>>> Mercedes’in kompakt SUV modeli GLB, 7 koltuklu yapısıyla gelişmiş bir fonksiyonellik seviyesi vaat ediyor. Bakalım Mercedes GLB, 1 milyonun biraz üzerinde fiyat etiketiyle neler sunuyor ve ne gibi zayıflıklar gösteriyor.
>>> Mercedes’in kompakt SUV pazarındaki temsilcisi yeni bir ürün. İlk olarak 2019 yılında yollara çıkmaya başladı. Markanın ürün kodlama yaklaşımından da hemen anlaşılacağı üzere bir GL bir SUV olduğunu ve B ise A ile C’nin arasındaki boşluğu dolduğunu gösteriyor. Teknik mimari ve motorlar GLA ile ortaklık gösteriyor ve biraz daha büyük boyutları ile GLA ile GLC arasındaki boşluğu dolduruyor.
>>> Hazır boyut demişken; Mercedes GLB, 4,63 metre uzunluğu ve 2,83 metre dingil mesafesiyle kesinlikle küçük bir otomobil değil. GLA’dan yaklaşık 20 cm kadar uzun ve GLC’den yaklaşık 12 cm kadar daha kısa. Ancak, aynalar hariç 1,84 metrelik genişliği ile sınırları hakkında önemli bir ipucu veriyor. Genişliği ise GLA ile aynı olup GLC’den 5 cm kadar daha dar. Boyut konusunun yansımalarına daha sonra tekrar dönerim.
>>> Kesinlikle kendine baktıran, tasarım olarak heybetli ve güven veren bir duruş sergiliyor. Elbette tüm tasarım detaylarıyla güncel Mercedes tasarım dilini gözler önüne sererek marka aidiyetini gururla ifade ediyor. Gövde orantıları da markanın SUV ailesi modelleri kadar SUV pazarının beklentileriyle örtüşüyor. Uzun ve yatay motor kaputu kadar güçlü omuz çizgileri ve şişkin çamurluklar sadece markanın SUV modellerine özgü olmanın ötesinde neredeyse tüm SUV pazarına hakim olan bir tasarım dili ve GLB bu noktada kişisel zevk dışında şikayet edilebilecek bir yöne sahip değil.
>>> Gelelim tekrar boyut ve boyutun sağladığı iç mekan genişliği konusuna. Sürücü kapısının açılmasıyla oldukça geniş ve rahat bir ön koltuk karşıladı beni. 192 cm bir sürücü olarak koltuğu kendime göre ayarlayıp arkaya geçtiğimde herhangi bir darlık hissine kapılmadım. Ancak gözlerim arka koltuk havalandırma ızgaralarını aradı açık söylemek gerekirse. Konudan uzaklaşmadan alan kullanımına dönelim. Diz ve baş mesafesi ön ve arka koltukta gayet cömert. Buraya kadar hayat gayet güzel. Elbette üçüncü sırayı da değerlendirmek gerekiyor ve bu değerlendirmeyi yapması gereken en son kişi benim. Bu cüsse ile oralara girmem. 1,55 metre uzunluğu ile oğlum Poyraz ve bir tık kısa versiyonu kardeşi Uzay denek olarak gönüllü oldular.
>>> İkinci sıra koltuğun katlama mekanizması sayesinde üçüncü sıraya geçiş zor değil. Elbette kıvrak şekilde aradan geçmek gerekiyor ve dahası arkaya geçiş konusunun püf noktasını da çözmek gerekiyor. İlk seferde zorlanan Poyraz ve Uzay ikinci seferde zorluk yaşamadı. Çocukların arkada rahat etmesi için ikinci koltuk sırasının kızaklar üzerinde öne kaydırılması gerekiyor. Yani ikinci sıra koltukların diz mesafesinden ödün vermek gerekiyor. Ancak bu durumda ikinci sıra koltuklarda oturanların diz mesafesi kesinlikle dar olmuyor. Zaten, bu kötü bir şey değil. 4,60 metre uzunluğunda herhangi bir 7 koltuklu otomobilde yaşanabilecek bir şey. Mercedes’in bu noktada bir mucize yaratması beklenemez. Ancak şunu da eklemekte fayda var ki, Mercedes GLB bu kategorinin en iyi, en konforlu üçüncü sıra koltuklarını sunan modellerden biri. Üçüncü sıra koltukların şekli, dolgu yumuşaklığı ve kullanılan malzeme oldukça başarılı. Yani markaya özgü kalite anlayışı burada net hissediliyor.
