DACIA JOGGER – SÜRÜŞ

DACIA JOGGER – SÜRÜŞ

ALFA ROMEO STELVIO ve GIULIA

Dacia Jogger, yedi koltuklu geniş iç mekanıyla 663 bin TL’den başlıyor. 677 bin TL’den başlayan fabrika çıkışı LPG’li versiyonu deneyimledim.
Dacia markası sevildi. Türkiye’nin en çok satan SUV modeli #DaciaDuster. Bu da markanın sevildiğinin kanıtı bence. Elbette sevilmesinin nedenlerinin başında uygun fiyat politikası geliyor. İnsanlar markaya kolay ulaşıyor. Paranın karşılığında bolca fayda satın alıyorlar. Ayrıca markanın arkasında Renault teknolojisi ve güvencesi var. Bu da insanların içini rahatlatır. İnsanlara güven veriyor.

Dacia, yine temel marka değerlerine sadık yeni bir model daha tanıttı. #DaciaJogger adındaki bu yeni modelle kısa bir süre önce tanışmıştım (İLK SÜRÜŞ WEB LİNKİ). 7 koltuklu bir MPV olan bu model tamamen yeni. Ama markanın ürün gamında bir ilk değil. Zaten marka daha önce Logan MCV adı altında 7 koltuklu bir MPV sunuyordu. Dacia Jogger ise aynı konsepte tamamen yeni bir ürün. Elbette yine markanın uygun fiyat politikasına sadık bir otomobil.

Pazardaki en ulaşılabilir 7 koltuklu seçenek olma iddiasıyla yollara çıkıyor. Ayrıca farklı kullanıcıları kendine çekmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda farklı gövde tipi özelliklerini bünyesinde barındırıyor. O bir crossover. Aynı zamanda station wagon. Öte yandan bir van.

Dacia JoggerYENİ MARKA YÜZÜ İLE GÜÇLÜ TASARIM

Dacia Jogger (YOU TUBE LİNKİ) , 4,55 m uzunluğa sahip. Yani çoğu kompakt sınıfla benzer bir uzunluğa sahip. Ayrıca markanın en uzun modellerinden biri. Bunun dışında 2,90 m aks mesafesine sahip. Yüksekliği 1,63 metre ve genişliği ise 1,78 metre. Bu boyutlar geniş bir iç hacme işaret ediyor.

Önden bakıldığında markanın yeni logosu ve yeni yüzü kendini gösteriyor. Kaputtaki oluklarla birlikte güçlü de görünüyor. Yandan bakıldığında ise daha düz hatlar söz konusu. Ancak şişkin çamurluklar gözden kaçmıyor. Ayrıca çamurluk kemerlerindeki plastik kaplamalar da. Ön ve arka tampondaki plastik kaplamalarla tasarım bütünlüğü sağlıyor. Yine bu tasarım detayları MPV tadındaki gövdeye bir crossover havası veriyor.

Arkada ise yine iddialı değil ama oldukça modern bir görünüm göze çarpıyor. Tavana kadar yükselen ve D sütununu neredeyse kaplayan stoplar bir ilk değil elbette. Ama hoş görünüyorlar. Bagaj kapağına uzanan yatay iki parça stop tasarımı tercih edilmemiş. Bunu ise markanın ulaşılabilir fiyat politikasına bağlamak mümkün.

Dacia JoggerGENİŞ İÇ HACİM

Ulaşılabilir olmak için bazı önlemler almak gerekiyor elbette. Dacia da bunu yapıyor. Ancak bunu yaparken kullanıcıların temel gereksinimlerinden ödün vermiyor.

Dacia Jogger 7 kişilik bir aile otomobili. 2,90 metre aks mesafesine sahip. Bu D segment sedan seviyesi anlamına geliyor. Önde olduğu gibi arkada da bolca yaşama alanı sağlıyor. Diz ve baş mesafesi bolca var. Ancak arka koltukta üç kalıplı yetişkin çok da rahat etmeyebilir. Aracın eni bu noktada çok da davetkar sayılmaz.

