Toyota Hilux, 2.4 D-4D dizel motorla 1.734.000 TL’den (03.03.2024 liste fiyatı) başlıyor. İnvincible donanımda 1.928.000 TL etikete ulaşıyor.
Aslında pick-up pazarı zor bir pazar. Çok da geniş bir kitleye hitap etmiyor. Felsefesi gereği geniş ve açıkta bir kasaya sahip olmak durumunda. Bu kasanın ölçüleri de artık belli oranda standart. Dolayısıyla mühendislere ve tasarımcılara çok da oyun alanı bırakmıyor.
Gelelim hedef kitleye. Aslında pick-up kaba tabir ile bir yük eşeği. 4 veya 5 kişilik bir kabin. Arkada fabrika çıkışı açık uzun bir kasa. Burada amaç bireysel ulaşımdan çok yük taşımak. Her türden yok. Örneğin şantiyeye gidecek inşaat malzemeleri. İyice uç noktada düşünecek olursak bir motosiklet veya ATV.
Dolayısıyla iş dışında hobi amaçlı da kullanılabiliyor. Hazır hobi demişken kamp veya tamamen of-road amacına da hizmet edebiliyor. Bir de bu koca araçları şehir içinde gündelik hayatta kullananlar var.
Bolca aksesuar kullanım amacına yönelik kişiselleştirmeyi mümkün kılıyor. Bu aksesuarlar marka tarafından onaylı ürünler de olabiliyor. Ayrıca markadan bağımsız aksesuar üreticilerinin de çözümleri var. Yelpaze oldukça geniş. Devasa lastikler veya yükseltme kitleri. Kasayı kapatan jaluzi veya kapak. Hatta kasayı kapatan camlı komple bir kabin. Yan basamaklar, ön ve arka tamponlar veya çamurluk dodikleri. Gerçekten çeşitlilik çok fazla.
Özetle temel hedef kitle kısıtlı olsa da, bu araçlar farklı kullanım amaçlarına hitap edebiliyor. En önemlisi aksesuar seçenekleriyle zengin bir kişiselleştirme olanağı sağlıyor.
SINIFININ GÖZDESİ
Toyota Hilux da bu pick-up araçlardan biri. Ayrıca bu ligin en gözde örneklerinden de. Toyota Hilux Pickup yollara 1991 yılında çıktı. 2020 yılındaki makyajdan bu yana güncel haliyle ve 8. nesil olarak yollarda.
5,33 metre uzunluğa sahip. Ayrıca 3,09 metre aks mesafesine. Bu boyutlar pick-up pazarın standartlarıyla uyumlu. Üç aşağı beş yukarı sınıf genelinde boyutlar bu civarda.
GÜÇLÜ VE MODERN TASARIM
Kullanım amacı ile tasarım birbiriyle paralel. Ne dedik, amaç yük taşımak. Ama aynı zamanda şantiye gibi zor alanlara giriyor bu araçlar. Bunun dışında zorlu yol koşullarına da uyumlu olmalı. Böylece hobi veya iş olsun arazide rahatlıkla hareket edebiliyor olması da var.
Tüm bunların yansıması olarak pick-up sınıfı aşağı yukarı benzer siluetlere sahipler. Uzun yatay motor kaputu. Dört kapılı bir kabin. Arkada uzun bir açık kasa. Yerden yüksek yapı. İri kalın yanaklı lastikler.
Gerisi ise tamamen markanın tasarım anlayışına bağlı detay. Far, ızgara, tampon gibi unsurlar marka kimliği ile şekilleniyor. Aksesuarlar ise bir anlamda yemeğin baharatı gibi son dokunuşu yapıyor.
Toyota Hilux genel siluet olarak sınıfındaki diğer örneklerle örtüşüyor. Ön cephe Toyota kimliğini yansıtıyor. Arkada logo hariç çoğu pick-up ile benzer bir görünüm var. Bir de kullandığım test aracına özel ‘Invincible’ ibaresi. Bu okuması bile zor kelime aracın donanım seviyesi. En üst donanımı temsil ediyor. Bagaj kapağına devasa boyutta işlenmiş durumda.
Her bir tasarım ayrıntısı özenle işlenmiş. Dayanıklı, güçlü ve durdurulamaz mesajı veriyor bu ayrıntılar. Çamurluklar şişkin. Çamurluk kaplamaları vurguyu daha da arttırıyor. 18 inçlik janrların tasarımı da güçlü imaja vurgu yapıyor. 265/60 ebatlarındaki kalın dişli lastikler özgürce her yere gitme fikrini destekliyor.
