MERCEDES E 180

MERCEDES E 180

MG Ready

MERCEDES E 180, sınıfının standartlarını belirlemeye devam ediyor. Türkiye vergi sistemiyle barışık küçük hacimli turbo benzinli motoruyla 4.728.000 TL’den yollara çıkıyor. Editon 1 AMG paketi ile 5.212.000 TL’ye ulaşıyor.

www.suvcrossover.net
Evet, otomobil dünyası elektrikli yöneliyor. Ama bu yönelim beklenen hızda değil. Hala benzinli öncelikli seçenek. Hatta bitti-öldü denilen dizel de bazı sınıflarda yoğun olarak tercih ediliyor. Yeni Mercedes E Serisi de bu modellerden biri.

Türkiye yollarına bir benzinli bir de dizel motor seçeneği ile çıkıyor. Elbette ülkemizin vergi sistemi itibariyle küçük hacimli turbo benzinli avantaj.

Mercedes E-Serisi ilk olarak 1992 yılında W124 kasa koldu ile çıkmıştı. Her daim segmentinde standartları belirleyen bir otomobil oldu. Bu durum yeni nesilde de değişmedi. Güncel E-Serisi 2023 yılında W214 kasa kodlu ile yollara çıktı.

MERCEDES E 180ŞIK DIŞ TASARIM

Haliyle güzellik ve şıklık göreceli kavramlar. Kesin olan yeni E Serisi zarif hatlara sahip. Daha da kesin olan yeni E-Serisi özgün bir burun tasarımına sahip. Ne C ne de S Serisi’ne benziyor. Ancak abartıdan uzak. Hatta yalın. Ama bu yalın oluşuma karşın şık ve zarif olmasını da biliyor. Zarif hatları gizle de E Serisi büyük bir otomobil. 4,95 metre uzunluğa sahip. Ayrıca 2,96 metre aks mesafesine.

Bu haliyle 5,06 metrelik G60 kasa koldu yeni 5 Serisi’nden bir tık kısa. Ayrıca BMW 5 Serisi 3 metre aks mesafesi ile de daha cömert. Öte yandan Mercedes E Serisi Audi A6’dan büyük. A6 2023 yılında makyaj gördü ve artık ömrünün son demlerini yaşıyor. Uzunluğu 4,94 metre ve aks mesafesi ise 2,93 metre.

Dediğim gibi yeni Mercedes E-Serisi kesinlikle gösterişli değil. Dinamik ve sportif de değil. Daha çok yalın ve şık. Ayrıca her detayı ile kalite vurgusu yapıyor. Dahası tasarım çizgileri ile boyutlarını çok güzel gizliyor.

Ön ızgara tüm ihtişamı ile ön cepheyi kaplıyor. Krom yüzeyler kalite algısını yukarıya taşıyor. Farlar yeni LED dünyasının yansıması olarak daha küçük. Ama teknoloji ve aydınlatma vurgusu yapıyor.

Aerodinamik öncelik her yerde kendini hissettiriyor. Ön tasarımda, yan çizgiler ve hatta kapı kollarında. Dokununca açılan gömme kapı kolları rüzgarla mücadelede önem kazanıyor. Ayna tasarımı da rüzgarla mücadeleye verilen önemi yansıtıyor. Tavan, arka cam ve bagaj kapağının çizgisi şık ve bütünleşik bir görünüm üretiyor. Ama bu hattın asıl önceliği de rüzgar direnci ile mücadele.

Yine arkadan bakıldığında krom çift egzoz çıkışı göze çarpıyor. Otomobilin kalite algısını destekliyor. Öte yandan belki de en çok dikkat çeken unsurlardan biri arka aydınlatma grubu. Marka haklı olarak arka aydınlatma grubuna Yıldız desenini zarifçe entegre etmiş. Gündüz ayrı, gece ayrı güzel görünüyor. Ayrıca iki aydınlatma grubu görsel olarak bir şeritle birleşiyor. Bu da arka tasarıma özgünlük katıyor.

MERCEDES E 180KALİTELİ İÇ MEKAN

Elbette iç mekandaki sunum oldukça iddialı. Her zaman olduğu gibi standartları belirlemeye devam ediyor. Haliyle dış boyutlar iç mekanda da yansıyor. E Serisi iç mekan genişliği açısından boyutların hakkını veriyor. Önde olduğu kadar arkada da bolca yaşama alanı var. Baş, diz ve omuz mesafesi açısından her şey cömert. Yeni nesil otomobillerde eğimli tavan nedeniyle arka baş mesafesi kısıtlı olabiliyor. E Serisi’nde böylece bir kısıtlama yok. Mühendislik ekibi işini çok iyi yapmış. Cam alanlar geniş böylece içeriye bolca ışık giriyor. Koyu renk tavan döşemesine rağmen ferah hissettiriyor.

