>>> Tutkulu bir station wagon pazarı olan Amerika’da 1980’lerin sonlarında arazi araçları kabuk değiştirmeye başladı ve safkan arazi aracı kimliğinin dışına çıkarak station wagon otomobillere alternatif aile otomobillerine dönüşmeye başladı. Bu süreci başlatanlardan biri Jeep diyebiliriz.
>>> Bu akım hızla büyüdü. Ford’un daha premium olarak konumlandırdığı Lincoln de doğal olarak Ford platformu üzerine inşa edilen türevler ile aile kullanımına yönelik arazi araçları sunuyordu. 1997 yılında tanıtılarak 1998 model olarak yollara çıkan Lincoln Navigator ise markanın ilk tam boy SUV modeli oldu. Aslında Ford Expedition modelinin Lincoln türeviydi.
>>> 5,2 metre uzunluğa ve 3 metre dingil mesafesine sahip araç versiyona bağlı olarak aşağı yukarı 2 metre yüksekliğe sahipti. Doğal olarak geniş bir iç mekan ve geniş bir bagaj beraberinde geliyordu. Ford F-Serisi şasinden yararlanan araçta 5,4 litre hacimli V8 görev yapıyor ve dört kademeli otomatik şanzımanla kombine ediliyordu. 230 HP olarak yollara çıkan motor daha sonra 260 HP olarak güncellenirken daha sonra 300 HP olarak yine aynı hacimli bir başka motor devreye girdi.
>>> 2003 yılında aynı felsefe ile ikinci nesil yollara çıkmaya başladı. Yine Ford Expedition ve F-150 ile aynı teknik mimariyi paylaşıyordu. Boyutlarında ciddi bir değişim yaşanmadı. Tasarım olarak güncellendi. 300 HP gücündeki 5,4 litrelik V8 programda kalmaya devam etti.
>>> 2006 yılında yollara çıkan üçüncü nesil Navigator’un uzunluğu 5,3 metreye ulaştı. Yine 5,4 litre hacimli V8 kullanıldı. 300 HP dışında 310 HP’lik bir versiyona da sahipti. Ancak üçüncü nesilde standart gövde tipi dışında 5,67 metre uzunluğa ve 3,33 metre dingil mesafesine sahip bir uzun versiyon da üretiliyordu. Motor seçenekleri yine aynıydı. Yine üçüncü nesilde Ford’un kendi ürün olan altı vitesli otomatik şanzımanının yerini yine altı vitesli, ancak ZF imzalı yeni bir şanzıman aldı. Üçüncü nesil 2014 yılında gördüğü kapsamlı makyajla ömrünü uzattı.
>>> Dördüncü nesil Lincoln Navigator 2018 yılında tanıtıldı. Teknik mimari yine F-150 raflarından alındı. Yine heybetli, yine büyük ancak çok daha modern bir SUV olarak albenisi önemli oranda arttı. Yine iki farklı gövde tipine sahipti. 5,33 metre uzunluk ve 3,11 metre dingil mesafesi ile ilk nesile kıyasla bir tık büyüyen aracın uzun versiyonu ise 5,64 metre uzunluğa ve 3,34 metre dingil mesafesine sahip. Motor kaputunun altında ise çok daha modern bir motor olan çift turbo beslemeli 3,5 litre hacimli V6 görev yapıyor. Daha önce kullanılan altı vitesli şanzıman yerini 10 vitesli çok daha modern bir şanzımana bıraktı. 456 HP güç heybetli ve ağır gövdeyi rahatlıkla harekete geçiyor.
COMMENTS