DERLİ TOPLU KABİN
Dış tasarım gibi iç tasarım da gayet modern. Öyle yenilikçi bir kokpit mimarisi söz konusu. Alışagelmiş bir ön göğüs tasarımı var. En üstteki yapı özgün. İki adet yatay havalandırma ızgarası yer alıyor burada. Ayrıca ortasında dörtlü flaşör ve bir adet minik dijital saat var. Aslında bu dijital saat pek de modern görünmüyor.
Biraz daha aşağıda dokunmatik ekran yer alıyor. 8 inç ile bu ekran boyutu yeterli. Ekran kalitesi kötü değil. Sistemin arayüz hızı güzel. Menü dizilimi fena değil. Yanlardaki fiziki düğmeler kullanım kolaylığı sağlıyor. Bluetooth bağlantısı var. Ayrıca AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği de var. USB girişleri ise şarj gereksinimini destekliyor.
Ekranın hemen altında bağımsız bir iklimlendirme paneli yer alıyor. Fiziki düğmelerle bu panel çok işlevsel. Bazı markalardaki gibi dokunmatik ekrana bağımlı olmamak bence güzel.
Bu panelin solunda bir kumanda daha var. Çekiş modunu ayarlayan bu kumanda normalde vites konsolunda olurdu. O kadar kullanılmadığı için bu bölgeye kaydırılmış.
Malzeme ve işçilik kalitesi sınıf ortalamalarında. Elbette çok üst seviyede değil. Ancak şikayet unsuru olabilecek bir şey de yok. Bunun dışında kokpit gayet derli toplu. Sürücü istediği işleve rahatlıkla ulaşıyor.
Sürücü 4,2 inç TFT ekran ile istediği bilgilere erişiyor. Elbette Invincible donanıma özel gösterge paneli tasarımı daha havalı görünüyor. Çok işlevli direksiyon da kullanım kolaylığı sağlıyor.
SINIF ORTALAMALARINDA İÇ HACİM
Günün sonunda Toyota Hilux bir pick-up. Bu gövde tipinin günlük kullanımı kısıtlayan farklı öncelikleri var. Yüksek gövdenin arazide hayatı kolaylaştıracağı kesin. Ancak yine bu yerden yüksek gövde binmeyi-inmeyi zorlaştırıyor. İçerideki hacimler pick-up sınıfı ortalamalarında. Bu noktada bir mucize beklemek haksızlık olacaktır. Sonuç olarak kabinin ölçüleri belli. Bu da önde rahat bir ortam anlamına geliyor. Koltuklar konforlu. Uzun boylu kullanıcılar için bile yeterli diz, baş ve omuz mesafesi mevcut. Arkası da yine sınıf ortalamalarında.
Arkadaki kasanın yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Bu da kabin ölçüsüne yansıyor. Dolayısıyla arkada işler ön kadar özgür değil. Yine kasının yapısı gereği arka koltuk sırtlıkları biraz daha dik bir açıya sahip. Arka koltuk yolcularına kaykılma veya yayılma seçeneği sağlamıyor. Yine de bunlar pick-up sınıfının en rahat koltuklarından biri.
Ayrıca arka koltuk yolcularına sağlanan imkanlar da kısıtlı. Havalandırma çıkışları yok. USB girişi yok. Bir kol dayama var. Ön koltukların sırtlığında birer tane taşıma kancası. Hepsi bu.
TOYOTA HİLUX BİR PİCK-UP
Her pick-up gibi Toyota Hilux da arkada bir kasaya sahip. Normalde bu aksa açık olup yük taşıma amacına hizmet ediyor. Donanım ve aksesuar tercihine bağlı olarak bu alan farklı çözümlerle daha işlevsel hale gelebiliyor. Test aracındaki çözüm sadece kasanın üzerini örtme amacına hizmet ediyor. Açıkçası bir pick-up otomobilin kasasını günlük kullanımda veya seyahatlerde kullanmak pratik değil. Alışveriş poşetleri veya valizler oradan oraya savrulmaya müsait. Ayrıca insanın koyduğu şeyi alması da hiç kolay değil. Aksesuar olarak bir kabin tercih edilir ise araç SUV benzeri bir görünüm kazanıyor. Böylece bagaj daha kullanışlı hale gelebiliyor. Özel kancalar veya sabitleme çözümleri ile günlük kullanım daha keyifli olacaktır.
ÇEKİŞ GÜCÜ YÜKSEK MOTOR
Uzun motor kaputunun altında sıralı dört silindirli bir dizel motor görev yapıyor. 2,4 litre hacimli turbo dizel motor modern motor teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. 150 PS güç ve 400 Nm tork üretiyor. Aslında gücü az gibi. Günün sonunda 2,0 litreden daha fazla güç üreten örnekler var günümüzde. Bu gücü 6 vitesli otomatik şanzıman üzerinden tekerleklere iletiyor.