>>> Bagaj hacmi noktasında da bir mucize beklemek lazım. Normal 5 koltuklu kullanımda 570 litre ile tüm gereksinimleri rahatlık karşılayan, hatta arka koltukların katlanmasıyla 1.805 litreye ulaşan bagaj 7 koltuk kullanımda oldukça kısıtlanıyor. Ancak bu, bu sınıftaki tüm 7 koltuklu araçlar için geçerli.
>>> Mercedes burada küçük nüanslarla hayatı kolaylaştırma yoluna gitmiş. Üçüncü koltuk sırasına sunulan bardaklık ve cepler hayatı kolaylaştırıyor. Elbette üçüncü sıra koltukları kullanmak için bagaj rulosunu sökmek gerekiyor. Çoğu örnekte bu bagaj rulosu başa bela olur. İnsan nereye koyacağını şaşırır, ama Mercedes bunu bagaj zeminine gizlemek üzere özel bir yuva yapmış. Koltukları katlama, kaldırma veya kaydırma gibi işlemler de son derece pratik uygulanabiliyor. Zahmet gerektirmiyor.
>>> Tekrar boyut konusuna dönecek olursak. 1,84 metre ile GLA ile aynı genişliğe sahip demiştik. İşte bu genişlik ikinci sıra koltuklarda iki yetişkinin rahat etmesine izin veriyor, ancak ikinci sıra üç yetişkin için çok da davetkar bir oturma konforu vaat edemiyor.
>>> Sürücü koltuğuna oturur oturmaz markanın güncel kokpit mimarisi MBUX ile yüz yüze geliyoruz. Bu; bir adet gösterge ve bir adet bilgi-eğlence olmak üzere iki adet ekranın tek bir gövdede bir araya gelmesi ve geniş ekranlı yalın bir kokpit mimarisi oluşturması anlamına geliyor. Elbette son derece modern ve teknolojik. Oldukça ferah ve okunaklı da. İlk kez tamamen dijital bir kokpite oturan kısa bir afallamanın ardından bu oluşuma alışacaktır. Direksiyon ve orta konsoldaki dokunmatik yüzey üzerinden yönetilen arayüz kısa bir alışma süresinin ardından gayet kolay kontrol edilebiliyor.
>>> MBUX markanın vaatlerini boşa çıkartmıyor. Gayet kullanışlı, okunaklı, kullanımı kolay. Menü içerisinde gezinmek kolay, işlevleri kontrol etmek pratik. Dijital göstergenin kişiselleştirme olasılıkları kullanım keyfini daha da arttırıyor. Ancak ergonomi kusursuz değil. Geniş ekranın mimarisi ve konumu gereği bilgi-eğlence sistemine ait ekranın sol alt köşesi direksiyon simidi tarafından perdeleniyor. Çok minik bir alan kör noktada kalıyor ve bu alanda iklimlendirme sisteminin sıcaklık bilgisi yer alıyor. Ayar yaparken sıcaklığı görmek için sürücünün ek bir efor harcaması gerekiyor.
>>> Bunun dışında rahatsız edebilecek pek bir şey yok. Malzemeler özenle seçilmiş. İşçilik zaten Mercedes standartlarında. Koltuklar uzun süreli yolculuklarda da gayet rahat ve konforlu. Vücudu güzelce kavrıyor. Benim gibi iri kullanıcılar için bile ideal sürüş pozisyonu sunuyor. Vites kolunun direksiyon kolonuna entegre edilmiş olması ve park düğmesinin direksiyonun sol tarafında konumlandırılmış olması orta konsolda ciddi bir alan kazanımı sağlarken tasarımcılar bu alanı çok iyi değerlendirmiş.
>>> Mercedes GLB iyi bir aile otomobili. Kalite, konfor ve ergonomi dışında süspansiyon sistemi de bu söylemi destekliyor. Yol bozukluklarını büyük bir özgüvenle filtreleyen sistem GLB’nin heybetli ve yüksek gövdesinin yere güvenle basmasını da sağlıyor, ki bu iki unsuru bir arada sunmak pek de kolay değil. Konfor odaklı süspansiyon GLB’nin yaklaşık 1,5 ton ağırlığa sahip ve yüksek gövdesini virajlarda büyük bir başarıyla dizginliyor. Elbette belirli belirsiz bir yana yatma eğilimi oluşuyor virajlarda, ama asla kontrolsüz ve güvensiz olmuyor.