Dacia JoggerAncak koltukların minderleri ve sertliği rahat. Arka koltuklar ön koltuklara göre yüksek bir konuma sahip. Bu da bolca görüş alanı ve ferahlık anlamına geliyor. Yüksek tavan çizgisi olası baş mesafesi sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Hatta üçüncü koltuk sırası da boyutlar göz önüne alındığında gayet cömert. Tüm 7 koltuklu araçlar gibi farklı koltuk-bagaj kombinasyonları söz konusu. Yetişkinlere yönelik gerçek 7 koltuk düzeni dahil.

Elbette beklentiyi makul seviyede tutmak gerekiyor. Günün sonunda uygun fiyatlı bir otomobil bu. Dolayısıyla malzeme kalitesi konunda beklenti yüksek olmamalı. Bolca sert plastik malzeme söz konusu. Ama kapı için cebi genişliği ile işlevsel. Yine arka koltuklar için havalandırma ızgaraları veya USB girişi gibi güzellikler de yok. Arka koltuklar için ortada katlanan bir kol dayama da yok. Ama Isofix çocuk oto koltuğu bağlantı mekanizması mevcut.

Dacia Jogger bagajKULLANIM AMACINA UYGUN BAGAJ

Tüm 7 koltuklu araçlar gibi, Dacia Jogger da kullanım açısından esnek bir otomobil. Ancak yine tüm 7 koltuklu araçlar gibi kullanıcıya bir ikilem yaşatıyor. Ya bolca yolcu kapasitesi, ya da bolca bagaj hacmi. bir tercih yapmak zorunda kullanıcı.

Üçüncü sıra koltuklar 1/2 oranında, ikinci sıra koltuklar ise 2/3-1/3 oranında katlanıyor. Bagaj üçüncü sıra koltuklar katlandığında 631 litre ile ailenin gereksinimlerini karşılıyor. İkinci sıra koltuklar katlandığında ve üçüncü sıra söküldüğünde 2085 litre hacmi oluşuyor. Ayrıca 7 kişilik kullanımda geriye 212 litre kalıyor.

Dacia JoggerOLDUKÇA PRATİK

Aslında Jogger oldukça pratik bir otomobil. Yükleme eşiğinin alçak olması pratiklik sağlıyor. Bunun dışında yükleme eşiği ile bagaj zemini arasında küçük bir yükselti söz konusu. Çok da rahatsız edici sayılmaz. Esnek kayışlar, dört bağlama halkası ve 12V soketi gibi çözümler kolaylık sağlıyor.

Koltukların katlanma mekanizması genel olarak pratik. Ancak maliyet nedeniyle olsa gerek mekanizmaların şekli estetik değil. Üçüncü sıra koltukları sökmek de kolay. Ancak ağır oldukları için yerinden çıkarması ve taşıması biraz zahmetli. Bunun dışında ikinci sıradaki koltukları katlamak da pratik. Kapı tarafında olanı öne doğru katlayınca üçünü sıraya geçiş mümkün oluyor. Dediğim gibi mekanizmaların kullanımı basit, ancak malzemeler estetik değil.

Bunun dışında bolca saklama alanı söz konusu. Önde 13 litre, ortada 8,6 litre ve üçüncü sırada 2,5 litre olmak üzere toplamda 24 litreyi aşıyor.

Dacia JoggerİŞLEVSEL KOKPİT

Dacia Jogger, kokpit mimarisiyle de markanın felsefesine sadık. Abartıdan uzak, sadece gerekli olana odaklanan bir kokpit. Üstelik küçük dokunuşlarla süslenmiş de. Kalite konusunda yine ödenen bedelin karşılığını fazlasıyla veriyor.