Malzeme üst seviye. Her yerde yumuşak malzemeler var. İşçilik üst seviye. Ayrıntıya gösterilen özen üst seviye. Dekoratif süslemeler görsel algıyı destekliyor. Şikayet unsuru olabilecek bir şey yok. Şaşırtmıyor, sürpriz de yapmıyor. Mercedes işte dedirtiyor.

ERGONOMİK VE KULLANICI DOSTU

Mercedes’in bütünleşik dijital gösterge ekranı ile merkezi ekrandan vazgeçmesi iyi haber. Ben hiç sevememiştim. Bu örnekte bağımsız bir dijital gösterge ekranı söz konusu. Eğimli ve orta konsolu komple kaplayan merkez dokunmatik ekran ayrı. Ama yine bağımsız sayılmaz. Bu sefer de ön yolcu ekranı ile bütünleşik. Tamam, ilk bakışta etkileyici görünüyor. Ama ön yolcu ekranı çok da lazım olan bir özellik değil bana göre. Varlığı da tartışmaya açık.

Bunun dışında vites konsolu tamamen boş. Aslında artık vites konsolu demek doğru değil, ağız alışkanlığı. Vites kolu direksiyon kolonunda yer alıyor. Normalde vites kolunun olduğu alan ise kapaklı göz olarak araca işlevsellik katıyor.

Benim gibi, fiziki düğmeleri seven kullanıcılar için kötü haber. Fiziki düğmeler yerine neredeyse her işlevi merkezi ekrandan yönetmek gerekiyor.

En güncel MBUX nesli çok iyi çalışıyor. Dokunma hassasiyeti çok iyi. Menüler arası geçiş hızı harika. Menü dizlimi ve kullanıcı arayüzü pratik.

Yine işlevsellik adına kapı cepleri geniş. Hatta arka kapı cepleri çok daha geniş. Arkada havalandırma ızgaraları ek konfor sağlıyor. Hem orta konsolun arkasında var. Hem de B sütunlarının arka koltuğa bakan yönünde. Ayrıca dört bölgeli iklimlendirme sistemi de ek konfor sağlıyor. Arka koltuk yolcuları sol ve sağ olmak üzere arkada kendi iklimlendirme ayarını yapıyor. Bu panelin altında biraz fazla aşağıda iki adet C-Tipi USB girişi var.

Buradaki tek sıkıntı heybetli şaft tüneli. Bu orta koltuk yolcusunun bacak alanını kısıtlıyor. Ancak arkadan itişli bir otomobilde bunun önüne geçmek mümkün değil. Zaten arka-orta koltuk diğer tüm otomobillerde olduğu gibi çok da konforlu değil.

Bir değer zayıf halka dokunmatik direksiyon kumandaları. Bunlara yanlışlıkla dokunabiliyor sürücü. Veya bazen de dokunuyorsun, ama tepki alamıyorsun. Belki de daha uzun süreler kullanıp alışmak gerekiyor. Ben bu noktada da fiziki düğmelerden yanayım.

MERCEDES E 180BOYUTLARIN HAKKINI VEREN BAGAJ

Elektrikli bagaj kapağının açılmasıyla 540 litre hacim açığa çıkıyor. Hacim olarak büyük. Ayrıca işlev olarak gayet kullanışlı. Yan duvarlar düz sayılır. Bagajın orta alanı ise olabildiğince geniş. Arka koltuklar üç parça halinde katlanıyor. Böylece daha uzun nesneleri taşımak üzere geniş bir alan oluşuyor. Yine de unutmamak lazım, bu bir sedan. Bir SUV veya station wagon gibi yük eşeği modu yok.

MERCEDES E 180TÜRKİYE’YE ÖZEL 1,5 TURBO BENZİNLİ

Mercedes E Serisi Türkiye’de benzinli ve dizel olarak satışta. Benzinli versiyon Mercedes E 180 olarak satılıyor. Kaputun altındaki motor kurulumu ise Türkiye’ye özel.

MERCEDES E 180’de 1,5 litre hacimli dört silindirli bir turbo benzinli söz konusu. Bu motor 170 PS güç ve 250 Nm tork üretiyor. Verimliliği sağlamak üzere yarı-hibrit bir sistem devreye giriyor. Bu da kalkışlarda ve ara hızlanmalarda 23 PS ek güç anlamına geliyor. Gücü dokuz vitesli otomatik şanzıman aktarıyor.

FABRİKA VERİLERİ

Fabrika verilerine göre Mercedes E 180, 0-100 km/s hızlanmasını 8,9 saniyede tamamlıyor. Yakıt tüketimi verisi ise WLTP standardına göre 7,3-6,4 lt/100 km.

