Opel Astra G, 1998 yılında yollara çıktı. Bünyesinde barındırdığı yeniliklerle sınıfına yön verdi. Bugün 25. yılını kutluyor.
Opel’in kompakt sınıftaki köklü modeli. Aslında Astra 1991 yılında yollara çıktı. Astra F kasa kodu ile Kadett modelinin varisi idi. Ardından 1998 yılı ilkbaharında ikinci nesli olarak Astra G yollara merhaba dedi. Elbette çok sayıda yeniliğe sahipti. DSA şasi, ESP, H7 farlar ve tamamen galvaniz gövdesiyle bunlardan bazıları. Özel versiyonlara da sahipti. Örneğin Astra OPC, Astra V8 Coupe veya Astra OPC X-treme gibi.
Opel Astra G birçok önemli yenilik ile yollara merhaba dedi. Örneğin tamamen galvanizli gövdeye sahip ilk Opel modeli idi. Ayrıca şeffaf H7 farlar yüzde 30 daha yüksek aydınlatma performansına sahipti. Bunun dışında DSA şasi aktif sürüş güvenliğini destekledi. Dahası birçok gövde tipine sahipti. Öte yandan parkurlarda da başarılı oldu.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM
Yeni Astra, Opel için çok önemliydi. Bu nedenle geliştirme ekibi yeni bir yaklaşımla hareket etti. Önemli gişe hasılatı elde eden “Jurassic Park” filmi tasarımcılara yol gösterici oldu. Aslında Astra G’nin dinozorlarla pek de ilgisi yoktu. Ancak ALIAS adında bilgisayar destekli bir tasarım programı kullandı. Aslında Hollywood yapımı bilgisayar animasyonlu filmler için geliştirilen bir yazılımdı.
ZENGİN ÇEŞİTLİLİK
Astra G, 1998 baharında 3 ve 5 kapılı hatchback ile yollara çıktı. Ayrıca eşzamanlı olarak station wagon da eşlik etti. Sonra 4 kapılı sedan, 2 kapılı coupe, ticari Astravan ve cabrio geldi. Astra G özgün bir tasarımdı. Trapez ızgara. Önde konumlandırılan ön cam. Kama formlu tasarım ile uzatılmış tavan çizgisi. Yüksek omuz çizgisi ve 3 kapılı versiyonda coupe benzeri siluet. Bunun dışında 0,29 ile sınıfının en iyi aerodinamik sürtünme katsayısı. Hepsi de başarıda pay sahibi oldu.
İLERİ TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLER
Konfor ve güvenlik, Astra G’nin geliştirilme aşamasında en yüksek önceliğe sahipti. Haliyle birçok ileri teknoloji ile yollara çıktı. Örneğin dinamik şasi ve güç-aktarma teknolojisine sahipti. Ayrıca yüksek dayanımlı çeliklerle burulma ve bükülme sağlamlığı iyileşmişti. Dahası akıllı hafif yapı çözümleri ile donatılmıştı. Elbette bu da sürüş dinamiklerine olumlu yansıyordu.
Ayrıca yeni DSA şasi dışında 1999’dan itibaren devreye alınan ESP de önemliydi. Bunun dışında yaralanmalara karşı koruma sağlayan patentli pedal ayırma sistemi de standarttı.
GENİŞ İÇ HACİM
Ayrıca Astra G, iç ferahlık konusunda da kendi segmentinde standartları belirliyordu. Özellikle aks mesafesi öncüsüne göre yaklaşık 10 santimetre daha uzundu. Elbette bu daha fazla iç hacim anlamına geliyordu. Özellikle arkada daha fazla baş ve diz mesafesi sağlıyordu. Ayrıca hatchback 370 litre bagaj hacmine sahipti. Bunun dışında station wagon ile bagaj 1.500 litreye ulaşıyordu. Öte yandan ilk kez sunulan tamamen galvaniz gövde de önemli bir kalite göstergesiydi.
OPC VE V8 COUPE VERSİYONLARI
Ayrıca Astra günlük bir otomobilden çok daha fazlasıydı. Örneğin popüler bir sporcuydu. Bunun dışında OPC versiyonu çok sevilmişti. İlk versiyon 160 HP güç üretiyordu. Bunu 192 HP’lik versiyon izledi. 240 km/s ile çok hızlıydı. Elbette bu kadarla da kalmadı. Örneğin Astra V8 Coupe pistlerde fırtına gibi esti. Bunun dışında Astra OPC X-treme konsepti de çok ilgi çekti. 444 HP güç ile 0-100 km/s hızlanmasını 3,9 saniyede tamamlıyordu.
COMMENTS