Ayrıca orta konsoldaki seçici üzerinden çekiş modu ayarı yapmak da mümkün. Normal koşullarda arkadan itişli kullanmak yetiyor. Yol koşullarına bağlı olarak dört tekerlekten çekiş sistemini manuel olarak devreye almak gerekiyor.
FABRİKA VERİLERİ
Bu haliyle Toyota Hilux fabrika verilerine göre 7,4 lt/100 km ortalama tüketime sahip. Unutmamak gerekir 5 metrenin üzerinde uzunluğa sahip. Ayrıca yaklaşık 2,2 ton ağırlığa. Bu kütle için gayet iyi gibi.
OLDUKÇA TUTUMLU
Toyota Hilux heybetli gövdesi ve 150 PS gücüyle elbette üstün bir performans sağlamıyor. Ama ilk kalkış anından itibaren akıcı bir şekilde ilerliyor. Güç eksikliği de hissettirmiyor. Yasal hız sınırları dahilinde ara hızlanması da fena değil. Elbette yüksek hız beklentisi böyle bir araçta olmamalı.
Yokuşlarda bayılmadan hızını korumaya devam ediyor. Gaz emirlerine anında, elbette biraz sükunetle cevap veriyor. Altı vitesli tork konvertörlü şanzıman vitesleri zamanında, hızlı ve yumuşak bir şekilde geçiriyor. Öte yandan asıl amacı yük taşımak. Ailece yaptığımız yolculuklar dışında kasasına ağır bir yük koyma olanağı olmadı. 700 kg yük taşıma kapasitesiyle çekiş gücü elbette düşecektir.
Performanstan daha önemli olan tüketim. Tüm test araçlarına uyguladığım prosedüre göre sakin ve akıcı 60-80 km/s gibi hızlarda 8,0 lt/100 km ile yetinme potansiyeline sahip. Doğal olarak dur-kalk, hızlanma isteği ve hıza bağlı olarak tüketim artıyor.
120-130 km/s gibi otoyol hızlarında 9,0 lt/100 km seviyeleriyle yetinebiliyor. Bu hacimde bir otomobil için gayet makul. Daha yüksek hızlarda elbette daha da yukarılara çıkıyor. Ancak daha yüksek hızlar zaten bu aracın amacı dışında kalıyor. Yoğun dur-kalk ile şehir içi trafiğinde ise 12,0 lt/100 km civarında kalıyor tüketim. Farklı sürüş koşullarında geçen testi 8,5 lt/100 km ile tamamladım. Fena değil. Günün sonunda bu sınıftaki diğer pick-up araçlar daha ekonomik sayılmaz.
YÜKLÜ KULLANIM KURULUMU
Unutmamak gerekir ki bu bir pick-up. Yük taşımak için ayarlanan bir süspansiyon kurumu söz konusu. Dolayısıyla üstün bir konfor beklemek haksızlık olur. Aslında sistem çukur ve tümsekleri başarıyla sönümlüyor. En azından yüksüz kullanımda. Ancak aynı sistem yine yüksüz kullanımda belli bir sallantı da üretiyor. Bu da özellikle arka koltuk yolcularının konforunu kısıtlıyor.
Günün sonunda yüklü kullanmak için tasarlanan bir sistem. Arkada ağırlık olmayınca sekme ve zıplama yapabiliyor. Bu tüm pick-up araçların ortak karakteristiği aslında. Hatta Toyota Hilux bunu yolculara en az yansıtan örneklerden biri diyebilirim.
VE FİYATLAR
2024 yılı liste fiyatı ile Adventure donanım seviyesiyle fiyatlar 1.683.000 TL’den (05.03.2024) başlıyor. Hi-Cruiser adındaki daha üst donanım seviyesinde etiket 1.807.000 TL’yi gösteriyor. Test ettiğim Invincible için ise 1.928.000 TL’yi gözde çıkartmak gerekiyor.
Osman Yavuz
+Güçlü tasarım
+Pick-up için ortalama konfor
+Rahat koltuklar
+Kaliteli ergonomik iç mekan
-Rakiplere göre daha güçsüz
-Günlük kullanım zayıflığı
Poyraz Yavuz (13):
+Heybetli tasarım
+Arka kol dayama
-Arka havalandırmalar yok
-Arkada USB yok
Uzay Yavuz (10):
+Büyük ve heybetli görünüm
+Rahat koltuklar
+Çok yüksek ve binmesi zor
Daha ayrıntılı bilgi için: TOYOTA HİLUX
Fiyat listesi için: TOYOTA HİLUX
COMMENTS