Kia Niro EV

Kia Niro EV

CHERY TIGGO 8 PRO

Kia Niro EV, 150 KW elektrikli motor ve Elegance donanım seviyesiyle 1.720.000 TL’den yollara çıkıyor.

Beklenen hızda olmasa da, otomobil dünyasının elektrikliye geçiş süreci devam ediyor. Kia da elektrikliye geçiş yapan markalardan biri. Markanın ürün gamındaki elektrikli modellerden biri ise Kia Niro EV.

Kia Niro EVTARZIYLA ÖZGÜN

Kia Niro EV (YOUTUBE), tarzıyla tasarımıyla, Kia modellerinden artık beklendiği üzere özgün. Tasarımıyla kalabalığın arasından sıyrılıyor. Kompakt sınıfta yer alıyor. 4,42 metre uzunluğu ile kompakt sınıfın hakkını veriyor. 2720 mm aks mesafesiyle geniş bir iç hacim mesajı veriyor.

Dedim ya, oldukça özgün. Ön cephe bu özgünlüğün kanıtı niteliğinde. Gergin görünüyor. Bakışları üzerine toplamasını biliyor. Özellikle köşeleri iyice kaplayan far tasarımıyla benzersiz bir görünüm üretiyor. Yan cephe düzgün yüzeylere sahip. Çok fazla girinti çıkıntı yok.

Ön cephe gibi arka cephe de özgün. Arka aydınlatma grubu iki bağımsız bölüme ayrılmış durumda. Büyük ve ana aydınlatma grubu C sütununa entegre ve dikey bir formata sahip. Ayrıca aşağıda tampona entegre ikinci aydınlatma bölümü yer alıyor.

Crossover ve SUV vurgusunu güçlendirmek üzere bolca siyah kaplama devreye giriyor. Tampon altlarında veya çamurluk kemerinde. Hem de mat plastik değil, siyah lake plastik yüzeyler bunlar. Hatta arka tampon neredeyse tamamen siyah lake. Bu da kalite algısını yukarıya çekiyor. Bu algıyı mavi gövde rengi üzerine devasa bir siyah şerit tamamlıyor. Hem de tüm C sütununu kaplayacak şekilde. Paketi 17 inç alaşım jantlar tamamlıyor.

Aslında uzaktan bakıldığında pek de aerodinamik görünmüyor. Küt bir ön cephe söz konusu. Yüksek tavanlı yapı da var. Ama tasarımcılar aerodinamik iyileştirme için çok çaba sarf etmiş. 0,286 cW ile rüzgar sürtünme kat sayısı oldukça iddialı bir değer.

Kia Niro EVABARTIDAN UZAK KOKPİT

Kia Niro EV kokpitiyle ilk bakışta hemen beğeni topluyor. Genel olarak yalın bir mimari söz konusu. Abartıdan uzak, ama göze de hoş görünüyor. Çok işlevli direksiyon markanın güncel tasarım anlayışına sadık. İki ekranı bir araya getiren bütünleşik geniş ekran çağın gereğine uygun.

Böylece sürücü 10,25 inç dijital bilgi ekranı üzerinden sürüş bilgilerine erişiyor. Elbette burada içerikleri değişebiliyor. Ortada ise 8 inç bilgi-eğlence erkanı yer alıyor. Her iki ekran da oldukça canlı bir görüntüye sahip. Geri görüş kamerası oldukça canlı. Elbette AndroidAuto ve Apple CarPlay desteği var. Hem de kablosuz. Ayrıca kablosuz şarj da var.

Ekranın altında havalandırma ızgaraları. Daha aşağıda dokunmatik dijital bir kumanda paneli var. Dokunmatik ve çok işlevli yapısıyla gayet işlevsel. Panel tek bir dokunuş ile iki farklı işlevi yönetmek üzere değişiyor. Daha aşağıda USB girişleri ve büyükçe bir bölme. Akıllı telefon ve kablosuz şarj için.

Vites konsolunda bir vites kolu yok. Onun yerine döner tip bir vites seçici yer alıyor. Yine burada elektrikli el freni, marş düğmesi veya koltuk ısıtma işlevleri yer alıyor. Daha geride ise bardak tutucular. Bardaklıklara ait mekanizma ayrıntıya gösterilen özenin kanıtı.

BOYUTLARIN KARŞILIĞI İÇ MEKAN

Önde olduğu gibi arkada da, boyutların karşılığı olan bir yaşama alanı söz konusu. Bacak, baş ve omuz mesafesi gayet yeterli. Koltuklar çok rahat. Bel ve baldır desteği ile vücudu güzelde destekliyor. Kapı panellerindeki kumandaların şekli ve konumu çok ergonomik. Genel olarak iç mekanda ergonomi sıkıntısı yok.

Önde olduğu gibi arkada da boyutların hakkını veren bir yaşama alanı söz konusu. Arka koltuk yolcularına bolca alan var. Hatta bol miktarda konfor özelliği de var. Bir kere şaft tüneli olmaması orta koltuk dahil bolca ayak boşluğu anlamına geliyor. Bunun dışında arka havalandırma çıkışları var. Ön koltuk sırtlıklarında USB çıkışları da. Ayrıca arka koltuk ısıtması da var. Kol dayama ve bardak tutucular da ek konfor sağlıyor.