>>> Mercedes GLB, Türkiye pazarında 200 4MATIC olarak sunuluyor. M 282 koldu 4 silindirli 1,3 litre hacimli motor tam da Türkiye pazarının vergi sistemine uygun bir çözüm. Markanın kompakt sınıf platformuna uygun olarak motor önde enlemesine konumlandırılıyor. 163 HP güç ve 250 Nm tork 1,3 litre hacimli turbo benzinli bir motordan beklenmeyen değerler. İnsan ister istemez şüpheci yaklaşıyor. Ama şüpheler boşuna. Motor normal kullanımda son derece akıcı bir sürüş sunuyor. Şanzıman sarsmadan ve tam zamanında vites değiştiriyor. Motor her an çekiş gücü sunan karakterle gaz emirleri için hazırda bekliyor ve sessiz sessiz işini yapıyor. Motor daha canlı sürüşleri de destekliyor elbette. Ancak daha canlı ve dinamik sürüşlerde ister istemez devir çeviriyor artan devir sayısı ile birlikte kabin içine motor gürültüsü ulaşıyor. Daha etkin bir yalıtımla bu gürültü kabinden uzak tutulabilirmiş. Yine canlı ve atak sürüşlerde şanzıman, özellikle yokuşlarda, zaman zaman vites değiştirme kararsızlıklarıyla sürüş keyfini gölgeleyebiliyor.
>>> Gelelim işin tüketim boyutuna. Elbette kullanım şekline bağlı olarak tüketim değerleri değişiyor, ancak her test otomobili için aşağı yukarı benzer test koşulları uyguluyorum. İstanbul’da 7-8 derece civarında güneşli günlerde yoğun dur-kalk olmayan akıcı trafikte örneğin sahil yolu veya E-5’teki yasal hız sınırları olarak 70-80 km/s civarında akarken 7-7,5 lt/100 km’lerle yol almak olası. Elbette dur-kalk yoğunluğu ile tüketim de artıyor. Yasal otoyol hız sınırı olan 120-130 km/s seviyelerinde tüketim 9 lt/100 km seviyelerine ulaşabiliyor. Daha yüksek hızlardaki otoyol sürüşlerinde 10-11 lt/100 km seviyelerini rahatlıkla aşabiliyor. Ayrıca iş çıkış veya işe gidiş saatlerinde köprü geçmek veya Büyükdere Caddesi gibi yoğun bölgeleri kullanmak 9-10 lt/100 km tüketim anlamına geliyor. Farklı koşullardaki 3-4 günlük testi 9,2 lt/100 km ile tamamladım. Aslında otomobilin ağırlığı ve yüksek tavanlı yapısı ile sunmuş olduğu sürüş özellikleri göz önüne alındığında gayet makul.
>>> Elbette fiyatlar büyük bir hızla değişkenlik gösteriyor, ama 22.01.2022 tarihli anahtar teslim fiyat listesine göre Mercedes GLB için en az 1.055.500 TL’yi gözden çıkartmak gerekiyor. Tek motor, şanzıman ve çekiş seçeneği Progressive, Progressive+, AMG ve AMG+ olmak üzere dört farklı donanım seviyesiyle sunuluyor. Elbette opsiyonel donanımlarla GLB daha da geliştirilebiliyor.
>>> Sonuç olarak Mercedes GLB gerçekten de çok fazla güçlü yöne sahip tercih edilebilecek bir aile otomobili. Paranın karşılığında çok fazla katma değer sunuyor. Dahası premium kompakt SUV segmentinde 7 koltuklu bir seçenek bulmak da kolay değil. Markanın rakipleri olan Audi ve BMW, 7 koltuklu bir seçenek sunamıyor. Yani GLA mı, yoksa Q3 veya X1 mi noktasında kafalar karışabilir, ama bir tık daha büyük ve 7 koltuklu olsun isterseniz GLB devreye giriyor. Bir üst sınıfta yer alan ve 4,65 metre ile daha uzun olmayan ağabeyi GLC’ye ulaşmak için 500.000 lira kadar daha bütçeyi göz önüne almak gerekiyor. Zaten GLC’nin rakiplerinde de fiyatlar pek farklı sayılmaz.
Osman Yavuz
Poyraz Yavuz (10):
İkinci sıra koltuklar çok geniş.
Üçüncü sıra için sunulan bardaklık ve cepler çok iyi.
Multimedya kullanımı kolay.
Ambiyans ışıkları çok güzel.
Uzay Yavuz (8):
Üçüncü sıradaki bardaklıklar kullanışlı.
Arka koltuk havalandırma ızgaraları yok.
Cam tavan çok güzel.
Modelle ilgili daha ayrıntılı bilgi için: https://www.mercedes-benz.com.tr/passengercars/mercedes-benz-cars/models/glb/suv/explore.html
COMMENTS