Dacia logosuna ev sahipliği yapan direksiyon modern görünüyor. 3,5 inçlik TFT ekranlı gösterge paneli tüm sürüş bilgilerini sağlıyor. Ön konsoldaki tekstil yüzey kalite algısını destekliyor. Gösterge paneli veya bilgi ekranı gibi sürüş bileşenleri bu şeridin üzerinde yer alıyor. İklimlendirme ve sürüş destek kumandaları ise bu şeridin altına. Aynı kumaş, ön kapı panellerinde de kullanılıyor ve koltuk döşemeleriyle uyum sağlıyor.

Üst donanımdaki 8 inç dokunmatik bilgi-eğlence ekranı çağın gereğini yerine getiriyor. Sistemin yazılımı ve arayüzü yalın ve işlevsel. Görsel animasyonlar atraksiyonlar söz konusu değil. USB girişi, telefon şarjı veya veri bağlantısı görevini yerine getiriyor. Ancak keşke USB girişi için daha zarif bir yer belirlemiş olsaydı üretici. Gösterge ile merkezi ekran arasındaki konum çok göz önünde.

Geleneksel lezzette analog bir gösterge paneli karşılıyor sürücüyü. Temel bilgileri sürücüye net bir şekilde iletiyor. Okunaklı ve işlevsel. İklimlendirme paneli biraz aşağıda kalıyor. Ancak iri düğmelerle el yordamı ile kullanımı kolay. Hemen altında büyükçe bir bölme söz konusu. Yine maliyet nedeniyle bu saklama alanının zemininde yumuşak bir plastik yok.

Dacia Jogger geri görüşHİBRİT İÇİN 2023’Ü BEKLİYOR

Dacia Jogger, TCe 110 bg ve TCe 100 bg ECO-G olmak üzere iki farklı motora sahip. 3 silindirli motor Renault imzasını taşıyor. 6 ileri manuel şanzımanlı TCe 110 PS güç ve 200 Nm tork üretiyor. LPG versiyonu ise 100 PS güç ve benzinde 170 Nm ve LPG’de 160 Nm tork üretiyor. O da 6 ileri manuel şanzımanla satılıyor. LPG ve benzin birleşimiyle yakıt tasarrufu yüzde 30’un üzerine çıkıyor. 1.000 km’ye kadar menzile ulaşmak olası. Dacia, tarihindeki ilk hibrit motoru 2023 yılı ortalarında Jogger ile yollara çıkacak. Hibrit motorlu Jogger, otomatik şanzımanla kullanıcılarla buluşacak.

Elbette ciddi bir performans beklememek gerekiyor. LPG’li versiyon benzinli versiyona göre 10 HP ve 10 Nm daha zayıf. Aslında şehir içi sürüşlerinde gayet yeterli. Akıcı bir sürüş sunuyor. Hızlanma isteklerinde illaki vites küçültmek istiyor. Ancak şehir dışı ve özellikle otoyol kullanımlarında güçsüz olduğu zaman zaman hissettiriyor. Vitesle barışık olmak ve sık sık vites küçültmek gerekebiliyor. Eğer bir de ailece uzun yola çıkılmış işe, durum biraz daha can sıkıcı olacaktır.

Motor karakteri gereği alt devirleri sevmiyor. 1500 devirden itibaren varlığını hissettirmeye başlıyor. 2500 ile 3000 d/d aralığında daha akıcı ve canlı sürüşler sergiliyor.

