinin de etkisiyle viraj çıkışında gaza fazla basınca ön lastiklerde tutunma zayıflığı oluşuyor. Viraj dışında kalan lastik tutunmakta zorluk çekiyor. Ancak bu tarz önden çekişli otomobillerin ortak sorunu. Bunun dışında viraja hızlı girildiğinde Dacia Duster ilk tepkisini önden veriyor. Ancak sürüş güvenliği riske girmiyor.
Kompakt boyutlar açısından şehirdeki manevralar sorun olmuyor. Ancak tasarım arka görüşü kısıtlıyor. Dolayısıyla geri manevralarda zorluk yaşanabiliyor. Tam bu noktada geri görüş kamerası kurtarıcı olarak devreye giriyor.
TÜRKİYE KOŞULLARINA UYGUN FİYAT POLİTİKASI
Gelelim fiyatlara. Dacia Duster, Comfort 1.0 Turbo 90 HP 4×2 olarak 483 bin liradan (05 08.2022) başlıyor. Comfort ECO- G Turbo 100 HP 4×2 506 bin lira ve Prestige ECO- G Turbo 100 HP 4×2 527 bin lira. Comfort 1.3 Turbo 150 HP EDC 4×2 559 bin lira ve Comfort 1.3 Turbo 150 HP 4×4 552 bin lira. Prestige Plus 1.3 Turbo 150 HP EDC 4×2 603 bin lira. Dizel cephesinde ise Comfort 1.5 Blue dCi 115 HP 4×2557 bin lira ve Comfort 1.5 Blue dCi 115 HP 4×4 650 bin liradan satılıyor. Yani en uygunu 483 bin lira ve en pahalısı 650 bin liraya SUV sahibi olmak mümkün. Aslında tam da Türkiye’nin zorlayan ekonomik koşullarına uygun bir çözüm.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (11):
+Güçlü görünüm
+Makul geniş iç mekan
-Arkada havalandırma yok
Uzay Yavuz (11):
+Canlı renk
+Rahat arka koltuklar
+Arkada USB girişi
Dacia Duster ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
COMMENTS