QUATTRO’DAN E-TRON’A

QUATTRO’DAN E-TRON’A

LEXUS LBX

quattro’dan e-tron’a Audi’nin 1980’de başlayan başarılarla dolu hikayesi.

AUDI AG, 1980 yılında çıktı bu yolculuğa. Zaferler ve şampiyonluklarla dolu bir motorsporları hikayesi yazdı. İşte quattro teknolojisinden günümüzün e-tron teknolojisine uzanan yolculuğun hikayesi.

Alman marka kendisini premium segmentin en sportif üreticisi olarak konumlandırıyor. Markanın stratejisi motorsporlarına dayanıyor. Audi markasının başarısının temelinde sportiflik, ileri teknoloji ve heyecan uyandıran tasarım yatıyor. Bu başarının genleri ise 1980 yılından günümüze yarış dünyasından geliyor.

QUATTRO'DAN E-TRON'A BAŞARI HİKAYESİ AUDİ QUATTRO İLE BAŞLADI

Audi’nin motorsporları tarihi Audi quattro ile başladı. Quattro güç aktarma sisteminin şöhreti 1982 ve 1984 yıllarına dayanıyor. Marka, Dünya Ralli Şampiyonası’nda “orijinal quattro” araçları ile zaferler kazandı. Audi geliştirdiği bu 4 çeker sistemi ile iki takımlar, iki pilotlar şampiyonluğu kazandı. Böylece quattro’dan e-tron’a başarılarla dolu bir yolculuk başlamış oldu.

PİST YARIŞLARINDA DA QUATTRO ZAFERLERİ

Audi, Pikes Peak tırmanma yarışına da imza attı. Üst üste üç kez rekor sürede Sport quattro ile tamamladı. Ardından quattro güç-aktarma sistemini pist yarışları için optimize etti. Önce ABD’de Audi 200 quattro ve Audi 90 quattro IMSA GTO ile boy gösterdi. Ayrıca 1990 ve 1991’de DTM’de Audi V8 quattro ile iki şampiyonluk elde etti. Ardından 1996 yılında Audi A4 quattro yedi ülkede şampiyonluk kazandı. Sonrasında 2004 yılında fabrika destekli bir takımla DTM’ye döndü. Hatta ilk sezonunda Mattias Ekström ile şampiyon oldu. İsveçli yarışçı 2007 yılında tekrar zafer kazandı. Bunu 2008 ve 2009 yıllarında Timo Scheider izledi. Böylece Audi DTM’de hat-trick yapan ilk ve şimdiye kadar tek otomobil üreticisi oldu. Audi DTM pilotlar şampiyonluğunu 12 kez kazandı. Buna ek olarak altı üretici ve sekiz takım şampiyonluğu elde etti. Böylece quattro’dan e-tron’a hikayesi pistte de devam etti.

QUATTRO'DAN E-TRON'A AUDİ R8, GÜNÜMÜZÜN EN BAŞARILI LE MANS YARIŞ OTOMOBİLİ

Audi, spor prototip dünyasına da geçiş yaptı. 18 yıl boyunca bu kategoride güç gösterisi yaptı. Teknoloji ile bir adım önde sloganı ile gücünü gösterdi. Audi, 1999 yılında Le Mans’ta sahneye çıktı. Ayrıca hemen podyuma çıktı. Genel klasmanda üçüncü oldu. Böylece quattro’dan e-tron’a hikayesi Le Mans’a da yansıdı. Sonraki yıllarda Audi R8 başlı başına bir sınıf oluşturdu. Audi, 2000 yılından 2002 yılına kadar, TFSI teknolojisi ile tarihi hat-trick yaptı. Fabrika destekli takımlar, 2004 ve 2005 yıllarında Audi için iki zafer daha kazandı. Ayrıca R8, 80 spor otomobil yarışında toplam 63 zaferle motorsporları tarihine adını yazdırdı.

ELEKTRIKLI TAHRIK KONSEPTIYLE GELEN BAŞARI: DAKAR’DA GELEN ILK ZAFER

Şirket, 2012 yılında dayanıklılık yarışlarında motorsporları programına başlamıştı. Ancak elektrikliye geçiş sürecini sistematik olarak sürdürdü. Formula E şampiyonasında 4 galibiyet ve 11 podyumla takım şampiyonluğunu perçinledi. Dakar’da da quattro’dan e-tron’a hikayesi devam etti. Marka 2022 yılında Dakar Rallisi’ne girdi. Audi, Ocak 2024’te bir kez daha tarihe geçti. Audi RS Q e-tron, elektrikli güç-aktarma sistemi, yüksek voltajlı batarya ve enerji dönüştürücüsü ile dünyanın en zorlu çöl rallisini kazanan ilk düşük emisyonlu prototip oldu.

QUATTRO'DAN E-TRON'A EN ÜST MOTORSPORLARI LİGİNE GİRİŞ

quattro’dan e-tron’a hikayesi Formula ile devam edecek. Audi, 2026 sezonundan itibaren, FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda kendi fabrika ekibiyle yarışacak. İsviçreli yarış takımı Sauber Holding AG’yi alarak bu konuda önemli bir atılım yaptı. Aracın geliştirmesi Neuburg tesisinde Audi Formula Racing GmbH ile birlikte devam ediyor. Markanın Formula 1’deki hazırlaklarının son adımı ise ilk pilotuyla yaptığı anlaşma oldu. Nico Hülkenberg, Sauber ile çok yıllık bir sözleşme imzaladı. Ayrıca 2026’da Audi fabrika takımı adına yarışacak.

HER ŞEY BEKLENTİLERLE İLGİLİ

quattro’dan e-tron’a hikayesi e-tron GT ve RS e-tron GT ile devam ediyor. Audi elektrikli premium ulaşım sağlayıcısı olmak hedefiyle hareket ediyor.

Tamamen elektrikli model halen Türkiye’de satışta. Her iki model de etkileyici bir güce, hıza ve dinamizme sahip.

Ön ve arka olmak üzere her aksa sürekli tahrikli senkron motora sahip. Elektrikli dört tekerlekten çekiş, arka aksta iki vitesli şanzıman, güçlü bir karakter. Tüm bunlar üstün bir performans ortaya koyuyor.

Audi e-tron GT quattro 350 kW (476 PS) güç ve 630 Nm tork üretiyor. RS e-tron GT 440 kW (598 PS) ve 830 Nm tork üretiyor. Launch Control 2,5 saniye için 390 kW (530 PS) veya 475 kW (646 PS) güç sağlıyor. Böylece 0-100 km/s hızlanma süresi 4,1 veya 3,3 saniyede (RS modeli) olarak gerçekleşiyor. Karma enerji tüketimi: 20,2–19,3 kWsa/100 km (NEDC), karma CO2 emisyonu: 0 gr/km.

Newer Post

COMMENTS

WORDPRESS: 0