Kia Niro EVSINIF ORTALAMASI BAGAJ

Kompakt SUV veya Crossover sınıfındaki her otomobil gibi #KiaNiroEV de işlevsel. Öyle de olması gerekiyor. Örneğin arka koltukların katlanması olmazsa olmaz. Kia Niro EV’de de mevcut. Koltuklar dik konumda bagaj hacmi 475 litre. Sırtlıklar 40:60 oranında katlanıyor. Böylece hacim 1.392 litreye kadar çıkıyor. Eşikle bagaj zemini yükseklik farkı çok az. Bagajın yan duvarları düz sayılır. Bu da ek kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca yanlarda iki ek boşluk daha yer alıyor.

ELEKTRİĞİN GÜCÜ

Kia Niro EV, sabit mıknatıslı bir senkron elektromotorla yollara çıkıyor. Bu motor 204 PS güç ve 255 Nm tork sağlıyor. Gücünü ön aksa aktarıyor.

Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanma 7,8 saniye. Maksimum hız 167 km/s. WLTP tüketimi ise 16,2 kWsa/100 km. Böylece karmada 460 km ve şehir içinde 604 km menzile ulaşıyor.

64,8 kWsa kapasiteli batarya hem AC hem de DC şarj destekliyor. 11 KW AC ile yüzde 10-100 6 saat 20 dakika sürüyor. 50 kW DC ile yüzde 20-80 65 dakika. Ve 100 kW DC ile yüzde 20-80 ise 45 dakika.

AMACA UYGUN VE VERİMLİ

Kia Niro EV bugüne kadar kullandığım en keyifli elektrikli otomobillerden biri. Bir kere yasal hız sınırları dahilinde oldukça canlı. Seri bir şekilde hızlanıyor. Elbette ilk kalkış anındaki ivme, 120-130 derken azalıyor. Ancak bu bir elektrikli otomobil. Ve amacı hız değil. Yine de 160 km/s çizgisine kadar güzelce çıkıyor. Güç yetersizliği hissettirmiyor.

Fren enerjisi geri-kazanım sistemi çok güzel çalışıyor. Direksiyon üzerinden geri-kazanımı ayarlama seçeneği zaten hepsinde var. Ancak Niro EV örneğinde her bir kademe arasındaki kazanım yoğunluğu daha belirgin.

Tüm test araçlarına uyguladığım tüketim ölçümüne göre… 60-80 km/s civarı dur-kalk olmayan akıcı sürüşlerde 10 kWsa/100 km’nin altına inme potansiyeline sahip. Elbette hızla birlikte tüketim artıyor. Örneğin 140-160 km/s arası hızlarda 28-30 kWsa/100 km seviyelerine çıkabiliyor. Oysa 110-120 km/s bandında kalırsan 17-18 kWsa/100 km ile çok daha tutumlu. Şehir içi sürüşlerinde 14-15 kWsa/100 km civarında tüketiyor. Elbette öngörülü bir sürüş tarzı ile. Böylece genel toplamda testi 17,5 kWsa/100 km ile tamamladım. Görünüşe göre fabrika verisi gayet gerçekçi.

Kia Niro EVSÜRÜŞÜ KEYİFLİ

Bence Kia Niro EV, sınıfının ötesinde bir olgunluk sergiliyor yolda. Bir kere süspansiyon sistemi işini iyi yapıyor. Gürültü patırtı çıkartmadan yol bozukluklarını yumuşatıyor. Limitleri dahilinde iç mekandan uzak tutuyor.

Ayrıca sistemin tutunma limitleri de gayet yüksek. Bunun dışında direksiyon sistemi de direkt çalışıyor. Yeterli geri-bildirimi sağlıyor. Böylece yolda gayet olgun sürüş özellikleri sergiliyor.

Hızlı girilen virajlarda bile sistem huzursuz olmuyor. Tekerler her zaman yere güvenle basıyor. Yine hızlı virajlarda gövde rahatsız edici yana yatma hareketleri yapmıyor. Ağırlık dengesi güzel. Önden çekişli olmasına rağmen nadiren ön aks tepkiler üretiyor.

VE FİYAT

Kia Niro EV, göze batan zayıflıkları olmayan bir otomobil. Hatta bazı yönleriyle bir üst sınıfa göz bile kırmıyor. İç hacim, kalite ve işlevsellik yönüyle çok başarılı. Donanımı zengin, şikayete yer vermiyor. Motorun performansı yeterli, ayrıca tüketimi makul. Dahası menzil konusunda da gayet cömert.

Kia Niro EV tüm bu özelliklerle başarılı bir paketle yollara çıkıyor. 204 PS tek motor seçeneği var. Ayrıca Elegance olmak üzere tek donanıma sahip. Bu kombinasyonla oldukça rekabetçi bir fiyata yollara çıkıyor. Bu fiyat ise 1.720.000 TL.

Osman YAVUZ

 

Osman Yavuz
+Güçlü tasarım
+Zengin donanım
+Geniş iç hacim ve bagaj
+Kaliteli malzemeler
+Geniş bagaj

 

 

Poyraz Yavuz (13):
+Rahat arka koltuklar
+Arka kol dayama
+Arkada havalandırma
+Arkada koltuk ısıtma

 

 

 

Uzay Yavuz (10):
+Havalı görünüm
+Çok rahat koltuklar
+Kol dayama ve USB girişi
+Arka koltuk ısıtma

 

 

 

Daha ayrıntılı bilgi için: KIA NIRO EV

Fiyat listesi için: KIA NIRO EV

COMMENTS

WORDPRESS: 0