Audi RS Q e-tron geçtiğimiz Mart ayında Abu Dabi’de ilk çöl rallisini kazanmıştı. Şimdi ise evriminin bir sonraki aşaması için hazır. Yenilikçi prototip, 2022 Fas ve 2023 Dakar rallileri için geliştirildi.
Audi tarihinin en önemli projelerinden biri. Ayrıca ilk konsept fikrinden itibaren sadece bir yılda rallide boy gösterdi. Daha da geliştirilen Audi RS Q e-tron yeni mücadelelere hazırlanıyor.
Geliştirme çalışmalarının ilk bölümünü gövde oluşturuyor. Tamamen yenilenen gövde gelişmiş aerodinamik özelliklere sahip. Bu sayede prototipin ağırlığı ve ağırlık merkezi düştü. Yeni çalıştırma stratejileriyle elektrikli güç aktarma organlarının verimliliği arttı. Pilot ve co-pilota hem iç mekanda hem de lastik değişiminde daha fazla kolaylık sağlanıyor. Gövdede yapılan bu yeniliklerin ardından E2 kısaltmasıyla anılan RS Q e-tron, bu haliyle 1980’lerde B Grubu rallilerinde yarışan efsanevi Audi Sport quattro’ya gönderme yapıyor.
Audi, RS Q e-tron E2’deki güncellemeleri, Ekim ayında Fas’taki testlerle deneyecek. Ardından 2023 Dakar Rallisi için hazırlıklara başlayacak.
YENİ GÖVDE
Audi RS Q e-tron E2’nin tüm gövde parçaları yeni. Kokpit, iç mekan boyutlarına uygun olarak genişledi. Ön ve arka kaputlar da yeni. Kompozit malzemelerindeki optimize edilmiş kumaş katmanlar aracın ağırlığını azaltıyor. Sadece ağırlık azalmıyor, aynı zamanda yeni tasarımla ağırlık merkezi de düşüyor.
Gövdenin aerodinamik konsepti de tamamen yeni. Gövde neredeyse tekneyi andırıyor. En geniş noktası kokpitin en üst kısmı. Gövde öne ve arkaya doğru inceliyor. Toplam aerodinamik sürtünme yaklaşık yüzde 15 daha düşük. Bu durum, yönetmeliklere göre 170 km/s olan azami hıza etki etmiyor. Bununla birlikte, iyileştirilmiş hava akışı, önemli bir avantaj sağlıyor. Elektrikle çalışan otomobilin enerji ihtiyacı daha da azalıyor.
Servo pompa, klima pompası ve fanların enerji üzerinde etkisi büyük. Audi ve Q Motorsport ralli ekibi, 2022 sezonu boyunca değerli deneyimler kazandı. Mesela klima sistemi buna bir örnek. Klima sistemi çok güçlü çalışıyor. Sürekli maksimum güçte çalıştığında soğutma sıvısının donmasına neden olabiliyor. Sistem gelecekte aralıklı çalışacak. Bu sayede enerji tasarrufu sağlayacak. Ayrıca iç mekan sıcaklığı uzun süreler değişmeyecek. Aynı zamanda fanlar ve servo pompanın çalışma stratejisi de iyileştirildi.
BASİT KOKPİT
Audi pilotlarının ofisi de yeni. Elbette ekranlar yine sürücünün görüş alan içinde. Ayrıca her zamanki tarzda orta konsolda yer alıyor. 24 parça kumanda paneli de yine kullanılıyor. Ancak mühendisler ekranları ve kontrolleri yeniden yapılandırdı. Fonksiyonların hepsi bir arada kafa karışıklığı yaratıyordu. İlk kez kullanılan döner kumanda ile pilot ve co-pilot dört sistem alanı arasından seçim yapabiliyor.
“Stage”, hız sınırlayıcı veya havalı kriko gibi işlevleri içeriyor. “Road” sinyaller ve geri görüş kamerası gibi işlevleri kapsıyor. “Error” seçeneği hataları tespit ediyor.“Settings” bölümü ise mühendislik ekibinin hayatını kolaylaştırıyor.
Artık ekipler lastik patlamasına çok daha kolay müdahale edebilecek. Çıkarması kolay bileşenler stepne için yanlara eklenen hantal kapakların yerini alıyor. Rotiform’un yeni on kollu jantlarının kullanımı da çok daha kolay.
COMMENTS