MERCEDES E 180, 170 PS KADAR HIZLI

Söz konusu fabrika verilerinin günlük hayata yansımasına gelince. Çok büyük bir beklenti olmadıkça. Spor otomobil tadında sürüş özellikleri beklemedikçe. Aslında bu paket gayet yeterli. Bir kere akıcı bir sürüş sunuyor. Bu noktada elektromotorun sağladığı destek çok faydalı.

Yoğun güç gereksiniminin olmadığı durumlarda motor inanılmaz sessiz. Mercedes E 180 akıcı bir sürüş de sunuyor. Güç gereksinimi olduğunda, örneğin yokuş çıkarken şanzıman hızlıca vites küçültüyor. Hatta gerekirse 2-3 vites birden. Böylece devir yükseliyor ve daha canlı itmeye başlıyor motor heybetli gövdeyi. Elbette devir yükselince motor uğultusu kabine ulaşıyor. Bu da genel sürüş konforunu biraz etkiliyor. Böylece sportif değil, ama tempolu ve canlı bir sürüş oluşuyor. Zaten 170 PS’ten daha fazlasını beklemek haksızlık olur.

Bence buradaki en belirleyici şey uyum. Motor, elektromotor ve şanzıman umuyu. Bu uyum da fazlasıyla var. Vites geçişlerinde sarsma ve vuruntu yok. Start-stop anında sarsıntı yok. Elektromotorun devreye girdiği anlaşılmıyor. Her bir bileşen işini en iyi şekilde yapıyor. Sürücü tüm bu işbirliği tablosundan habersiz sürüş keyfini yaşıyor.

Aslında Türkiye vergi sisteminin dayattığı küçük hacim çerçevesinde gayet güzel. Ama bir Mercedes E Serisi’nde elbette daha güçlü bir seçenek bekliyor insan.

MERCEDES E 180GAYET TUTUMLU

Tüm test araçlarına uyguladığım tüketim ölçümleri burada da geçerli. Buna göre 60-80 km/s arası akıcı bir sürüşte 6 lt/100 km’nin altında kalabiliyor. Elbette dur-kalk oranı ve hıza bağlı olarak artıyor tüketim. 140 km/s sabit hızlı otoyol sürüşlerinde 8-8-5 lt/100 km civarında tüketiyor. Dur-kalk ağırlıklı şehir içi sürüşlerde ise 9 lt/100 km gibi bir değere imza atıyor. Böylece 3-4 günlük ortalamayı Mercedes E 180 ile 8,0 lt/100 km olarak tamamladım.

YOLDA DENGELİ

Mercedes E 180 yolda dengeli bir otomobil. Ama alışıldık Mercedes konforuna sahip değil. Biraz daha gergin. Daha çok BMW tadında. Ama kesinlikle konforsuz değil. Elbette her zaman güvenli. Yol tutuş özellikleri üst seviyede.

Sistem genel olarak yol bozukluklarını güzelce ütülüyor. İç mekana ulaşmasını önlüyor. Ama bazen küçük yamalarda anlamsız bir ‘dınk’ sesi üretiyor. Özellikle arka aks. Virajlarda yana yatma neredeyse hiç yok. Yol dalgalarında karoser salınıma girmiyor. Konforlu bir şekilde süzülüyor.

Yalıtım yine E Serisi’nin güçlü yönlerinden biri. Yuvarlanma gürültüsü minimum seviyede. Rüzgar gürültüsü için de gerçekten yüksek hızlara çıkmak gerekiyor.

MERCEDES E 180DÖRT FARKLI BENZİNLİ SEÇENEK

Gelelim fiyat konusuna. Mercedes E 180 dört farklı seçenekle satılıyor. Giriş seviyesi Exclusive 4.728.000 TL (08 Ağustos 2024). Bir üst basamakta AMG 4.854.000 TL. Daha yukarıda Edition 1 Exclusive 5.080.000 TL. Ürün gamının tepe noktası olarak Edition 1 AMG ise 5.212.000 TL. Elbette 2,0 litre hacimli dizel versiyonun fiyatı çok daha yüksek.

Osman YAVUZ

 

Osman YavuzOsman Yavuz
+Zarif ve çekici tasarım
+Üst seviye konfor
+Geniş iç mekan
+Kaliteli malzemeler
-Geniş bagaj

 

 

Poyraz YavuzPoyraz Yavuz (13):
+Rahat koltuklar
+Arka kol dayama
+Arkada havalandırma
+Arkada Tip-C USB

 

 

 

Uzay YavuzUzay Yavuz (10):
+Havalı görünüm
+Çok rahat koltuklar
+Kol dayama ve USB girişi

 

 

 

Daha ayrıntılı bilgi için: MERCEDES E 180

Fiyat listesi için: MERCEDES E 180

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0