Dacia JoggerMAKUL TÜKETİM

Gelelim tüketim konusuna. Her zamanki tüketim ölçüm yaklaşımımı burada uyguladım. 60-80 km/s akıcı hızlarda 5,0-5,5 lt/100 km ile yol alma potansiyeli var. Elbette bunu sürdürmek çok güç. 90-100 km/s seviyelerinde 6,5 lt/100 km tüketiyor. 130-140 km/s otoyol sürüşlerinde 7.5 lt/100 km civarında kalıyor. Koşullara bağlı olarak 9-10 lt/100 gibi tüketim artabiliyor. Yoğun şehir içi ve işe gidiş-geliş trafiğinde durum değişiyor. 30 km/s ve altında ortalama hızlarda 8-9 lt/100 km’yi gözden çıkartmak gerekiyor. Zorlu ve oldukça soğuk sürüş koşullarında 7,5 lt/100 km ortalama ile testi tamamladım. LPG kullanımında ise ortalama 9-10 lt/100 km gibi değer ortaya çıkıyor. Aslında 1,3 ton ağılığa sahip 7 koltuklu yüksek tavanlı bir araç için makul.

Dacia JoggerYOLDA DENGELİ

Dacia Jogger yolda genel olarak dengeli bir otomobil. Aslında uzun aks mesafesinin ekmeğini yiyor diyebilirim. Önde bağımsız arkada torsiyon çubuğu ile alışagelmiş bir kurulum söz konusu. Öte yandan süspansiyon sistemi bozuk zeminle başa çıkmak üzere ayarlanmış. Bu görevi başarıyla yerine getiriyor.

Bence bozuk yüzeylerde oldukça başarılı bir otomobil Jogger. Elbette irice çukurları hissettiriyor, ama rahatsız etmiyor. Ayrıca abartılı tepkiler üreterek sürüş güvenliğini tehdit etmiyor. Aslında mükemmel konforlu olabilecek yumuşak bir kurulum değil. Zaten olamaz da. Yüksek gövdenin yana yatma olasılığının kontrol altında tutulması gerekiyor.

Yine uzun aks mesafesi sayesinde otoyol sürüşlerinde dengeli kalıyor. Ayrıca düz gidiş kararlılığı gayet başarılı. Bunun dışında virajlarda huzursuz olmuyor. Elbette spor otomobil benzeri dinamik sürüşler için uygun bir kurulum da değil. Zaten kimse de bu otomobili hız yapmak için almaz.

Direksiyon sistemi de üst seviye sürüş keyfi vaat etmiyor. Ancak rahatsız edici bir yönü de yok. Ayrıca hıza duyarlı olmasıyla düşük hızlarda ve manevralarda hayatı kolaylaştırıyor. Sürücüyü rahat ettiriyor.

Dacia JoggerUYGUN FİYAT

Elbette fiyat-fayda denklemini kurarken uygun fiyat karşılığında bazı ödünler vermek gerekiyor. Örneğin işçilik başarılı. Ama bolca sert plastik hakim iç mekana. Ayrıca diğer markaların sıklıkla iletişimini yaptığı elektronik oyuncaklar da yok. Dediğim gibi uygun fiyata temel ulaşım ihtiyaçlarını karşılayan bir otomobil Dacia Jogger. Elbette eksikleri var. Ama bu eksiklikleri uygun fiyatıyla unutturuyor.

Dacia Jogger, yedi koltuklu geniş iç mekanıyla 663 bin TL’den başlıyor. LGP’li ECO versiyonu ise 677 bin TL’den başlıyor. Fiyat listesi en üst donanım paketinde 722 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Buna bir de Navigasyon Paketi, Konfor Paketi ve Metalik Renk eklendiğinde 750 bin TL seviyesini buluyor. Bence paranın karşılığını fazlasıyla veriyor ve gayet de ulaşılabilir.

Osman YavuzOsman Yavuz

 

 

 

 

 

Poyraz YavuzPoyraz Yavuz (12):
+Geniş arka koltuklar
+Rahat üçüncü sıra
-Üçüncü sırada havalandırma yok

 

 

 

Uzay YavuzUzay Yavuz (9):
+Çekici tasarım
+Canlı ve enerjik renk
+Üçüncü sıra dahil rahat arka koltuklar
-Arkada USB yok

Daha ayrıntılı bilgi için: DACIA JOGGER

Fiyat listesi için: DACIA JOGGER

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0