JAECOO 7, off-road koşullarındaki performansını, test sürüşüyle kanıtladı.
JAECOO, “Klasikten, Klasiğin Ötesine” felsefesiyle Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Malum günümüzdeki SUV modeller büyük oranında güçlü off-road becerilerine sahip değiller. Ayrıca ömrünü büyük oranda asfaltta geçiriyor. Ancak Jaecoo, üstün off-road becerilerine sahip lüks şehirli SUV iddiasıyla yollara çıkıyor.
Marka, bu iddiasını kanıtlamak üzere küçük bir parkurda bir deneyimleme etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğin davetlisi olarak JAECOO 7 modelinin arazi becerilerini yakından deneyimleme fırsatı buldum.
GELİŞMİŞ ARAZİ BECERİLERİ
JAECOO 7 (YOUTUBE) üstün arazi becerileri iddiasıyla yollara çıkıyor. Söz konusu arazi iddiasını destekleyecek niteliklere de sahip. Gerek fiziki, gerekse de elektronik olarak arazi koşullarındaki zorluklara hazır.
Örneğin ARDIS bu elektronik çözümlerden biri. Açılımı; Akıllı Tüm Zeminlerde Sürüş Sistemi. Bu sistem sayesinde araç farklı sürüş koşullarıyla başa çıkabiliyor. Hem de ister kum, ister çamur veya arazi olsun her türlü zeminle.
Ayrıca JAECOO 7, fiziki olarak da olası senaryolara hazır. Örneğin 200 mm yerden yüksekliğe sahip. Ayrıca 21 derece yaklaşma ve 29 derece uzaklaşma açısına. Bu yapı JAECOO 7’de arazi koşullarında üstün hareket özgürlüğü sağlıyor.
Örneğin JAECOO 7 Off-Road modunda kumlu veya kayalık yol koşullarıyla karşılaştığında kendini uyarlıyor. ARDIS kum, çamur ve kar modları arasında akıllıca geçiş yapıyor. Bu arada patinaj önleme sistemi hassas tork dağılımı sağlıyor. Böylece kaymayı önlemek için tekerlek torkunu uygun bir aralıkta tutuyor.
Bu arada Bosch IPB Akıllı Fren Kontrol Sistemi 0,1 saniyeden daha kısa bir sürede tepki veriyor. Bu üstün değer torku dört tekerleğe akıllı bir şekilde dinamik olarak dağılıyor. Sistem ayrıca diferansiyel kilidinin kilit özelliğini de simüle ediyor. Böylece JAECOO 7 zorlu koşullarla rahatlıkla baş ediyor.
OFF-ROAD SÜRÜŞÜ FENA DEĞİL
Gelelim kağıt üzerindeki bu teknik içeriklerin gerçeğe yansımasına. Bu kısa parkurda; dik eğim çıkma ve dik eğim inme manevrası deneyimledim. Bu arada elektronik eğim iniş kontrolü nasıl çalışıyor gördüm. Yanal eğim ve su geçiş özelliklerini denedim. Elbette bu arada elektronik yardımcıların çalışma şeklini de hissettim. Ayrıca bozuk zeminde süspansiyon tepkilerini gördüm.
JAECOO J7 ortalama bir sürüşteki olası engellerle rahatlıkla başa çıkıyor. Eğim tırmanma ve inme performansı gayet başarılı. Özellikle eğim iniş yardımcısı işini çok iyi yapıyor. Aynı şekilde yanal eğimlerde de JAECOO 7 dengesini koruyor. Ayrıca süspansiyon sistemi bozuk yüzeylerde darbeleri yumuşatma görevini başarıyla yerine getiriyor. Ayrıca her bir lastiğin her zaman yere tam olarak basmasını da sağlıyor. Su geçiş derinliği dahil JAECOO 7 her parkuru dize getirdi.
Bu arada gövde rijitliği de övgüyü hak ediyor. Tüm parkurlarda ne bir çıtırtı, ne bir tıkırtı söz konusu duydum. Evet, üstün gövde rijitliği önemli etken. Ama aynı zamanda üstün malzeme ve işçilik kalitesi de önemli.
KALİTELİ VE GÖSTERİŞLİ İÇ MEKAN
Malzeme ve işçilik kalitesi oldukça iddialı. Tüm kokpiti kaliteli malzemeler süslüyor. Özenle seçilen bu malzemeler, özenle bir araya gelmiş.
Sadece kalitesiyle değil JAECOO 7 teknolojisiyle de iddialı. Kokpiti 14,8 inç ile oldukça iddialı bir erkan süslüyor. Modern dünyanın gereği olarak araç işlevleri buradan yönetiliyor. Ayrıca yeni W-HUD arazi tipi göz hizası ekranı da dikkat çekiyor. Model böylece çoklu ekran etkileşimi sağlıyor.
Ayrıca zengin bir donanıma sahip. Donanımlar 50 W kablosuz şarj ile başlıyor. AQS hava temizleme sistemine kadar uzanıyor.
Ayrıca zengin bir ürün çeşitliliği paketi tamamlıyor. JAECOO 7, turbo benzinli bir motorla yollara çıkacak. Ayrıca bir hibrit versiyon da olacak. Bunun dışında bir de şarj edilen hibrit olacak. Dahası motor seçeneğine bağlı olarak önden çekişli veya dört tekerlekten çekişli seçenekler olacak.
Şimdilik kesin tarih ve elbette fiyat belli değil. Ama resmi olmamakla birlikte yaz ayları şeklinde bir ifade kullanıldı.
COMMENTS